połowę odstawić. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach i również podprażyć na suchej patelni do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Jabłko obrać i zetrzeć na papkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do dużej misy wrzucić wszystkie składniki: kaszę, warzywa, nasiona, jabłko, przyprawy, olej. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i przystąpić do formowania kotlecików
Food Squareuzyskają złocisty kolor. Zdejmujemy z patelni, odsączamy z oleju na papierze a potem już tylko na talerz. Możemy dodać ziemniaczki z koperkiem i surówkę z marchewki i jabłka. To jest pyszne! Smacznego
Maminek kulinarnymoże lepiej smakować, niż surówka ze świeżej, kiszonej kapusty. Na dodatek jest bardzo prosta w przygotowaniu i pasuje niemal do wszystkiego. -ok. 30 dkg kiszonej kapusty -1 marchewka -1 jabłko -1 cebula -pieprz -olej Kapustę kroimy nożem, aby była drobniejsza. Marchew, jabłko i cebulę tarkujemy na grubych oczkach. Przyprawiamy pieprzem. Mieszamy z odrobiną oleju i gotowe
Maminek kulinarnyWykorzystamy bogactwo witamin i minerałów z naszych owoców i warzyw dostępnych w zimie. Składniki: -kilka liści kapusty pekińskiej -marchewka -cebula -seler -por -jabłko -ogórek -łyżka majonezu -przyprawa warzywko lub sól Kapustę, cebulę, pora i ogórek kroimy w drobną kostkę. Marchew, selera i jabłko tarkujemy na grubych oczkach. Przyprawiamy do smaku warzywkiem, dodajemy łyżkę majonezu
Maminek kulinarnyRano dosypujemy mąkę, szczyptę soli i dodajemy kilka kropli aromatu i miksujemy. Wcześniej dobrze jest przygotować kruszonkę i owoce. Owoce mogą być sezonowe lub z przetworów. My wykorzystaliśmy jabłka z syropu i smażone truskawki. Mogą też być brzoskwinie, wiśnie, agrest, w zależności od upodobań i stanu spiżarni. Przepis na kruszonkę: -1/2 szklanki mąki -1/4 szklanki
Maminek kulinarnySkorzystamy z tego, że mamy więcej śledzi i zrobimy śledzika pod pierzynką. Składniki: -4 wymoczone wcześniej i odsączone płaty śledziowe -kawałek selera i kawałek pora -jedno twarde kwaśne jabłko -100 ml gęstego jogurtu naturalnego -2 łyżki majonezu -pieprz i sól do smaku Ścieramy selera na grubych oczkach. Podobnie obrane ze skórki jabłko. Pora kroimy
Maminek kulinarnyBardzo smaczna i zdrowa surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem białej rzodkwi i innych składników. Składniki: -kilka liści kapusty pekińskiej -pół białej rzodkwi -jedna marchewka -jedno jabłko -jedna cebula -przyprawa warzywna -majonez Z kapusty wycinamy zgrubienia a liście kroimy na drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na grubych oczkach tarkujemy jabłko, rzodkiew
Maminek kulinarnyoraz 6 łyżek do bezy -szczypta kwasku cytrynowego do bezy -2 szklanki mąki -kostka margaryny -2 łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp ) Margarynę z cukrem i aromatem ucieramy w makutrze. Stopniowo dodajemy żółtka i nadal ucieramy. Dodajemy mąkę
Maminek kulinarnyZapowiadana surówka z młodej kapusty. Składniki: -pół główki kapusty -jedna duża marchewka -jabłko -szczypior -koperek -sok z cytryny do smaku -2 łyżki oleju -przyprawa warzywna Kapustę drobno szatkujemy. Obrane jabłko i marchewkę tarkujemy na grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobno kroimy. Wszystko łączymy w misce, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny
Maminek kulinarnypszennej razowej 80g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 150g marchwi, obranej i startej na tarce 1 jabłko, obrane i starte na tarce 100g czekolady mlecznej, posiekanej na małe kawałki Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy olej rzepakowy. Mąkę, proszek, sodę, przyprawę do piernika i cynamon mieszamy(...)misce i dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy tartą marchew, jabłko i posiekaną czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami, napełniamy masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 25-30 minut. Przed podaniem muffinki możemy oprószyć cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnyskładnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach Europy zatrzymałam się w Bawarii i przygotowałam klasyczne danie dla tej kuchni- Spätzle z gulaszem. Składniki: 500g makaronu Spätzle
Smakowity Blog Kulinarnysurówki coleslaw poza kapustą znalazła się też marchewka i cebula oraz odchudzony sos majonezowy (z jogurtem naturalnym) zamiast winegret. Spotkałam się też z przepisami w których były też rodzynki, jabłka oraz inne warzywa (np czerwona papryka, ogórek). Tak więc, przepis podstawowy możemy dowolnie wzbogacać. Tylko czy nadal to będzie coleslaw? Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 marchew 1 cebula
Smakowity Blog Kulinarnychorób autoimmunologicznych, cukrzycy i niektórych typów nowotworów. Ma działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Włoskie książki kucharskie pełne są przepisów na królika np duszonego z prawdziwkami, prosciutto, cynamonem i goździkami, nadziewanego jabłkami, podawanego z karczochami, oliwkami i posiekaną pietruszką. Serwują go też po myśliwsku z polentą, marynują w cytrusach, tymianku, następnie duszą w białym winie, po czym podają z oliwkami
Smakowity Blog Kulinarnyroku, owoce zwłaszcza jabłka i pomarańcze, pokrojone na plastry, suszę na kaloryferze. Zachęcam Was do przygotowania dekoracji z użyciem plastrów pomarańczy nie tylko świetnie prezentują się na choince, ale także jako dekoracja prezentu świątecznego. Suszone plastry pomarańczy Składniki: pomarańcze dodatkowo pergamin Saga 33x27 cm Przygotowanie: Pomarańcze kroimy na plastry, układamy na pergaminie, a następnie na wyczyszczonym kaloryferze. Suszymy
Moja smaczna kuchniatradycji stało się zadość, rano Panowie znaleźli słodkie drobiazgi. A ja dostałam smsa od Dużego - Ty pewnie nic nie dostałaś, bo niegrzeczna byłaś . Hmm... Cóż... Jednak dostałam - moje ulubione jabłka w karmelu, które sprzedają na straganach pod domem. Mniam! Dziękuję Mikołaju. Ponieważ nie tylko Mikołaj lubi sprawiać słodkie niespodzianki, też postanowiłam coś przygotować. Miałam akurat kawałek ciasta, na które
Pożeraczka, czyli raz adobrze