Póki czas warto korzystać z owoców sezonowych. Możemy sięgać po maliny, winogrona, jabłka, śliwki czy gruszki, które teraz smakują najlepiej. Od kilku dni zastanawiałam się właśnie nad słodkim i ciepłym deserem z wykorzystaniem owoców. Otrzymana od firmy Ziarenkowo przesyłka utwierdziła mnie w przekonaniu, że połączenie gruszek i cynamonu to będzie TO! Po raz kolejny jest to propozycja szybka
peanutbuttermonsterSkładniki: filet z piersi indyka (lub kurczaka) 500 g ananas (świeży lub z puszki) 1 szt mango lub brzoskwinie (świeże lub z puszki) 1 szt jabłko 1 szt rodzynki 1/2 szklanki sos sojowy bezglutenowy 1 łyżka mąka ziemniaczana 2 łyżki sok jabłkowy 1 szklanka sól, pieprz, papryka olej do smażenia Przygotowanie: do smaku Mięso pokroić(...)około 1,5 cm. Skropić sosem sojowym, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po odparowaniu wody dodać obrane, pokrojone w kostkę jabłko. Podsmażyć do lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa, mango / brzoskwinie, wypłukane rodzynki. Dolać sok jabłkowy, uzupełnić wodą aby przykryć składniki i gotować kilka minut. Posolić, dodać mielony
głodny alergikczystego olejku z jałowca, a nie ziaren, które zwłaszcza po długim pieczeniu w wysokiej temperaturze będą praktycznie pozbawione działania. Jeśli planujecie wersję obiadową to wspaniale smakuje z dodatkiem pieczonych jabłek - do brytfanki dorzucamy obrane, pokrojone na ćwiartki. Składniki: filet z piersi indyka około 1 kg suszony tymianek 2 łyżeczki szyszkojagody jałowca 5-6 szt sól pół łyżeczki olej
głodny alergikgębie. Na blogu znajdziecie również inne drożdżowe ciasta z owocami: Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe bułeczki z malinami i kajmakiem Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szwedzkie bułeczki cynamonowe Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami
Kulinarne przygody Gatityparku, trzymamy dłonie w kieszeniach. Chłód. Ale naszych relacji. SAŁATKA Z BURAKÓW I ŚLEDZIA. /własny;/ 300g ugotowanych i obranych buraków 3 płaty słonych śledzi 1 nie za duże jabłko 1 cebula czerwona pęczek koperku 3 łyżki majonezu Winiary Płaty śledziowe moczę godzinę w wodzie, wymieniając ją co kwadrans. Następnie kroję na małe kawałeczki. Buraki, obrane i ugotowane, ścieram(...)grubych oczkach. Jabłko obieram, usuwam gniazda nasienne, również ścieram na grubych oczkach. Cebulę obieram, lekko sparzam (nakłutą na widelcu polewam wrzątkiem lub umieszczam na minutę w gorącej wodzie, w misce), kroję bardzo drobno. Pęczek koperku także siekam. Wszystko razem mieszam, dodaję majonez, doprawiam pieprzem. Sól wydzieli się od śledzi, dlatego zostawiam sałatkę na przynajmniej godzinę w lodówce
W kuchni Karmel-itkideser? Na deser, piosenka! Na Wyspach Bergamutach Podobno jest kot w butach Widziano także osła Którego mrówka niosła Jest kura samograjka Znosząca złote jajka Na dębach rosną jabłka W gronostajowych czapkach Jest i wieloryb stary Co nosi okulary Uczone są łososie W pomidorowym sosie I tresowane szczury Na szczycie samej góry Jest słoń z trąbami dwiema
bastalenaProsta, smaczna, idealna przystawka dla nas i dla naszych gości. Potrzebujemy kilku minut aby stworzyć to zielone niebo w gębie! Składniki: 4 płaty śledziowe 1 cebula 1winne jabłko 1/2 puszki zielonego groszku 1 por kilka łyżek jogurtu naturalnego 2-3 łyżki śmietany sól i pieprz Śledzie (jeżeli są solone, to wcześniej trzeba je wymoczyć) pokroić w paski. Cebulę(...)pokroić w krążki i sparzyć. Jabłko obrać i pokroić w półplasterki (dobrze jeśli nie jest zbyt twarde). Por dokładnie oczyścić, pokroić w krążki, posolić, po chwili odcisnąć nadmiar soku. Składniki połączyć, dodać odcedzony groszek, jogurt, śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku i dekoracyjnie ułożyć na półmisku. źródło,,sałatki Anastazji
Apetyczna babeczkapotem odszyfrować. Składniki: 60-70 dag płatów śledziowych 2 średnie cebule mały słoik podrzybków marynowanych, (mogą być również kozaki, pieczarki lub borowiki) 4 jaja szczypiorek 1 jabłko biały pieprz 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki kolendry kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 łyżki oliwy 2 łyżki majonezu śmietana łyżka musztardy stołowej Po sprawdzone przyprawy proszę zajrzeć(...)zimnej wodzie, wodę kilka razy odlać. Cebulę pokrojoną w krążki sparzyć. Śledzie i grzybki pokroić w kostkę lub w cienkie paski. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć z przyprawami i drobno posiekanym szczypiorkiem, dodać majonez, śmietanę,musztardę i doprawić pieprzem, wymieszać. Gotową sałatkę odstawić do lodówki
Apetyczna babeczkaPasuje idealnie do obiadu jak i do mięsa kanapkowego. Składniki: główka czerwonej kapusty 2 cebule 3 jabłka 500 ml czerwonego wina cukier olej przyprawy: sól, pieprz, cynamon Przepis i porady dotyczące tego dania
w kuchni i w ogrodziepory kupowałam gotowce. Aż w końcu spróbowałam zrobić i okazało się to super tanie i banalnie proste - ocet robi się sam. A jak go przygotować? Kilka ładnych jabłek pokroić na małe kawałki razem ze skórką i gniazdem nasiennym (wystarczą też same skórki i ogryzki). Wrzucić do dużego, wyparzonego słoika i zalać przegotowaną wodą z dodatkiem miodu
chwile dla mnieRoladki rybne z kapustą SKŁADNIKI: filet panga -0,5 kg kapusta kwaszona -1 garść marchewka -1 szt cebula -0,5 szt jabłko -1 szt sól i pieprz olej tłuszcz przyprawa do ryb PRZYGOTOWANIE: Filety rybne przekroić wzdłuż, aby powstały z jednego fileta dwa. Oprószyć rybę przyprawą, odstawić na godzinę. Kapustę lekko odcisnąć z nadmiaru kwasu. Jabłko i marchewkę obrać, opłukać
Kuchnia Danusidzikiego czarnego bzu odznacza się intensywną fioletową barwą i stosuje się go często jako dodatek do przetworów z innych owoców, o barwie mniej intensywnej, na przykład z jabłek i gruszek. Przy zbiorze dzikiego bzu należy odcinać całe parasole, ponieważ dojrzałe, pojedyncze owoce łatwo gniotą się i puszczają sok. Zbierać można tylko dojrzałe, granatowe owoce dzikiego bzu, gdyż niedojrzałe
Proste Potrawypewno nie gorszy. ~ Płatki jaglane z serkiem wiejskim, musem jabłkowym, miodem i cynamonem ~ Składniki: 40g płatków jaglanych 150g serka wiejskiego 100g musu jabłkowego (może być np.Gerberek lub prażone jabłka ze słoiczka) miód cynamon Płatki wsypujemy do garnuszka,zalewamy gorącą wodą. Lekko solimy, dosładzamy i gotujemy 3 minuty. W miseczce/słoiczku układamy kolejno warstwy: płatki jaglane,miód, pół serka
Kuchenny Skrawek Niebajest w 100% naturalny, bez dodatku konserwantów i cukru. W skład jego wchodzi 60 % soku z fig oraz 40 % soku z jabłek. Sok jest dosyć mętny, w smaku jest słodki z lekko wyczuwalną goryczką. Cena za 0,5 l soku wynosi 28 zł, można go kupić tutaj . Figa to jedna z pierwszych jadalnych roślin uprawianych przez człowieka. Przez
Aga w kuchniOrzeźwiająca mieszanka na bazie chińskiej herbaty zielonej i mięty pieprzowej. Złocistozielony napar łączy naturalny, ziołowy smak z orzeźwiającym, miętowym aromatem. Raspberry - Aromatyczna kompozycja owocowa na bazie malin, dzikiej róży, jabłka i hibiskusa. Daje napary o głębokiej, czerownj barwie i intensywnym malinowym aromacie. Forest Fruits - Misternie skomponowana mieszanka owoców leśnych z dodatkiem kwiatów hibiskusa. Połyskliwy, żywoczerwony napar jest niezwykle aromatyczny
Aga w kuchni