jabłka - 25490 przepisów (strona:1145/1700)

Wiosenne czyszczenie bloga:) 208

wpisy. Jeden nawet na danie wigilijne, hehe. Wrzucam dzisiaj wpis sprzed miesiąca o śniadaniowych placuszkach. Placuszki aktualne nadal:)  ***** Przedstawiam wersję śniadaniowych placuszków z jabłkiem, podobną do tej , ale łączy je właściwie tylko dodatek jabłka i miodu;) Nie ma tutaj mleka, cukru i proszku do pieczenia. Tak z reguły robię już tego typu placki. Zamiast mleka jest woda, zamiast(...)placuszki: *  50 - 80 ml wody źródlanej/mineralnej (sn) *  2 łyżki mąki orkiszowej (k) *  szczypta kurkumy (g) *  łyżka płatków żytnich (g) *  1 jajko (sł) *  jabłko starte (sł) *  łyżeczka/łyżka oliwy lub roztopionego masła (sł) * szczypta imbiru (o) Dokładam po kolei do miski i po każdym lekko mieszam i ubijam trzepaczką. Zostawiam na kilkanaście minut

Zdrowa Kuchnia Sowy
Orkiszowa tarta z jabłkami i pokruszonym wierzchem:) 170

Miałam robić szarlotkę, ale zmieniłam zamiar na tartę. Przepis wymyśliłam na poczekaniu, a właściwie to nie czekałam, tylko kombinowałam i robiłam;) Aż taka improwizacja to jednak

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sałatka szynkowa 15601

która pojawiła się w te Święta na naszym stole. [przepis: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: słoik selera marynowanego puszka kukurydzy puszka ananasa 2 jabłka 6 jajek(...)ogórki kiszone 2 pomidory 25 dag szynki konserwowej cebula czerwona majonez pęczek szczypiorku sól, pieprz  Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo. Seler i kukurydzę odcedzić. 2. Jabłka, jajka, pomidory, ogórki, cebulę i plastry ananasa pokroić w drobną kostkę.  3. Szczypiorek posiekać. 4. Szynkę pokroić w paseczki. 5. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku. insertCookd("2009d85c75ee51aa0f695554b7c9ba86

Pasja Smaku
Sękaczek 195

podanych składników wyrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 st.C, a się zarumienią. Masa jabłkowa: Składniki: 1 kg jabłek (szara reneta) 2 żółte galaretki Wykonanie: 1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Smażyć pod przykryciem 10 minut. 3. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać

Pasja Smaku
Ciasto z truskawkami 258

szczególnie dla tych wszystkich, którzy mieli okazję już go spróbować :) Przepis pochodzi z przepiśnika mojej mamusi. To właśnie ona mi i mojemu rodzeństwu robiła to pyszne ciasto - jesienią z jabłkami, a latem z truskawkami. Teraz ja robię je moim dzieciom :) a robię je z różnymi owocami... zależy na co mamy sezon albo ochotę :) Składniki: 5 jaj, 1 szklanka cukru

Delicious Titbits
Pierogi o smaku szarlotki 284

szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów 2   duże jabłka utarte na tarce jarzynowej ( grube oczka ) - ok 20 łyżeczek cukier cynamon kwaśna śmietana do polania po ugotowaniu -nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała . -wsypać mąkę do miski(...)cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste . -ciasto uformować w wałek i podzielić na 20 części -utarte jabłka posypać łyżką cukru i zostawić by puściły sok , odcedzić odciskając sos i   doprawić do smaku cynamonem i cukrem -każdy kawałek ciasta rozwałkować na placuszek. - -na ciasto kłaść łyżeczkę

Buniabaje w kuchni
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 628

125g masła - 5 jaj - 4 łyżki kaszy jaglanej - po 2 łyżki mielonych migdałów i orzechów ( w oryginale było 8 lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam) - 0,5kg jabłek - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy) - kilka kropli aromatu migdałowego ( lub 1 łyżeczka likieru Amaretto) - dodałam także 2 łyżki rozdrobnionych lekko orzechów włoskich + puder(...)mielone orzechy i migdały lub tak jak w oryginale kaszkę mannę i proszek do pieczenia. Dodać mak , wymieszać i na samym końcu dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłka ( najlepiej winne) oraz Amaretto lub aromat migdałowy. Całość wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy , wyłożonej papierem do pieczenia, boki posmarowane i obsypane kaszką manną lub mąką.  Piec w nagrzanym

Smaczne Zdrowe
RACUCHY PACHNĄCE CYNAMONEM, NA MĄCE ORKISZOWEJ 300

520ml ciepłego mleka - 35g świeżych drożdży - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukru waniliowego - 2 łyżki oleju - 2 jajka - 1 łyżeczka cynamonu (nie trzeba) - szczypta soli - 1-2 jabłka (nie trzeba-ja dałam) + olej do smażenia (u mnie olej kokosowy z dodatkiem oleju rzepakowego) Drożdże rozkruszyć do kubeczka,wsypać 2 łyżki ksylitolu waniliowego i zalać(...)ok.1/2 szklanki ciepłego mleka. Zamieszać i odstawić na ok.15 minut. Do większej miski wsypać mąkę, cynamon, dodać olej, zaczyn oraz roztrzepane jajka ze szczyptą soli. Dolać resztę mleka oraz jabłka obrane i starte na grubej tarce i dobrze wyrobić ciasto. Można ręcznie , można również malakserem. Odstawić do wyrastania na ok.15 minut. Na patelni rozgrzać olej ok.2cm

Smaczne Zdrowe
SMALEC WEGAŃSKI - Z FASOLI 301

masę, dodając do niej ok.1/4 szklanki zimnej wody. Miksowałam blenderem ręcznym. Dodać sos sojowy, majeranek i jeszcze raz zmiksować. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone w kostkę cebule oraz jabłko i podsmażyć do miękkości (kilka minut) na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać do tego ziele angielskie i liście laurowe oraz sól. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku(...)delikatnie mieszając lekko jeszcze podsmażyć (uważać nie przypalić). Następnie wybrać ziela angielskie i liście laurowe a resztę dołożyć do zmiksowanej fasoli.Całość lekko jeszcze zmiksować (mają być wyczuwalne kawałki jabłka i cebuli) i doprawić do smaku solą, obficie pieprzem oraz ja dałam do jednej części świeżo mielone chili z młynka i moje najnowsze odkrycie- wędzoną paprykę w proszku (jest

Smaczne Zdrowe
Moja Słodka Pavlova 239

deser, jaki w ogóle kiedykolwiek zjadałam! Zresztą sami się przekonacie, jak spróbujecie :)  Beza - 6 białek jaj - 260g cukru (może być drobny) - łyżka skrobi ziemniaczanej - łyżka octu winnego z jabłek - łyżeczka syropu barmańskiego o smaku orzechowym  Zaczynamy od kilku podstawowych zasad: Białka muszą być oddzielone od żółtek bardzo dokładnie, w przeciwnym razie białka się nie ubiją. Ważne(...)cały zostanie zmiksowany. Kiedy zużyjemy cały cukier i beza będzie sztywna, ale szklista wyłączamy mikser.  Łapką silikonową wsypujemy przesianą łyżkę skrobi ziemniaczanej, a następnie łyżkę octu z jabłek. Możemy dodać łyżeczkę esencji waniliowej bądź syropu barmańskiego (ja dodałam orzechowego). Wstawiamy bezę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika – to ważne, żeby piekarnik był w pełni nagrzany. Po około

Sajkofanka smaku
Sałatka z serkiem wiejskim, owocami i długo dojrzewającą szynką wołową 286

Sałatka z serkiem wiejskim, owocami i dojrzewającą szybką wołową Składniki na jedną porcję: - 4 liście sałaty masłowej - 4-5 truskawek  - garść rukoli - 200g serka wiejskiego - pół słodko-kwaśnego jabłka -1 pomarańcza - 4 plastry włoskiej szynki wołowej (najlepiej Bresaola - jeśli nie macie, możecie użyć innej długo dojrzewającej) Dresing: - sok z jednej pomarańczy - łyżka miodu - tymianek  Sałatę(...)umyć i porać na mniejsze części. Rukolę opłukać, ułożyć na talerzu razem z sałatą masłową. Serek wiejski wyłożyć nieregularnie na sałacie. Truskawki umyć, pokroić na cztery i na pół. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomarańczę wyfiletować i porozrzucać wraz z truskawkami oraz jabłkiem na serkach i liściach sałaty. Szynkę pozawijać w ruloniki i pociąć na mniejsze kawałki. Ułożyć dowolnie

Sajkofanka smaku
Drożdżowe grzebienie z dżemem 378

mojego cukierniczego jadłospisu i piekę je regularnie. Dzięki nim przełamałam moją nieśmiałość w stosunku do drożdżowego i z sukcesem (ośmielam się stwierdzić) produkuję drożdżowe wypieki (a chociażby ślimaczki z jabłkami prażonymi czy ciasto drożdżowe z truskawkami ). Składniki na 8 dużych sztuk:   320 gramów mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do ciast drożdżowych 50g cukru 1 łyżka

Grunt to przepis!
Pâté z drobiowych wątróbek 206

Już wiecie, że my lubimy wątróbkę, zarówno drobiową, wieprzową, czy też inną. Ostatnio pokazałam Wam przepis na przygotowanie pieczonej wątróbki z jabłkami i suszonymi śliwkami. Każdy powinien pamiętać, że zła obróbka wątróbki sprawia, że twardnieje i staje się gorzka, do tego niesmaczna. Przed obróbką wątróbki zawsze moczę ją w mleku, co usuwa goryczkę i zdecydowanie poprawia jej smak(...)brandy (ja tym razem dodałam whisky), alkohol dodaje głębszego posmaku tej potrawie. We Francji Pâté często podaje się je na świeżej bułce z karmelizowaną czerwoną cebulą i duszonymi cząstkami jabłek. 500 g wątróbek drobiowych 150 g masła 1 mała cebula biała 1 mała cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki suszonego tymianku 50 ml brandy lub whisky sól

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Eksperymentalne ciasto drożdżowe z truskawkami 434

drożdżowym zaczęła się stosunkowo niedawno, raptem parę miesięcy temu i od tej pory różne wersje drożdżówek moja kuchnia widziała. Część tych doświadczeń była całkiem udana (np. drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi ), resztę lepiej podsumować znaczącym milczeniem.  Przedstawiana poniżej wersja jest - moim nieskromnym zdaniem - najlepszym eksperymentem pod znakiem drożdży jaki miałam do tej pory czelność testować :) Drożdżówka wychodzi gruba

Grunt to przepis!
Szarlotka wyśmienita z bezą 222

Jedną część rozwałkować i wyłożyć na przygotowaną blachę o wym. 25x36cm.  Pozostałe dwie części ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Dodatkowo: 1 i 1/2 kg jabłek,  5 białek, szklanka cukru,  3 łyżki kisielu wiśniowego.   Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać sproszkowany kisiel.  Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć

Z miłości do słodkości