Chłodnik ze szparagów. 187wszystkim pyszny! Idealny nie tylko na upały. Bardzo polecam!!! Składniki na chłodnik ze szparagów: na 2 porcje 200 g zielonych szparagów 50 g obranego i posiekanego, zielonego ogórka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 łyżki śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego 250 ml wody 1/2 łyżeczki soli sól i pieprz Wodę i sól przekładamy do małego(...)wyłączamy grzanie i natychmiast studzimy (garnek wkładamy do miski wypełnionej zimną wodą z lodem). Wystudzone szparagi (wraz z wodą) przelewamy do kielicha miksera (jednego zostawiamy do ozdoby), dodajemy posiekanego ogórka, szczypiorek i miksujemy. Na końcu dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Teraz zupę wkładamy do lodówki i chłodzimy około 1-2 godziny (warto schłodzić
Rozpustne gotowanie
Sałatka z kaszą jaglaną 164zostawić. Dzięki temu, że kasza jest uniwersalna, możesz ją połączyć z różnymi warzywami, aby uzyskać wartościową i pyszną sałatkę. Przepis Składniki 1 szklanka kaszy jaglanej 3 pomidory 2 ogórki zielone mała czerwona cebula pęczek pietruszki sos sok z połówki cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól himalajska, pieprz ulubione zioła czosnek (opcjonalnie) Wykonanie Kaszę jaglaną ugotować według przepisu
lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Młode, pieczone ziemniaki z cebulką i boczkiem 246żeby było jeszcze bardziej wiosennie ;) Zachęcam! :) Składniki: Ziemniaki: młode ziemniaki cebula wędzony, surowy boczek żółty ser do posypania Sos Tzatziki: 90g gęstego jogurtu naturalnego ząbek czosnku mały, gruntowy ogórek sól, pieprz koperek Ziemniaki myjemy dokładnie, ja ich nie obierałam, młode ziemniaki mają delikatną skórkę, która zeszła podczas mycia. Wkładamy je do garnka i gotujemy w osolonej wodzie na pół(...)każdego ziemniaka nakładamy farsz. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut na termoobiegu. Około 5-10 minut przed końcem pieczenia, ziemniaki można posypać żółtym serem. Sos tzatziki: Ogórka obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy. Wszystko dodajemy do jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe
Czerwona Porzeczka
Sałatka grillowa z fetą i selerem naciowym 232Pyszna i zdrowa sałatka, idealna do grillowanych mięs lub jako dodatek obiadowy. Rewelacyjnie pachnie ziołami i selerem naciowym. 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek 10 pomidorków koktajlowych 1/4 selera naciowego 1/2 czerwonej cebuli 150 g sera feta 1,5 łyżeczki ziół do sałatek 2 łyżki sosu czosnkowego Sałatę lodową siekamy lub rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w pół plasterki
VioletoweKucharzenie
Placki ogórkowe z jajkiem w koszulce. 236Bardzo podobne w smaku do placków z cukinii. Posiadają bardzo mało kalorii i są idealnym rozwiązaniem na dni diety. Składniki: (na około 4-6 placuszków) 2 duże ogórki, starte na tarce o dużych oczkach 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek do smażenia- opcjonalnie, ponieważ można użyć
KreatywnePiny
Surówka ze świeżych ogóków 217zasypia na resztę spaceru :-) czyli na jakieś 2 - 3 godziny :-) a po spacerze gotowanie :-) a dania długie i konkretne dania uzupełniam sałatkami, surówkami... taki letni akcent ;-) SKŁADNIKI 1/2 długiego ogórka 1 cebulka ze szczypiorem 3 gałązki koperku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól ziołowa Ogórka ze skórką kroimy w słupki. Cebulkę ze szczypiorem i koperek drobno siekamy. Jogurt mieszamy z solą
Czary - gary w kuchni
Szynka duszona w sosie 223zapraszam na kolejne mięsne danie, które pojawiło się na moim blogu. Szynka duszona w sosie. Idealne do ryżu, makaronu, kaszy lub ziemniaków. Do tego polecam surówkę z ogórków małosolnych i kukurydzy I obiad gotowy. Prosto, klasycznie i bardzo smacznie. 600 g szynki wieprzowej 2 średnie cebule 2 szklanki wody 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego
O kuchni z uczuciem
Sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną 178ciepłe dni. Sałatka tabbouleh z kaszą jaglaną Przepis na ok. 2-3 porcje Potrzebujemy: 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej spora garść roszponki 1 pomidor 8-10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek gruntowy 3 łyżki posiekanego szczypioru Dressing: sok z połówki pomarańczy 2-3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki 3 łyżki posiekanej świeżej mięty 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)zrobi nam się z niej papka. Po ugotowaniu kaszę hartujemy zimną wodą (możemy przelać na sitku) i dodajemy kroplę oliwy, żeby kasza nam się nie skleiła. Pomidory i ogórka kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski razem z roszponką. Na koniec dodajemy kaszę jaglaną. Dressing: wyciśnięty sok z pomarańczy wlewamy do małej miseczki, dodajemy drobno posiekaną miętę i pietruszkę
Bananowe Pole
Lekka sałatka z makrelą 248wartościowych dla naszego organizmu kwasów omega 3 i 6. Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut, około 5 porcji. Produkty 1 x wędzona makrela, 1 x pomidor, 1 x ogórek, 1 x czerwona papryka, 1 x mała cebula, 2 x jajka, 1 x opakowanie mix sałat, kilka kaparów lub oliwek, 3 łyżki jogurtu greckiego, sól, pieprz. Przygotowanie Do salaterki wrzuć(...)sałatę. Makrele obierz ze skóry i oddziel mięso od kości, a następnie pokrój i dorzuć do sałaty. Pomidora, obrany ogórek, paprykę i cebulę pokrój w małą kosteczkę i dodaj do miski. Jajko ugotuj na twardo i gdy ostygnie pokrój i dodaj do reszty produktów. Dodaj kilka kaparów lub pokrojonych oliwek. Jogurt wymieszaj z szczyptą soli i pieprzu, a następnie dodaj
Fit&Fast Kitchen
CHŁODNIK LITEWSKI/ PAN TADEUSZ/ KUCHNIA FILMOWA 207tego w filmie, jeśli pamiętacie Pana Tadeusza jako szkolną lekturę to zachęcam do obejrzenia ponownie, choćby dla pięknie ujętych kulinariów. SKŁADNIKI: - 2 pęczki botwinki - 750 ml maślanki - 200 g ogórka (plasterki) - 2 pęczki rzodkiewki (plasterki) - 16 jaj przepiórczych (ugotowanych na twardo) - koperek do posypania - szczypiorek do posypania (lub kwiaty szczypiorku) - woda - sól BOTWINKĘ POSIEKAJ NA drobne kawałki, końcówki botwinki(...)liście i niech delikatnie się gotuje do miękkości.Pamiętaj o tym, żeby nie zagotować botwinki aby nie straciła koloru. OCHŁODZONĄ BOTWINKĘ dopraw solą i połącz z maślanką, ogórkiem i rzodkiewką, na dwie, trzy godziny zostaw w lodówce aby się przegryzła. PRZED PODANIEM SPRÓBUJ czy nie brakuje soli, jeśli tak to dosól i mocno wymieszaj. Na talerzach dodaj jajko
Kuchnia bezglutenowa Loli
Najszybsza zupa ogórkowa 164groszek. Dodaję tylko o wiele więcej wody. I tyle. Ugotuj ryż z groszkiem jak nakazuje producent, dodaj więcej wody. Dosmacz suszona pietruszką. Dodałam również bazylii. Wlałam przeciery z ogórków, dosmaczyłam solą i pieprzem,oliwą! Gotowe
Z Kuchni Do Kuchni
8 urodziny Hani i 5 urodziny bloga :) 198czyli dzieci, dodatkowe projekty kulinarne i.... działeczka , która pochłonęła niemal każde wolne popołudnie, a już na pewno każdy słoneczny weekend. Rosną już pierwsze warzywa, wczoraj posadziłam pomidory i ogórki. Blog nie przestanie istnieć, ale kto wie czy nie zamieni się trochę w fotogalerię bistro mamy - działkowca :) Dziękuję wszystkim tym, którzy jeszcze lubią tu zaglądać
bistro mama
Sałatka z kalafiorem 285Składniki: kalafior, sałata, 2 pomidory, ogórek świeży, 1 cebula, puszka kukurydzy, 270g sera feta, garść świeżego koperku, 3 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki pestek dyni, 300ml jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Warstwy sałatki: Umyta, dobrze osuszona i porwana na kawałki sałata. Ugotowany w osolonej wodzie, ostygnięty i podzielony na kawałki kalafior. Pokrojone w kostkę pomidory. Obrany(...)pokrojony w kostkę ogórek. Pokrojona w kostkę cebula. Odsączona kukurydza. Pokrojony w kostkę ser feta. Sos: wyciśnięte ząbki czosnku wymieszane z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Posiekany koperek. Uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika i pestki dyni, dobrze ostygnięte. Smacznego
W kuchni u Moniki
Pomysły na obiad dla niespodziewanych gości 297pomidorową masą. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Hummus z warzywami Składniki: Puszka ciecierzycy, oliwa z oliwek, opcjonalnie pasta tahini, ulubione warzywa: marchew, papryka, rzodkiew, natka pietruszki, sałata, kalarepa, ogórki, Miksujemy ciecierzycę z puszki wraz z dodatkiem 3-4 łyżek oliwy oraz 2 łyżek pasty tahini. Kroimy warzywa na kawałki i układamy na półmisku. Podajemy hummus, jako
Codogara
Tarta z masą serową i jabłkami 209ucieramy na gładką masę. Kolejno przygotowujemy: 6 średnich jabłek 2 łyżki cukry trzcinowego łyżeczka przyprawy do ciast i deserów lub cynamonu Jabłka obieramy i trzemy na tarce do ogórków, lub kroimy w bardzo cienkie plasterki. Wyciągamy podpieczony spód ciasta, chwilkę studzimy (5 minut wystarczy), wylewamy masę serową. Na masę wrzucamy jabłka, na jabłka sypiemy cukier trzcinowy oraz cynamon. Wkładamy
Kocham Czekoladę