ogórki - 26028 przepisów (strona:1136/1736)

Kebab w tortilli 138

podwójny filet z kurczaka ( ok. 350-400g) 2 łyżki  przyprawy do kuchni arabskiej (użyłam KEBAB SHOARMA KAMIS) olej do smażenia dodatki: kapusta pekińska 1 świeży ogórek 2 pomidory 1 czerwona cebula sos: 2 łyzki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka ketchupu pikantnego 1 żąbek czosnku  Filet z kurczaka pokroić na nieduże kawałki,oprószyć przyprawą i obsmażyć(...)patelni. Kapustę posiekać,ogórka pokroić w półplasterki,pomidory w kosteczkę i cebulę w piórka. Pokrojone warzywa połączyć razem. Majonez,jogurt i ketchup wymieszać razem,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawić na chwilę do lodówki do przegryzienia. Każdą tortillę posmarować sosem,rozłożyć porcję warzyw i kawałki mięsa. Zwinąć w rulon,położyć na talerzu wyłożonym listkami sałaty,można jeszcze dodatkowo polać sosem

Kolorowa kuchnia Elki
Stek Salisbury – czyli skąd się wzięły hamburgery 215

amerykańsku, z tłuczonymi ziemniakami (jestem pewna że Salisbury przewraca się dzisiaj sześć stóp pod ziemią jak widzi tą herezję) a ode mnie z polskim akcentem, z sałatką z kiszonych ogórków. W tym zestawie – głośne mniam mniam! I popijajcie raczej herbatą niż litrem mocnej czarnej kawy. SKŁADNIKI 500g mięsa z indyka lub chudej wołowiny, mielone ½ szklanki płatków owsianych, lekko zmielonych

Karo in the Kitchen
Pizza hamburgerowa 142

pomidorków koktajlowych 1 cebula 2 korniszony przecier pomidorowy musztarda 1/4 główki sałaty lodowej sos czosnkowy 1. Z kotletów za pomocą kieliszka wycinamy kółka. Pozostałości drobno siekamy. Pomidorki, cebulę i ogórki kroimy w plastry, sałatę siekamy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi

Szefowa kuchni
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 201

sosem szarym Śledzie marynowane w oleju lnianym Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos

Codziennik Kuchenny
Babka ziemniaczana 170

pewny sposób na sprawdzenie efektu przyprawiania masy na babkę, i również mięsa na pasztet czy kotlety. Babkę ziemniaczaną podaje się pokrojoną na duże kawałki z dodatkiem kwaśnej śmietany, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub innej surówki. Doskonałym dodatkiem do babki będzie sos grzybowy np. pieczarkowy.  Wiele osób uważa, że babka najlepiej smakuje dzień po upieczeniu, podsmażona na złoty kolor

Codziennik Kuchenny
Klopsiki w sosie koperkowym 201

smak pasował do delikatnego i aromatycznego sosu. Klopsiki podaję z puree ziemniaczanym, kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną lub kopytkami. Dobrymi dodatkami do nich są korniszony, sałatka z pieczonych buraków , ogórki kiszone, sałatka z marynowanych warzyw . Dla dzieci można podać surówkę z tartej marchewki, marchewkę z groszkiem. Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku

Codziennik Kuchenny
Cukinia w zalewie curry 215

przygotować przetwory na zimę. W ubiegłym sezonie podałam przepisy na sałatki słoikowe z cukinią i kiszone cukinie . Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie z curry, prawie identycznej jak do ogórków curry . Do przepisu użyłam młodych, niewielkich cukinii, o bardzo miękkiej skórce. Jeśli macie duże cukinie z grubą skórką i dużymi nasionami, należy je obrać, wyciąć nasiona i pokroić

Codziennik Kuchenny
Sałatka z młodych ziemniaków 165

lunch do pracy.  Dziś proponuję sałatkę z młodych ziemniaków z wyrazistymi, kwaśnymi dodatkami - suszonymi pomidorami i kaparami. Jeśli nie przepadacie za nimi to wymieńcie te składniki na ogórki małosolne, korniszony lub paprykę konserwową. Sałatka z młodych ziemniaków może być smakowitym uzupełnieniem do mięs z grilla lub pieczonych ryb. Składniki: 5 ugotowanych młodych ziemniaków (średnie) 4-6 suszonych pomidorów

Codziennik Kuchenny
Sałatka z gruszką i papryką 125

Składniki: 2 duże słodkie gruszki  1 duża papryka czerwona 1 świeży ogórek 15 dag sera rokpol sos 3 łyżki oleju winogronowego 2 łyżki soku z limonki szczypta startej gałki muszkatołowej szczypta cynamonu  sól, cukier do smaku. Wykonanie: Paprykę czyścimy z nasion.Ogórek, gruszkę obieramy ze skórki. Paprykę, gruszkę oraz ogórek kroimy w kostkę. Przekładamy do szklanej miski. Podane

kgwjanczewo
ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA OWIJANE BOCZKIEM 109

Roladki te nadziane są sałatką kartuską i owijane boczkiem. Koniecznie musicie ich wypróbować, niby zwykłe roladki a smakują wyśmienicie. Kruche, soczyste mięso z kurczaka, sałatka z ogórka i papryki oraz boczek to połączenie idealne.  Do roladek użyłam sałatki kartuskiej od  Dagoma . Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * sałatka kartuska * plasterki boczku  * sól, pieprz, przyprawy do smaku Wykonanie(...)Każdą połówkę piersi z kurczaka rozkroić wzdłuż na pół, rozbić tłuczkiem, doprawić do smaku. Na każdy kawałek mięsa ułożyć kilka plasterków ogórka i papryki, zawinąć w roladkę. Owinąć boczkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 30-35 minut. Po około 20 minutach pieczenia roladki odwrócić na drugą stronę

Zrób to smacznie
Fit tortilla z tuńczykiem i świeżymi warzywami 131

obawiaj się papryczki, sos miętowy doskonale łagodzi ostry smak. Składniki Ilość porcji: 2 2 pszenne tortille 200 g tuńczyka 50 g szpinaku 50 g pomidorów 50 g ogórka 100 g jogurtu naturalnego 1 papryczka chilli Świeża mięta Oliwa z oliwek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Tuńczyka pokrój na kawałki, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, a następnie(...)usmaż. Posiekaj miętę, dodaj do jogurtu naturalnego, dopraw do smaku i wymieszaj. Umyj i osusz szpinak, pokrój w kostkę ogórka, pomidora i posiekaj papryczkę chilli. Wszystko wymieszaj w miseczce, skrop oliwą z oliwek i dopraw do smaku. Umieść warzywa na tortilli, dodaj usmażonego tuńczyka i sos. Zwiń gotowe tortille i smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 642,2 kcal Białko

ale Pysznie
MIELONE KOTLECIKI Z KURCZAKA 172

mielonej kolendry. W panierce z tartej bułki, parmezanu i odrobiny czarnego pieprzu.  Łatwe w przygotowaniu. Szybko znikają z talerzy. Najlepiej smakują z ziemniaczkami purée i mizerią z ogórków. SKŁADNIKI / około 12 kotlecików 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 piersi kurczaka (lub gotowego mięsa mielonego) 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia

cool and minty
SAŁATKA NICEJSKA 136

sałatka nicejska po mojemu, zdrowa i kolorowa     SKŁADNIKI 6 liści sałaty, 1 puszka tuńczyka w kawałkach, 1 pomidor, 1 ogórek, kawałek zielonej papryki, 2 jajka ugotowane na twardo, świeże listki bazylii Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu jabłkowego, sól, pieprz WYKONANIE Sałatę rwiemy na kawałki. Pomidora i jajka kroimy w cząstki, ogórka w kostkę. Paprykę

słodki bratek
Zapiekanka makaronowa 109

niej mam.Moje oko dojrzało makaron i już wiedziałam co będzie na obiad. Zapiekanka z makaronem i dodatkami. Składniki: makaron kokardki 200 g pomidor 1 szt papryka czerwona 1 szt ogórek korniszon 6 szt koperek świeży do smaku jajka 3 szt mleko 4 łyżki ser żółty 200 g sól i pieprz do smaku Krok 1 Makaron gotujemy al-dente(...)zostawiamy do odcieknięcia wody. Krok 2  Do misy wbijam jaja, wlewam mleko i dodaje pokrojony drobno koperek , mieszam. Krok 3 Paprykę i pomidora kroje drobno w kosteczkę, a ogórka w plasterki jak mały lub w kostkę gdy większe. Krok 4 Ser kroje w cienkie słupki. Krok 5 Do misy z jajami, mlekiem , koperkiem dodaje warzywa i na samym końcu

Różowa kuchnia
SAŁATKA CHRUPIĄCA 124

Prosta  sałatka ,szybka i dobra na spotkanie ze znajomymi lub jako lekkie danie na kolację.   1 główka sałaty 3 pomidory 1 świeży ogórek 1 papryka 1 mała cebula 4-5 rzodkiewek koperek 1/3 szkl.jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz papryka w proszku szczypta przyprawy indyjskiej chaat masala rzeżucha do posypania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Sałatę myjemy(...)osuszamy,rwiemy na kawałki.Ogórek myjemy i kroimy na plasterki.Paprykę myjemy,czyścimy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.Pomidory myjemy ,usuwamy ziarna i kroimy w kostkę.Cebulę obieramy,kroimy w plasterki,to samo robimy z rzodkiewkami.Koperek siekamy.Przygotowujemy sos:Jogurt mieszamy z olejem i sokiem z cytryny,solą,pieprzem i papryką.Warzywa delikatnie mieszamy z przyprawą chaat masala

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki