ogórki - 26028 przepisów (strona:1142/1736)

GRILL WAY BAR - test nowej burgerowni w Gdyni 154

patent na odciążenie obsługi od zmywania ;) Przygodę z lokalnym Amerykańskim Burgerem rozpoczęłam od jego wersji Fit z bułką otrębową . Grillowanej wołowinie  towarzyszyła tu rukola , sałata , czerwona cebula , świeży ogórek i pasta paprykowa . Ta ostatnia nadawała bułce odrobiny "mokrości", gdyż cały zestaw pozbawiony był kalorycznego sosu. Kotlet wołowy , niezbyt gruby, wytopiony został z tłuszczu podczas grillowania do wyśmienitej, równomiernie wysmażonej(...)wbrew pozorom wcale nie nazbyt ciężkiej dla żołądka! Kolejnym moim podejściem był Cheese . Klasyka Amerykańskiego Burgera bez podróby! Dodatki stanowiły tu: ser cheddar , świeży pomidor , sałata , czerwona cebula , ogórek korniszony oraz sos amerykański . 100% mięsa - to tutejsza polityka jakości ! Cudownie ugrillowana, wytopiona z tłuszczu, świeża wołowina zachęca do wgryzienia się w solidną bułę. Jakość idzie w parze z ceną

Grunt to przepis!
Kompot jabłkowo - śliwkowy 101

pewnością widać, w słoikach amerykańskiej marki Ball, zachęcam do zakupu, bo są rewelacyjne! Robię w nich nie tylko kompoty, ale i sałatki i przede wszystkim podaję koktajle czy robię ogórki małosolne, lato zostań z nami dłużej! Kompot jabłkowo - śliwkowy Składniki: 1 kg jabłek 250 g śliwek, wybrałam duże, fioletowe z pomarańczowym miąższem, odmiana Casanska Rana cukier do smaku Przygotowanie

Moja smaczna kuchnia
Azjatycka sałatka z cieciorką! 169

pracy. Powinna zadowolić niejednego miłośnika sałatek! To co? Sprawdźcie listę składników i do dzieła ;-) SKŁADNIKI na 2 porcje: - ulubiona sałata (u mnie rukola), po garści na porcję - 1 ogórek świeży - 1 duża marchew - 1 puszka cieciorki na parze - 1/2 dużej papryki czerwonej - 1/4 średniej cebuli czerwonej - 1 szklanka ugotowanej quinony białej - czarny sezam CIEMNY SOS SEZAMOWY: - 2 łyżki sosu sojowego(...)jednolitej masy. Odstaw na 30 minut. Posyp czarnym sezamem. Sałatę myjemy dokładnie i osuszamy na ręczniku. Marchewkę kroimy maszynką jak makaron, na cieniutkie paseczki (ewentualnie tniemy nożem na słupki), ogórka na szatkownicy w cienkie podłużne plastry, paprykę w słupki, cebulę w piórka. Cieciorkę odcedzamy. Quinonę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.  Całość porcjujemy i układamy w miseczce. Podajemy z dwoma

SMYKWKUCHNI
AFRYKAŃSKA SAŁATKA WARZYWNA 122

kroimy w cienkie ,krótkie paski,solimy i odstawiamy na 2 godz.Ogórki obieramy lub nie ,kroimy w cienkie plastry,solimy i odstawiamy na 2 godz.Następnie zlać płyn z ogórków,wymieszać je z paskami papryki,polać oliwą i sokiem z cytryny.Podajemy przybraną gotowanymi jajkami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chrupiące nugettsy z piersi kurczaka w kukurydzianej panierce z bawarską nutą 274

piersi kurczaka w chrupiącej kukurydzianej panierce, którą wzbogaciłam smakiem musztardy bawarskiej. Tak przygotowane nugettsy są idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i przyjęcie. Ja je podałam z sałatką, ogórkami i domowymi frytkami z piekarnika. Całość uzupełniał pyszny katchup od Develey i domowy sos czosnkowy. Idealny obiad, który znikł w mgnieniu oka.  O musztardzie bawarskiej od Develey pisałam

Słodkie okruszki
zdrowy napój do picia... 149

Składniki: woda mineralna 2 litry, ogórek zielony 1 średni, cytryna 1 większa, mięta pieprzowa - ile potrzeba, stewia - ile potrzeba, miód lipowy 2 łyżki cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić w cieniutkie plasterki umyty ogórek zielony pokroić w cienkie plasterki, wsypać do dzbanka dodać miód, umyte gałązki mięty i stewii, jak nie ma stewii świeżej to można dodać ją w tabletkach

W Mojej Kuchni Lubię
domowe zapiekanki ze smalczykiem 91

składniki: 1 mała bagietka 1 słoiczek smalcu z mięskiem i skwarkami Spichlerza Rusieckiego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła ok. 70 g sera żółtego 1 ogórek kiszony szczypiorek ulubiony sos lub keczup do podania wykonanie: Bagietkę przekrawamy wzdłuż. Masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smarujemy nim obie części bagietki. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy ok. 5 min. Następnie(...)przestudzamy, smarujemy obficie smalcem, posypujemy startym serem i zapiekamy do momentu roztopienia się sera. Podajemy z pokrojonym w plasterki ogórkiem, posiekanym szczypiorkiem, keczupem lub ulubionym sosem. *proporcje składników dowolnie możemy zmieniać   Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Krążki oscypka w cieście jogurtowym 130

Sposób na opróżnienie mojej lodówki. Świetnie mi idzie i obecnie mam tam tylko serek do kanapek i ogórki. Duża szklanka to 400 ml. 1 oscypek 200 gram jogurtu naturalnego 5 łyżek mleka 1/2 dużej szklanki mąki 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1/4 łyżeczki chilli 1 łyżeczka sody 2 białka/jajka Jogurt wymieszać z mlekiem, dodać jajka. Mąkę wymieszać

Czerwony Gupik
PIECZARKI W SOSIE SEZAMOWYM 147

Pieczarki jadam przeważnie w klasycznym, swojskim wydaniu - lekko podduszone, podane w towarzystwie ziemniaków lub kaszy, ogórków kiszonych i kotletów. Bardzo lubię je też w wersji surowej oraz na pizzy. Z sezamem robiłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Czytaj więcej

Kasia Sarna
KISZONE CUKINIE pyszne! 163

Jeżeli lubicie kiszone ogórki, koniecznie spróbujcie ukisić cukinię. Obstawiam, że ten smak również przypadnie Wam do gustu :) Ja ostatnie kawałki mam właśnie spakowane w pudełku z obiadem do pracy. Jutro nastawiam kolejne słoje! Czytaj więcej

Kasia Sarna
Drohiczyn - Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski 149

Listę Produktów Tradycyjnych. Firma Kiszenie z Tradycją 1950r Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej, 25 km za Białymstokiem. Znana jest z kapusty z beczki kiszonaej w główkach, kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, soku z kiszonych buraków. Kapusta kiszona w główkach jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Na dnie beczki kładzie się główki kapusty, na wierzchu układa się poszatkowaną białą kapustę przetartą

królestwo garów
Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) 164

oleju rzepakowego szklanka przecieru pomidorowego 1/4 łyżeczki cayenne spora szczypta pieprzu i soli łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanego rozmarynu dodatkowo: 2 łyżki twardego startego sera cayenne do posypania opcjonalnie ogórki kiszone do podania Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Szalotkę drobno siekamy i wraz z cukinią

Mienta blog
Fasolka szparagowa w słoikach. Fasolka konserwowa 254

Fasolka szparagowa w słoikach. Robicie przetwory na zimę? My oprócz ogórków , przerabiamy aktualnie fasolkę szparagową karłową, bo mamy jej w tym roku sporo na działce i nie nadążamy jej zjadać na bieżąco. Zimą nie będziemy musieli kupować mrożonek warzywnych. Przygotowana w ten sposób fasolka konserwowa smakuje bardzo podobnie jak zerwana prosto z przydomowego ogródka. Jest to świetny sposób

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DOMOWA SPIŻARNIA - JAKIE PRODUKTY NALEŻY MIEĆ W DOMU ZAWSZE POD RĘKĄ 146

wikłę , chrzan , chrzan z żurawiną ,żurawinę , borówkę w słoiczkach, - puszki groszku konserwowego - puszki kukurydzy - puszki białej i czerwonej fasoli, - puszki pomidorów , passatę pomidorową,koncentrat pomidorowy, pulpę pomidorową, - ogórki konserwowe ,korniszony, - oliwę z oliwek ,olej itp.np.olej lniany ,kokosowy itp. - matiasy,  - kabanosy ,parówki, chorizo, - flaki kielbasa - ryby( pstrąg , coraz , karp), owoce morza , - sery podstawa to parmezan i chedar - salami

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowe Hamburgery 171

mięsa mielonego ( u mnie z karczku) przyprawy do mięsa mielonego (wedle upodobań) 5 plastrów sera żółtego gouda 1 duży pomidor 2 małe cebule 1 średnia czerwona cebula 3 średnie ogórki konserwowe / kiszone 5 liści sałaty Olej do smażenia 1 jajko bułka tarta ketchup, majonez Wykonanie: Do naszego zmielonego mięsa dodajemy: posiekaną cebulę, jajko, dowolne przyprawy, może być nawet mieszanka

W Moim Magicznym Domu