plastry z karkówki pieczone w piekarniku z ogórkiem małosolnym 336Polecam karkówkę pieczone w piekarniku z ogórami małosolnymi…Jest to zmodyfikowana wersja karkówki po cygański… Skład… 4 „solidne „plastry karkówki 4 ogórki małosolne 2 cebule 2 ząbki czosnu 1/2 szklanki ketchupu 1/2 szklanki soku pomidorowego przyprawy
Ugotujmy Coś
Surówka na zielono 169kolorze zielonym. Oczywiście sos robimy również zielony. Całość łączymy i zielona surówka gotowa. A jak wiadomo surówek nigdy nie jest za dużo. Składniki: Sałata ½ młodej zielonej cukinii 2 ogórki małosolne Pęczek szczypiorku ½ zielonej papryki Sos: Oliwa Sok z cytryny Cukier Sól Koperek Pieprz woda Wykonanie: Sałatę myjemy, odsączamy i rwiemy na małe kawałki. Szczypiorek siekamy a pozostałe składniki kroimy
Smaki Ewy
Konfitura z wiśni! Przepyszna i w obłędnym kolorze! 223niesamowitego w naszej polskiej tradycji wekowania i przechowywania żywności. Ja osobiście zawsze staram się co roku zrobić kilka weków, w tamtym roku robiłam dżemy truskawkowe, porzeczkowe, jagodowe, borówkowe, wekowałam ogórki na różne sposoby, robiłam konfitury z dyni z różnymi owocami. Wiśnie jakoś przeoczyłam. Ale w tym roku odpuściłam truskawki całkowicie, jakoś niepostrzeżenie sezon na te owoce się dla mnie
SMYKWKUCHNI
Sałatki i surówki. 6 smacznych i prostych przepisów. 1012postaci surówki do obiadu lub sałatki np. na kolację. Sałatki i surówki. 6 smacznych i prostych przepisów: Zdrowa sałatka z kaszą jęczmienną i warzywami Najłatwiejsza surówka obiadowa z kwaszonych ogórków Pyszna surówka z marchewki i pora Szybka sałatka jajeczna z porem, kukurydzą, groszkiem i rzodkiewką Szybka sałatka z pora w sosie czosnkowym Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem
Słodkie okruszki
Ryż curry z kurczakiem i warzywami. 320Składniki: -pół kilo piersi z kurczaka -marchewka -ogórek zielony -papryka czerwona -woreczek ryżu białego -przyprawy: curry, sół, pieprz -odrobina oleju Sposób przygotowania: Piersi myjemy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na oleju z przyprawami. Sól dodajemy gdy mięso będzie miękkie. Ryż gotujemy, Warzywa kroimy w małą kosteczkę i dodajemy do smażonego mięsa. W pierwszej kolejności dodajemy marchewkę ponieważ potrzebuje więcej czasu(...)zmięknąć, Następnie paprykę z ogórkiem. Gdy warzywa będą miękkie dodajmy ugotowany ryż. Całość mieszamy. Smacznego
Magia jedzenia.
Quinoa + leczo z cukinią i bezglutenowymi parówkami 182Odkąd pamiętam moja mama, jak na porządną wielkopolską gospodynię przystało :), całe lato i wczesną jesień produkowała oszałamiające ilości najróżniejszych domowych przetworów. Od dżemów i kompotów, przez kiszone ogórki, fasolkę szparagową i buraczki, po leczo i marynowane grzybki. W naszej piwnicy w bloku z wielkiej płyty było dosłownie wszystko. Te pyszności wielokrotnie ratowały mi życie, gdy zaczęłam studia we Wrocławiu
Quinoa Raz!
Sałatka tabbouleh z quinoą 216zieleniny, a dzięki świeżej mięcie z pewnością łatwiej będzie strawić te wszystkie steki i kiełbaski ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy pęczek świeżej mięty pęczek natki pietruszki zielony ogórek około 150 gram 8-10 pomidorków koktajlowych 1 szalotka 2 małe ząbki czosnku sok z połówki cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwek pieprz sól Wykonanie: Ogórek, pomidorki i szalotkę
Quinoa Raz!
Salatka - kolorowa bomba witaminowa 373kiełki fasoli mung marchew ogórek brokuł papryka czerwona Wszystkie składniki przygotowujemy w dowolnych proporcjach... wg. uznania. Warzywa pokroić w plasterki/paski, z ogórka wydrążyć gniazda nasienne, marchewki natomiast zanurzyć w wodzie z kostkami lodu, dzięki temu staną się bardziej kruche i chrupiące. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki, przed podaniem polać sosem Wafu
Lubię to gotuję
Sałatka fattoush z bobem, fasolką szparagową i labneh 187labneh Składniki / na 4-6 porcji: 200 g zielonej fasolki (u mnie jest to fasolka Mamut), pokrojonej ukośnie na 3-4 cm. kawałki 200 g młodego bobu 1 ogórek 2 pomidory 2 czerstwe chlebki pita lub 2 pszenne wrapy/tortille lub 4 kromki czerstwego chleba (pieczywo można podsuszyć w piekarniku w temperaturze 150 stopni C, aż będzie je można połamać(...)być nadal jędrne i chrupiące). Odcedź i przelej zimną wodą. Możesz obrać bób ze skórek, ale ja tym razem tego nie robiłam, ponieważ ziarenka były ładne i młode. Ogórek przekrój na pół i usuń z niego pestki przy pomocy łyżeczki, następnie pokrój go na plasterki. Pomidory pokrój na duże kawałki. W słoiczku lub miseczce wymieszaj sok z cytryny
Chilli Czosnek i Oliwa
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 249ryżem z dodatkiem sezonowych warzyw, jako farsz możemy wykorzystać co nam wpadnie do głowy. Każdy może znaleźć wśród takich pomysłów coś dla siebie: Papryka faszerowana, pieczarki faszerowane, pomidory faszerowane, ogórki faszerowane. Do faszerowania cukinii polecam wszelakie mięsa, może to być wieprzowina, wołowina, mielone mięso z indyka, cielęcina, czy jagnięcina, bo mięso mielone z cukinią świetnie się komponuje. Ja wykorzystałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z ogórków gruntowych 243macie pomysłu na warzywo do obiadu? Macie mało czasu? Przygotujcie sałatkę z ogórków – potnijcie je na cienkie plastry lub zetrzyjcie na tarce (też w plasterki). Trochę przypraw, sera i gotowe. Do... Source
Szybko Tanio Smacznie
Kasza gryczana z pieczarkami i szynką a la'sajgonki 192szerokim rondlu rozgrzej nieco wody i zanurzaj płaty ryżowe. Przekładaj na deskę i napełniaj nadzieniem gryczanym .Zawiń tak jakbyś zawijał krokiety. Smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Podałam z ogórkami i sosem Folwark Inny wymiar kaszy gryczanej! Lubicie sos sojowy? Też jest pysznie
Z Kuchni Do Kuchni
Co zrobić, aby kiszone ogórki były twarde i chrupiące. 160kiszone ogórki były twarde i chrupiące, należy do każdego słoja wrzucić na dno 2-3 listki dębu. Liście dębu przed wrzuceniem do słoja trzeba oczywiście najpierw umyć i sprawdzić czy są zdrowe np. czy nie ma na nich pleśni. Pamiętajmy także, aby zbierać liście z drzew, które rosną z dala od dróg i dużych zakładów przemysłowych
Przepisy i porady kulinarne
Co Lila jadła w środę? 13 222myśl sobie, że tylko te dwa placki były zjedzone na śniadanie :) Korzystamy z tego, że jeszcze mamy truskawki. II Śniadanie 10:00 Sok wyciśnięty z: jabłek, ogórka zielonego, jarmużu i natki pietruszki. Zupa 13:00 Fasolka po bretońsku w wersji fit. II Danie 16:00 Placuszki z cukinią i kukurydzą. W tym sezonie wzięłam(...)cukinia, mąka, jajko, kukurydza mrożona i zioła. Podwieczorek 17:30 Po tych plackach nie było chęci na podwieczorek. Kolacja 19:00 Chleb zapiekany z wołowiną, sałatą, pomidorem i ogórkiem. Niezły hamburger nam wyszedł z tej kanapki. Dla przypomnienia napiszę, że Lila ma 2 lata i 9 miesięcy. Jeśli podoba Ci się ta seria wpisów, korzystasz z tego
lady-och-mistrzyni.blogspot.com