ogórki - 26528 przepisów (strona:1143/1769)

Dip z awokado i szpinaku. 204

opcjonalnie) Wykonanie: Wydobyć miąższ awokado, cebulę drobno posiekać, a czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki zmiksować blenderem i przełożyć do miseczki. Podawać schłodzone do krojonych w długie słupki marchewek, ogórków, papryki, selera naciowego, czy paluszków chlebowych grissini

zadanie-gotowanie
Ekspresowa sałatka z kaszy kuskus z ogórkiem VIDEO 170

śmiało zabrać ją do pracy (lunch box) lub podać jako dodatek do mięsa. Ja najczęściej podaje ją na liściach cykorii do grillowanego mięsa. Składniki: 200 gram kaszy kuskus 2 ogórki świeże, 2 kiszone, 1 małosolny (można dowolnie mieszać wg uznania) pęczek koperku 1/2 puszki kukurydzy 3 łyżki majonezu (ja użyłam firmy FOLWARK ) sól, pieprz Wykonanie (VIDEO) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak pieczony w keczupie 223

Bardzo prosty i szybki pomysł na obiad. Dzięki keczupowi mamy smaczny sos do obiadu. Jako dodatek do takiego mięska polecam sałatkę z ogórków, papryki i pomidorów. 1 kg pałek z kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kebabu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka lubczyku 0,5 łyżeczki przyprawy typu Kucharek 1/4 szklanki pikantnego keczupu Pałki z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy

VioletoweKucharzenie
Tosty serowe. 176

lubimy najbardziej!). Składniki: kilka kromek pieczywa tostowego lub innego ulubionego 100 g startego cheddara lub innego ostrego sera 100 g startej mozzarelli 2 - 3 łyżki majonezu kilka korniszonów lub ogórków kiszonych pokrojonych w drobną kostkę kilka posiekanych suszonych pomidorów kilkanaście kaparów papryczka chili pokrojona w drobną kostkę (opcjonalnie) szczypiorek - pokrojony 1/2 łyżeczki kurkumy lub słodkiej papryki Wykonanie: Wszystkie składniki

zadanie-gotowanie
Hummus w słoiku. 234

przechowywać w lodówce przez około 5 dni. Pytanie czy pasta przetrwa tyle czy zostanie wyjedzona szybciej. 6. Hummus idealnie pasuje do warzyw czy pieczywa. U mnie wraz z pieczywem, ogórkami i marchewka był przekąską podczas grilla

Fiolka w kuchni
Sztuka fermentacji 199

Kiszone ogórki i kiszona kapusta, choć są świetne, to jednak małe piwo przy tym, co można zrobić w temacie z warzywami, mlekiem, nasionami, ziarnami, owocami, a nawet jajkami i mięsem! Część tej ogromnej wiedzy przekazała nam Agata Bielska na warsztatach w bielańskim CookUp Studio , które zostały zorganizowane z okazji pojawienia się na polskim rynku książki „Sztuka fermentacji

GRUBY WAŁEK
Gazpacho z żółtych pomidorów 191

jednej w włoskich gazet. Musiałam je zrobić, aby móc zobaczyć jak smakuje. Przepisem dzielę się w Wami :)  Składniki: 1 kg dojrzałych żółtych pomidorów dojrzała, żółta papryka 1 ogórek obrany ze skórki  2 ząbki czosnku czarny pieprz  niecała łyżka octu winnego białego  3-4 łyżki oliwy z oliwek 1-2 kromki chleba * u mnie bez chleba(...)rukola sól kilka kostek lodu Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Następnie kroimy w  grubą  kostkę, ogórka pozbawiamy pestek ze środka, przecinając wzdłuż na cztery części - ścinamy pestki. Chleb odcisną z wody. Wszystkie składniki (oprócz rukoli) blendujemy. Następnie doprawić gazpacho solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę

AZgotuj!
Chłodnik z pieczonych buraków 217

chłodnik można zajadać sam w upalne dni ale świetnie smakuje też z ugotowanymi ziemniaczkami. składniki: 500 g pieczonych czerwonych buraków 1,5 l maślanki lub kefiru 1 świeży długi ogórek mały pęczek szczypioru pęczek koperku sól,pieprz 1 mały ząbek czosnku Upieczone czerwone buraczki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka obrać ze skórki i pokroić

Monia miesza i gotuje
PIT- y 4 z załącznikami 174

polędwica przygotowana jak do gyrosu, w końcu pita to  danie trochę wschodnie, trochę południowe. Przed smażeniem marynuję ją z przyprawami ok. godziny. Przygotowujemy też siekaną kapustę pekińską, pomidory, ogórki surowe i korniszony, tarty ser, kolorową paprykę. Oczywiście muszą też być sosy, np. czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu oraz pikantny chrzanowy lub musztardowy, również z jogurtem. Najfajniejsze

I tu będę miała takie te
Kiełbasa pieczona w piwie i sałatka grecka 273

grzałką i grillem W tym czasie spokojnie możecie zająć się przygotowaniem sałatki i naszykowaniem stołu. Sałatka "grecka": 1 sałata lodowa lub opakowanie ulubionej mieszanki sałat 4-5 pomidorów 1 ogórek zielony 1 papryka czerwona - opcjonalnie 1 opakowanie serka solankowego - Favita lub Tolonis * Przygotowujemy dużą miskę, wsypujemy do niej ulubioną mieszankę sałat lub w przypadku sałaty lodowej - myjemy ją, kroimy drobno(...)wrzucamy do miski. Pomidory myjemy i kroimy w ósemki, a następnie jeszcze raz na pół. Ogórka obieramy, przekrawamy na pół, łyżeczką wyskrobujemy nasiona. Przekrawamy na pół wzdłuż i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego, kroimy w paseczki, a następnie w kostkę. Wszystko wrzucamy do sałaty. Serek kroimy w kostkę. Delikatnie mieszamy. * Używamy produktów niedrogich, ale smacznych, oczywiście

Cooking Monster
"Włoskie" kotlety z kurczaka 206

ziemniaczki - dodajcie więcej masła. Następnie ziemniaki doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli wolicie wersję bardziej dietetyczną zamiast masła i mleka dodajcie ok. 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego. :) Mizeria: 1 długi ogórek 1 opakowanie gęstego jogurtu naturalnego sól oraz pieprz lub 1 łyżka cukru Chyba wszyscy znają przepis na mizerię, ale nie zaszkodzi podzielić się tym jak kształtowały się jej smaki(...)moim i Minika) ta tradycja została zachowana. Jedyne co się zmieniło to zastąpienie śmietany (przez którą często miałam niestrawność) na, łagodniejszy według mnie, jogurt naturalny.   Przygotowujemy 2 miseczki, ogórka obieramy i kroimy w drobne plasterki. Do każdej miseczki wrzucamy po połowie porcji, dodajemy także po połowie jogurtu naturalnego. Każdy ma inny smak, dlatego mizerię możecie posłodzić lub doprawić solą

Cooking Monster
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 280

sól, pieprz do smaku Frytki z pietruszki: 1 kg pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki soli morskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego Dodatki: zielony ogórek pokrojony w plasterki ulubione kiełki * PRZYGOTOWANIE Szarpana wieprzowina Ze względu na to, że jej przygotowanie zajmuje najwięcej czasu, przygotowujemy ją dzień albo nawet dwa dni wcześniej. Mięso myjemy, oczyszczamy(...)tego czas, w którym mięso będzie odpoczywać po pieczeniu. Podanie Gdy wszystkie składniki dania mamy gotowe, bierzemy jeszcze ciepłą bułeczkę bao i nadziewamy ją szarpaną wieprzowiną, coleslawem, plasterkami zielonego ogórka i kiełkami. Podajemy ją z frytkami wyjętymi prosto z piekarnika, sosem BBQ oraz sosem pieczeniowym. Smacznego! * *O tym, jak upiec idealne bułeczki bao, przeczytałem na blogu Na pałeczkach

Food Square
Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy 193

tartą) pieprz do podania: gotowe tortilla lub chlebki pita (można upiec domowe pity) domowa harissa domowe tzatziki lub sos przygotowany z małego kubeczka jogurtu greckiego wymieszanego z 1/2 posiekanego ogórka, sokiem z 1/2 cytryny i szczyptą soli świeże warzywa: sałata, ogórek, papryka, pomidor, cebula, świeża kolendra - według uznania Przygotowanie: Cukinie zetrzyj na tarte o grubych oczkach. Umieść na durszlaku, lekko

Chilli Czosnek i Oliwa
Tortille z kurczakiem, serem i pieczarkami 241

warzywa. 4 placki tortilli śr. 30 cm 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 150 g pieczarek 150 g żółtego sera 1/2 czerwonej papryki 2 pomidory 1 ogórek 8 łyżek sosu czosnkowego Filet z piersi kurczaka kroimy w drobną kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Pieczarki kroimy w pół plasterki. Kurczaka z pieczarkami smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni(...)ścieramy na tarce o średnich oczkach.   Świeże warzywa, pomidor, ogórek i paprykę kroimy w kosteczkę. Na płatach tortilli rozsmarowujemy łyżkę sosu. Układamy kurczaka z pieczarkami, świeże warzywa i ser. Zawijamy w rożek. Górę posypujemy serem. Placki lepiej zawinąć w folię aluminiową, wtedy nam się nie rozpadną. Gotowe tortille zapiekamy w piekarniku w 190*C przez 5-7 minut

VioletoweKucharzenie
Młode ziemniaki zapiekane z boczkiem 696

Pyszny pomysł na letni obiad. Młode ziemniaki z boczkiem, podane z mizerią z ogórków smakują wyśmienicie. Składniki: 600 g małych młodych ziemniaków 250 g boczku wędzonego 2 cebule łyżka masła pęczek koperku łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą albo zeskrobujemy skórkę. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie odcedzamy i przekładamy

e-PrzepisyKulinarne