Surówęcia 170Pół główki młodej kapusty białej 2 marchewki 4 rzodkiewki pół ogórka zielonego 3 łyżki oleju pieprz czarny i sol według uznania 1 łyżeczka cukru Wykonanie Kapustę szatkuje ,następnie myję(...)wszystkie warzywa ,na tarcie ścieram na drobnych oczkach ,marchew,ogórka zielnego,rzodkiewkę i dodaje do kapusty ,przyprawiam dodaje olej i wszystko dokładnie łącze ze sobą , i gotowe
Mój Smak
Jogurtowe co nie co 184dzień smaki się jeszcze bardziej połączą i będzie jeszcze lepsze . Składniki 6 sztuk rzodkiewki 1 średni ogórek zielony 1 pęczek natki pietruszki 1 duży ząbek czosnku 200 ml jogurtu greckiego(...)sól pieprz czarny Wykonanie Umyte warzywa , rzodkiewki i ogórek ścieramy na tarce na grubych oczkach, czosnek ścieramy na drobnych oczkach.Następnie siekamy natkę pietruszki i dodajemy do startych warzyw, doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania i na końcu dodajemy jogurt grecki i wszystko razem mieszamy
Mój Smak
Nalewka pomarańczowa 269odatkowo w otworkach umieściliśmy goździki (ilość wg uznania). Cukier rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i połączyć ze spirytusem. W szerokim słoiku (w naszym przypadku to słoik do kiszenia ogórków :-)), umieszczamy pomarańcze i zalewamy przygotowaną mieszanką. Pomarańcze powinny być przykryte w całości roztworem, słój szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w ciemnym miejscu na co najmniej 6 tygodni. Najlepiej co parę
Aromatyczne Podróże
Nalewka kokosowa 246minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Wiórki kokosowe wysypać na dno dużego słoika (u nas tradycyjnie posłużył do tego słój do kiszenia ogórków), dodać mleko kokosowe (nie jest ono konieczne , ale wtedy smak jest bardziej wyrazisty) i zalać alkoholem. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 10 dni, od czasu do czasu
Aromatyczne Podróże
Sałatka z porów 640Sałatka z porów Składniki: 2-3 pory 3 ugotowane na twardo jajka ananas z puszki 30-40 dkg sera żółtego w kawałku 4-5 ogórków konserwowych majonez sól + pieprz oraz inne przyprawy wg uznania Wykonanie : Pora posiekać w paski , a następnie zalać wrzucić na ok 5 min do wrzącej wody
Aromatyczne Podróże
Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem 171straganach zaczną się pojawiać młode warzywa :) Polecam! Na śniadanie, obiad lub kolację! Sałatka z pęczakiem, botwinką i szczypiorkiem ½ szkl. pęczaku 2 szkl. bulionu warzywnego lub z kurczaka ½ ogórka szklarniowego 1 pęczek młodych buraczków ½ pęczka szczypiorku ½ pęczka koperku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny sól Pęczak ugotować do miękkości w bulionie*,posolić (jeśli bulion jest bez soli), odcedzić(...)miski. Liście botwinki oddzielić od buraczków. Dokładnie wypłukać z resztek ziemi. Buraczki gotować w pół szkl. wody przez 5 minut. Po ugotowaniu pokroić w kostkę i dołożyć do pęczaku. Ogórka również pokroić w kostkę, a szczypiorek i koperek drobno posiekać. Dodać do pęczaku. Polać olejem, sokiem z cytryny, posolić do smaku i wymieszać. Liście botwinki ułożyć na talerzu
Posadzone i zjedzone
Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką 205miejsce żółtka. Pokruszyłam je i posypałam nimi na koniec całość sałatki. Może na tegoroczną Wielkanoc ktoś się skusi? Sałatka wiosenna z jajkami, młodym szpinakiem i rzodkiewką 3 jajka ½ ogórka szklarniowego ½ pęczka rzodkiewek 2 łyżki szczypiorku 3 garście młodego szpinaku 1 pęczek botwinki (tylko liście) 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku Sos: 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka(...)przekroić na pół. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka włożyć do miseczki i rozkruszyć widelcem. Liście botwinki i szpinak wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i rozłożyć na talerzu. Rzodkiewkę i ogórka pokroić w kostkę, a szczypiorek, koperek i natkę pietruszki drobno posiekać. Wszystko wymieszać razem w misce i napełnić tym białka. Białka przenieść na talerz z zieleniną. Składniki sosu wymieszać i polać
Posadzone i zjedzone
Ogórki z chili 324roku dostałam jeden słoiczek od siostry na spróbowanie. Wyniesiony do piwnicy zawieruszył się gdzieś na półkach. Znalazłam go dopiero w połowie lata gdy spiżarnia zaczęła świecić pustkami. Próbowałam tych ogórków z lekkim niepokojem czy aby nie będą za ostre. Okazały się jednak jak dla mnie w sam raz. Lubię takie słodkie, pikantne sałatki. Idealnie sprawdzają się do potraw
Wiem co jem
Żywność probiotyczna – Donna Schwenk 155sobie, czemu wcześniej nie wprowadziłam tych produktów do stałej diety. Chociaż, myślę, że i tak nie jest u nas tak źle bo kefir zawsze mam w lodówce, a od ogórków kiszonych chyba jesteśmy uzależnieni ;) Ale to zdecydowanie za mało, a kisić można wszystkie warzywa. Jestem osobą, która przez alergię i problemy z zatokami, dużo choruje. Niestety w ciągu roku
Mienta blog
Przepis na bardzo szybką sałatkę z pieczarkami. 240malutkich pomidorków np. koktajlowych słoik pieczarek marynowanych - około 400 ml nieduża główka kapusty pekińskiej puszka kukurydzy konserwowej puszka drobnego groszku konserwowego (np. Dawtona - mają taki drobniuteńki groszek) duży zielony ogórek czerwona papryka 3 łyżki majonezu łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Wykonanie: Warzywa umyć. Kapustę poszatkować na drobne paseczki (głąb odrzucić). Posypać czosnkiem granulowanym. Kukurydzę, pieczarki i groszek odsączyć(...)zalewy. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i także pokroić w kostkę. Wszystkie składniki włożyć do naczynia i połączyć dokładnie z majonezem oraz przyprawami. Solą sałatkę doprawić najlepiej bezpośrednio przed podaniem, lub sałatkę podać szybko po przygotowaniu. Kapusta nie lubi stać długo ze solą ponieważ "siada" i oddaje sok. *** To wszystko, smacznego! :-) Pozdrawiam
Poezja Smaków - blog kulinarny
Gruszki w sosie wg. kuchni Pięciu Przemian 227kanon "zdrowego odżywiania", które jadamy chętnie., choć wprowadzamy do nich nieweilkie modyfikacje. Bardzo nam zasmakował np. żurek z oscypkiem, ale dodajemy do niego dwie - trzy łyżki soku z kiszonych ogórków. Świetne są gruszki w sosie waniliowym, ale co pewien czasy robimy je z sosem czekoladowym (oba przepisy znaleźliśmy w książce Anny Czelej "Jesień w kuchni Pięciu Przemian"). Poniżej znajdziecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Białowieża - Marcinek i Stoczek wsród bojarów 215zakolu rzeki Narewka. Tam zjedliśmy kolację przygotowaną przez szefa kuchni Andrzeja Krajewskiego. Restauracja Bojarski Gościniec specjalizuje się w daniach kuchni wschodniej. Solianka – zupa mięsna lub rybna przyrządzona z dodatkiem ogórków kwaszonych, koncentratu pomidorowego, zrumienionej cebuli, ewentualnie kaparów i oliwek oraz soku z cytryny, podprawiona śmietaną. Kaczka pieczona z jabłkami. Baranina. Ciasto czekoladowe. Wino z Winnicy Jasiel. Wódka zbożowa naturalna
królestwo garów
Kotlety mielone z sezamem 220smaku, a najlepiej smakują podane prosto z patelni. Ja takie najbardziej lubię. Na zimno idealne do kanapek. Pycha! Można podawać z ziemniakami lub frytkami. Do tego polecam mizerię z ogórków Składniki: 500 g mięsa wieprzowego 1 całe jajko 1 cebula 2 małe ząbki czosnku 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 łyzeczka majeranku 3 łyżki sezamu sól, pieprz
O kuchni z uczuciem
Skrawaki do dwóch typów sera - Fiskars 227dłuższą końcówką wyśmienicie radzi sobie z twardymi serami. Bez problemu możemy wykroić idealne listki parmezanu i położyć na grzance z rukolą. Skrawak nadaje się również do krojenia warzyw - ogórków, cukinii czy bakłażanów. Skrawak do sera miękkiego, ma króciutką końcówkę, tak naprawdę zakończenie skrawaka jest tuż za ostrzem do krojenia. Taka forma ułatwia krojenie miękkiego sera i zapobiega przyklejaniu
Gotowanie i blogowanie
Sałatka na obiad 558słoik i proszę bardzo, mamy wspaniałego gotowca Już wam o niej opowiadam jak ją zrobić Składniki: 8 słoików 0.5L 4 papryki mieszanka 2 cukinie 3 cebule 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżka soli najlepiej kamiennej 3 liście laurowe Sposób: Warzywa umyć i pokroić ,cebulę obrać i również pokroić. Wszystkie wymierzać i zasypać solą odstawić na 2 godziny
Viola cooks with passion