ogórki - 26028 przepisów (strona:1130/1736)

Pieczony sandacz w piwnej panierce z batatami i warzywami 110

wykwitną kolację. Składniki Ilość porcji: 2 Filet z sandacza – 2 szt. ( około 300 g ) Bataty – 200 g Sałata lodowa – 80 g Pomidory koktajlowe – 80 g Ogórek – 80 g Mąka – 50 g Piwo – 100 ml Oliwa z oliwek Cytryna Rozmaryn Sól i pieprz do smaku Sos winegret: Oliwa z oliwek Ocet winny Sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie Przygotuj sos winegret z 3 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżki octu winnego, soli i pieprzu. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, sałatę lodową poszatkuj, ogórka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystko w misce z sosem winegret. Sandacza umyj, osusz i dopraw solą i pieprzem. Do miseczki wlej piwo i powoli dosypuj mąkę ciągle mieszając

ale Pysznie
Sałatka z soczewicą i tuńczykiem 138

Składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 3 jajka 1 puszka tuńczyka 4 ogórki konserwowe 1 mały por 1 łyżeczka musztardy 2-3 łyżki majonezu Fanex sól i pieprz Przygotowanie: Soczewicę ugotować w … Czytaj dalej Sałatka z soczewicą i tuńczykiem

czarrna od kuchni
Wianek z dodatkami 147

wianuszek. Pyszny, szybki i prosty wypiek. Smakował całej rodzinie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, robi się go szybko i naprawdę warto. Spróbujcie. Wianek z dodatkami 1 ciasto francuskie 1 ogórek zielony 1 pomidor 30 dag pieczarek 1 puszka tuńczyka 1 papryka konserwowa 40 dag sera żółtego natka pietruszki 1 laska kiełbasy zwyczajnej lub grube plastry szynki Z ciasta francuskiego wycinać(...)podstawa 13cm). Następnie jeden obok drugiego ułożyć na tortownicy (tak jak na zdjęciu). Zetrzeć ser żółty, większą połową posypać po cieście na około (zdjęcie). Kłaść warstwami pokrojone w kostkę: ogórek, pomidor, paprykę, kiełbasę zwyczajną (lub szynkę) oraz pieczarki (wcześniej usmażone). Na koniec dać tuńczyka. Posypać jeszcze raz warstwą sera żółtego. Końce trójkątów przylepić do podstawy (zdjęcie). Posypać poszatkowaną natką pietruszki

Gotuję Testuję
Gorczyca- jej ABC 162

podstawą musztardy . Najłagodniejsze musztardy zawierają białą gorczycę, natomiast pikantne - sarepską. Wystarczy łyżeczka nasion białej gorczycy po tłustym obiedzie aby zapobiec niestrawności . Te niewielkie nasionka dodajemy do kiszonych oraz konserwowanych ogórków, grzybów, kapusty . Gorczyca wzbogaci smak sosów, mięsa, wędlin, sałatek oraz zalew i marynat . Gorczyca ma także zastosowanie w lecznictwie . Z rozkruszonych nasion wydziela się wspomniana przeze mnie wcześniej synalbina

Gotuję Testuję
Sosy - łatwe i szybkie w przygotowaniu 161

starty wcześniej chrzan. Wszystko należy wymieszać i włożyć do lodówki.  Sos ten ma krótki termin ważności, więc należy zużyć go szybko. -  sos tatarski - kroimy drobno grzyby marynowane, ogórki kiszone i ugotowane jajka. Całość należy połączyć z niewielką ilością majonezu i dokładnie wymieszać.  Sos jest prosty do przygotowania, a zarazem pyszny. Do sosu można użyć majonez przygotowany

Gotuję Testuję
Skarby domowej spiżarni 174

obawy, że ulegną zepsuciu muszą być gotowane przez kilka dni po 2-3 godziny. W naszej spiżarni nie powinno zabraknąć także różnorodnych dodatków do obiadu. Bardzo często zaprawiamy ogórki kiszone, paprykę, różne surówki i kapustę

Gotuję Testuję
K- jak Kindziuk 187

kilogram kindziuk nie gości często w polskich domach. Można jednak kupować mniejsze kawałki w cenach do 10 zł za 100 gramów. Idealnie pasuje do chleba, komponuje się doskonale z ogórkami czy piklami. www.wilno.name Jest także idealnym dodatkiem do pizzy. Można przygotować pyszną zapiekankę z kindziukiem czy też tartę lub jajka faszerowane masą jajeczną z kindziukiem. Kindziuka można także samemu

Gotuję Testuję
Szybki sos z kiełbasy i placki ziemniaczane czyli....wspomnień czar. 134

podgrzewamy. W ten sposób tłuszcz się wytopi, a kiełbaska ładnie zarumieni. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i razem dusimy aż się cebula zeszkli. Pod koniec dodajemy majeranek i pokrojone ogórki,  zalewamy  połową wody, zabielamy śmietaną. W drugiej rozprowadzamy skrobię i zagęszczamy sos. Doprawiamy do smaku i gotowe. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy

Dieta moja pasja
Serniczek z jagodami zawijany w tortillę. 102

Dziś pogoda dopisała, dzień minął pracowicie i owocnie. Trawa skoszona, kwiatki przeplewione, ogórki oberwane i włożone do słoików. Szybki obiad, ale już na pieczenie ciasta nie było czasu, ani ochoty, tzn zjeść by się zjadło, ale weny brak. I na taki opór trzeba znaleźć sposób, a więc otworzyłam lodówkę, popatrzyłam i już wiedziałam co mnie uratuje, co będzie naszym

Dieta moja pasja
Sałatka z zupki Chińskiej 162

Produkty potrzebne;   Zupka Chińska ,, Vifon" kurczak złocisty - 2 paczki kurczak-300g kapusta pekińska- 300g papryka- 450g pomidor-300g ogórek kiszony- 300g cebula- 200g majonez -3 łyżki sól- łyżeczka pieprz- łyżeczka papryka słodka-łyżeczka papryka ostra- łyżeczka olej - 50 ml Sposób przygotowania:  Kurczaka pokroić w kostkę , wymieszać w misce z przyprawami i olejem, podsmażyć około 5 minut.   Makaron(...)zupek chińskich, dajemy do miski i po kolei kroimy nasze wszystkie warzywa (kapustę pekińską, cebulę, pomidor, ogórek, paprykę), mieszamy dokładnie i przyprawiamy przyprawą z zupek chińskich. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny dodajemy naszego kurczaka oraz majonez i odstawiamy  na około 30 minut, aby całość nabrała smaku, a makaron zrobił się miękki

pichciszto
Polski kapuśniak z chińską kapustą pakchoi 122

który jak się okazało kilka osób czeka. Zacznę od tego, że nie lubię kwaśnego smaku, no nie cierpię po prostu, o ile surówkę z kiszonej kapusty lubię i ogórki kiszone same w sobie też, to kapuśniak i ogórkowa, która jest w następna w kolejce do zrobienia, są ostatnimi potrawami jakie bym chciała zjeść. Jak to w życiu bywa

greenscarf
Pożywna sałatka makaronowa ze świeżym ogórkiem 701

makaronowa. U mnie w domu zawsze są chętni na taką sałatkę. Szybko się robi i szybko znika. składniki: 250 g makaronu, u mnie rurki Malma 1 duży długi świeży ogórek 1 słoiczek papryki konserwowej ( o pojemności 0,5 l) 300 g chudej wędliny 3 łyżki posiekanej natki pietruszki majonez Makaron ugotować al'dente. Przelać wodą i dobrze osączyć. Ogórka obrać

Monia miesza i gotuje
Sałatka z roszponki z nasionami goji i grzankami z serem kozim 178

przepysznych smaków, że robię ją ostatnio coraz częściej. Na śniadanie lub podwieczorek świetnie się nada. Składniki: 2 garści świeżej, umytej roszponki 3 pomidory suszone w zalewie 1 pomidor 1/2 ogórka świeżego 3-4 małe grzanki z chleba pełnoziarnistego 3-4 plasterki sera koziego 1 mała garść nasion goji 1 łyżeczka sezamu majeranek tymianek Włączyć toster i zrobić grzanki(...)czasie do salaterki przełożyć roszponkę Pomidora pokroić w ćwiartki, dołożyć do roszponki Ogórek pokroić w kostkę Suszone pomidory pokroić w paseczki  Dodać nasiona goji i całość posypać sezamem Grzanki wyjąć z tostera i od razu położyć na nie ser kozi,  który delikatnie się roztopi Ser posypać majerankiem i tymiankiem Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
TORTILLA Z SALAMI I JARMUŻEM 113

SKŁADNIKI: 1 tortilla 3 plastry salami dowolny sos garść jarmużu 1 ogórek konserwowy PRZYGOTOWANIE: Tortille smaruję dowolnym sosem. Następnie układam plastry salami. Następnie dodaję jarmuż już umyty i pocięty drobno. Na koniec kładę plastry ogórka konserwowego, ja kroje wzdłuż. Tortillę dokładnie zawijam dosyć ciasno.. Całość pakuje w torbę śniadaniową lub zawijam w folię aluminiową lub spożywczą. Smacznego

Gotowanie Patki
Pasta tuńczykowa na kanapki 152

proste, a zdecydowaną większość z nich każdy z nas ma zawsze pod ręką. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 łyżeczka oleju rzepakowego 4-6 grzybków marynowanych 1 ogórek konserwowy 1/2 małej cebuli garść zielonych oliwek (użyłam nadziewanych papryką) 2 jajka na twardo 1 mały pęczek szczypiorku 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka sosu sojowego (ciemnego) 1/2 łyżki ketchupu(...)sól pieprz Wykonanie: Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy i umieszczamy w misce. Dodajemy olej, majonez, ketchup i sos sojowy. Jajka, grzybki marynowane, oliwki i szczypiorek drobno siekamy. Ogórek i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy dokładnie, a na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Pasta jest już gotowa i można nakładać ją na pieczywo

MyCookBook.pl