Chyba każdy kocha zapiekane owoce z kruszonką i jestem pewna, że każdy pokocha sos angielski- waniliową rozkosz każdego podniebienia. Zresztą ... wystarczy tylko na to spojrzeć :) Składniki: trzy gruszki dwa jabłka cztery łodygi rabarbaru laska cynamonu sok z jednej limonki trzy łyżki cukru trzcinowego 50 gram masła cztery łyżki mąki cztery łyżki cukru białego łyżeczka cynamonu(...)dwóch tygodniach nasz cukier jest gotowy. Nie zdziwcie się zapachem, ponieważ całkowicie odbiega od cukru WANILINOWEGO dostępnego w sklepie, natomiast daje całkiem prawdziwy i ciekawy aromat potrawom. Jabłka, gruszki i łodygi rabarbaru kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy cukier trzcinowy, laskę cynamonu i sok z limonki. Smażymy owoce przez 10-12 minut aż trochę zmiękną
Mango Papajatyle. Deser można zrobić również w większej formie, nie są konieczne kokilki- jednak my uwielbiamy takie małe porcje w kokilkach. Składniki: świeże owoce, u mnie są to jabłka i nektarynki ale równie dobrze mogą być truskawki, maliny... budyń waniliowy zrobiony z połowy opakowania (i składniki na budyń czyli mleko i cukier(...)cynamon 50 gram mąki 30 gram cukru 40 gram masła 5 łyżek cukru trzcinowego i 2 łyżki masła do smażenia owoców, sok z połowy limonki Jabłka i nektarynki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojone owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier trzcinowy, dwie łyżki masła i sok z limonki. Smażymy owoce
Mango PapajaCzyli kolejny stuletni przepis w mojej kuchni. Tym razem był to szczególnie ciekawy eksperyment – pasta ze śledzi i jabłek. Muszę przyznać, że smakowała dość nietypowo. Co do wspomnianego w przepisie podobieństwa do kawioru... raczej bym polemizował:) Szkodniki, tak jak się spodziewałem, nie doceniły tego specjału. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemBardzo spodobał mi się pomysł stosowany przy robieniu szaszłyczków yakitori. Malutkie kawałki ,, wszystkiego,, nabite na patyczki do szaszłyków i upieczone na ruszcie . W moim przypadku co
Buniabaje w kuchniMożecie podwoić porcję żeby babka wyszła wysoka. Składniki: 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 łyżki jasnej mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża marchew 1 średnie jabłko 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka 2-3 łyżki ksylitolu (można zastąpić syropem z agawy, miodem lub po prostu użyć cukru) Przygotowanie: Jajka ubić z ksylitolem na puszystą masę. Mąki(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Marchew i jabłko obrać i zetrzeć drobno na tarce. Do naczynia z ubitymi jajkami dodać jogurt naturalny i mąkę. Wymieszać szpatułką do połączenia składników. Gdyby masa była naprawdę dość gęsta można dodać jeszcze 1-2 łyżki jogurtu i ponownie wymieszać. Masę przelać do blaszki na babkę z kominem i wyrównać wierzch (można upiec
Ze smakiem i z pasjąNależę do tych dla których obiad bez surówki się nie liczy. A w zasadzie lubię jeśli jest ich kilka. Jedna główna bardziej pracochłonna , a dwie inne
Buniabaje w kuchniPin It Może niektórych zdziwią moje dzisiejsze zdjęcia...bo po co bombki w październiku :)? W mojej rodzinie rolada jabłkowa bardzo często gości na stole świątecznym. A
Przepisy AleksandryJako, że zbliża się wiosna (w zasadzie w Wielkiej Brytanii wiosnę już mamy, o czym świadczą różowe kwiaty na drzewach i żółto-fioletowe dywany żonkili i
Przepisy AleksandryMoże się wydawać, że zrobienie sorbetu jest wyjątkowo proste. Bierzemy sok i cukier i mrozimy. Nic bardziej mylnego. Przygotowanie dobrego sorbetu, to kilkuetapowy proces, dzięki któremu
Przepisy Aleksandrywłaśnie wyglądać?), to postanowiłam wstawić ten przepis na blog. Sprawdzałam w internecie i innym osobom wychodzi podobnie. Duża ilość mokrych składników robi swoje. Następnym razem pokroję jabłka i gruszki na duże kostki i mam nadzieję, że wtedy będzie lepiej. Ciasto jest przepyszne i dlatego (choć trochę wstyd pokazać zakalec) chciałam o nim napisać: gruszki idealnie komponują się ze smakiem(...)Amaretto i migdałów. Recepturę lekko zmodyfikowałam - w oryginalnej nie ma suszonych owoców, ale 100 gramów jabłek. Zmniejszyłam też ilość cukru, ponieważ ciasto było dużo za słodkie, kiedy użyłam do niego 230 gramów. Zamieniłam też cukier biały na brązowy, który, według mnie, lepiej komponuje się z całością. Przepis znalazłam w książce "The Cookbook" napisanej przez Yotama Ottolenghi
Przepisy Aleksandrynielicznych powodów do tolerowania jesieni jest sezon na jabłka. Te pyszne i sycące owoce stanowią obecnie podstawę mojej diety. Wprost nie mogę się nimi najeść :). Ciasta z jabłkami są także jednymi z moich ulubionych. Dzisiejsza szarlotka z budyniową pianką zachwyci osoby, które lubią delikatne wypieki. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy AleksandryMama preferuje kuchnię bardzo aromatyczną, więc cebula, boczek i czosnek są w niej obowiązkowe. Nie trzeba trzymać się ściśle podanego przeze mnie przepisu, bo do smarowidła można dodać więcej jabłek czy cebuli, albo wcale nie dawać mięsa. Nie bójcie się poeksperymentować ze składnikami. :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Przepisy Aleksandryprzygotować. Upiekłam je na Dzień Kobiet, ale dopiero dzisiaj miałam czas dodać na nie przepis. Od razu muszę dodać, że przy jego wykonanie bardzo ważne jest kupienie dobrych jabłek. Konieczne jest, aby były bardzo twarde i pokrojone na cienkie plastry (takie około 3 milimetrów). Moje jabłka były miękkie, więc różyczki mi trochę oklapły. Polecam przygotować to ciasto
Przepisy Aleksandrydomowego" musli (płatki owsiane, kukurydziane, rodzynki, migdały itp...); 100 g masła + 1 łyżka na owoce; 1/4 szklanki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania owoców; 220 g jeżyn; 200 g jabłek pokrojonych drobno. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Zagniatamy palcami: masło, mąkę i musli, aż powstaną grube okruchy. Dodajemy cukier i mieszamy krótko. Do kokilek wsypujemy jeżyny wymieszane(...)jabłkami; układamy na nich masło i posypujemy cukrem. Przykrywamy ten misz-masz kruszonką (luźno - nie dociskamy) i zapiekamy w piekarniku przez około 30 min. Do czasu aż kruszonka będzie złocista. Podałam do nich śmietankę 30% wymieszaną z łyżką cukru pudru. Smacznego!!! Regulamin konkursu: 1. Sponsorem i organizatorem konkursu jest prowadząca blog: miksturownik.blogspot.com. 2. Nagrodą będę: 3. Konkurs trwa
Miksturownikcoś lekkiego, czyli bardzo prosty i smaczny deser/przekąska z głównym udziałem jabłka i z dodatkami w postaci miodu i orzechów. Wykonany wg zasad Kuchni Pięciu Przemian. Składniki: * jabłko * kilka orzechów włoskich * miód * sok z cytryny * odrobina zimnej wody * imbir Jabłko obrałam, starłam na tarce, wymieszałam z łyżeczką miodu (sł), dodałam szczyptę imbiru (o), łyżeczkę zimnej wody (sn), kilka
Zdrowa Kuchnia Sowy