jestem wielką fanką śliwek. Owszem lubię, ale jakoś tak... Specjalnie mnie do nich nie ciągnie. Jesienne jabłka, gruszki, kasztany czy dynia - o, to jest to, co mnie kręci! One przychodzą mi do głowy, gdy wymyślam kolejne słodkości. To przepisów z ich udziałem szukam w internecie i książkach. Śliwki zeszły na dalszy plan, i muszę przyznać, że jakoś bardzo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeparku w kółko, i wcale nam się nie nudzi. Tylko żałuję troszkę, że w tym roku nici z październikowych jeżyn... Na krzaczkach nie zostało już nic. Pocieszam się gruszkami, jabłkami i dynią, które sprawiają, że moja kuchnia pachnie cudownie! Odrobina cynamonu, kardamonu i imbiru, trochę wanilii i skórki otartej z cytryny, i już nie chce mi się nigdzie wychodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzesprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki to jedne z moich ulubionych jesiennych owoców. Śliwki, mimo intensywnej barwy, jakoś przy nich bledną. Oklepane i dostępne cały rok jabłka też mnie aż tak nie pociągają. Za to gruszki... Ich fikuśny, atrakcyjny kształt, i oczywiście wyjątkowy smak - nieco słodki, ale nie za bardzo, cudowna soczystość i w ogóle całokształt
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver , czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry . Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować . I choć z ekonomicznego punktu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób. Ilość piersi można zwiększyć do 1 kg (około 4 sztuk), bez potrzeby zwiększania ilości pozostałych składników
Gospodyni Miejskawysokie. Jeśli ciasto ma być wyższe lub będzie pieczone na większej blasze należy je przygotować z 1,5 - 2 porcji składników. Rabarbar można zastąpić innymi owocami np. wiśniami, jabłkami, truskawkami, jagodami, choć najlepsze jest z kwaśnymi owocami jak np. rabarbar. Margarynę można zastąpić masłem. Ciasto należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić
Gospodyni Miejskaosób obdarzonych anielską cierpliwością lub człowiekiem do czarnej roboty. Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1 kg owoców dzikiej róży, ½ kg owoców głogu, 300 g cukru, 1 jabłko, 1 szklanka wody, Sok z jednej cytryny, 100 ml Malibu. Przygotowanie: Owoce umyć, osuszyć, włożyć do zamrażarki na min. jeden dzień. Rozmrozić, ostrym nożykiem usunąć szypułki, nasiona, z róży(...)także włoski. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Owoce włożyć do rondla zalać wodą, rozgotować (ok. 30 minut), zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito). Dodać cukier, sok z cytryny i Malibu, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do ostygnięcia do góry dnem
SzczyptaSmaQNaszą Polską tradycją na Święta Bożego Narodzenia to nasz ukochany barszcz. Uwielbiam go gotować, daję tyle możliwości wykorzystania przeróżnych smaków łączenia ich. Jeśli chce barszcz bardziej słodki daję gruszki, jabłka, więcej marchwi czasem brzoskwinie a jeżeli chce aby był bardziej pikantny i ostrzejszy daję imbir, sok z kiszonych ogórków paprykę chili, żurawiny itd. Ale prawdziwy tradycyjny barszcz
Basia w kuchnizasiada na swoim miejscu. Na niedzielny obiad podałam zupę migdałowa z żurawiną, wellingtona z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem do tego pieczone ziemniaczki oraz karmelizowana marchew. A na deser jabłka z żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile....... SKŁADNIKI: - schab b/k użyłam ok 1kg - ciasto francuskie
Basia w kuchnicabbage soup Składniki. 50 dag kapusty czerwonej 3 ziemniaki 1 jabłko 1 cebula 1,5 l wywaru mięsnego lub warzywnego 6 szt. białe kiełbaski 1 łyżka masła sól pieprz natka pietruszki Wykonanie. Oczyszczoną kapustę pokroić w kostkę. Zalać 1 litr wywaru i ugotować. Pokrojone w kostkę ziemniaki zalać resztą wywaru i ugotować. Białe kiełbaski ugotować, wyjąć je, a wywar dolać(...)kapusty. Cebulkę pokroić i przesmażyć z pokrojonymi kiełbaskami. Do kapusty dodać ugotowane ziemniaki, cebulkę z kiełbaskami i plasterki jabłka. Doprawić solą i pieprzem, chwilę pogotować. Posypać natką pietruszki
Kulinarny karnet Christopheraprzygotowaniu a do tego będzie doskonałym pomysłem dla dzieci na śniadanie lub kolację. Dla małych niejadków. Moje placki będą również z dodatkami a mianowicie z nektarynką i jabłkiem. Składniki: 3 łodygi rabarbaru 1 brzoskwinia 1 jabłko 8 łyżek mąki 1 jajko od szczęśliwej kurki ( w moim trafiło się 2 żółtka :-) płaska łyżeczka sody
pieprzny smaczekgodna polecenia. :-) Składniki: - 2 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie) - 1 i 3/4 szklanki płatków jaglanych - 1/4 szklanki płatków z nasion amarantusa - 3 jajka - obrane, zmiksowane owoce, u mnie jabłka i gruszka (łącznie dałam 390g) - 2 łyżki ksylitolu (lub cukru np.trzcinowego) - 2 łyżki syropu z buraka cukrowego lub miodu - 60-80g rozdrobnionych dowolnych orzechów, migdałów (dałam orzechy laskowe
Smaczne Zdrowefrancuskie możemy wykorzystać do zrobienia rogalików z dowolnym nadzieniem. Z każdego koła ( po podzieleniu na 4 części) pozostają 4 "prawie" trójkąty, więc możemy przygotować 8 dużych rogalików z czekoladą, jabłkami, makiem
Moje Kuchenne Rewelacjefolii. Składniki : około 80 dag mięsa z dzika - szynka płaska łyżka soli z 30 g opakowania soli zmiękczającej mięso 3 ząbki czosnku rozetrzeć, 2 w całości 1 duże jabłko 1 cebula papryka mielona ostra, pieprz czarny mielony kilka ziaren jałowca olej Przygotowanie : Do garnuszka z 3 łyżkami oleju wsypałam odmierzoną sól i wymieszałam dokładnie Obrany czosnek zmiażdżyłam, dodałam do soli(...)natarłam umyte, osuszone mięso Osypałam mięso papryką mieloną ostrą i odrobiną pieprzu, mięso nakłułam ostrym widelcem Przełożyłam do rękawa foliowego, obłożyłam je pokrojoną cebulę, dołożyłam obrane, pokrojone na ósemki jabłko, ziarnka jałowca i 2 ząbki czosnku Rękaw zawiązałam, zrobiłam kilka malutkich otworów i piekłam około 20 min. w temp. 220*C, dopiekałam przez około 40 min. w temp.180 *C Upieczone
Proste Potrawyczęść truskawek gotowana, część świeża Naleśniki z tym konkretnym serkiem(chodzi o firmę) to smak mojego dzieciństwa, jeżeli były naleśniki to on też musiał być na przemian z jabłkami ze słoika. Ma w sobie wyjątkowy smak, żaden inny serek tak nie smakuje
More food, love and dreams