jabłka - 25490 przepisów (strona:1124/1700)

Udko królika duszone w sosie winno-ziołowym z szałwiowymi ziemniakami i surówką z pora 224

Puree ziemniaczane: dowolna ilość ziemniaków (u mnie 2) świeża szałwia (1 listek na 1 ziemniaka) łyżka masła sól, pieprz Składniki na surówkę: 2 marchewki 1 mały por 1 kwaśne jabłko 1 łyżka majonezu albo śmietany sól, pieprz Królik: Mięso królika najpierw przez godzinę maczamy w maślance. Następnie królika posypać solą oraz pieprzem i obsmażyć na gorącym oleju. Kiedy będzie rumiany(...)ziemniaki będą gotowe utłuc z łyżką masła i wymieszać ze świeżą, drobniutko pokrojoną szałwią. Doprawić pieprzem.  Surówka:Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, por drobno kroimy, jabłko obieramy i ścieramy na tarce, wszystko mieszamy i doprawiamy łyżką śmietany albo majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem. Rada: Królik jak jest świeży to najlepiej namoczyć go w kwaśnym mleku przez

Bon Appetit Małgorzaty
Kompot z suszu 193

Aromatyczny, tradycyjny napój ... Składniki  10 suszonych  śliwek   ok. 20 cząstek suszonych  jabłek ok. 20 cząstek suszonych gruszek ok. 2 - 3 łyżki miodu 1 laska cynamonu 4  goździki 1 cytryna Owoce wypłukać a następnie zalać zimną wodą i odstawić na około 3 godzin.  Cytrynę umyć, wycisnąć sok do kubeczka

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 176

kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym podczas pieczenia. Kaczka idealnie smakuje z sosem żurawinowym albo z pieczonymi jabłkami. kaczka po upieczeniu kaczka po rozkrojeniu z farszem

Bon Appetit Małgorzaty
Kołduny w rosole (kuchnia kresowa) 196

Kuchnia kresowa ... "Pszenicy szafranowej buja kłos złocisty,  Żyto ubrane w srebra malarskiego listy, I gryka wyrabiana sztucznie z czekolady, I kwitnące gruszkami i jabłkami sady" - Adam Mickiewicz 'Pan Tadeusz", ks. XII, Kochajmy się Przepis na kołduny mam z książki "Kuchnia Kresowa" Ewy Krasnopolskiej. Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  1 łyżka oleju

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto żydowskie Lekach i V Festiwal Opolskich Smaków 215

przygotuję dla Was z kuchni żydowskiej: - Lekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej) - Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu) - Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy - Cebularze z serem lub pieczarkami Ważne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych

Bon Appetit Małgorzaty
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym 215

Wariacja na temat kapusty pekińskiej znaleziona u Pauliny . Pyszna jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 jabłko 2 ogórki kiszone 1 mała cebula sól, pieprz sok z cytryny 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki cukru 1 łyżeczka musztardy Sp o sób przygotowani a: 1. Kapust szatkujemy,obraną marchew i jabłko ścier

Kuchnia domowa Ani
Surówka z kiszonej kapusty 192

mojemu :) Zapraszam też do wypróbowania niebanalnej suró wki z kiszonej kapusty na bogato. Przepis tutaj . Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty - najlepsza jest z beczki 1 duża marchewka 1 jabłko trochę kminku 1 mała cebulka 2-4 łyżki oleju cukier, sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku. Jeśli uważamy , że jest za kwaśna(...)można ją przepłukać zimną wodą. Kapustę siekamy. 2. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej. 3. Warzywa mieszamy ze sobą, przypraw iamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodajemy odrobinę kminku i olej. Mieszamy . Surówkę odkładamy w chłodne miejsce, by smaki się przegryzły. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z rabarbarem i budyniem 196

Robiłam kiedyś podobne ciasto, ale z jabłkami . Tym razem dodałam sezonowy rabarbar. Ciasto jest bardzo smaczne. Zabieram go dziś na Dzień Matki. Składniki: Ciasto: 3 szklanki zwykłej mąki pszennej lub krupczatki (u mnie krupczatka) 2 jajka 1 kostka margaryny (250g) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) 1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam

Kuchnia domowa Ani
Dżem z dyni 191

ubiegłym roku był dżem z dyni i jabłek, a w tym roku dynia solo :) Niestety wysiadła mi waga kuchenna, padła bateria, więc składniki podaję "na oko". Użyłam również cukru żelującego, bo trochę mi go zostało i chciałam go wykorzystać, ponieważ nie planuję robić więcej dżemów. Składniki: 1 kg dyni obranej ok 300-400 g cukru żelującego sok z połowy

Kuchnia domowa Ani
Duszona czerwona kapusta 151

Lubimy kapustę do obiadu w różnych postaciach.  Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (ok 1,5 kg) 1 duża cebula 1 szklanka soku z jabłek 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego sól, pieprz 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy, a cebulę kroimy w kostkę. 2. Cebulę szklimy na oleju w rondelku, następnie dodajemy kapustę

Kuchnia domowa Ani
Fale Dunaju z galaretką 549

szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 1 kostka margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka aromat śmietankowy  + dowolne owoce (u mnie jabłka) Galaretka: 2 galaretki wiśniowe 750 ml wody Krem: 2 budynie śmietankowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 kostka masła / margaryny Wierzch: tarta czekolada lub polewa - wedle uznania Sposób

Kuchnia domowa Ani
Surówka z pora 207

Pyszna i ekspresowa surówka do obiadu! Kiedyś robiłam troszkę podobną ( KLIK ). Składniki: 2 pory (białe części) 2 marchewki 1 jabłko 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz, cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Pory kroimy w półplasterki. Delikatnie solimy i odstawiamy. 2. Obraną marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Pora odciskamy z nadmiaru

Kuchnia domowa Ani
Chlebek watykański - ciasto szczęścia 179

następujące składniki: 250 ml oleju 250 g mąki 3 jajka pół opakowania proszku do pieczenia pół łyżeczki soli cukier waniliowy troszkę cynamonu rodzynki kawałek startej gorzkiej czekolady 2 starte jabłka Wszystko zmiksować, przełożyć do keksówki i piec w 180 st. C przez 45-60 minut - do suchego patyczka. Jeśli ktoś nie ma takiego zakwasu, można go zrobić w następujący

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z pieczarkami i kiszonym ogórkiem 402

gustu. Z chęcią powtórzyłabym ją w Święta! Składniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (po odsączeniu z zalewy 400-500g) 1 puszka kukurydzy 3 jajka 4-5 ogórków kiszonych 1 jabłko 1 cebula biała lub czerwona 1/2 pęczka koperku majonez musztarda pieprz i sól Sposób wykonania: 1. Pieczarki kroimy w plasterki. 2. Ugotowane jajka, jabłko, ogórki kiszone kroimy w kostkę

Kuchnia domowa Ani
Sałatka pieczarkowa 408

choć już podobną kiedyś robiłam (KLIK). Polecam :) Składniki: 500 g świeżych białych pieczarek 1 puszka kukurydzy 5 jajek 4-5 ogórków korniszonych (lub kiszonych) 1 por pęczek szczypiorku 1 jabłko 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. 2. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, rzucić na osolony wrzątek i gotować(...)minut.Odcedzić, przelać zimną wodą i odcisnąć z nadmiaru wody. 3. Jabłko obrać, pokroić w kosteczkę. 4. Pora pokroić drobno, sparzyć wrzątkiem, ostudzić i odcisnąć z nadmiaru wody. 5. Jajka i ogórki pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć. 6. Wszystkie składniki połączyć. Dodać siekany szczypiorek. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne fantazje Marioli

Kuchnia domowa Ani