jabłka - 25490 przepisów (strona:1124/1700)

Krucho-drożdżowe rożki z makiem 637

przepisu, że ciasto jest tak wyjątkowe, że śmiało można je polecić do innych wypieków typu rogaliki, kruche ciasteczka lub spody do tart. Zamiast maku, rożki możemy wypełnić np. jabłkami lub słodką masą serową - i tak będą przepyszne  :) Składniki: 300 g mąki tortowej 1 żółtko szczypta soli 65 g cukru pudru 1 łyżeczka drożdży instant 165 g masła

Świat Ciasta
Gruszki z czekoladą , w cieście francuskim 280

czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 40 g mielonych migdałów rozmącone jajko do posmarowania ciasta przygotowanie piekarnik nagrzać o 200 st C. gruszki obrać, zostawić ogonek, używając narzędzia do wydrążania jabłek, delikatnie usunąć ogryzek, ale tak,  aby od strony ogonka pozostawić ok. 2,5 cm miąższu. Może się też przydać mała łyżeczka. Czekoladę ze śmietanką rozpuścić na małym ogniu

Stare Gary
Kaczka długo pieczona 286

Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach w Gnieźnie. Sprawdzałam już wcześniej i faktycznie metoda jest dobra.  składniki 1 kaczka ok 2 kg parę ząbków czosnku sól  majeranek kwaśne jabłko butelka piwa przygotowanie Kaczkę umyć, usunąć kuper i widoczny nadmiar tłuszczu. Jeżeli dołączona jest szyja przeznaczamy ją na wywar. Na ok 12  - 15 godzin kaczkę należy zanurzyć w solance(...)soli i rozgnieść na pastę. Osuszoną kaczkę dobrze natrzeć czosnkiem z solą, posypać ze wszystkich stron majerankiem  (wmasować go w mięso). Kaczkę posolić też w środku, włożyć wydrążone jabłko ze skórką , zaszyć lub spiąć otwór , tak samo spiąć otwór od strony szyi. Przy pomocy ostrej grubej igły lub noża z cienkim czubkiem, ponakłuwać ptaka w okolicy ud i piersi

Stare Gary
Surówka z czerwonej kapusty 257

chłopa" dodaje lekki orzechowy posmak. Dobrze zrobić surówkę trochę wcześniej, dzięki temu kapusta lekko kruszeje. składniki 1 bardzo mała główka czerwonej kapusty  1 mała cebula czerwona  1 jabłko 2 - 3 duże łyżki majonezu olej rzepakowy lub oliwa z oliwek szczypior lub szczypiorek drobno pokrojony ocet balsamiczny sól pieprz do smaku przygotowanie kapustę i cebulę poszatkować bardzo cienko, najlepiej(...)robocie lub tzw mandoliną. Jabłko zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać w misce, dodać majonez i pozostałe składniki. Oleju lub oliwy dodać tyle aby surówka nie była za sucha . Smacznego

Stare Gary
Gęsie szyjki faszerowane, pieczone 271

pozostałych gęsich przepisów: Gęsie nogi pieczone z ziemniakami Gęsie szyjki faszerowane Czulent Pierś gęsia pieczona II - z imbirem   Pierś gęsia pieczona w majeranku Pierś gęsia pieczona na jabłkach składniki (7 - 8 szyjek) 7 - 8 skór z  gęsich szyjek (kupiłam na rynku) farsz wieprzowy  300 g mielonej wieprzowiny 110 g wątróbki drobiowej ok 40 g tartej bułki

Stare Gary
Najprostszy makowiec z bakaliami na kaszy mannie pachnący pomarańczą 364

kasza manna- 2 szkl. * mak mielony - 2 szkl. (użyłam zmielonego) * jogurt naturalny- 1 szkl. * cukier- 1 szkl. * bakalie- 1 szkl. * pomarańcza- 1 szt. (sok oraz skórka) * jajka- 2 szt. * jabłko starte- 1/2 szklanki Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kaszę mannę wymieszać z jogurtem, makiem, cukrem, bakaliami, startym jabłkiem (na średnich oczkach i odciśniętym z soku) oraz sokiem i otartą skórką

Kraina Miodem Płynąca
Pierniki (od razu do jedzenia) 1177

jest dużo frajdy i śmiechu :-) Przedstawiam Wam przepis na pierniczki od razu do jedzenia po upieczeniu. Fakt, mogą być przez kilka dni po upieczeniu lekko chrupiące, ale kawałek jabłka włożony do puszki z piernikami szybko je zmiękczy. Natomiast ja nie stosuję tej metody, bo bardzo lubię lekko chrupiące pierniczki , a one i tak zmiękną same za parę dni :-) Składniki

Anielska Kuchnia Ani
Pierniczki brukowce 293

mój "straszny" karmel :) W smaku są świetne, oczywiście to pierniki z tych, które muszą trochę poleżeć aby zmięknąć, żeby jednak przyspieszyć ten proces można do puszki włożyć obierki z jabłek i zamknąć go szczelnie.  Źródło: Moje Wypieki . Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście jest to przepis

Blondynka Gotuje
Sałatka jarzynowa 369

każdemu. I choć tak znana, różni się składem, w zależności od regionu. Składniki: * 3 ziemniaki * 3 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek selera - wielkości 1 ziemniaka * 1 cebula * 1 kwaśne jabłko * 3-4 ogórki kiszone * 2 jajka gotowane na twardo * 200 g groszku konserwowego * 5 łyżek kukurydzy ( można pominąć ) * majonez * musztarda * sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera dokładnie wyszorować(...)obierać. Warzywa zalać wodą - ugotować do miękkości. Wystudzić. Ugotowane warzywa oraz ogórki, jabłko, cebulę i jajka pokroić w miarę równą kostkę. Dodać odcedzone z płynu groszek i kukurydzę. Całość wymieszać. 3 łyżki majonezu wymieszać z łyżeczką musztardy. Sałatkę warzywną połączyć z sosem majonezowo-musztardowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie konieczności dodać więcej majonezu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zielony koktajl ze szpinkiem i nasionami CHIA 212

zielonym kolorze maja najwiecej kwasu foliowego (witamina B9),zelaza i magnezu,potrzebnego do prawidlowego funkcjonowania ukladu nerwowego.Taki drink na pewno poprawi Ci humor. Dzisiejszy koktajl oprocz szpinaku,mango i jablka ma w swoim skladzie  nasiona chia.Chia oprocz wielu dobroczynnych skladnikow wprowadza takze ogromna ilosc blonnika,ktory syci i pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami.Jesli nie lubisz szpinaku,nie martw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab duszony w sosie śmietanowo-chrzanowym 254

około 30-40 minut gdy mięso jest miękkie dodać do bulionu śmietanę z chrzanem i dokładnie wymieszać.Ilość chrzanu dostosować do własnych preferencji smakowych podałam z puree ziemniaczanym i jabłkami w majeranku z żurawiną.Przepis tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybka i łatwa szarlotka 310

mąki pszennej typ 500 250 g margaryny Kasia 3/4 szk drobnego brązowego cukru 2 żółtka ( z dużych wiejskich jajek ) 5 łyżek jogurtu typu greckiego 1,5 kg jabłek 1 przyprawa do jabłecznika ( 25 g ) 2 łyżki drobnego brązowego cukru cukier puder do posypania Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Jeżynowo - jabłkowe placuszki 269

kefir ( 400 g ) ok. 2 szk mąki typ 500 2 jajka ( rozmiar L ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1 łyżka cukru 1 duże jabłko 1,5 szk jeżyn ( leśnych ) cukier puder do posypania  Jeżyny opłukać i odsączyć z wody na sitku. Do miski wlać kefir, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier(...)sól i wymieszać na gładkie ciasto. Potem razem ze skórką zetrzeć do ciasta umyte jabłko, wrzucić jeżyny ( kilka zostawić do dekoracji ), wymieszać delikatnie ciasto. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki po chwili odwracając na drugą stronę. Usmażone placuszki odsączyć na ręczniku papierowym, układać na talerze, posypać cukrem pudrem i udekorować jeżynami

Ewa w kuchni
Dorsz na kaszance w sosie z ogórka 279

czosnku łyżeczka cukru pół łyżeczki curry 1 cytryna 4 łyżki miodu naturalnego kurkuma 1 świeży zielony ogórek 1/3 kostki masła 100 ml białego wina wytrawnego (u mnie półwytrawne) 1 jabłko sól, pieprz, oliwa do smażenia Przygotowanie : Przepis ten ma tak jakby 3 części i postaram się tak je opisać, pierwsze 2 części możemy przygotowywać w sumie równocześnie. 1. W rondlu(...)całkowicie rozpadnie dodaję łyżkę oliwy, pół łyżeczki curry, sok i startą skórkę z całej cytryny. Duszę wszystko aż nieco odparuje i zgęstnieje. Na sam koniec dodaję w kosteczkę pokrojone jabłko mieszam i ściągam z ognia. 2. Dorsza kroję na dość duże kawałki (takie jakie będą podawane) obtaczam go w kurkumie i doprawiam pieprzem, smażę go po kilka minut z każdej

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania