jabłka - 25490 przepisów (strona:1126/1700)

Sałatka jarzynowa 338

każdemu. I choć tak znana, różni się składem, w zależności od regionu. Składniki: * 3 ziemniaki * 3 marchewki * 1 pietruszka * nieduży kawałek selera - wielkości 1 ziemniaka * 1 cebula * 1 kwaśne jabłko * 3-4 ogórki kiszone * 2 jajka gotowane na twardo * 200 g groszku konserwowego * 5 łyżek kukurydzy ( można pominąć ) * majonez * musztarda * sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera dokładnie wyszorować(...)obierać. Warzywa zalać wodą - ugotować do miękkości. Wystudzić. Ugotowane warzywa oraz ogórki, jabłko, cebulę i jajka pokroić w miarę równą kostkę. Dodać odcedzone z płynu groszek i kukurydzę. Całość wymieszać. 3 łyżki majonezu wymieszać z łyżeczką musztardy. Sałatkę warzywną połączyć z sosem majonezowo-musztardowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W razie konieczności dodać więcej majonezu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zielony koktajl ze szpinkiem i nasionami CHIA 138

zielonym kolorze maja najwiecej kwasu foliowego (witamina B9),zelaza i magnezu,potrzebnego do prawidlowego funkcjonowania ukladu nerwowego.Taki drink na pewno poprawi Ci humor. Dzisiejszy koktajl oprocz szpinaku,mango i jablka ma w swoim skladzie  nasiona chia.Chia oprocz wielu dobroczynnych skladnikow wprowadza takze ogromna ilosc blonnika,ktory syci i pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami.Jesli nie lubisz szpinaku,nie martw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab duszony w sosie śmietanowo-chrzanowym 209

około 30-40 minut gdy mięso jest miękkie dodać do bulionu śmietanę z chrzanem i dokładnie wymieszać.Ilość chrzanu dostosować do własnych preferencji smakowych podałam z puree ziemniaczanym i jabłkami w majeranku z żurawiną.Przepis tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szybka i łatwa szarlotka 273

mąki pszennej typ 500 250 g margaryny Kasia 3/4 szk drobnego brązowego cukru 2 żółtka ( z dużych wiejskich jajek ) 5 łyżek jogurtu typu greckiego 1,5 kg jabłek 1 przyprawa do jabłecznika ( 25 g ) 2 łyżki drobnego brązowego cukru cukier puder do posypania Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Jeżynowo - jabłkowe placuszki 226

kefir ( 400 g ) ok. 2 szk mąki typ 500 2 jajka ( rozmiar L ) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli 1 łyżka cukru 1 duże jabłko 1,5 szk jeżyn ( leśnych ) cukier puder do posypania  Jeżyny opłukać i odsączyć z wody na sitku. Do miski wlać kefir, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier(...)sól i wymieszać na gładkie ciasto. Potem razem ze skórką zetrzeć do ciasta umyte jabłko, wrzucić jeżyny ( kilka zostawić do dekoracji ), wymieszać delikatnie ciasto. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki po chwili odwracając na drugą stronę. Usmażone placuszki odsączyć na ręczniku papierowym, układać na talerze, posypać cukrem pudrem i udekorować jeżynami

Ewa w kuchni
Dorsz na kaszance w sosie z ogórka 248

czosnku łyżeczka cukru pół łyżeczki curry 1 cytryna 4 łyżki miodu naturalnego kurkuma 1 świeży zielony ogórek 1/3 kostki masła 100 ml białego wina wytrawnego (u mnie półwytrawne) 1 jabłko sól, pieprz, oliwa do smażenia Przygotowanie : Przepis ten ma tak jakby 3 części i postaram się tak je opisać, pierwsze 2 części możemy przygotowywać w sumie równocześnie. 1. W rondlu(...)całkowicie rozpadnie dodaję łyżkę oliwy, pół łyżeczki curry, sok i startą skórkę z całej cytryny. Duszę wszystko aż nieco odparuje i zgęstnieje. Na sam koniec dodaję w kosteczkę pokrojone jabłko mieszam i ściągam z ognia. 2. Dorsza kroję na dość duże kawałki (takie jakie będą podawane) obtaczam go w kurkumie i doprawiam pieprzem, smażę go po kilka minut z każdej

Mechanik w kuchni
Racuchy z malinami czyli z sosem malinowo-czekoladowym 190

Racuchy z malinami – a właściwie z sosem malinowo-czekoladowym, to doskonałe połączenie naturalnej słodyczy owoców i przepysznej czekolady. Okazuje się, że nie tylko racuchy z jabłkami są pyszne… Można również spróbować w okresie letnim wykorzystać świeże maliny i rezultat rewelacyjny! Racuchy z malinami i czekoladą – składniki: Racuchy : 300 ml maślanki 2 jajka 400 g mąki

UgotujmyTo.pl
Chleb pszenno żytni na zakwasie 159

powiedzieć, że było ciężko… nie wiedziałam, czy dobrze wszystko robię, bo na początku nic się nie działo… Dopiero później zaczęłam się domyślać, że jest dobrze. Poczułam zapach jabłek i widziałam, że zakwas zwiększa objętość. Na szczęście zdążyłam go wyhodować jak było włączone ogrzewanie, bo jednak ciepło jest warunkiem niezbędnym do jego wzrostu. Teraz jest już silny

UgotujmyTo.pl
Śledzie z rodzynkami w curry 184

wcześniej wspomniałam przed Świętami na blogu będzie śledziowo…;) Pojawiły się już śledzie z buraczkami i jabłkami . W zeszłym roku na blogu przedstawiłam przepisy na Tradycyjne śledzie w occie , Korzenne śledzie w oleju , Śledzie w śmietanie , Sałatkę śledziową po sułtańsku oraz Tradycyjną sałatkę ze śledzi . Dzisiejsze śledzie z rodzynkami i cebulą polane są mieszanką jogurtu i majonezu z dodatkiem

UgotujmyTo.pl
Proste ciasto z rabarbarem 190

Składniki: 250 g margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 2 jaja 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (rabarbar – około 300 g , wiśnie, jabłka lub inne) 1. Margarynę z cukrem i wodą rozpuszczamy w rondelku nie dopuszczając do wrzenia. 2. Po przestudzeniu miksujemy z pozostałymi składnikami. Wylewamy do tortownicy o średnicy

UgotujmyTo.pl
Tatar ze śledzia 391

śledzia. W zeszłym roku przebojem były korzenne śledzie ze śliwkami i chili . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie: w occie , śmietanie , oleju , z rodzynkami w curry , z jabłkami i buraczkami , po sułtańsku , sałatka ze śledzi i śledzie pod pierzynką . Jena z moich tegorocznych propozycji na Święta Bożego Narodzenia to tatar ze śledzia. Z tatarem ze śledzia jest

UgotujmyTo.pl
Śledzie w śmietanie 501

lekko solonych śledzi Matjas 1 duża cebula 1 duże kwaskowe jabłko cukier biały pieprz ocet 1 kubek śmietany 18% 3 łyżki majonezu   Śledzie dobrze umyć, osączyć i pokroić w niewielkie kawałki. Obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić na minimum 1 godzinę. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem oraz śmietaną. Doprawić

Świat Domowej Kuchni
Surówka z kapusty lodowej i groszku 195

kapusta lodowa 1 puszka groszku konserwowego 1 pęczek szczypiorku 1 jabłko 1 marchewka 1 czerwona cebula sól cukier 1/2 łyżeczki musztardy 4 czubate łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu Najbardziej lubię kolorowe surówki. Dlatego dziś surówka z koloru zielonego, czerwonego, pomarańczowego i białego  :) Surówka stanowi doskonały dodatek do obiadu, ale również można ją zjeść jako danie nie zależne. Kapustę(...)drobno poszatkować. Marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek pokroić w paseczki. Wszystkie warzywa wrzucić do miski. Dodać sól i odrobinę cukru do smaku. Groszek dokładnie odsączyć i dodać do surówki. Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą. Dodać do surówki. Wymieszać. Najlepiej podawać bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego

Świat Domowej Kuchni
Kotlety mielone z kapustą 217

wszystko ładnie rozgnieść do otrzymania jednolitej konsystencji. 3.  I już wszystko gotowe , teraz wystarczy przełożyć wszystko na talerze i podać do stołu.  Jako surówkę polecam pora z jabłkiem w śmietanie. Pokroić pora w drobne paseczki , a jabłko w drobną kostkę , dodać śmietanę , szczyptę soli i sok z cytryny, wszystko wymieszać i  surówka gotowa ;) A do przyjemniejszego gotowania

Gotuj Z Muzyką
Pasiaste naleśniki z serem i kremem toffi 154

rzecz , którą mogłabym jeść codziennie i nigdy nie będę miała dosyć ;) Lubię naleśniki nie tylko te w wersji na słodko , ale również wytrawnej czy na ostro. Z serem .. z jabłkami … śmietaną , mięsem , pieczarkami czy warzywami – kombinacji jest nieskończona ilość a ograniczyć może nam tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia! Dziś mam dla Was te serowe

Ostra na Słodko