Uprzedzam pytania - wiem, że tikka masala nie pochodzi z Tajlandii :) Ba, tak naprawdę nie wiadomo czy pochodzi z Indii. Początki kurczaka tikka masala są sporne. Jedno ze źródeł datuje oryginalną recepturę na rok 1947, a miała ona powstać w Delhi. Według innej teorii pochodzi ona z Indii Brytyjskich, gdzie była sposobem na dostosowanie lokalnej kuchni do brytyjskich gustów smakowych(...)pierwowzorem mógł być murgh makhani, czyli maślany kurczak - tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach. Wracając do potrawy - dziś przyrządzałam ją po raz pierwszy - jest aromatyczna, trochę pikantna, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Polecam każdemu, kto szuka niepowtarzalnych smaków :) Składniki (dla 2-3 osób): 2 piersi z kurczaka 1 łyżka masła klarowanego 5 strączków kardamonu 1 płaska łyżeczka
Tajskie smakiciepłymi dniami przyjdą spódniczki, krótkie spodenki i bluzki na naramkach. W związku z tym chyba czas nieco zadbać o siebie. :) Stąd nasza dzisiejsza propozycja, a mianowicie dietetyczny pizza z kurczakiem i warzywami. Mimo że dietetyczna to bardzo smaczna, a można ją zajadać bez wyrzutów sumienia. My jako farsz użyłyśmy kurczaka, papryki, zielonego groszku, czerwonej fasoli i cebuli(...)drożdży w 1/4 szklance wody, szklanka mąki pełnoziarnistej sól łyżka oliwy Sos: puszka pomidorów sól, pieprz ząbek czosnku bazylia oregano szczypta brązowego cukru Farsz: dwie piersi z kurczaka papryka cebula zielony groszek czerwona fasola małe kuleczki mozzarelli (około 30 lub kilka większych kulek) Ciasto: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Na blacie wysypujemy mąke pełnoziarnistą, solimy, dodajemy łyżkę
Kolizje SmakówUwielbiamy dania z grilla: kurczaka, kiełbasę, warzywka, a nawet owoce. Dzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować wyśmienite szaszłyki z kurczakiem i ananasem. Danie bardzo delikatne, lekkie o fantastycznym ciekawym smaku. Wszystkie panie zazwyczaj szaleją za nim :) Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy(...)bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, układamy w niej kurczaka i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Ananasa kroimy w kostkę. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy na przemian kurczaka i ananasa. Grillujemy krótko, często obracając. Podajemy na ciepło np. z sałatką. Pomysł na przepis zaczerpnięty ze strony kwestiasmaku.pl
Kolizje Smakówfrancuskiej. Na pierwszy ogień idą przepisy z odcinka 14 programu o tym samym tytule co książka. Niestety pierwsze 13 odcinków (a tym samym przepisów) nie zachowało się. Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietankowym i delikatnym risottem to iście niebiańskie danie. A przy tym niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Szczerze polecam każdemu fanowi kuchni francuskiej(...)kuchni szybkiej i smacznej. Ilość porcji: 4 Składniki: Na przygotowanie piersi z kurczaka: 4 piersi z kurczaka ½ łyżeczki soku z cytryny ¼ łyżeczki soli Szczypta białego pieprzu 4 łyżki masła Na przygotowanie sosu: ¼ szklanki bulionu ¼ szklanki wytrawnego białego wina, wermutu lub porto 1 szklanka tłustej śmietany (u nas 12%) 2 łyżki posiekanej pietruszki Sól, biały pieprz, sok z cytryny
Kolizje SmakówPiersi z kurczaka jako mięso niezbyt drogie, a przy tym zdrowe gości na naszym stole dość często. Jednak dzięki rozmaitym sposobom przyrządzenia nie przykrzy się i można je jeść naprawdę często. Dzisiaj propozycja podania kurczaka po meksykańsku. Oczywiście z typowymi daniami meksykańskimi ma nie wiele wspólnego :)... ale jest wyjątkowe i pyszne w smaku. Przy tym można je przyrządzić bardzo łatwo(...)krótkim czasie. Polecamy! Ilość porcji: 2 Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 papryka ½ puszka czerwonej fasoli ½ cytryna Pęczek natki pietruszki olej słonecznikowego 2 tortille pełnoziarniste Przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól, cynamon, papryka chili, ok. 5 goździków, Kurczaka myjemy pod bieżącą włókna i kroimy w kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem. Olej wylewamy na patelnie. Czosnek obieramy
Kolizje Smakówdodać energii na resztę dnia: mięso, warzywa i węglowodany. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok. 100g makaronu ryżowego 2/3 młodego brokułu 2 pojedyncze pierś z kurczaka* 2 ząbki czosnku 3 jajka Sól, świeżo mielony pieprz Sos sojowy Kilka kropel limonki Olej *Proporcje mięsa, warzyw i makaronu powinny być mniej więcej takie same. Makaron wkładamy do garnka(...)zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut. Pierś z kurczaka kroimy na mniej więcej takie same części, brokuł myjemy i rozcinamy różyczki. Czosnek obieramy i tniemy w paseczki. Im cieńsze paseczki tym będzie bardziej chrupiący. Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju, który rozprowadzamy na całej powierzchni. Kurczaka obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy kurczak zacznie
Kolizje Smakówzrobiłam prezent na Dzień Dziecka:) Czy zgadliście, jaka hiszpańska potrawa znalazła się na banerku akcji? To paella valenciana , "matka wszystkich paelli", w swojej oryginalnej, pierwotnej formie, czyli z mięsem kurczaka i królika. W paelli nie znalazły się niestety ślimaki - wybaczcie, ale tego bym nie przełknęła ;) Zapraszam Was więc na przepis na pyszną, tradycyjną paellę - jedno z najsławniejszych hiszpańskich dań ! Paella(...)warzywa, takie jak fasola, pomidory, papryka czy karczochy, a także łatwo dostępne w okolicznych sadach ślimaki , czy, od czasu do czasu, dzikie króliki . Od święta do paelli dodawano mięso kurczaka. Paellę przygotowywano nad ogniem z drewna pomarańczowego, dzięki czemu potrawa wchłaniała jego aromat. Tak powstała pierwsza paella, nazywana paella valenciana, uważana przez wielu za najlepszą z najlepszych . Współczesna paella
Chilli Czosnek i Oliwadowód, że czytacie mój blog. Dzisiaj więc kolejny przepis z cyklu przepisów na szybkie, tanie i smaczne sosy. Dzisiaj pokażę Wam ja przygotować błyskawiczny śmietanowy sos na bazie kurczaka i śmietany 36%. Dzisiaj proponuję przygotować pyszny Sos śmietanowy z kurczakiem , który zaserwowałam z makaronem. Sos jest błyskawiczny, bo wykonuje się go w przeciągu ok. 15 minut. Wystarczy tylko wyluzować(...)kości 3 udźce kurczaka, ściągnąć skórę, pokroić w kostkę kurczaka, podsmażyć go na patelni na rozgrzanej 1 łyżce oleju rzepakowego, doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatałowej. Dodać 100 ml wrzącej wody i 100 ml śmietany 36 % i chwilkę dusić aż woda odparuje a sos zgęstnieje. Do sosu przekładamy ugotowany makaron, mieszamy, aż sos przyklei
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwpisy na blogu o kilka świetnych, smacznych i szybkich sałatek. A że przyszła pora na tanie truskawki, postanowiłam je wykorzystać do sałatki. Dzisiaj proponuje przygotować szybką sałatkę z gotowanym kurczakiem, truskawkami i serem brie. Wykorzystałam mięso z rosołu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać grillowane mięso z kurczaka. Nie stosowałam tutaj soli, jedynie do doprawienia wykorzystałam ocet balsamiczny(...)cukier i czarny pieprz. Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico, koniecznie trzeba ją wypróbować w sezonie truskawkowym! na sos: 1 łyżka octu balsamicznego z Madery, 1 łyżka cukru trzcinowego Sos balsamico: podgrzewamy w rondelku ocet balsamiczny z cukrem, aż się cukier całkowicie rozpuści, a sos się lekko zredukuje i zgęstnieje. Utworzy się słodki i gęsty sos balsamico. Pyszny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwarsztaty. Zaskoczono nas wielością niespodzianek, tradycyjnym pokazem kulinarnym szefa kuchni , zespołowym/konkursowym grillowaniem, spotkaniem z dietetykiem, zapoznano nas z nowym produktem marki Winiary, z serii Pomysł na… soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny. Zapoznano nas też z produktami firmy Indykpol, który dostarczył również wszystkie mięsne produkty wykorzystywane podczas spotkania, oraz zaopatrzył nas w paczki produktowe z ich nowościami(...)nowe twarze będą musiały się do tego przyzwyczaić Na tym spotkaniu nie mogło zabraknąć Jerzego Pasikowskiego, szefa kuchni Nestle , który tradycyjnie pokazywał nam swoje kulinarne triki m.in. jak luzować kurczaka ( chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem ) , jak wykonać Bouquet garni , czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolsce, kuchnia daleko wschodnia kojarzyła mi się głównie z "chińczykiem", którego zamawiałam w budce pod moim blokiem. Moim ulubionym daniem i chyba właściwie jedynym króre wtedy zamawiałam był kurczak słodko-kwaśny :) W Holandii poznałam nowe, zupełnie inne smaki kuchni chińskiej czy japońskiej. Odkryłam, że dania rodem z Państwa Środka czy kraju Kwitnącej Wiśni, są nie tylko niezwykle(...)urozmaicone, ale często też banalne i błyskawiczne w przygotowaniu. Dziś przykład jednego z naszych ulubionych dań. Oto mój przepis na kurczaka w japońskim sosie teriyaki. Potrzebujemy (na porcję dla 3-4 osób): - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2-3 piersi z kurczaka - 150 g boczniaków - 1-2 papryki (najlepiej żółta lub zielona) - cebulka dymka - 75 ml rzadkiego sosu/marynaty teriyaki
W mojej holenderskiej kuchnikażdy się w nim zakocha... Tylko trzeba trzymać się ściśle przepisu, w tej kuchni nie ma zamienników!!! Tak więc zabieram Was w podróż po Indiach, krainie pachnącej tysiącem przypraw. :) Kurczak po indyjsku w sosie pomidorowo-maślanym... SKŁADNIKI: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 mały jogurt naturalny - 1 mała śmietana 18% - 1 puszka pomidorów (ja użyłam pomidorów z chilli) - 1 cebula(...)opakowanie przyprawy "Bombay Masala" Kotanyi - 1 łyżka Garam Masala - sól, pieprz - 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Najpierw myjmy i kroimy kurczaka w kostkę. Następnie robimy marynatę. Mieszamy 3 łyżki duże śmietany z 4 łyżkami jogurtu naturalnego i dodajemy całe opakowanie Bombay Masala i 1 łyżkę Garam masala. Wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki
Zainspiruj się kuchniąmnie w wersji tricolore. Sam w sobie jest pyszny, nie potrzeba tłustych sosów. Wystarczy oliwa, pietruszka, czosnek... i już jest pyszny! Aby było bardziej treściwie dorzuciłam pieczone piersi kurczaka i suszone pomidory oraz szalotkę. I chilli, by było pikantniej. Nie wiem jak wy... ale to jest zdecydowanie mój smak. Składniki: 2 piersi kurczaka (około 300 gram) 250 gram makaronu(...)tricolore) 1 szalotka 5 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek chilli w płatkach pół pęczka natki pietruszki Piersi kurczaka opruszamy solą, pieprzem i chilli w płatkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut (tak by nie był suchy). Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy piersi kurczaka
Mango Papajamożna go podgrzewać do temperatury powyżej 100C, postanowiłam wykorzystać go do sosu, który pasuje idealnie do kolorowej, wiosenno - letniej sałatki :) Składniki: 100 g szpinaku baby 1 pierś kurczaka 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (pikantnej) 1 papryka czerwona świeża 6 szt. rzodkiewek 1-2 ogórki gruntowe Sos: 4 łyżki oleju ze słonecznika Zielony Nurt 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku(...)łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Przepis: Szpinak płuczemy i osuszamy. Pierś kurczaka nacieramy przyprawą i smażymy (w całości) na złoto z każdej strony. Po usmażeniu mięsa odstawiamy je do ostygnięcia. W tym czasie kroimy paprykę i ogórki w kostkę i rzodkiewki w talarki. Przygotowujemy sos - łączymy olej
Emcia Pichciurlopie marzyłam już o własnej kuchni. Mając dość frytek w towarzystwie kotletów i zestawu surówek, przygotowałam makaron z kurczakiem i warzywami na pomidorowo. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 2 filety z kurczaka 1 młoda cukinia 1 czerwona papryka 2 pomidory malinowe 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oleju 1 płaska łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki(...)łyża słodkiej papryki łyża włoskich ziół (do pizzy) cukier, sól i pieprz Warzywa i mięso umyć. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej. Obsmażyć na nim kurczaka. Cukinię pokroić w grube plastry, a paprykę na dość duże kawałki, dodać do mięsa i chwilę smażyć na bardzo małym ogniu. Pod koniec dodać obrany i pokrojony w plasterki czosnek
Czerwień i błękit