jabłka - 25490 przepisów (strona:1096/1700)

Nové Vinařstvi - wino z Czech 123

znaleźć oczywiście u południowych sąsiadów w dobrych restauracjach i sklepach. Podczas gali można było zdegustować kilka wybranych win. Cepagé Riesling – ciekawe wino o zielonkawo – żółtej barwie, owocowym aromacie zielonych jabłek, cytrusów i nut mineralnych. W smaku krągłe, ze zrównoważoną kwasowością i przyjemnym posmakiem. Cepagé Ryzlink Rynsky 2011 – zielonkawo – żółte wino z aromatem dojrzałych moreli i brzoskwiń oraz kwiatów

królestwo garów
dania z gęsi 133

pipek - gulasz z gęsich żołądków pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami rosół z gęsi z pierożkami z gęsi zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha wino wino do gęsi

królestwo garów
Luis Pato i jego Baga 152

Vinhas Velhas Branco 1998 (blend trzech szczepów: Bical, Cerceal i Sercialinho ) To 15 letnie już wino w nosie przypominało starego rieslinga ( aromaty naftowe i owoców z puszki oraz pieczonych jabłek). W ustach lekko matowe z dobrą strukturą. W kolorze starego złota.. Czerwone wina były zdecydowanie mocniej reprezentowane. Rozpoczęliśmy od Fernao Pires 2012 , To czerwone wino powstało z białych

królestwo garów
Emilio Moro w Casa Pablo 100

sposób tradycyjny maksymalnie w okresie 4 godzin od zbioru ( ma to decydujący wpływ na smak i jakość). Pierwsze tłoczenie nadaje oliwom wspaniałe aromaty migdałów, świeżo skoszonej trawy, zielonego jabłka, pomidorów z ostrym pieprznym finiszu.  Degustowaliśmy na zaproszenie importera deSabor

królestwo garów
Deser zimowy 136

cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g migdałów bez skórek,   galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna    plasterki pomarańczy: 60 g cukru, 100 ml wody, 15 ml wody różanej

królestwo garów
Monte del Fra z Veneto 135

Superiore 2012 ( 45 zł. ) to kupaż kilku szczepów 50% Garganega, 10% Trebbiano Toscano, 10% Tocai, 15% Cortese (Fernanda), 15% Chardonnay - Riesling – Sauvignon. Kolor żółty z zielonymi refleksami. Wino pachnie jabłkami, egzotycznymi owocami oraz kwiatami. Bardzo dobra przyjemna kwasowość. Wino to będzie dobrym uzupełnieniem sushi, sashimi, białych mięs oraz twardych serów.  Soave Classico 2012 ( 43 zł. ) 100% Garganega. Wino

królestwo garów
rosół z gęsi z pierogami z gęsi 133

owocach suszonych    uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha wino

królestwo garów
Ptysie z bitą śmietaną 136

gęste. Ja dodałam 9 średnich jajek.    Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Wykładać na nią ciasto łyżką lub wyciskać przy użyciu worka cukierniczego. Formować płaskie kule wielkości małego jabłka. Oczywiście można robić mniejsze lub większe ptysie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopniu. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec 15-20 minut. Śmietanę ubić

królestwo garów
Vini Torrevento w HOŻA by mondovino 135

Pampanuto (30%) wino o słomkowym kolorze z zielonkawymi refleksami. W nosie dominują aromaty białych kwiatów, egzotycznych owoców, banana, ananasa. W ustach wyraźnie wyczuwalne aromaty owoców egzotycznych, rodzynek oraz suszonych jabłek. Wino doskonałe jako aperitif. Bardzo dobrze sprawdzi się w połączeniu z gotowanymi lub grillowanymi rybami, skorupiakami, owocami morza, drobiem lub serami.   Vigna Pedale Castel del Monte

królestwo garów
Małże - mule 146

sosie. Do małży polecam Quinterra Riesling z winnicy Kühling-Gillot. Półwytrawny Riesling znad Renu o przyjemnie mineralnych, kamiennych nutach (czerwone łupki) i owocowym aromacie z dominującą nutą brzoskwini i jabłka. Wino wyjątkowo harmonijne i esencjonalne. but. 0,75l - 59,00 pln poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku GW - Gazety Stołecznej, wine

królestwo garów
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 132

zupy, na przykład Minestrone, nada jej niepowtarzalny smak. Jako dodatek w sałatkach ze świeżych warzyw skorpiony oliwą z pierwszego tłoczenia. Można go podać również ze świeżymi owocami  jabłkami lub gruszkami. Ten bardziej dojrzały z figami, orzechami laskowymi , suszonymi śliwkami. Do dań głównych jako dodatek do carpaccio z wołowiny, ryb lub z pieczeni wołowej. Zastosowań jest naprawdę wiele

królestwo garów
CARE - Bodegas Anadas – nowa twarz Aragonii 130

złota. Powstało z winogron zbieranych pod koniec listopada w ilości około 600 kg. z hektara. Zawartość cukru około 60 g/litr. W nosie świeże i czyste. Intensywne aromaty owoców cytrusowych, jabłka , ananasów, winogron oraz kwiatów i ziół. W smaku jest tłuste, słodkie z dobrze wyważoną kwasowością i długim finiszem. Podawać schłodzone do temperatury 6-8 stopni Degustowaliśmy na zaproszenie importera

królestwo garów
V Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P 139

Świetnie skomponuje się z warzywnymi pastami i lekkimi daniami z ryb. Będzie doskonałym partnerem dla wszystkich potraw ze szparagami.    De Stefani Vitalys Chardonnay. W nosie dominują aromaty jabłek, brzoskwiń, moreli i migdałów. W ustach jest przyjemnie, delikatne z subtelnym finiszem. Będzie doskonałe do risotto oraz dań z owocami morza. Z czerwonych win polecam De Stefani Plavis Merlot

królestwo garów
Degustaja win Valpolicella i Amarone 114

roku: Amarone della Valpolicella DOC Classico 2006 Morar – wspaniałe, soczyste, o owocowym bukiecie i długim posmaku. Idealnie komponowałoby się podczas kolacji z kaczką faszerowaną czerwoną kapustą i jabłkami,duszoną w cydrze – autorstwa Joanny. Ostatnim winem degustacji komentowanej było Amarone della Valpolicella DOC Classico Riserva 2006 Il Velluto. Wino o bardzo dobrej strukturze, dobrze zbalansowane, o wiśniowo – owocowym aromacie

królestwo garów
Kaczka konfitowana 115

grubym dnem (najlepiej żeliwna gęsiarka) roztopić tłuszcz, włożyć kaczkę, i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości – około 2,5 – 3 godzin. Podałam z kluskami kładzionymi i pieczonymi jabłkami. *Kaczę najlepiej gotować w niewielkim naczyniu – jeżeli naczynie będzie zbyt duże, zużyjemy dużo więcej tłuszczu. Kaczka ma być przykryta tłuszczem. Do konfitowania można użyć masło lub olej. Ja używam

królestwo garów