jabłka - 25490 przepisów (strona:1086/1700)

Sałatka jarzynowa 168

groszku (polecam Bonduelle ) 1 puszka kukurydzy (polecam Bonduelle ) 4 jajka 5-6 średnich ziemniaków 2-3 średnie marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 1 duże jabłko 1 cebula (ew.4 łyżki prażonej) 1/2 pęczku koperku (opcjonalnie) majonez (wg uznania) musztarda (do smaku) sól, pieprz Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki(...)ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i także pokroić w kostkę. Ogórki i obrane jabłko pokroić jak powyższe składniki. Cebulę i koperek posiekać. Wszystko zmieszać z groszkiem i kukurydzą (bez zalewy) oraz majonezem. Doprawić odrobiną musztardy, solą i pieprzem

Di gotuje
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 201

smaku. Ja najczęściej gotuję go przez około 1,5-2 godziny.   Gdy warzywa i buraki w barszczu już miękkie, dodajemy pozostałe buraki (300g)– starte na grubej tarce i jabłko podzielone na ósemki, ze skórką. Wlewamy ocet balsamiczny, całość przykrywamy i na maluśkim ogniu gotujemy jeszcze 20-25 minut.   Cały wywar razem z warzywami studzimy i następnie odkładamy(...)obraniu) 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler lub ½ dużego 1 biała część niedużego pora 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 liście laurowe 1 średnie, winne jabłko 3-4 suszone polskie śliwki (lekko wędzone) 4-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 2,5 litra wody 5 łyżek octu balsamicznego– nigdy

Karo in the Kitchen
Domowy smalec z cebulką i jabłkami 127

Jest mnóstwo zwolenników kromki ze smalcem, ale nie da się ukryć, że najlepszy jest taki domowy :) Przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane, a

Kuchenne Wariacje
Pierogi z twarogiem, ziemniakami i tymiankiem (pierogi a'la ruskie) i przepyszny kompot z suszu 142

suszu , który wyszedł obłędny. Poniżej podaję Wam krótki przepis jak go przygotować. Składniki (na 4-6 porcji, w zależności od wielkości): 500 gram suszonych owoców, w tym głównie suszonych jabłek, gruszek oraz moreli, śliwek kalifornijskich i żurawiny sok z dwóch pomarańczy skórka z 1/2 pomarańczy laska cynamonu 2 gwiazdki anyżu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki cukru trzcinowego

Mango Papaja
Ślimaczki drożdżowe z makiem i twarogiem 183

Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią, w ten sposób je odgazowywujemy. Ciasto rozciągnąć/rozwałkować w prostokąt ok. 40x30cm. Posmarować nadzieniem, zostawiając 3cm ciasta bez jabłek przy jednym z dłuższych boków.  Zawinąć w ścisły rulon jak roladę, zaczynając od dłuższego boku z nadzieniem, a kończąc na boku bez farszu - im więcej warstw zawiniętego ciasta

Grunt to przepis!
Kiszona kapusta 159

Ryśka. Wypróbujcie i oceńcie sami ok. 6-7 dni składniki: 10 kg kapusty 1/2 kg marchewki 20 dag soli 3 dag nasion kminku 3 dag nasion kopru włoskiego 2 jabłka szare Renety ok. 12 ziaren ziela angielskiego kamienny garnek dębowa deska wykonanie: Marchewkę trzemy na cienkiej jarzynowej tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem i czekamy godzinę. W tym czasie smaki

Ania i Marcin gotują
Kurczak nadziewany camembertem i żurawiną 192

wersja z pieczarkami . Tym razem piersi nadziałam serkiem camembert i żurawiną. Składniki te fajnie skomponowały się z mięskiem i ciastem francuskim. Do kurczaka podałam słodką surówkę z marchewki i jabłka skropioną sokiem z pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g serka camembert 1-2 garście suszonej żurawiny sól prowansalska 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) białko

Monia miesza i gotuje
Sałatka warzywna 129

Sałatka warzywna Sałatka warzywna najlepsza na święta! polecam Składniki: 500 g ziemniaków 300 g marchwi pół cebuli 400 g groszku konserwowego 1 jabłko 8 jaj seler pietruszka ogórki konserwowe 4-5 łyżek majonezu sól pieprz 2 łyżeczki musztardy   Przepis: Umyć i ugotować, tak by się nie rozgotowały w łupinach warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo. Potem(...)powyższe składniki, gdy przestygną obrać i pokroić na drobną kostkę. Oprócz tego pokroić drobno cebulę lub białą część pora, jajka, ogórki-odsączone, jabłko. Wszystko dać do dużej miski. Dodać do tego 1 puszkę groszku zielonego konserwowego-odsączonego, majonez. Dokładnie wymieszać i przyprawić-solą i pieprzem i dać musztardę. Sałatkę wyłożyć do dekoracyjnej miski i ozdobić, np. pietruszką, koprem. Odstawić sałatkę

Gotowanie-uk
Szynka wieprzowa z puree z selera z czipsami z pietruszki i buraków 141

złoty kolor, wyciągamy, przekładamy na papierowy ręcznik. Buraki smażymy ok 4 min tak by lekko się przypiekły i nabrały chrupkości.  Mięso możemy ułożyć na zasmażanej czerwonej kapuście z jabłkami. Gotowym sosem polewamy mięso. Nakładamy puree selerowe. Orzechami posypujemy puree i mięso. Cały talerz przyozdabiamy chipsami z pietruszki i buraków.  Smacznego

Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka ziemniaczana ze śledziem 238

filety śledziowe marynowane 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 jabłko 1 cebula 300 g majonezu Śledzie pokroić na małe kawałki, ziemniaki, jabłko i cebulę w drobną kosteczkę. Ułożyć warstwowo w salaterce przekładając majonezem, warstwy ziemniaków i cebuli można odrobinę posolić. Odstawić na kilka godzin do lodówki by sałatka się schłodziła

Gotowanie jest łatwe
Śledzie po skandynawsku 177

zdrowotnych) jest fakt, iż marynata uzyskuje dzięki niemu cudowny, złoty kolor.  Jeśli zaś chodzi o ocet jabłkowy - cudownie pasuje do pozostałych składników marynaty, dodatkowo nadaje jej owocowego posmaku jabłka, co jest jej niebywałym atutem. Polecam gorąco ocet jabłkowy z Ogródka Dziadunia   (klik)  - jest naprawdę dobrej jakości a dodatkowo można go nabyć za bardzo słuszną cenę

Garniec Magalie
„Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na Święta”, Beata Pawlikowska - recenzja 180

jedzenia między mną a Beatą Pawlikowską, w bardzo podobny sposób przygotowujemy chleby – korzystając z zakwasu, nasion i pozwalając, by miał potrzebny mu czas. Największym zaskoczeniem fakt umieszczenia pośród przepisów jabłka, gdzie przepisem są wskazówki jak się nim delektować w okresie świąt. Nie sądzę, aby bardzo ascetyczne przepisy autorki skusiły mięsożerną część społeczeństwa i zmusiły ją do zmiany nawyków żywieniowych

Życie zamknięte w smaku
Pierogi z makiem i bakaliami 151

morele na cienkie paski. Dodajemy do masy makowej. Dodajemy żurawinę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawiamy miodem, cynamonem i gałką. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z plastrami jabłka lekko podduszonymi na maśle. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni, cynamonem i kilkoma listkami tymianku. Jak gotować mak? Mak przesypujemy na gęste sito i płuczemy zimną wodą. Zostawiamy go na sicie

ladykitchen
Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą 113

efektowne, będzie smakowało. Mięso z gęsi bardzo niedoceniane przez nas znów wraca do łask. Przepis zaczerpnięty z ulotki Biedronki "Przepisy naszych mam". Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z brusznicą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie