jabłka - 25490 przepisów (strona:1083/1700)

Bigos 220

kiszonej kapusty charsznickiej. Kilka razy mieliśmy okazję spróbować kapustę kiszoną charsznicką a że nam bardzo posmakowała to użyliśmy jej do bigosu Natomiast śliwkę suską dodawaliśmy do muffinek z jabłkami Oba składniki idealnie komponowały się w naszym bigosie Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej charsznickiej ( produkt lokalny ) - 1 główka kapusty białej - 3 filety z kurczaka - 30 dag boczku wędzonego - przyprawy: pieprz

Kuchenne Wariacje
Orzechy nerkowca 202

samej rodziny co mango i orzech pistacjowy. Pochodzi z Ameryki Płd. ( Brazylia, Peru ). Od XVI w za sprawą Portugalczyków uprawiane również w Indiach. Wytwarza jakby podwójne owoce: "jabłko nanerczowe" na szczycie którego tworzy się owoc właściwy czyli orzech. Jego nasienie kształtem i wielkością przypomina ziarnko fasoli. Skorupka orzecha zawiera substancje trujące i alergizujące. Dlatego bardzo ważne jest aby podczas(...)otwierania nie zanieczyścić orzecha. Zbiera się je dopiero gdy spadną z drzewa. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi. Jabłko nanerczowe służy do produkcji dżemów, win i wódek. Z jego soku przygotowuje się bardzo orzeźwiający napój. Niestety jest owocem nietrwałym. Fermentuje już po 24h od zbioru, dlatego też nie sprzedaje się go u nas, a szkoda. W zasadzie są dwa rodzaje tych

Wiem co jem
Cynamonowa szarlotka z pianką 127

ciasto składa się z czterech warstw. Pierwszą stanowi spód z kruchego, niezbyt słodkiego ciasta, drugą soczyste i pachnące cynamonem nadzienie z jabłek. Przykryte jest ono wilgotną pianką, która przy brzegach zamienia się w kruchą bezę. Ostatnią warstwę stanowi kruszonka z ciasta. Smakuje doskonale i znika błyskawicznie. Czytaj więcej

Wiem co jem
Racuchy z jabłkami 130

Dziś coś z kategorii, którą dzieci lubią najbardziej. Racuchy z jabłkami posypane suto cukrem pudrem. Nie dość, że łatwe i szybkie w przygotowaniu to jeszcze z gwarancją, że na pewno zostaną zjedzone i to bez marudzenia. Żeby cały proces jeszcze bardziej usprawnić do odmierzania składników wystarczy nam jedna łyżka.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Przepisy na placki 177

Placki zwane "kozami" Racuchy z jabłkami Cukiniowe talarki Placki z cukinii Placki ze szpyrkami Placki ziemniaczane z otrębami i dipem chrzanowym Ziołowe placki ryżowe Zobacz także: Przepisy na naleśniki Przepisy na zapiekanki Przepisy na sałatki

Wiem co jem
Przepisy na knedle i pierogi 173

Kokosowe knedle z truskawkami Knedle serowe z jabłkami i cebulką Pierogi z jagodami Pierogi z serem i cynamonem Derelye-wegierskie pierogi z dżemem Pierogi z farszem mięsno-gryczanym Knedle ziemniaczane ze śliwkami Knedle serowe ze sliwkami Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową Owsiane leniwe z syropem klonowym

Wiem co jem
Przepisy na dania z ryżem 164

Risotto z kurczakem i dynią Kurczak po chińsku Zapiekanka ryżowa z jabłkami i kurczakiem Zobacz także: Przepisy na zupy Przepisy na makarony Przepisy na desery

Wiem co jem
Z cyklu "Wiem co jem" - cynamon 208

komponuje z wanilią i imbirem." Moje przepisy z cynamonem Cynamonowa szarlotka z pianką Ciasteczka cynamonowe Sernik o smaku piernika Pierniczki w czekoladzie Muffinki o smaku piernika Kisiel jabłkowy Cynamonowe jabłka na szarlotkę Chlebek bananowy

Wiem co jem
Szarlotka z otrębami 189

Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, suto posypana cukrem waniliowym. Kruche ciasto wzbogacone otrębami ma delikatną strukturę i wręcz rozpływa się w ustach. A cynamonowe jabłka ze słoiczka (przepis tutaj ) doskonale z nim harmonizują. Przepis dodaję do akcji „Otręby na 1000 sposobów” Czytaj więcej

Wiem co jem
Delicja jabłkowo-serowa 144

Zapowiadałam jakiś czas temu, że gotowany sernik jeszcze się tu pojawi. I oto jest, tym razem w połączeniu z jabłkami, a w zasadzie marmoladą jabłkową, która znajduje się pomiędzy dwoma kruchymi plackami, stanowiąc podstawę sernika. Sama masa serowa jest odchudzona, bez dodatku masła, jedynie z jajkami i małą ilością cukru. Do jej zagęszczenia wykorzystałam proszek budyniowy. Dołożyłam jeszcze łyżeczkę

Wiem co jem
Pieczony mintaj z fasolką szparagową i salsą pomidorową 175

domu obiad zazwyczaj wypada między 13 a 14 kiedy chłopcy wracają mocno wygłodniali ze szkoły. Musi być więc zupa, danie główne i deser. Na dzisiejszy przygotowałam zupę pomidorowa z jabłkami, pieczonego mintaja z fasolką szparagową i salsą pomidorową oraz deser brzoskwiniowy. Przepis na zupę i deser był już prezentowany na tym blogu, jednak zgodnie z wymaganiami konkursowymi muszę

Wiem co jem
Mus jabłkowo-cytrynowy 184

fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} „Doskonały mus do naleśników, przekładańców i na kisiel. Żeby był naprawdę smaczny jabłka muszą być soczyste. Mus jest dość rzadki, kwaskowaty i pachnący cytryną. Zimą będzie jak znalazł. A w następnym poście przepis na marynowany czosnek do podgryzania zimą aby nie dopadły

Wiem co jem
Torcik ryżowy z jabłkami na niedzielny deser 123

jeszcze ciekawy orzechowy smak, który bardzo lubię. Często zatem wykorzystuję go do deserów i przekąsek. Tym razem przygotowałam torcik w jesiennych smakach (jak ja lubię to zestawienie): orzechy i jabłka. Między dwoma warstwami masy ryżowo-orzechowej znajduje się mus jabłkowy. Torcik nie wymaga obróbki termicznej i robi się go dość szybko. Jest sycący i jak na mnie dość słodki

Wiem co jem
Ryż z jabłkami inaczej 158

pieczonego kurczaka. Wykorzystałam go do zrobienia ryżowej zapiekanki. Jej skład może być nieco zaskakujący, ale zapewniam, że pysznie smakuje i cudnie pachnie cynamonem i gałką muszkatołową. Miłośnicy ryżu z jabłkami na pewno w niej zasmakują.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Faszerowane kacze udka na sałatce z pieczonych buraków z olejem rzepakowym 184

Inspiracją do tego dania była zapiekanka z ryżu i jabłek. Pomyślałam, że ten ryż z owocami byłby świetnym farszem do pieczonej kaczki, a dokładnie kaczych udek. Miałam zamiar podać je z czerwoną kapustą, ale ostatecznie zdecydowałam się na pieczone buraki. Skropione sokiem cytrynowym i olejem rzepakowym z dodatkiem czerwonej cebuli i orzechów włoskich okazały się być doskonałym dodatkiem

Wiem co jem