polecam zaczynać każdy dzień na zielono. KOKTAJL SZPINAKOWY z BANANEM Składniki: (na 1 dużą porcję) 1 duża garść szpinaku typu baby, 1 banan 1 kiwi 1/2 jabłka 1/3 małego kubeczka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Szpinak płuczemy w wodzie. Owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki koktajlu wrzucamy do blendera i miksujemy do momentu otrzymania gładkiego
Bon appetit mon amieniczym szczególnym, ale podpieczone zupełnie zmieniają smak, którym zaskakująco przypominają kalafior. Nie od dziś wiadomo, że chipsy można robić z różnych warzyw nie tylko z ziemniaków. Próbowałam chipsów z jabłek, gruszek czy pietruszki. Tym razem przygotowałam kolejną zdrową przekąskę, którą można zajadać się na okrągło (jest mało kaloryczna) Jarmuż można dostać już praktycznie w każdym markecie, więc warto zamienić
Bon appetit mon amieowocami, ale i odurza całą paletą soczystych kolorów. Sezon na letnie owoce zaczyna się od truskawek, przechodzi przez czereśnie, a zaraz potem pojawiają się maliny, porzeczki, agrest, jagody,morele, jabłka. Dzisiaj prosty, ale efektowny deser właśnie z owocami lata. DESER z OWOCAMI LATA Składniki: 1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny galaretka agrestowa galaretka cytrynowa garść
Bon appetit mon amieJesień widać już w przyrodzie, miejsce owoców dojrzewających latem zajęły już piękne słodkie śliwki, dojrzałe soczyste jabłka i gruszki. Mimo, że pogoda w ostatnim tygodniu dopisała , prognozy przewidują, że już w ten weekend się załamie i zrobi się naprawdę typowo jesiennie,ale mimo to korzystając z okazji, znalazłam jeszcze na bazarku maliny (pewnie już ostatnie z odmiany jesiennej
Bon appetit mon amiePora odetchnąć od jabłek. Dzisiaj coś niecodziennego, dość oryginalnego, pochodzącego z rejonów Ameryki Południowej - tapioka. Brzmi nieco dziwnie i egzotycznie? Wygląda jak styropian? Po ugotowaniu jest kleista i bez smaku? To nic, bo w odpowiednim połączeniu tworzy rewelacyjny deser lub danie śniadaniowe, którym można zastąpić zwykłe płatki na mleku. W puddingu z tapioki zakochają się wszyscy
Bon appetit mon amieBożego Narodzenia i pierwszy dzień Nowego Roku to wyjątkowe okazje, na które zawsze przygotowuje się rodzinny obiad z daniami serwowanym raz w roku. Na stołach pojawiają się kaczki w jabłkach, szynki pieczone w pomarańczach, schab ze śliwką, a waszym domu to świąteczny Boeuf Strogonow, wołowy gulasz w sosie pomidorowym. BOEUF STROGONOW Składniki: ok. 1 kg łopatki wołowej
Bon appetit mon amiewarzywne lub chipsy z owoców - oczywiście z tych samodzielnie ususzonych, zwłaszcza, że nawet w okresie jesienno - zimowym możemy bez problemu ususzyć tanie i dostępne w każdym sklepie spożywczym jabłka, buraki, cukinię czy bataty. Możemy też przygotować zdrową, świeżą przekąskę w postaci nadziewanego przeróżnymi pastami selera naciowego. Będzie to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie niż zajadanie się czekoladą czy ciastem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światateraz wiem ,że będzie u mnie gościć na stole gdy przybędą do mnie goście!. Danie ma 310 kcal. 50 g sałaty kawałek piersi KURCZAKA ugrillowanego lub ugotowanego50 g. 1 jabłko ,obrane i pokrojone w kostkę 100g. 1 łyżka posiakanych orzechów włoskich 15 g 1 łyżka keczupu 10 g. 1/3 pojemnik jogurtu naturalnego 50 g. 1 łyżeczka oleju słonecznikowego(...)mała grahamka 50 g. herbata niesłodzona bez ograniczeń ************************************** Sałatę opłukac i porwać.Pierś KURCZAKA pokroić w kostkę.Wszystko wymieszać z jabłkiem polać przygotowanym sosem z jogurtu ,keczupu i oleju.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: -1 jajko -3 łyżki cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia -2 szklanki mąki -1 szklanka mleka -1 duże jabłko -olej do smażenia Sposób przygotowania: Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy mleko i pokrojone w kostkę jabłko i delikatnie mieszamy. Racuchy smażymy na oleju na bardzo małym ogniu. Smacznego
Magia jedzenia.być lejące. Po godzinie dzielimy ciasto na 3 kule (porcje), wałkujemy z nich koło i dzielimy na ok 6 częsci (trójkąty). Na każdą część rójkąta nakładamy jabłka, może być marmolada lub dżem. Zwijamy, smarujemy białkiem i odstawiamy do napuszenia. Pieczemy ok 15-20 min do zarumienie się w temp
Moje Słodkie PiekiełkoSkładniki: 1/2 kg wątroby wieprzowej 2 duże cebule 2 listki laurowe 1 jabłko 2 łyżki masła 2 łyżki mąki krupczatki szczypta majeranku sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Wykonanie: Wątrobę opłukujemy, kroimy na większe kawałki. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy kawałki wątroby otoczone w mące smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Gdy wątróbka będzie rumiana podlewamy wodą(...)dodajemy listki laurowe. Na patelni rozpuszczamy masło wkładamy obraną i pokrojoną w pół księżyce cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko podsmażamy przez parę minut, przekładamy do rondla z wątrobą posypujemy majerankiem przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez chwilę na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kiszoną kapustą . Smacznego
kgwjanczewosami zobaczcie! :D Polecam, pyszności! :) Składniki: 3 filety śledziowe a'la matias 3 ogórki konserwowe mała czerwona cebula 1 duży lub 2 małe czerwone buraki pół małego jabłka 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy łyżka octu z białego wina łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Filety śledziowe moczymy w wodzie 2-3 godziny. Buraki
Czerwona PorzeczkaSkładniki: ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, gruszki 2 sztuki, jabłka 1 sztuka, truskawki 6 sztuk, czekolada gorzka 6 kostek, cukier waniliowy 6 łyżeczek ciasto podzielić na 6 porcji, pasek zostanie to też się zużyje do upieczenia, na cieście poukładać po kawałku owoców, posypać po łyżeczce cukru waniliowego porcje ciasta poskładać na trójkątyi mocno skleić brzegi przyciskając palcem ciasto ułożyć
W Mojej Kuchni Lubię