Serniczki na zimno z galaretką herbacianą Skład: - 300g twarogu (u mnie taki w wiaderku do sernika) - 1/2 małego jogurtu naturalnego - cukier puder - cukier kryształ - herbata owocowa
Kuchnia co dniaZapraszam Was dziś na ciasto w sam raz na jesienne wieczory. Przepis znalazłam w jednej z książek siostry Anastazji.Składniki:Ciasto na spód:2 szklanki mąki3/4
Kuchnia domowa AniMiękkie wilgotne ciasto z mąki razowej, i jabłkami posypanymi cynamonem idealne ciasto na jesienne wieczory. składniki 2 szklanki mąki razowej 3 jajka szklanka cukru 2
RAROSSAPrzepis na kruche ciasto w babeczkach bazuje na moim przepisie na Mini jabłeczniki. Jabłek mamy w tym roku pod dostatkiem, więc przygotowuję z nich na okrągło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzerwona kapusta to nie jest warzywo, które często bywa w naszym domu. Chłopaki nie lubią jej za bardzo i zdecydowanie wolą dania z białej odmiany. Ale
Smaczna PyzaPyszny, świąteczny pasztet orzechowy z ciecierzycy, białej fasoli, duszonego jabłka z cebulką, rozmarynem, tahini i masłem orzechowym. Nie muszę chyba dodawać, że smakuje wyśmienicie w towarzystwie konfitury cebulowej? Niebanalna, lekka potrawa, idealna na Świąteczny stół jeśli lubicie potrawy tego typu. Jest bardzo delikatny w smaku, jego struktura jest lekka. Zakochacie się w nim! Składniki (na formę "keksówkę(...)ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka pasty tahini 1 jabłko 1 cebula 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli solidna szczypta pieprzu szczypta kuminu i mielonej kolendry 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej garść orzechów włoskich Na patelni smażę cebulę oraz jabłko z gałązką rozmarynu do momentu aż składniki zmiękną a rozmaryn odda cały
Mango Papajaskładnikami. Jabłka obieramy i kroimy w dość grubą kostkę, dodajemy do ciasta. Białka ze solą ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy aby cukier utrwalił pianę. Dodajemy do ciasta na trzy tury i delikatnie mieszamy. Nakładamy do foremek do 3/4 wysokości , wstawiamy do gorącego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około
Dieta moja pasjadanie można było w łatwy sposób zjeść nie brudząc się przy tym, bo wiadomo na pikniku stołu nie ma ;-). I tak o to powstał prawdziwy przysmak jesienny, śliwki pieczone z oliwkami, wędzonym boczkiem i papryczką piri piri do zaostrzenia smaku. Całość podałam z pysznymi konfiturami do wyboru borówką bądź żurawiną. I co tu dużo pisać, tym daniem skradałam(...)układamy śliwki. Pieczemy przez 35 minut w temp. 190 stopni C. Taka by boczek pięknie się wytopił i stał się chrupiący. Całość po upieczeniu przykrywamy folią aluminiową, aby danie utrzymało odpowiednią temperaturę. Jesienne zapiekane śliwki możemy spakować do koszyka, koniecznie spakujcie bagietkę, nóż do krojenia, dodatki do podania takie jak: borówkę, żurawinę. Możecie spakować kilka jabłek, pozostałe czarne
SMYKWKUCHNIniewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 7 - 10 minut w zależności od wielkości pierniczków. Pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu i takie zostają przez wiele tygodni. Może się jednak zdarzyć, że pierniczki stwardnieją, a wtedy potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Możemy np. do puszki z pierniczkami włożyć kawałek jabłka lub kromką chleba
Pyry na Gazprzekraczamy czasu pieczenia, ponieważ pierniczki przypalą się i będą twarde). Po upieczeniu pierniczki ściągamy z blaszki do wystudzenia. Dowolnie je dekorujemy. Pierniczki można przechowywać w szczelnym pojemniku aż do Świąt, chyba, bo u mnie schodzą jakoś tak błyskawicznie :) PS. Jeśli zdarzy się, że pierniczki stwardnieją można je uratować wkładając do pojemnika z piernikami kawałek świeżego jabłka. Jeśli lubicie
Naturalna Kuchniadrobno, obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Zalać rosołem , dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować . Krok3 . Gdy buraki będą prawie miękkie ,dodać do gotowania z tarte jabłka . Zagotować i odstawić . Zmiksować całość na gładką masę .Wystudzić . Krok4 . Do zimnych buraczków dodać : kefir, śmietanę, jogurt ,cukier,pieprz .Dokładnie wymieszać Krok 5 . Szczypiorek i koperek posiekać . Dodać(...)zupy, Można jeszcze doprawić w zależności od upodobania. Podać z jajkiem , i kawałkami zimnego mięsa. Zamiast smażonego filetu drobiowego można wykorzystać dowolne mięso pieczone lub duszone które zostało z poprzedniego dnia
Eli Gotowanieosuszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Mieszamy je z sosem sojowym, miodem, olejem sezamowym, skórką z limonki, sokiem z połowy limonki i kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu. Tak przygotowane nadzienie, bez płynu, umieszczamy w kaczce. Zaszywamy ją, posypujemy pieprzem oraz solą, po czym nacieramy płynem z nadzienia. Ewentualny jego nadmiar wylewamy na kaczkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Życie zamknięte w smakuKapustę,obrane jabłko oraz marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach mieszamy z pokrojonym w krążki porem oraz kukurydzą z puszki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem oraz pieprzem,skrapiamy sokiem z cytryny,dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy wszytko dokładnie. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, schładzamy w lodówce. Doskonale komponuje się z ziemniakami i pieczonymi mięsami
Wanilia i Kardamongotować aż jabłka będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Foremki wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spody. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i podpiekać je ok. 10 min. Wyciągnąć i nałożyć masę jabłkową. Z mniejszej części ciasta zrobić kratkę i ułożyć na wierzchu babeczek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez
pink envelopeowoce i znów posypujemy je niewielką ilością kaszy manny. Kasza manna wchłonie cały sok, który będzie się wydzielał z owoców podczas pieczenia naszego ciasta owocowego ! Zachęcam do wypróbowania obydwóch sposobów i ocenienia który jest lepszy dla pieczonych przez nas ciast
Przepisy i porady kulinarne