owoce, jabłka, śliwki, truskawki... Pełna dowolność. Oczywiście pozmieniałam trochę recepturę, ale tylko z korzyścią :) Składniki: (na tortownicę 22cm) KARMEL: 2 łyżki masła 2/3 szklanki brązowego cukru CIASTO: 4 banany sok z cytryny 2 1/2 szklanki mąki pszennej 120g miękkiego masła 1 szklanka brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
Cakes By KejtPrzygotowanie : Jabłka obrać, drobno pokroić i usunąć gniazda nasienne, umieścić w dużej misce, dodać do nich rozgniecionego banana, drobno pokrojone śliwki i orzechy, dodajemy również sodę, jajka, przyprawę do pierników oraz kakao, mieszamy dodajemy mąkę i płatki, masę możemy lekko ubić tłuczkiem do ziemniaków, żeby była bardziej spójna, masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy
zdrowa vege kuchniafarsz: 300 g łososia, garść suszonych pomidorów, ½ dużego jabłka, 1 średnia marchewka, 100 g groszku cukrowego, ostra papryczka, garść posiekanej drobno szalotki, 1 posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka masła, 100 ml śmietanki 36%, 2 jajka, sól morska, świeżo zmielony pieprz. Na spód: 250 g mąki pszennej chlebowej (ja dałam pełnoziarnistą), 1 jajko(...)kostkę jabłko. Wymieszać. Pozostawić na ogniu jeszcze 2 minuty. Doprawić. Ciasto drożdżowe rozwałkować do wielkości okrągłej formy o średnicy minimum 28 cm. Wyłożyć nim natłuszczoną formę (łącznie z bokami). Na spód ciasta wyłożyć warzywa. Na warzywach ułożyć łososia pokrojonego na mniejsze cząstki. Skropić sokiem z cytryny. Śmietankę roztrzep z jajkami. Wylać ją na wierzch tarty. Piec około 30 minut
Świat Domowej Kuchnipieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Ucieramy lukier i za pomocą szprycy lub zwykłego pędzelka dekorujemy przestudzone pierniczki. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru, gdy zrobi się za gęsty - soku z cytryny. Gotowe pierniczki przekładamy do metalowej puszki. Jeśli chcemy by szybko zmiękły wkładamy kawałki jabłek (wymieniamy
Moje Kuchenne Rewelacjebanany 2 jabłka polewa z miksu czekoladowego mielone migdały i orzechy Wykonanie: Łączymy ze sobą sypkie składniki i dodajemy roztopione masło. Mieszamy razem z pokrojonymi drobno owocami. Przez miks czekoladowy rozumiemy pozostałości i fragmentaryczne czekoladki pochowane gdzieś po szufladach, rozpuszczone w rondelku z łyżką masła. Ciasteczka formujemy w dłoni i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch
Ania i Marcin gotująrodzynków, czereśni, jabłka), - garść pokrojonych nerkowców, - 4 bardzo dojrzałe banany, - 1/3 szklanki oleju, - 1/4 szklanki wody. Wykonanie: Banany zmielić blenderem na gładko. W misce wymieszać suche składniki, dodać bananowy płyn, olej, wodę, wymieszać dokładnie łyżką (masa jest dosyć płynna). Wlać ciasto do formy (jeśli jest blaszana trzeba ją wysmarować olejem i wysypać manna lub bułką tartą), piec w rozgrzanym
Co na wege obiad?grubych oczkach jabłka. Dosypujemy cynamonu i doprowadzamy owoce do miękkości. Dodajemy resztę składników i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto rozwałkujemy jak najcieniej i nakładamy owocowe nadzienie na 2/3 powierzchni zostawiając marginesy ok 2-3 cm, by łatwiej można było zwinąć w rulonik. Smarujemy wierzch oliwą/olejem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy
Karczma HonoriettyOd jakiegoś czasu często rzucają mi się w oczy przepisy na różne tarty i te na słodko i te na słono. Ostatnio nawet zakupiłam odpowiednie do
Kuchenne WariacjeWyobrażacie sobie ciasto bez zagniatania, ugniatania, mieszania, miksowania, itd? Ja już tak - ono istnieje i jest naprawdę dobre! ;) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!orzechy lub ulubione bakalie :) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki posiekanej suszonej żurawiny 2 jabłka pokrojone w kostkę 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru Jabłko pokroić w kostkę, dodać dwie łyżki wody i podgrzewać w garnku, aż stanie się miękkie. Zmiksować na mus. Miód podgrzać w mikrofali(...)płatki, żurawinę, przyprawy, dodać mus jabłkowy i miód. Wymieszać dokładnie, tak aby składniki dokładnie się oblepiły. Blaszkę o wymiarach 20x20 lub podobną wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, wyrównać i mocno docisnąć. Piec 30-40 minut w 180*C do lekkiego zarumienienia. Wyjąć pozostawić do ostygnięcia. Już chłodny pokroić na batoniki, zawinąć każdy w papier śniadaniowy
Chocolate Muffin Blogumieścić pokrojone jabłka i truskawki (nie rozmrażać), posypać cynamonem i zagotować, zmniejszyć ognień, dodać cukier i mąkę. Gotować ok. 15 minut do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia. Rozgrzać piekarnik do 200*C . Z lodówki wyjąć tortownicę ze spodem, wyłożyć wystudzone nadzienie owocowe, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i docisnąć, zlepić brzegi. ostrym nożem zrobić nacięcia na wierzchu ciasta. Piec
Chocolate Muffin Blogpieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mieszanki keksowej (suszone owoce) 43 g masła 100 ml miodu Składniki (polewa) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła (do polewy) płatki migdałów do posypania pierniczków Wykonanie: Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem(...)wodą to ciasto nie będzie się kleiło do nich). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach bo w czasie pieczenia pierniczki podwajają swoją objętość. Kulki lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C 10-15 min. nie więcej (ja piekłam 13 min.) Następnie studzimy na kratce. W czasie nakładania polewy pierniczki nie mogą być ciepłe
IMPRESJA SMAKUmiodowe. Tłuszcz posiekać z mąką wymieszaną z sodą. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, rozwałkować na placki wielkości, piec po 10 min. w temp. 200 C. Mąkę pszenną , ziemniaczaną i cukier waniliowy wymieszać z 1/3 zimnego mleka. P ozostałe mleko zagotować, następnie(...)czas mieszając. Gotować aż zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtakami, potem ze stopniowo dodawać zimny budyń. Podzielić krem na 4 części. Obrane jabłka pokroić i udusić w rondelku. Każdą galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody. Mus jabłkowy podzielić na dwie równe części do każdej części wlać po jednej
kgwjanczewofioletem i zielenią. Dynie, śliwki, gruszki i jabłka, to zdecydowanie to co najczęściej spotykamy we wrześniu na bazarkach. Co z tego lubię najbardziej? Hmm.. wszystkiego po trochu? Jabłka i gruszki jedynie przetworzone, na surowo są dla mnie jakoś za ciężkie (?) nie wiedzieć czemu. Jedynie śliwki mogę jeść i jeść. Kto z Was również lubi śliwki? Jeżeli należycie(...)jajka, dodajemy cukier wymieszany z cynamonem ( ilość cynamonu zależna jest od kucharza :)) i ubijamy do uzyskania puszystej piany. W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy ją do masy jajecznej.Niewielką, kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie dno wypełniamy umytymi, osuszonymi i przekrojonymi na pół śliwkami. Wierzch zalewamy wcześniej przygotowanym ciastem
Słodkie Przyjemnościchwilę podpiekamy Jabłka obieramy kroimy w ósemki i układamy na podpieczonym spodzie.Posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. 700 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, a w pozostałej reszcie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Następnie gotowym budyniem polewamy nasze ciasto. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy
NaKońcuJęzykaTe ciasteczka (usteczka, buziaczki, całuski) to wyjście awaryjne dla niespodziewanych gości lub niespodziewane zachcianki rodziny na coś słodkiego. Dzisiaj właśnie był taki dzień. Nie planowałam piec
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTłuczone ziemniaki z pieczoną dynią, czy nazwijmy je szykowniej: puree z ziemniaków z pieczoną dynią z dodatkiem zdrowych składników: szpinak, ser kozi, pestki dyni i pomidorki z oliwy to idealny lekki, bezmięsny obiad na zimowe dni. Nazywamy je "tłuczone", choć wszyscy traktujemy je teraz praską. Na pozór to danie wydawać może się troszkę prymitywne, ale nic mylnego(...)garnek") Wcześniej serwowałąm: →Puree (tłuczone ziemniaki) z suszonymi pomidorami w oliwie, podduszoną rzymską sałątą i jabłkami → Puree (tłuczone ziemniaki) z kiszoną kapustą, kruchym boczkiem, rodzynkami i jabłkami → Puree (tłuczone ziemniaki) z czerwoną kapustą i marchewką SKŁADNIKI na 4 porcje : 500 g obranych ziemniaków 400 g obranej dyni butelkowej 600 g świeżego szpinaku lub np. rukoli
Sztuka gotowania w/g SamirySałatki z makaronem mają tę zaletę, że są bardzo pożywne, mogą stanowić nawet samodzielne danie, zawsze pięknie na stole wyglądają i zawsze dobrze smakują, choćby ta
kgwjanczewo