się rozpuszczać i powstanie karmel. Wsypać jabłka i mieszając dusić, aż karmel się rozpuści, oblepiając owoce. Doprawić cynamonem. Wsypać prażone migdały i całość dokładnie wymieszać. Płaty ciasta filo posmarować roztopionym masłem i ułożyć jeden na drugim. Na wierzchu rozprowadzić masę z owoców i całość zwinąć w roladę. Przełożyć na papier do pieczenia i piec 30 minut w 180 stopniach
Kuchnia w opałachWlewamy wino oraz dodajemy pokrojone w kostkę jabłko ( razem ze skórką ).Dokładnie mieszamy , dolewamy śmietankę słodką i na wolnym ogniu dusimy jeszcze ok. 20 minut.Podajemy gorące pokrojone w plastry i polane sosem z przysmażonymi ziemniakami i buraczkami na ciepło.Smacznego!Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa
Ostra na Słodkokładziemy plasterek jabłka i odrobinę dżemu. Tak przygotowaną porcję ciasta składamy. Porcje moczymy z jednej strony w oleju i układamy w formie rozcięciem do góry. Kiedy nieco urośnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę na 160 st. C. Pieczemy
Maminek kulinarnyKieszonkowa owsianka to doskonały pomysł na zdrową przekąskę. Idealna zarówno dla tych najmłodszych jak i trochę starszych. Dla tych pierwszych to również doskonała zabawa
Smaczne Zdroweszklanka cukru 1 budyń waniliowy spód ok 100 g herbatników 3/4 szklanki orzechów włoskich i laskowych (mieszanki) ok 100 g masła dodatkowo 3/4 szklanki cukru pól szklanki wody 3 jabłka Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki mleka kilka kropli olejku rumowego Do dzieła!!! Orzechy mielimy na drobny pył, to samo robimy z herbatnikami - mieszamy oba składniki. Rozpuszczamy(...)jednej łyżce. Na końcu dodałam budyń. Gdy masa była już gładka wmieszałam w nią delikatnymi ruchami ubitą na sztywno pianę z białek. Gotową masę wylałam na orzechowy spód. Piekłam ok 45 minut w 170 stopniach. Przy ok 30 minucie mój sernik zaczął się niepokojąco przypiekać więc przykryłam go folią aluminiową - matową stroną do góry i tak dopiekałam już do końca
sierotka maRysia w kuchniWielkimi krokami zbliża się pora na pieczenie pierników. Ich aromat jest jednym z pierwszych zwiastunów zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Pachną i smakują świętami. Są bardzo wdzięcznym wypiekiem- do ich przygotowania można zaangażować dzieci. Wycinanie kształtów i dekorowanie to świetna zabawa dla dużych i małych domowników. Pierniki najlepiej przygotować wcześniej i zamknąć w szczelnym, metalowym opakowaniu, ponieważ po upieczeniu mogą(...)twarde. Z czasem zmiękną, wtedy mogą trafić na świąteczny stół lub jako dekoracja choinki. Jeśli chcemy aby pierniki szybko zmiękły, do puszki w której je przechowujemy wkładamy skórkę z jabłka. Składniki: 160 g masła 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru brązowego 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 g przyprawy korzennej 2 łyżeczki
Smakowity Blog Kulinarnykażdy naleśnik nałożyć porcję jabłek i zawinąć jak krokiety. Najpierw dwa boki do siebie następnie pozostałe. Powstanie piękna paczuszka. Tak przygotowane naleśniki położyć w żaroodpornym naczyniu. Przygotowanie glazury do smarowania – masło roztopić na patelni dodać cukier i migdały. Smażyć dosłownie kilka sekund, aż wszystko się połączy. Natychmiast wylać na naleśniki. Pieczenie – nagrzać piekarnik
Kuchnia Pokoleńblaszce do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni maksymalnie 8 min. Studzę pierniczki na kratce. Nie bawię się w czekanie, aż zmiękną, bo koło słoja z pierniczkami musiałby stać strażnik z psem – u mnie cudownie znikają razem z poranną kawą. Szybciej zmiękną, jak wsadzicie do pojemnika z pierniczkami kawałek jabłka, lub przeniesiecie otwarty pojemnik do wilgotnego pomieszczenia
ladykitchenWałkuje i kroje trójkąty . Krok 4 Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Wkładam do garnka i prażę na ogniu.Wyparuje nam trochę soku i bardzo dobrze, teraz wsypuje ksylitol i prażę jeszcze jakiś czas. Zostawiam do schłodzenia i nakładam na rogaliki . Krok 5 Rogaliki zwijam i przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiam je do wyrośnięcia na około
Różowa kuchnianastępnie wsypałam jabłka. Wygładziłam powierzchnię i posypałam 1 łyżką cynamonu. Rozłożyłam resztę ryżu. Ryż uklepałam i wygładziłam za pomocą gładkiej strony łyżki, którą smarowałam pozostałym masłem. Oprószyłam pozostałym cynamonem, a na koniec posypałam brązowym cukrem. Naczynie wstawiłam do piekarnika pod przykryciem na 30 minut. Kolejne 15 minut ryż piekłam już bez przykrycia, żeby cukier
Kuchnia u Krysiolej, orzechy i mąkę, starte jabłko - dokładnie połączyć składniki Na koniec dodać płatki i jeszcze raz wymieszać dokładnie, odczekać około 15 min. by płatki spęczniały Na rozgrzanym oleju smażyć cienkie, niewielkie placuszki na rumiano z obu stron. W oryginalnym przepisie znalezionym w "Poradach na zdrowie" ( Nr. 4 2015) z tych składników pieczone były ciasteczka w temp
Proste Potrawyużyję ich zamiast tradycyjnych jabłek, które, odkąd pamiętam, zawsze dodawałam do tego ciasta. Poza tym jeszcze pyszna, budyniowa masa i polewa czekoladowa. Czy można chcieć czegoś więcej?... Na pewno warto wypróbować ten przepis, polecam Składniki na ciasto: 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml oleju
Ciasteczkowy Potwórokoło 150 ml) i dusić aż jabłko się rozgotuje (w razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody). A następnie dusić, aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą i cukrem. Płaty ryby oczyścić, umyć, osuszyć. Pokroić w ukośne paski szerokości około 5-6 cm. Na patelnię wlać trochę oliwy, ułożyć na niej papier do pieczenia, wlać na niego trochę oliwy, rozgrzać. Układać
królestwo garówzależności od wielkości i piekarnika. Ja piekłam z termoobiegiem w 160 stopniach przez 11 minut. Po wyjęciu pierniczków z piekarnika ich brzeg powinien być twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu. Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami wystarczy włożyć na kilka dni kawałki jabłka i kromkę świeżego chleba, co jakiś
Domowa Cookierenka Agiblogach widać już wyraźnie świąteczną krzątaninę :) Pieką się babki, mazurki, co jeden to wymyślniejszy, a u mnie kolejna propozycja jajek tym razem w chrzanowo-jabłkowym sosie to oryginalne danie którym można wzbogacić tradycyjnie przygotowane śniadanie wielkanocne. Mają łagodny smak, są łatwe do przygotowania, myślę że warto spróbować! Składniki: 6 jajek 2 jabłka 2 łyżki chrzanu 1 łyżeczka soku
Wanilia i Kardamon