jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:284/436)

Pierniczki "całuski" i "Przypadek Adolfa H." 200

krócej). Gdyby pierwsza partia ciastek rozpływała się za bardzo podczas pieczenia, dodać do ciasta więcej mąki i ponownie je wyrobić . Całuski przechowywać w szczelnym pojemniku nawet 2 lata. Ale kto by doczekał do tego czasu? ;) ----- Podobne: Ciastka arachidowe a la portugalskie Serowe wiatraczki ze śliwką "Żabie mordki" z jabłkami   W tym miesiącu pożyczona od Sąsiadki (Madziu, dziękuję!) wiele

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto ze śliwkami 203

gęste, że bez trudu utrzyma sporą warstwę truskawek, malin czy jabłek. Moja wersja ze śliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się na kruszonkę owsianą, taką jak w przepisie na jagodowe crumble . Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła

Ciastkozercy
Różki francuskie z jabłkami, twarogiem i orzechami włoskimi 119

umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Do jabłek dodać niezmielony twaróg, cukier i cynamon. Wszystko dobrze wymieszać.    Ciasto francuskie podzielić na 12 równych kwadratów. Na każdy wyłożyć po łyżce nadzienia jabłkowego. Rogi skleić ze sobą, formując trójkąt. Każdy trójkącik przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i ponakłuwać kilka razy widelcem

Nastoletnie Wypiekanie
Szynka pieczona 132

naczynia i taplać ją w resztkach marynaty. Zetrzeć jabłko ze skórką ( ja pokroiłam na drobno), obsypać posiekaną cebulką i  czosnkiem Po wierzchu posypać szynkę szczyptą słodkiej czerwonej papryki, przykryć pokrywą Wstawić  do nagrzanego piekarnika do 190 *C  Po 20 minutach obniżyć temperaturę do 180 *C i piec przez 30 minut. Ostatnie 10-15 minut zmniejszyć temperaturę

Proste Potrawy
mięciutkie domowe nadziewane pierniczki 3530

Gotowe pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 st. C przez ok. 10 – 12 min. Po upieczeniu studzimy je na kratce a następnie dowolnie dekorujemy. Przechowujemy w puszcze lub słoiku. Gdyby zdarzyło się, że pierniczki stwardniały do pojemniczka z pierniczkami wkładamy kawałki np. jabłek, które zapewnią wilgoć pierniczkom, aby zmiękły lub umieszczamy

Domowy Smak Jedzenia
Piernik staropolski 186

Przełożyć do blaszek wyłożonych papierem do pieczeniaPiec w piekarniku nagrzanym do 160 °C (z termoobiegiem) przez ok. 40-50 minut. Po ostudzeniu pierniki owinąć w lniane ściereczki i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. Ratunek dla twardych pierników: obkładamy je kromkami chleba i jabłkiem pokrojonym na kawałki, zawijamy w folię aluminiową i na 2 dni odstawiamy

Domowa Cookierenka Agi
galette (tarta rustykalna) z morelami i miodem 137

już skończyły, z miodem świetnie będą smakować też brzoskwinie czy jabłka. Zapraszam po przepis :) GALETTE (TARTA RUSTYKALNA) Z MORELAMI I MIODEM przepis autorski // ok. 8 porcji ~100g mąki pszennej ~100g mąki razowej (można użyć również pszennej, lub jakiejkolwiek innej) ~100g masła ~2 łyżki cukru ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. 2 łyżki zimnej wody, jeśli ciasto nie będzie chciało

chili & sugar
Pancakes z karmelizowanym jabłkiem. 141

rozpuszczonego masła szklanka mąki 170 g 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru szczypta soli Jajka ubić z cukrem ,dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia masy .Smażymy niewielkie placuszki na suchej patelni z dwóch stron . Podajemy gorące .U mnie z lodami waniliowymi i truskawkami i karmelizowanymi jabłkami . Karmelizowanie jabłek: Jabłko obrać i pokroić na plasterki

Ladylaura.
Olej rzepakowy w dietetycznym TORCIE kakaowym z soczewicy i ryżu :) 117

minutach gotowania, natomiast ryż po 35 minutach. Ostudzamy. Banana i jabłka z miodem blendujemy na mus. To samo z orzechami, jeżeli mamy w całości. Ostudzoną soczewicę i ryż również blendujemy na średnio gładką masę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i blendujemu, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik mocno nagrzewamy w 180*, gdzie ciasto będziemy piekli

Zdrowie na języku :P
Ciasteczka francuskie z jabłkiem 142

pokruszone - ale nie zmielone! Dodajemy je do jabłek i wszystko dokładnie mieszamy.Jabłka przekładamy na ciasto francuskie i rozprowadzamy po całej jego powierzchni, pozostawiając na końcu około 3 cm.Ciasto ciasno zwijamy w rulon, a następnie kroimy na plasterki grubości około 0,5 cm, układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Ciastka pieczemy około 15 - 20 minut, bądź do złotego koloru.Jeszcze

Słodkie Przyjemności
Rosół z gęsi, z korzenną nutą 153

więc nie było sensu przyrządzać od razu całego ptaka bo pieczona gęsina nie lubi odgrzewania - mięso twardnieje i robi się łykowate.  Dlatego postanowiłam poporcjować tuszkę i wykorzystać jej elementy do różnych potraw. Uda gęsie upiekłam z kaszą i kapustą, ze skórek i sadła zrobiłam smalec z cebulką i jabłkiem a piersi czekają w zamrażarce na swój dzień a raczej

Smaczna Pyza
Zielone smoothie pełne zdrowia. Seler naciowy + jabłko + mandarynka + roszponka 211

Zapraszam Was na pyszne, a co najważniejsze zdrowe zielone smoothie. Taka szklaneczka łączy w sobie mnóstwo cennych składników. Dziś połączenie 4 wspaniałych składników: seler naciowy + jabłko

Słodkie okruszki
Bułeczki wielkanocne i konkurs z Electrolux – 2 piekarniki do wygrania! 139

zastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w tym okresie królują na nim wszelkiego rodzaju babki, mazurki i serniki, a ja proponuję bardzo popularne na zachodzie puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkiem, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i glazurą z konfitury morelowej, doskonałe nie tylko na święta! Najlepsze są takie jeszcze gorące, prosto z piekarnika, z kremem czekoladowym lub ulubioną konfiturą, koniecznie podane(...)jabłko i cynamon i zagnieć ciasto, tak by wszystkie dodatki jednolicie się w nim rozłożyły. Ponownie przykryj ściereczką i odstaw na 1 kolejną godzinę więcej, lub aż ciasto podwoi swoją objętość. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i podziel je na 15 równych kawałków. Uformuj z każdego zgrabną kulkę i ułóż je na blaszkach natłuszczonych lub wyłożonych papierem do pieczenia

karmelowy
Najlepsze pierniczki na święta! 1048

Pierniczki z tego przepisu wypiekaliśmy w szkole (robiliśmy z połowy porcji). Z ciastem dobrze się pracuje, po upieczeniu ciasteczka twardnieją i wymagają kilku dni leżakowania w puszce z kawałkiem jabłka. M.in. to one zagoszczą w tym roku na moim świątecznym stole. Polecam!     Składniki: (na ok. 150 sztuk) 200 g masła 100 g smalcu 250 g cukru(...)kształtach i umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej odrobiną smalcu. Zachowajcie minimalne odstępy pomiędzy pierniczkami- troszkę urosną. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 8 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie korzenny zapach, pierniczki urosną i zrumienią się po bokach. Zbyt długo pieczone mogą okazać się twarde i suche! Upieczone

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto drożdżowe 121

wyrośnięcia przykrywając ją ściereczką. W między czasie nastawiam piec na 170 stopni i zabieram się do przygotowywania kruszonki. SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ 100 g masła 10 łyżek cukru 10 łyżek mąki W misce mieszam wszystkie składniki na kruszonkę. Oprócz kruszonki na ciasto możemy położyć różnorodne owoce, np. śliwki, jabłka, borówki, czy truskawki. Wcześniej posmaruj ciasto albo białkiem albo rozbełtanym jajkiem

Calzonella.com
Rogaliki z owocowym nadzieniem 150

,cukier i cynamon , dusimy na wolnym ogniu aż jabłka będą miękkie , studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na okrąg o średnicy 35 cm Dzielimy go na 12 części i na każdą nakładamy nadzienie zwijamy na kształt rogalika i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia , po tym czasie smarujemy

Wypieki Rene
szybkie pierniczki 934

kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C. Po upieczeniu przekładamy na kratę i odstawiamy do wystudzenia. Możemy je dowolnie udekorować np. lukrem. Przechowujemy w zamkniętym słoju. Gdyby pierniczki stwardniały to np. do słoja z pierniczkami wkładamy obranych jabłek (które należy co kontrolować, aby nie pleśniały), z których pierniczki

Domowy Smak Jedzenia
Jesienna granola 186

musu jabłkowego   Wykonanie: 2 - 3 jabłka obrać i zmiksować blenderem na mus.  Odważyć 200 g.  W misce wymieszać płatki, słonecznik, dynię, orzechy, sezam i siemię.  Dolać olej i mus jabłkowy i dokładnie wymieszać.  Wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.  Piec przez około 40 - 50 minut, mieszając w międzyczasie

Sto kolorów kuchni
Granola z żurawiną 131

laskowych 1/3 szkl płatków migdałowych 2 łyżki łuskanego słonecznika 1 jabłko starte 2 łyżki soku jabłkowego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju Wszystkie suche składniki mieszamy w misce ( w razie potrzeby orzechy wcześniej posiekać). W drugiej misce mieszamy sok, miód i olej. Łączymy zawartość obu misek, dokładnie mieszamy i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut. W między czasie mieszamy

Moja Galeria Smaku
Jabłkowo-gruszkowy sernik cynamonowy 84

nuty jabłka i gruszki. Na spód: 200g ciasteczek pełnoziarnistych 100g masła Wierzch: 5 serków Almette (jabłko+gruszka) 4 jaja 3 łyżki mąki 200 ml gęstej śmietany 18 % opakowanie mielonego cynamonu Sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy za pomocą melaksera lub wałka. Dodajemy do nic masło i mieszamy. Uzyskaną masą wylepiamy foremkę (wyłożoną na dnie papierem do pieczenia). Wstawiamy spód

Wielki apetyt
Makowiec japoński 137

dodać do wcześniej utartej masy. Następnie dodać starte jabłka, masę makową, aromat i delikatnie wymieszać.Dodać orzechy oraz rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Nie robotem ale już łopatką.Posypać płatkami migdałów. Blachę 30x20 wyłożyć papierem i wylać masę , wyrównać i piec około 50 minut w 175 stopniach. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
CIASTECZKA OWSIANE 166

Wszystkie składniki dodaję do płatków owsianych. Jabłko i banana obieram, ścieram na tarce i  mieszam dokładnie z pozostałymi składnikami. Aby ciasteczka ładnie pachniały, do masy dodaje jeszcze 2 łyżeczki cynamonu. Wszystko dokładnie mieszam.       Z powstałego ciasta formuję małe kuleczki, układam na blaszce wyłożonej  papierem do pieczenia i rozpłaszczam, tak żeby powstały okrągłe ciasteczka

Zdrowo i kolorowo
Makowiec japoński 193

całość dokładnie mieszam. Następnie mieszamy masę makową z jabłkami i całość, łyżka po łyżce mieszamy z ubitymi żółtkami (do ubitych żółtek dodajemy po łyżce masy makowej). Teraz powoli i delikatnie dodajemy ubite białka. Tak powstałą, puszystą masę przekładamy do wysmarowanej oliwą z oliwek i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Makowca pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez

Mango Papaja
Drożdżówka bez zagniatania 170

mogą być sezonowe lub z przetworów. My wykorzystaliśmy jabłka z syropu i smażone truskawki. Mogą też być brzoskwinie, wiśnie, agrest, w zależności od upodobań i stanu spiżarni.    Przepis na kruszonkę: -1/2 szklanki mąki -1/4 szklanki cukru -10 dkg margaryny -2 żółtka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania -szczypta soli Wszystko

Maminek kulinarny
Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną 198

Goose with chestnuts and cranberries Składniki. 2 nogi z gęsi sól pieprz majeranek Farsz. 6 kasztanów jadalnych 0,5 cebuli 0,5 jabłka 1 łodyga

Kulinarny karnet Christophera
Owoce z owsianą kruszonką 207

wrzątkiem na 2-3 minuty. Wodę, która została odlać. Jabłka i gruszki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z malinami. Dorzucić orzechy. Przyprawić dużą ilością cynamonu i odrobiną imbiru i kurkumy. Dna kokilek wyłożyć 1/2 płatków owsianych. Nałożyć owoce i je ugnieść. Na wierzchu ułożyć pozostałą część płatków owsianych. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 min. Owoce z owsianą

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania