jednak przepis pochodzi z Francji i funkcjonuje tam głównie jako deser, bardzo smakowity z resztą i w moim odczuciu idealnie nadający się na pyszne śniadanie. Samo przygotowanie trwa chwilkę, piecze się już nieco dłużej, ale ten czas można przyjemnie spędzić na wspólnej zabawie. W konsystencji jest bardzo wilgotne i mocno jajeczne, co zarówno mnie jak i Tosi bardzo przypadło(...)gustu. Jako, że sezon na borówki chyli się ku końcowi, uspokoję Was, ponieważ Flaugnarde można jeść także z innymi owocami i będzie równie pyszne, polecam typowo jesienne, takie jak jabłka, gruszki czy śliwki (suszonymi pasują idealnie!). Flaugnarde z borówkami 3/4 szkl. mąki pszennej 1 1/4 szkl. dowolnego mleka 3 jajka 1 łyżeczka soku z cytryny ew. syrop klonowy
Przepysznik - BLW i nie tylkokrótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką(...)piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia- przechowywać pod przykryciem Muffiny zaskakują wielością smaków. Dzięki cienko rozwałkowanemu ciastu, upieczona babeczka łączy w sobie miękkie, delikatne warstwy ciasta, sporą dawkę słodkiego cynamonu oraz wyraźnie wyczuwalne kawałki kwaskowatych jabłek
Smakołyki BerenikiOsobom, które nie trzymają bardzo niskich węglowodanów polecam też wersję z jabłkami i cynamonem Składniki na 6 sztuk: 3 jajka o temperaturze pokojowej 45 g mąki kokosowej 60 g szklanki roztopionego oleju kokosowego (LCHF, keto, paleo) lub masła (LCHF, keto, optymalna) ½ łyżeczki sproszkowanej wanilii ½ łyżeczki proszku do pieczenia lub sody szczypta soli 4-6 łyżek wody 60 g owoców
Ola la LCHFstopni. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i ziołami. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, dodać je do suchych składników razem z śliwkami. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż. Piec 40-45 minut, aż skórka
Gotuj Sam!przepis , który już jest na blogu w wersji z jabłkami i według mnie jest to receptura doskonała! Ciasto przepięknie rośnie, jest idealnie puszyste, a przy tym lekko wilgotne. W połączeniu ze świeżą żurawiną i kokosową kruszonką smakuje wspaniale, a zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia to istny raj dla zmysłów... :) Kokos i żurawina
Słodko-Słony Świat Ilonykawka i szarlotka na ciepło. Dziś polecam pyszne połączenie jabłek i cynamonu. Szarlotka Składniki: Kruche ciasto (pochodzi z tego przepisu) 450 g mąki pszennej 250 g masła/margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 szklanki musu jabłkowego cynamon Sposób wykonania
Smaki NataliiDziś zapraszam Was na szybki i wyjątkowo smaczny deser – szarlotka w pucharku. To nic innego jak pyszny deser jabłkowy z miodem. Prostota i smak, piękne
Słodkie okruszkistrony. W nacięcia wkładamy po plasterku szynki oraz cieniutkie plasterki kwaśnego jabłka, posypujemy suszoną natką pietruszki. Mięso z każdej strony oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy w skórę (u mnie z uda indyczego) lub w dodatkowe plastry szynki. Aby mięso utrzymało ładny kształt i nie rozpadło się podczas pieczenia filety obwiązujemy sznurkiem lub jak to ja zrobiłam – wkładamy do siatki
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 2 sztuki wędzonego śledzia 1 słoik papryki w occie 6 ogórków korniszonów 1 duża cebula czerwona 2 jabłka 2 łyżki majonezu pęczek natki pietruszki
kgwjanczewokilku dniach, jeśli do puszki z piernikami włożymy kawałki jabłka i kromkę świeżego chleba. O powstaniu katarzynek krąży kilka legend, nie będę ich przytaczała, możecie o nich poczytać tutaj i tutaj . Składniki (na 2 blachy, ok. 28 szt.): 400 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g płynnego miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao
Domowa Cookierenka Agimomentu aż cebula będzie szklista.Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko,suszoną żurawinę , majeranek,kminek,ostrą paprykę i doprawiamy do smaku solą.Smażymy jeszcze przez chwilę.Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową cebuli ,kiełbasę nakłuwamy wykałaczką ,układamy w naczyniu i wykładamy pozostałą cebulę .Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni
Bajeczna Kuchniamajeranku Kiełbaski naciąć. Cebule pokroić w krążki, zeszklić na oleju. Dodać jabłka pokrojone w kostki u chwilę dusić. Dodać ketchup, powidła i przyprawy. Dokładnie wymieszać. W naczyniu do zapiekania rozłożyć większą cześć sosu, ułożyć kiełbaski i przykryć pozostałym sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapierś kaczki z jabłkami Mięso kacze należy to tego rodzaju produktów, do których wielu podchodzi z dużą dozą rezerwy, by nie powiedzieć że z nieufnością. Wynika to z reguły z faktu, że pierwsze próby przyrządzenia kaczki zakończyły się, powiedzmy(...)delikatnie, bardzo umiarkowanym powodzeniem ( zresztą podobnie było z moja skromną osobą). Przyczyną tego stanu rzeczy jest nieznajomość specyfiki kaczego mięsa, które zachowuje się podczas pieczenia w sposób zgoła odmienny, niż ten do którego przywykliśmy przy pieczeniu drobiu ( kurczaka czy indyka). Do przyrządzania kaczki musimy podejść z pewnym pietyzmem, inaczej bowiem drobiowe kawałki, zamiast rozkosznie pieścić nasze podniebienia, okażą się łykowate
Miód i pieprzłyżeczki imbiru Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki jabłka obieramy i kroimy w dość drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników, mieszamy jajka miksujemy na najwyższych obrotach przez około minutę, następnie dodajemy do reszty dokładnie mieszamy wszystkie składniki przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 180 stopni przez około 30-40 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśpiżarni to wystarczy zagotować lub poddusić w niewielkiej ilości wody, kilka jabłek z niedużą ilością cukru- gotowe w 10-15 minutek. ale wracając do naleśników... Do wysokiego naczynia wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają
Smakowy Raj