jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:272/436)

Pasztet z Fasoli z gruszką z pianką chrzanową 162

razie potrzeby uzupełnić wodę i na końcu posolić. Obraną cebulę, gruszkę i jabłko pokroić i podsmażyć na oleju kokosowym. Wszystko razem zmielić dwukrotnie. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i wędzoną papryką. Wbić jajo i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek (natłuszczonych i obsypanych bułką tartą). Piec 40 min w 180 st C..góra/dół.. Mleko z chrzanem podgrzać

Gaździnka warzy
Ulubione drożdżówki chłopaków. Bułeczki drożdżowe nadziane powidłami 216

ulubione drożdżowe, nadziewane bułeczki moich chłopaków. Często piekę, taką dużą drożdżówkę podzieloną na mniejsze kawałki, ale czasami zmieniam ilość części lub ich układ w formie o innym kształcie. Zmienia się także nadzienie bo jako farszu, zamiast powideł, można użyć prażonych jabłek , marmolady albo zrobić nawet wersję wytrawną z warzyw lub/i mięsa. W tym ostatnim przypadku radzę jednak zmniejszyć ilość

Smaczna Pyza
Pełna witamin i zdrowia sałatka z selerem naciowym, rzodkiewką i jabłkiem 169

Dziś propozycja zdrowa, lekka, szybka i smaczna. Pełna witamin i zdrowia sałatka z selerem naciowym, rzodkiewką i jabłkiem. Spróbujcie. Przygotowuje się ją naprawdę szybko. A smak

Słodkie okruszki
Bułki drożdżowe z jabłkiem 177

krótsze od boków). Na rozwałkowane ciasto wykładamy nadzienie (1/3 prostokąta nie pokrywamy jabłkami) i zwijamy jak roladę (zaczynając od brzegu z nadzieniem. Kilkakrotnie kręcimy zwiniętą roladą po stolnicy, żeby brzeg dobrze się przykleił, a następnie kroimy na 12 kromek - bułek. Układamy je na papierze do pieczenia "ślimakiem" do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Czary - gary w kuchni
Kaczka w warzywach 169

lodówce. Następnego dnia wyciągamy kaczkę z lodówki. Do środka wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i żurawinę. Spinamy wykałaczkami zamykając kaczkę. Smażymy z każdej strony na złoty kolor (na tłuszczu który się sam wytopi). Marchew obieramy i kroimy w talarki. Por kroimy w piórka. Drób obkładamy warzywami. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez ok. 2 h. Od czasu

Pobite gary Barbary
Pasztet z fasoli z suszonymi pomidorami (bez jajek) 189

wymianie wody gotujemy ją do miękkości . Studzimy fasolę. Cebulę, czosnek i jabłka drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce i wszystko razem dusimy ok 5 minut na patelni. Wszystkie składniki (oprócz suszonych pomidorów) umieszczamy w misce i blendujemy (mogą zostać grudki). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę masy wykładamy do formy. Przez środek masy przekładamy pokrojone w paski suszone pomidory

ChilliJemy
Podudzia z kurczaka nadziewane jabłkami i porem. 170

cienkie plasterki, pora również. W miejsca po kości wkładamy na zmiane por i jabłko. Następnie formujemy kształt udka i spinamy wykałaczkami. Na samym końcu mięso nacieramy przyprawą do kurczaka. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy mięso, spięciem do dołu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy do miękkości około godz. W trakcie pieczenia mięso możemy podlać szklanką wody

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułeczki maślane z kruszonką 171

piec drożdżówki bo ręczne wyrabianie ciasta mnie relaksuje a potem zapach podczas pieczenia wypełnia cudownym aromatem cały dom. Domownicy bardzo lubią drożdżowe ciasta więc wszyscy są zadowoleni. Takie bułeczki można też upiec z nadzieniem - do środka każdej formowanej bułeczki wystarczy włożyć łyżeczkę powideł albo uduszonych jabłek a potem albo posypać kruszonką, albo upiec bez niej a po wystudzeniu posmarować

Smaczna Pyza
jabłecznik z mascarpone (bez pieczenia) 156

mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zaspać cynamonem i cukrem, zalać połową szklanki wody o dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.  Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na dnie rozłożyć 1/3 herbatników, wylać masę jabłkową i przykryć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Schab na zielono z tymiankowymi jabłkami 114

podpiekamy jabłka na złoto, a właściwie to je karmelizujemy. Opiekamy jabłka jeszcze około 5-6 min, obsypujemy tymiankiem i delikatnie mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy śmietanę i łyżeczkę cukru. Ja wybrałem jako dodatek kaszę kuskus jednak do tego typu dania doskonałe są też pieczone ziemniaki z koprem. Jednak wracając do kaszy, doprawiamy ją solą i pieprzem

Kuba Gotuje
Rolada biszkoptowa z galaretką 203

Taką roladę możemy zrobić z jabłkami, jak również z kremem Roladę podałam na pięknym zestawie od   Porcelana Bogucice z kolekcji Filona Rolada biszkoptowa z galaretką Składniki: CIASTO jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki sól szczypta NADZIENIE galaretka wiśniowa 2 opak woda gotowana - 700 ml POLEWA czekolada gorzka

Kuchnia Danusi
Warkocz jabłkowy 140

pozorom robi się naprawdę szybko. Bardzo fajna alternatywa dla kupnych drożdżówek z jabłkami. Również fajna przekąska do szkoły dla dziecka i dla nas - do pracy :) Składniki: 250 gramów mąki 2 jajka 2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania gotowego warkocza 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) dżem jabłkowy lub inny owocowy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placek drożdżowy z jabłkami i rodzynkami 172

szybko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć jabłka z rodzynkami, zwinąć w roladę. Roladę podzielić na 9-10 okrągłych bułeczek. Tortownicę średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. Na środku ułożyć jedną bułeczkę, dookoła niej rozłożyć pozostałe. Placek drożdżowy posmarować rozmąconym białkiem. Piec w 180 stopniach C około 40-45 minut. Upieczony, ostygnięty placek, oprószyć cukrem

kolorowotorcikowo
Nadmiar białek, i co począć z figami 144

pokroić w grube plastry. W każdą babeczkę wcisnąć kawałek, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 170 st. C. przez 25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Właśnie zaczął się listopad - wierzycie w to...? Czas pędzi jak szalony, a tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia... Na blogu brakuje jabłek, gruszek, śliwek... A przecież to wszystko jest w mojej kuchni! Tylko czasu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Podsumowanie października 182

wspólnego pieczenia ..A teraz najczęściej oglądana 10.. Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Biszkopt dwukolorowy Syrop z pigwy Mięso wekowane Kotlety mięsne z kapusta pekińską Sałatka z ogórków,cebuli i papryki na zimę Paprykarz do słoików Biszkopt z jabłkami i pianką

Moje domowe kucharzenie
Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym 242

W sezonie śliwkowym nie można ich nie zrobić. My przepadamy za knedlami nie tylko z śliwkami ale również z truskawkami. Te podałam z śmietanowym sosem który

Ala piecze i gotuje
Karkówka z cynamonem 177

ziemniaków , na samym wierzchu ( na całej powierzchni ) kładziemy plastry cebuli i jedno jabłko pokrojone w ćwiartki Obficie posypujemy wierzch cynamonem, dokładamy kilkanaście ( tak ) ziaren jałowca, można tez posypać umiarkowanie pieprzem, podlać winem Tak przygotowane mięso wstawiamy do gorącego piekarnika i w temp. 200 stopni C pieczemy pod przykryciem około 2 godzin Od czasu do czasu zaglądamy i podlewamy mięso winem

Proste Potrawy
Bułeczki drożdżowe na słodko 389

Bułeczki z nadzieniem piekę na bazie ciasta drożdżowe, Takiego jak na pączki. Wychodzą pulchne i bardzo smaczne. Polecam  SKŁADNIKI  1 kg. mąki pszennej 100 g. świeżych drożdży  200 g. masła  1 szklanka cukru kryształ 8  żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka  wiśnie z soku, tarte jabłka  skórka starta z jednej cytryn jedno(...)kształt bułeczki. układamy zlepieniem do dołu na blaszce wysmarowanej tłuszczem i lekko podsypanej mąką. Trochę czekamy ,aż bułki lekko podrosną ok 10-15 min.   Ciasto smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku  200 stopni przez ok. 20 min. Po upieczeniu lekko skraplamy woda nakrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto lekko ostygnie. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
PIERSI Z GĘSI W JABŁKACH I ŻURAWINIE Z KASZĄ GRYCZANĄ Z BURACZKAMI 155

przysmażamy na suchej patelni. Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Podsmażone mięso przekładamy do naczynia i układamy na jabłkach. Posypujemy rozmarynem. Sos: Podgrzewamy w garnku bulion. Dodajemy do niego sos żurawinowy, miód, cynamon, kardamon i ocet jabłkowy. Mieszamy i zagotowujemy. Sos wylewamy na patelnię, gdzie podsmażały się piersi(...)żaroodpornego z mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-1,5 godz. W czasie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia. Kasza gryczana: Buraki myjemy dokładnie, nie obieramy. Zawijamy w folię aluminiową  wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż będą miękkie. Kaszę gryczaną płuczemy zalewamy bulionem, wrzucamy czosnek i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia wody

Kuchnia MagdaLeny
Wątróbka we własnym sosie 171

Składniki: 1/2 kg wątroby wieprzowej 2 duże cebule 2 listki laurowe 1 jabłko 2 łyżki masła 2 łyżki mąki krupczatki szczypta majeranku sól i pieprz do

kgwjanczewo
Kurczak z rodzynkami 141

gotowany kurczak. Można do niej również użyć pieczonego kurczaka, gdy zostanie z obiadu. Sałatka zaskakuje smakiem, jest szybka w wykonaniu i smaczna. Gości w mojej rodzinie od kilkunastu lat. Składniki: • mięso kurczaka z rosołu • 1 duża cebula • 5 ogórków kiszonych • 2 jabłka • 5 łyżek majonezu • 100 g rodzynek Wykonanie: • Rodzynki

To co kocham
Granola bars z orzechami, suszonymi owocami i płatkami owsianymi 146

drobno pokrojonych (u mnie żurawina i daktyle) 1 łyżeczka cynamonu 1 stare jabłko 1/4 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny 70 g roztopionego masła 1/2 kubka płynnego miodu lub syropu klonowego Wszystkie składniki wymieszałam w misce i uformować batoniki. Batoniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać 45 minut w temperaturze 160 stopni do momentu, aż ładnie się

kruche babeczki
Sakiewki serowe ze smalczykiem 160

ciasto francuskie - żółty ser mozzarella  - smalczyk Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinamy na pół wzdłuż długiego boku. Każdy plat tniemy na 5 cm paski. Na połowie układamy ser, przykrywamy druga częścią i sklejały dokładnie boki. Smalczykiem smarujemy wierzch każdej sakiewki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Ciasteczka owsiane 131

jajko (ok. 60g), - łyżeczka miodu (ok. 12g). Sposób przygotowania 1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. 2. Wszystkie składniki razem mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. 3. Doprawiamy cynamonem i kardamonem. 4. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 8 okrągłych ciastek. 5. Ciastka pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI 142

Ziemniaki są najpopularniejszym składnikiem obiadów. Można je gotować,smażyć, piec  albo...zapiekać i nadziewać jak to ja zrobiłam. Duże ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Farsz można przygotować w zależności od gustów za każdym razem inny. Dzisiaj proponuję: Posiekaną białą kapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam

potrawyregionalne
Pierniczki "last minute" 139

Jeżeli chcemy, żeby pierniczki szybciej zmiękły trzeba dodać do puszki skórkę od jabłka lub skórkę od chleba. Składniki na około 2 blaszki: 60 g masła 1/4 szklanki miodu 60 g cukru 250 g mąki 1 jajko 1,5 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło, cukier i miód umieścić w rondelku. Pogrzać, aż składniki się połączą

Moja Galeria Smaku
Szarlotka w wersji RAW (bez glutenu, wegańska i bez pieczenia) 293

jest lekka i orzeźwiająca. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie trzeba piec - co przy dzisiejszej temperaturze jest wielkim plusem :) Składników nie potrzeba dużo - trochę owoców, troche orzechów... i jest! Gotowi? Do dzieła! :) Składniki: Spód 150 g migdałów 100 g suszonych moreli Masa jabłkowa 3 spore jabłka 10 suszonych śliwek 11 suszonych moreli sok z połowy cytryny łyżeczka cynamonu

pyszne zdrowości
rosół z gęsi z pierogami z gęsi 118

gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych    uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha

królestwo garów
Ciasto bananowe 1914

samego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut.   Moje wskazówki: Do tego ciasta najlepsze są bardzo dojrzałe banany. Jeśli takich nie macie, możecie prostym sposobem przyśpieszyć ich dojrzewanie. Należy takie banany włożyć do ciemnej torebki papierowej wraz z jabłkiem, gruszką lub pomidorem. Wydzielone gazy przez te dodatki spowodują przyśpieszenie procesu dojrzewania

Moja Delicja
Galette z jabłkami i malinami 177

 Szybkie kruche ciasto, owoce, które mamy pod ręką i minimum brudzenia naczyń. Galette to ciasto, które robimy bez formy. Można je podawać z bitą śmietaną

W kuchni wieczorem
Najprostszy makowiec z bakaliami na kaszy mannie pachnący pomarańczą 303

stopni.Kaszę mannę wymieszać z jogurtem, makiem, cukrem, bakaliami, startym jabłkiem (na średnich oczkach i odciśniętym z soku) oraz sokiem i otartą skórką z pomarańczy.Dodać żółtka, wymieszać.Białko ubić i delikatnie wmieszać do masy.Przelać do foremki silikonowej (lub innej wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 10x23cm.Piec około 40 minut, do suchego patyczka.Po wystudzeniu polać lukrem.Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Crumble 131

płatki owsiane zagniatamy z masłem pokrojonym w drobną kostkę aby powstała kruszonka. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami cukru i cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy borówki. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (jednym dużym lub kilku małych). Owoce posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Podajemy gorące

Smakowity Blog Kulinarny
Popołudniowa herbatka i jabłka... 198

wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon, migdały i rodzynki Wszystko mieszamy, a następnie wszystko rozkładamy na rozwinięte ciasto francuskie. Zostawiamy z jednej strony (na końcu) margines 2 cm. Ciasto zwijamy w roladę. Układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 25 minut

Przysmaki Karolki
Ciastka z jabłkami 135

większe od plasterków jabłek;) Cukier mieszamy z cynamonem. Przygotowane plasterki jabłek kładziemy na krążki ciasta.Na nich parę rodzynek. Posypujemy cukrem z cynamonem i nakładamy kolejny krążek. Brzegi zlepiamy. Wierzch posypujemy tez cukrem z cynamonem i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut.     /źródło "Ciasta i ciasteczka Twój styl

Anioły w kuchni
Gołąbki na okrągło z fetą. 179

sobie folią, całość zrolować. Rulon związać na końcach nicią kucharską i uformować koło. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Jeżeli posiadamy formę z kominkiem, to możemy formę wyłożyć liśćmi kapusty, napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi kapusty i upiec. Chutney pomidorowy.1 puszka pomidorów pelati1 duże jabłko winne1 mała cebula2 łyżki rodzynekpo pół łyżeczki: imbir  świeży ,cynamon ,kumin3 goździki1 łyżka

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania