razie potrzeby uzupełnić wodę i na końcu posolić. Obraną cebulę, gruszkę i jabłko pokroić i podsmażyć na oleju kokosowym. Wszystko razem zmielić dwukrotnie. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i wędzoną papryką. Wbić jajo i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek (natłuszczonych i obsypanych bułką tartą). Piec 40 min w 180 st C..góra/dół.. Mleko z chrzanem podgrzać
Gaździnka warzyulubione drożdżowe, nadziewane bułeczki moich chłopaków. Często piekę, taką dużą drożdżówkę podzieloną na mniejsze kawałki, ale czasami zmieniam ilość części lub ich układ w formie o innym kształcie. Zmienia się także nadzienie bo jako farszu, zamiast powideł, można użyć prażonych jabłek , marmolady albo zrobić nawet wersję wytrawną z warzyw lub/i mięsa. W tym ostatnim przypadku radzę jednak zmniejszyć ilość
Smaczna PyzaDziś propozycja zdrowa, lekka, szybka i smaczna. Pełna witamin i zdrowia sałatka z selerem naciowym, rzodkiewką i jabłkiem. Spróbujcie. Przygotowuje się ją naprawdę szybko. A smak
Słodkie okruszkikrótsze od boków). Na rozwałkowane ciasto wykładamy nadzienie (1/3 prostokąta nie pokrywamy jabłkami) i zwijamy jak roladę (zaczynając od brzegu z nadzieniem. Kilkakrotnie kręcimy zwiniętą roladą po stolnicy, żeby brzeg dobrze się przykleił, a następnie kroimy na 12 kromek - bułek. Układamy je na papierze do pieczenia "ślimakiem" do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Czary - gary w kuchnilodówce. Następnego dnia wyciągamy kaczkę z lodówki. Do środka wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i żurawinę. Spinamy wykałaczkami zamykając kaczkę. Smażymy z każdej strony na złoty kolor (na tłuszczu który się sam wytopi). Marchew obieramy i kroimy w talarki. Por kroimy w piórka. Drób obkładamy warzywami. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez ok. 2 h. Od czasu
Pobite gary Barbarywymianie wody gotujemy ją do miękkości . Studzimy fasolę. Cebulę, czosnek i jabłka drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce i wszystko razem dusimy ok 5 minut na patelni. Wszystkie składniki (oprócz suszonych pomidorów) umieszczamy w misce i blendujemy (mogą zostać grudki). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę masy wykładamy do formy. Przez środek masy przekładamy pokrojone w paski suszone pomidory
ChilliJemycienkie plasterki, pora również. W miejsca po kości wkładamy na zmiane por i jabłko. Następnie formujemy kształt udka i spinamy wykałaczkami. Na samym końcu mięso nacieramy przyprawą do kurczaka. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy mięso, spięciem do dołu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy do miękkości około godz. W trakcie pieczenia mięso możemy podlać szklanką wody
Radość kipiąca uśmiechem.piec drożdżówki bo ręczne wyrabianie ciasta mnie relaksuje a potem zapach podczas pieczenia wypełnia cudownym aromatem cały dom. Domownicy bardzo lubią drożdżowe ciasta więc wszyscy są zadowoleni. Takie bułeczki można też upiec z nadzieniem - do środka każdej formowanej bułeczki wystarczy włożyć łyżeczkę powideł albo uduszonych jabłek a potem albo posypać kruszonką, albo upiec bez niej a po wystudzeniu posmarować
Smaczna Pyzamascarpone 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zaspać cynamonem i cukrem, zalać połową szklanki wody o dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na dnie rozłożyć 1/3 herbatników, wylać masę jabłkową i przykryć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapodpiekamy jabłka na złoto, a właściwie to je karmelizujemy. Opiekamy jabłka jeszcze około 5-6 min, obsypujemy tymiankiem i delikatnie mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy śmietanę i łyżeczkę cukru. Ja wybrałem jako dodatek kaszę kuskus jednak do tego typu dania doskonałe są też pieczone ziemniaki z koprem. Jednak wracając do kaszy, doprawiamy ją solą i pieprzem
Kuba GotujeTaką roladę możemy zrobić z jabłkami, jak również z kremem Roladę podałam na pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji Filona Rolada biszkoptowa z galaretką Składniki: CIASTO jajka - 5 szt cukier - 5 łyżek mąka - 5 łyżek proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki sól szczypta NADZIENIE galaretka wiśniowa 2 opak woda gotowana - 700 ml POLEWA czekolada gorzka
Kuchnia Danusipozorom robi się naprawdę szybko. Bardzo fajna alternatywa dla kupnych drożdżówek z jabłkami. Również fajna przekąska do szkoły dla dziecka i dla nas - do pracy :) Składniki: 250 gramów mąki 2 jajka 2 łyżki cukru pudru + cukier puder do posypania gotowego warkocza 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) dżem jabłkowy lub inny owocowy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszybko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na duży prostokąt. Na cieście rozłożyć jabłka z rodzynkami, zwinąć w roladę. Roladę podzielić na 9-10 okrągłych bułeczek. Tortownicę średnicy 26 cm posmarować tłuszczem. Na środku ułożyć jedną bułeczkę, dookoła niej rozłożyć pozostałe. Placek drożdżowy posmarować rozmąconym białkiem. Piec w 180 stopniach C około 40-45 minut. Upieczony, ostygnięty placek, oprószyć cukrem
kolorowotorcikowopokroić w grube plastry. W każdą babeczkę wcisnąć kawałek, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 170 st. C. przez 25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Właśnie zaczął się listopad - wierzycie w to...? Czas pędzi jak szalony, a tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia... Na blogu brakuje jabłek, gruszek, śliwek... A przecież to wszystko jest w mojej kuchni! Tylko czasu
Pożeraczka, czyli raz adobrzewspólnego pieczenia ..A teraz najczęściej oglądana 10.. Pieczone ziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Biszkopt dwukolorowy Syrop z pigwy Mięso wekowane Kotlety mięsne z kapusta pekińską Sałatka z ogórków,cebuli i papryki na zimę Paprykarz do słoików Biszkopt z jabłkami i pianką
Moje domowe kucharzenieW sezonie śliwkowym nie można ich nie zrobić. My przepadamy za knedlami nie tylko z śliwkami ale również z truskawkami. Te podałam z śmietanowym sosem który
Ala piecze i gotujeziemniaków , na samym wierzchu ( na całej powierzchni ) kładziemy plastry cebuli i jedno jabłko pokrojone w ćwiartki Obficie posypujemy wierzch cynamonem, dokładamy kilkanaście ( tak ) ziaren jałowca, można tez posypać umiarkowanie pieprzem, podlać winem Tak przygotowane mięso wstawiamy do gorącego piekarnika i w temp. 200 stopni C pieczemy pod przykryciem około 2 godzin Od czasu do czasu zaglądamy i podlewamy mięso winem
Proste PotrawyBułeczki z nadzieniem piekę na bazie ciasta drożdżowe, Takiego jak na pączki. Wychodzą pulchne i bardzo smaczne. Polecam SKŁADNIKI 1 kg. mąki pszennej 100 g. świeżych drożdży 200 g. masła 1 szklanka cukru kryształ 8 żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka wiśnie z soku, tarte jabłka skórka starta z jednej cytryn jedno(...)kształt bułeczki. układamy zlepieniem do dołu na blaszce wysmarowanej tłuszczem i lekko podsypanej mąką. Trochę czekamy ,aż bułki lekko podrosną ok 10-15 min. Ciasto smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200 stopni przez ok. 20 min. Po upieczeniu lekko skraplamy woda nakrywamy ściereczką i czekamy aż ciasto lekko ostygnie. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewyprzysmażamy na suchej patelni. Jabłka dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Podsmażone mięso przekładamy do naczynia i układamy na jabłkach. Posypujemy rozmarynem. Sos: Podgrzewamy w garnku bulion. Dodajemy do niego sos żurawinowy, miód, cynamon, kardamon i ocet jabłkowy. Mieszamy i zagotowujemy. Sos wylewamy na patelnię, gdzie podsmażały się piersi(...)żaroodpornego z mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1-1,5 godz. W czasie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia. Kasza gryczana: Buraki myjemy dokładnie, nie obieramy. Zawijamy w folię aluminiową wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu aż będą miękkie. Kaszę gryczaną płuczemy zalewamy bulionem, wrzucamy czosnek i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia wody
Kuchnia MagdaLenySkładniki: 1/2 kg wątroby wieprzowej 2 duże cebule 2 listki laurowe 1 jabłko 2 łyżki masła 2 łyżki mąki krupczatki szczypta majeranku sól i pieprz do
kgwjanczewogotowany kurczak. Można do niej również użyć pieczonego kurczaka, gdy zostanie z obiadu. Sałatka zaskakuje smakiem, jest szybka w wykonaniu i smaczna. Gości w mojej rodzinie od kilkunastu lat. Składniki: • mięso kurczaka z rosołu • 1 duża cebula • 5 ogórków kiszonych • 2 jabłka • 5 łyżek majonezu • 100 g rodzynek Wykonanie: • Rodzynki
To co kochamdrobno pokrojonych (u mnie żurawina i daktyle) 1 łyżeczka cynamonu 1 stare jabłko 1/4 łyżeczki soli sok z 1/2 cytryny 70 g roztopionego masła 1/2 kubka płynnego miodu lub syropu klonowego Wszystkie składniki wymieszałam w misce i uformować batoniki. Batoniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekać 45 minut w temperaturze 160 stopni do momentu, aż ładnie się
kruche babeczkiciasto francuskie - żółty ser mozzarella - smalczyk Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem Przygotowanie: Ciasto francuskie przecinamy na pół wzdłuż długiego boku. Każdy plat tniemy na 5 cm paski. Na połowie układamy ser, przykrywamy druga częścią i sklejały dokładnie boki. Smalczykiem smarujemy wierzch każdej sakiewki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Życzę smacznego
Kulinarne życiejajko (ok. 60g), - łyżeczka miodu (ok. 12g). Sposób przygotowania 1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. 2. Wszystkie składniki razem mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. 3. Doprawiamy cynamonem i kardamonem. 4. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 8 okrągłych ciastek. 5. Ciastka pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachZiemniaki są najpopularniejszym składnikiem obiadów. Można je gotować,smażyć, piec albo...zapiekać i nadziewać jak to ja zrobiłam. Duże ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Farsz można przygotować w zależności od gustów za każdym razem inny. Dzisiaj proponuję: Posiekaną białą kapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam
potrawyregionalneJeżeli chcemy, żeby pierniczki szybciej zmiękły trzeba dodać do puszki skórkę od jabłka lub skórkę od chleba. Składniki na około 2 blaszki: 60 g masła 1/4 szklanki miodu 60 g cukru 250 g mąki 1 jajko 1,5 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło, cukier i miód umieścić w rondelku. Pogrzać, aż składniki się połączą
Moja Galeria Smakujest lekka i orzeźwiająca. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie trzeba piec - co przy dzisiejszej temperaturze jest wielkim plusem :) Składników nie potrzeba dużo - trochę owoców, troche orzechów... i jest! Gotowi? Do dzieła! :) Składniki: Spód 150 g migdałów 100 g suszonych moreli Masa jabłkowa 3 spore jabłka 10 suszonych śliwek 11 suszonych moreli sok z połowy cytryny łyżeczka cynamonu
pyszne zdrowościgęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha
królestwo garówsamego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut. Moje wskazówki: Do tego ciasta najlepsze są bardzo dojrzałe banany. Jeśli takich nie macie, możecie prostym sposobem przyśpieszyć ich dojrzewanie. Należy takie banany włożyć do ciemnej torebki papierowej wraz z jabłkiem, gruszką lub pomidorem. Wydzielone gazy przez te dodatki spowodują przyśpieszenie procesu dojrzewania
Moja DelicjaSzybkie kruche ciasto, owoce, które mamy pod ręką i minimum brudzenia naczyń. Galette to ciasto, które robimy bez formy. Można je podawać z bitą śmietaną
W kuchni wieczoremstopni.Kaszę mannę wymieszać z jogurtem, makiem, cukrem, bakaliami, startym jabłkiem (na średnich oczkach i odciśniętym z soku) oraz sokiem i otartą skórką z pomarańczy.Dodać żółtka, wymieszać.Białko ubić i delikatnie wmieszać do masy.Przelać do foremki silikonowej (lub innej wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 10x23cm.Piec około 40 minut, do suchego patyczka.Po wystudzeniu polać lukrem.Smacznego
Kraina Miodem Płynącapłatki owsiane zagniatamy z masłem pokrojonym w drobną kostkę aby powstała kruszonka. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami cukru i cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy borówki. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (jednym dużym lub kilku małych). Owoce posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Podajemy gorące
Smakowity Blog Kulinarnywykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon, migdały i rodzynki Wszystko mieszamy, a następnie wszystko rozkładamy na rozwinięte ciasto francuskie. Zostawiamy z jednej strony (na końcu) margines 2 cm. Ciasto zwijamy w roladę. Układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 25 minut
Przysmaki Karolkiwiększe od plasterków jabłek;) Cukier mieszamy z cynamonem. Przygotowane plasterki jabłek kładziemy na krążki ciasta.Na nich parę rodzynek. Posypujemy cukrem z cynamonem i nakładamy kolejny krążek. Brzegi zlepiamy. Wierzch posypujemy tez cukrem z cynamonem i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. /źródło "Ciasta i ciasteczka Twój styl
Anioły w kuchnisobie folią, całość zrolować. Rulon związać na końcach nicią kucharską i uformować koło. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Jeżeli posiadamy formę z kominkiem, to możemy formę wyłożyć liśćmi kapusty, napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi kapusty i upiec. Chutney pomidorowy.1 puszka pomidorów pelati1 duże jabłko winne1 mała cebula2 łyżki rodzynekpo pół łyżeczki: imbir świeży ,cynamon ,kumin3 goździki1 łyżka
Kulinarny karnet Christophera