jajko (ok. 60g), - łyżeczka miodu (ok. 12g). Sposób przygotowania 1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. 2. Wszystkie składniki razem mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. 3. Doprawiamy cynamonem i kardamonem. 4. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 8 okrągłych ciastek. 5. Ciastka pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachZiemniaki są najpopularniejszym składnikiem obiadów. Można je gotować,smażyć, piec albo...zapiekać i nadziewać jak to ja zrobiłam. Duże ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Farsz można przygotować w zależności od gustów za każdym razem inny. Dzisiaj proponuję: Posiekaną białą kapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam
potrawyregionalneJeżeli chcemy, żeby pierniczki szybciej zmiękły trzeba dodać do puszki skórkę od jabłka lub skórkę od chleba. Składniki na około 2 blaszki: 60 g masła 1/4 szklanki miodu 60 g cukru 250 g mąki 1 jajko 1,5 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło, cukier i miód umieścić w rondelku. Pogrzać, aż składniki się połączą
Moja Galeria Smakujest lekka i orzeźwiająca. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie trzeba piec - co przy dzisiejszej temperaturze jest wielkim plusem :) Składników nie potrzeba dużo - trochę owoców, troche orzechów... i jest! Gotowi? Do dzieła! :) Składniki: Spód 150 g migdałów 100 g suszonych moreli Masa jabłkowa 3 spore jabłka 10 suszonych śliwek 11 suszonych moreli sok z połowy cytryny łyżeczka cynamonu
pyszne zdrowościgęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych uda gęsi w czerwonej kapuście pasztet z gęsi z żurawiną gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha
królestwo garówsamego spodu: 27cm dł. x 8cm szerokość). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55 minut. Moje wskazówki: Do tego ciasta najlepsze są bardzo dojrzałe banany. Jeśli takich nie macie, możecie prostym sposobem przyśpieszyć ich dojrzewanie. Należy takie banany włożyć do ciemnej torebki papierowej wraz z jabłkiem, gruszką lub pomidorem. Wydzielone gazy przez te dodatki spowodują przyśpieszenie procesu dojrzewania
Moja DelicjaSzybkie kruche ciasto, owoce, które mamy pod ręką i minimum brudzenia naczyń. Galette to ciasto, które robimy bez formy. Można je podawać z bitą śmietaną
W kuchni wieczoremstopni.Kaszę mannę wymieszać z jogurtem, makiem, cukrem, bakaliami, startym jabłkiem (na średnich oczkach i odciśniętym z soku) oraz sokiem i otartą skórką z pomarańczy.Dodać żółtka, wymieszać.Białko ubić i delikatnie wmieszać do masy.Przelać do foremki silikonowej (lub innej wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach 10x23cm.Piec około 40 minut, do suchego patyczka.Po wystudzeniu polać lukrem.Smacznego
Kraina Miodem Płynącapłatki owsiane zagniatamy z masłem pokrojonym w drobną kostkę aby powstała kruszonka. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z 2 łyżkami cukru i cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy borówki. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (jednym dużym lub kilku małych). Owoce posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Podajemy gorące
Smakowity Blog Kulinarnywykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do jabłek dodajemy cukier, cynamon, migdały i rodzynki Wszystko mieszamy, a następnie wszystko rozkładamy na rozwinięte ciasto francuskie. Zostawiamy z jednej strony (na końcu) margines 2 cm. Ciasto zwijamy w roladę. Układamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy przez 25 minut
Przysmaki Karolkiwiększe od plasterków jabłek;) Cukier mieszamy z cynamonem. Przygotowane plasterki jabłek kładziemy na krążki ciasta.Na nich parę rodzynek. Posypujemy cukrem z cynamonem i nakładamy kolejny krążek. Brzegi zlepiamy. Wierzch posypujemy tez cukrem z cynamonem i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut. /źródło "Ciasta i ciasteczka Twój styl
Anioły w kuchnisobie folią, całość zrolować. Rulon związać na końcach nicią kucharską i uformować koło. Piec około 1 godziny w temperaturze 180oC. Jeżeli posiadamy formę z kominkiem, to możemy formę wyłożyć liśćmi kapusty, napełnić farszem, wierzch przykryć liśćmi kapusty i upiec. Chutney pomidorowy.1 puszka pomidorów pelati1 duże jabłko winne1 mała cebula2 łyżki rodzynekpo pół łyżeczki: imbir świeży ,cynamon ,kumin3 goździki1 łyżka
Kulinarny karnet Christopheranaczyniu żaroodpornym boczek pieczony w garnku rzymskim karczek pieczony z polędwicą Ciasta: ciasto czekoladowe na białkach ciasto marchewkowe Moniki moje tiramisu szybka szarlotka z posypką z migdałami babka czekoladowo- migdałowa babka która się zawsze udaje mocno czekoladowe muffiny ciasto krówka piernik z jabłkami mój sernik na zimno ciasto z jabłkami sernik jogurtowy sernik na kakaowym spodzie
Proste Potrawyostatnie, na pożegnanie sezonu truskawkowego. Upiekłam go na podstawie przepisu na szarlotkę. Jabłka zastąpiłam truskawkami, a kisiel cytrynowy kisielem truskawkowym. Przygotowanie tego ciasta nie wymaga wielkiego nakładu pracy. Składniki ciasta: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: ok. 70 dag truskawek
Praktyczna plPost Jabłecznik na biszkopcie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje