Składniki : 2 - 3 jajka , jak małe to właśnie 3 1/2 szklanka cukru 1 kostka tłuszczu do pieczenia 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła - koniecznie 1/2 szklanki kwaśnej śmietany około 1/2 kg mąki Przygotowanie : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto tzn. wpierw posiekać zimny tłuszcz, łyżke masła, dodać mąkę i posiekać razem(...)równe części Blaszkę wysmarować i przełożyć do niej rozwałkowany jeden blat ciasta, zapiec go na rumiano w temp. 180 stopni C.( obserwować , by nie przypalić) W tym czasie przygotować jabłka, obrać, drobno pokroić i z cynamonem i jeśli lubimy, z goździkami. Cukru dodać na swój smak. Prużyć często mieszając , aż masa stanie się szklista i jednorodna Gdy ciasto
Proste Potrawypieczenie i dekorowanie pierników mam już w tym roku za sobą :-) Zawsze przy tym jest dużo frajdy i śmiechu :-)Przedstawiam Wam przepis na pierniczki od razu do jedzenia po upieczeniu. Fakt, mogą być przez kilka dni po upieczeniu lekko chrupiące, ale kawałek jabłka włożony do puszki z piernikami szybko je zmiękczy. Natomiast ja nie stosuję tej metody, bo bardzo(...)miski i odcinamy taki kawałek, jaki będziemy wałkować. Podczas wałkowania lekko podsypujemy mąką (należy uważać, żeby nie podsypać za dużo, aby pierniki nie były twarde) i wycinamy dowolne kształty :-)Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C do lekkiego zarumienienia (u mnie są to 4 minuty).Po upieczeniu przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy około 5 minut
Anielska Kuchnia AniDawno nic nie piekłam. Moja koleżanka od dawna prosiła mnie o przepis na Pavlovą, gdyż zawsze miała problem z upieczeniem dobrej bezy - mam nadzieję, że nareszcie Ci pomogłam i upieczesz swoją ulubioną ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)przesianą łyżkę skrobi ziemniaczanej, a następnie łyżkę octu z jabłek. Możemy dodać łyżeczkę esencji waniliowej bądź syropu barmańskiego (ja dodałam orzechowego). Wstawiamy bezę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika – to ważne, żeby piekarnik był w pełni nagrzany. Po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni C i pieczemy przez półtorej godziny – nie uchylając piekarnika! Po tym czasie wyłączamy
Sajkofanka smakuCiasteczka serowe wypełnione jabłkiem w sam raz na szybką przekąskę. Super smakują jeszcze ciepłe, aż ciężko się od nich oderwać :)Czas pieczenia: 25 min - 30
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapieczonymi ziemniakami Dietetyczny pasztet z kurczaka Pasztet rybny Sałatka lwowska Sałatka z ananasem Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka krabowa z kawiorem Łosoś w galarecie Gravlax a la tuńczyk Gravlax - marynowany łosoś Rillettes z łososia Majonez domowy Kapusta kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka(...)Wegeburgery z marchewką Potrawy dla dzieci Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi ruskie Kotleciki z łososia Chrupiące polędwiczki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami Ryba po grecku w wersji odchudzonej Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Potrawy do szybkiego przygotowania Zupa grzybowa Suszone grzyby
Codziennik KuchennyDawno nie piekłam szarlotki, więc postanowiłam to nadrobić. Wybrałam przepis ze starego zeszytu mojej mamy i upiekłam amerykańską szarlotkę. Nie skłamię jeśli powiem, że jest doskonała. Kruche, rozpływające się w ustach, maślane ciasto i kwaskowe, jabłkowe nadzienie. Delicje! Bardzo polecam!!! Ciasto po wystudzeniu jest bardziej stabilne. Ja robiłam zdjęcia 10 minut po wyjęciu szarlotki z piekarnika, toteż(...)wykładamy nim spód i boki tortownicy. Do jabłek wsypujemy suche składniki (budyń z cukrem i przyprawami), dokładnie mieszamy i przekładamy na ciasto. Pozostawiony kawałek ciasta wałkujemy na cienki placek średnicy formy i przykrywamy nim nadzienie, sklejamy brzegi. Ostrym nożem nacinamy ciasto, tworząc otwory dla uchodzącej pary. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, czyli aż się
Rozpustne gotowanieodżywiać się świadomie, jedzą 5 posiłków dziennie, dla osób aktywnych, zapracowanych, którzy chcą sami przygotować dania na cały dzień. Chodzi o tzw. gotowanie "na zakładkę". Czyli jak pisze autorka pieczenie kilograma buraków, ekspresowego szykowania dresingu do sałatki. Chce tez wyrobić w nas zdrowe nawyki żywieniowe. Mamy iść do pracy/szkoły z własnoręcznie przygotowanymi daniami, a nie kupować gotowe. Początek książki(...)jajeczną z jabłkiem, kaszkę kukurydzianą z orzechami, syropem z agawy, żurawiną i borówką, jest tez talerz rozmaitości i wiele innych propozycji :-) II śniadania to np : bananowe placki z ricottą, brzoskwiniami i porzeczkami, sałatka z kozim serem i malinami jest też makaron z łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna
kruche babeczkiMałżon. Pomysł pochodzi z listopadowej KUCHNI. Wieprzowina z jabłkami zapiekana pod ziemniaczana pierzynką olej do smażenia 1 cebula, pokrojona w kostkę 500 g mielonej wieprzowiny szczypta płatków chili i mielonego kardamonu po 1 płaskiej łyżeczce mielonej kolendry, oregano i kminu rzymskiego sól, pieprz 1 jabłko, obrane i bez gniazda nasiennego 2 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)osolonej wodzie ok 10 minut, pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę jabłko. Odcedzamy i dodajemy pozostałe składniki oprócz sera. Mieszamy intensywnie na gładką masę. Na koniec dodajemy ser. Jeszcze raz mieszamy. Mięso mieszamy ze śmietaną i przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy je warstwa pure ziemniaczanego. Pieczemy ok 20 minut w 180 st.C by wierzch się zrumienił
Dzieje kuchennej Wiewiórycebula 1 duży lub 2 małe czerwone buraki pół małego jabłka 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy łyżka octu z białego wina łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Filety śledziowe moczymy w wodzie 2-3 godziny. Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200 stopniach 40-60 minut. Czas pieczenia zależy
Czerwona Porzeczkaopcjonalnie: orzechy/migdały/pistacje PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłka dokładnie mieszamy w kubku. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie możemy dodać orzechów/migdałów czy pistacji. Ciasto w kubku umieszczamy w mikrofalówce nastawionej na maksymalną moc. „Pieczemy” 2-2,5 minuty w zależności od tego jaką
Pyry na Gazowocami, jabłkami i majerankiem 2 piersi kaczki 6 suszonych śliwek 4 suszone morele majeranek sól pół pomarańczy, bez skórki jabłko, obrane i pokrojone na ćwiartki Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C. Piersi nacinamy z boku, nadziewamy śliwkami i morelami. Solimy i nacieramy majerankiem. Układamy w naczyniu do zapiekania skórą do góry. Obkładamy owocami. Przykrywamy i pieczemy
Dzieje kuchennej WiewióryWyrośnięte ciasto podzielić na dwie lub trzy części rozwałkować i wyłożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem, do jednego dodałam troszkę suszonej żurawiny, zlepić pierogi i ułożyć w blaszce na papierze. Po ok 15 min uruchomić piekarnik 170 st. Przed włożeniem do piekarnika posmarować pierogi rozmąconym białkiem. Piec ok 40 min. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów
Gotowanie jest łatweDZIELIMY NA 4 CZĘŚCI KAŻDĄ CZĘŚĆ ROZWAŁKUJEMY NA PROSTOKĄT NAKŁADAMY TROCHĘ JABŁEK I ZWIJAMY W ROLADKĘ NA KOŃCU SPŁASZCZAMY BRZEGI PALCAMI I NACINAMY NOŻEM PIERWSZĄ CZĘŚĆ ZWIJAMY W ŚLIMAKA I UKŁADAMY NA BLASZCE, NASTĘPNE CZĘŚCI OWIJAMY JUŻ DOOKOŁA TEJ PIERWSZEJ I TAK AŻ BĘDZIE CAŁA BLASZKA PIECZEMY W 170 STOPNIACH OK 45 MIN, JA UŻYŁAM KWADRATOWEJ BLASZKI
Swojskie jedzonkoWypieki, w którym według mnie jest stanowczo za dużo proszku do pieczenia. Użyłam zaledwie 1/3 podanej tam ilości i placki wyszły puszyste więc po co sypać więcej? Niżej podałam ilości jakie wykorzystałam. Amerykańskie pankejki są bardzo smaczne, ale i tak moimi ulubionymi pozostaną zwykłe placki z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapochodzący z regionu Limousin we Francji od XIX wieku pieczony z wiśniami( w tej wersji również gorąco polecam, jest to bowiem niezwykle proste i szybki danie) w wersji na słono jest jednak równie pyszny! Składniki: na 4 porcje 4 plastry schabu bez kości 2 jabłka 2 pomidory kilka gałązek świeżej kolendry 1 czerwona cebula
Luźna Kuchnia