Mamy na blogu parę jabłkowych nalewek, a ta będzie kolejna. Bo nalewek nigdy nie jest za wiele, zwłaszcza gdy są takie dobre. Tę nalewkę zrobiłem specjalnie
Marder&Marder Manufacturepieprz do smaku 2-3 łyżki oleju ( u mnie zawsze kujawski ) Sposób przygotowania: Na niewielkiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i ułożyć na nim zwiniętą w krążek kiełbasę. Piec 15 minut z obu stron, kiełbasa powinna być rumiana.W międzyczasie na drugą dużą patelnię wlać pozostały olej i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dorzucić odsączoną kapustę, listek, goździki(...)czasie zrobić pośrodku patelni z kapustą miejsce i ułożyć na nim białą kiełbasę oraz pokrojone w ósemki pozbawione gniazd nasiennych jabłko.Wszystko polać miodem , posypać drobno pokrojonym czosnkiem, majerankiem i tymiankiem.Dusić kolejne 10-15 minut aż jabłka będą miękkie ale się nie rozpadną. Podawać z pieczywem
Gosia gotujeoctu jabłkowego (ja użyłem winnego bo jabłkowego nie miałem) 1 łyżeczka miodu kwaśna śmietana (kilka łyżek) pieprz, sól Jak robimy? Buraki myjemy dokładnie, zawijamy w folię do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Gdy będa gotowe studzimy je, obieramy a następnie kroimy w cienkie plasterki i dodajemy miód i ocet winny (jabłkowy) i doprawiamy do smaku Śledzie(...)następnie osuszamy ręcznikiem papierowym Ogórki kroimy na pół i potem jeszcze raz na pół i usuwamy miąż pozostawiająć twardą część. Nastepnie kroimy w kostkę. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę. Mieszamy śledzie, jabłka, cebulę i ogórek. Dodajemy olej, chran i pieprz. Mieszamy i wstawiamy do lodówki dla przegryzienia się smaków Podajemy tatar na plastrach buraka
Snejkusiowe Przepisykoniecznie...suszone owoce dodają ciekawego, słodkawego smaczku, za to ryż niczym risotto w ostrzejszym smaku świetnie uzupełnia kurczaka: Składniki: 1 kg udek z kurczaka po garści suszonych owoców: jabłka, gruszki, śliwki, żurawina, 1 cebula mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyża sosu ostrygowego(...)tłuszczu pozostałym po kurczaku podsmażamy obraną i pokrojoną w pół plastry cebulę, dorzucamy suszone owoce które wcześniej zalewamy wrzącą wodą odsączamy, wszystko dusimy 5 minut, owoce dodajemy do kurczaka, pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut. Ryż podsmażamy ok 5 minut na 1 łyżce oliwie, dolewamy 2 szklanki osolonej wody gotujemy ryż na sypko. Ugotowany ryż podsmażamy znowu
kgwjanczewoKruchy z jabłkami, czyli szarlotka...ja jem taką wersję odkąd pamiętam. Uwielbiałam patrzeć jak moja mama je ugniatała i zawsze podkradałam surowe jeszcze ciasto, ale po prostu nie mogłam się oprzeć tej pychotce. Dziś zagniatam ciasto z moją małą córeczką, która uwielbia zabawę, gdzie można ubrudzić sobie rączki. Niezależnie gdzie jestem w restauracji, czy u znajomych, rodziny...gdziekolwiek(...)umieszczamy na blaszce do pieczenia (moja o wymiarach 25x38 cm), wcześniej wysmarowanej margaryną i podsypanej bułką tartą. Na wyłożone ciasto układamy domowej roboty mus jabłkowy (przygotowany jesienią do słoików, właśnie na takie ciasta). Jeśli nie mamy musu, to możemy kupić albo najlepiej samemu go zrobić przed przygotowaniem ciasta, szczególnie teraz kiedy jabłek u nas dostatek ;)Mus jabłkowy
upichcicchłodne miejsce. Mięso zmiel razem z boczkiem, dodaj posiekaną drobno cebulkę, starte jabłko, majeranek. Dopraw solą i pieprzem czarnym swieżo zmielonym. Nakładaj farsz do środka i w miejscu szyji kaczej. Zaszyj skórę za pomocą igły nawleczonej nicią bawełnianą tak, by farsz nie wychodził w czasie pieczenia. Zwiąż skrzydełka, by nie spiekły się zbyt bardzo. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem sklarowanym
Gotuj Sam!razie potrzeby uzupełnić wodę i na końcu posolić. Obraną cebulę, gruszkę i jabłko pokroić i podsmażyć na oleju kokosowym. Wszystko razem zmielić dwukrotnie. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i wędzoną papryką. Wbić jajo i dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremek (natłuszczonych i obsypanych bułką tartą). Piec 40 min w 180 st C..góra/dół.. Mleko z chrzanem podgrzać
Gaździnka warzyulubione drożdżowe, nadziewane bułeczki moich chłopaków. Często piekę, taką dużą drożdżówkę podzieloną na mniejsze kawałki, ale czasami zmieniam ilość części lub ich układ w formie o innym kształcie. Zmienia się także nadzienie bo jako farszu, zamiast powideł, można użyć prażonych jabłek , marmolady albo zrobić nawet wersję wytrawną z warzyw lub/i mięsa. W tym ostatnim przypadku radzę jednak zmniejszyć ilość
Smaczna PyzaDziś propozycja zdrowa, lekka, szybka i smaczna. Pełna witamin i zdrowia sałatka z selerem naciowym, rzodkiewką i jabłkiem. Spróbujcie. Przygotowuje się ją naprawdę szybko. A smak
Słodkie okruszkikrótsze od boków). Na rozwałkowane ciasto wykładamy nadzienie (1/3 prostokąta nie pokrywamy jabłkami) i zwijamy jak roladę (zaczynając od brzegu z nadzieniem. Kilkakrotnie kręcimy zwiniętą roladą po stolnicy, żeby brzeg dobrze się przykleił, a następnie kroimy na 12 kromek - bułek. Układamy je na papierze do pieczenia "ślimakiem" do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Czary - gary w kuchnilodówce. Następnego dnia wyciągamy kaczkę z lodówki. Do środka wkładamy pokrojone na ćwiartki jabłko i żurawinę. Spinamy wykałaczkami zamykając kaczkę. Smażymy z każdej strony na złoty kolor (na tłuszczu który się sam wytopi). Marchew obieramy i kroimy w talarki. Por kroimy w piórka. Drób obkładamy warzywami. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach C przez ok. 2 h. Od czasu
Pobite gary Barbarywymianie wody gotujemy ją do miękkości . Studzimy fasolę. Cebulę, czosnek i jabłka drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce i wszystko razem dusimy ok 5 minut na patelni. Wszystkie składniki (oprócz suszonych pomidorów) umieszczamy w misce i blendujemy (mogą zostać grudki). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę masy wykładamy do formy. Przez środek masy przekładamy pokrojone w paski suszone pomidory
ChilliJemycienkie plasterki, pora również. W miejsca po kości wkładamy na zmiane por i jabłko. Następnie formujemy kształt udka i spinamy wykałaczkami. Na samym końcu mięso nacieramy przyprawą do kurczaka. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy mięso, spięciem do dołu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy do miękkości około godz. W trakcie pieczenia mięso możemy podlać szklanką wody
Radość kipiąca uśmiechem.piec drożdżówki bo ręczne wyrabianie ciasta mnie relaksuje a potem zapach podczas pieczenia wypełnia cudownym aromatem cały dom. Domownicy bardzo lubią drożdżowe ciasta więc wszyscy są zadowoleni. Takie bułeczki można też upiec z nadzieniem - do środka każdej formowanej bułeczki wystarczy włożyć łyżeczkę powideł albo uduszonych jabłek a potem albo posypać kruszonką, albo upiec bez niej a po wystudzeniu posmarować
Smaczna Pyzamascarpone 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obrać, wrzucić do garnka, zaspać cynamonem i cukrem, zalać połową szklanki wody o dusić aż się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na dnie rozłożyć 1/3 herbatników, wylać masę jabłkową i przykryć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia