warstwę kaszy, następnie jabłek, które oprószamy cynamonem. Jabłka przykrywamy drugą warstwą kaszy. Na nią układamy jabłka z cynamonem. Całość przykrywamy trzecią warstwą kaszy, którą za pomocą pędzla kuchennego smarujemy miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Ciasto należy dobrze wystudzić, ponieważ na zimno lepiej się kroi. Porcje ciasta można podawać polane
My Chcemy Jeśćmąki pszennej 1-2 nieduże jabłka Nagrzać piecyk do 180 stopni C Jajko rozbełtać na pianę mikserem, widelcem lub - tak jak ja - sprężynką Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i przełożyć do malaksera. Jeśli nie macie malaksera, to można zetrzeć na tarce o dużych oczkach Jogurt naturalny, płatki owsiane, rozbełtane jajko, cynamon, mąkę i jabłko przełożyć do malaksera i zmiksować(...)ewentualnie wymieszać wszystkie składniki łyżką) Przelać masę do foremek na babeczki (u mnie wyszło 6 sztuk) i piec 15 minut Można jeść ciepłe. Ja takie właśnie zjadłam :) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkandydatów na to miejsce przybywa *.* Składniki:35g mąki kukurydzianej 15g mąki pełnoziarnistejjajkomałe jabłko starte na tarce, na grubych oczkach, lekko odciśnięte z soku(ok.60g po odciśnięciu)łyżka roztopionego masła 30ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacoś do posłodzeniacynamon, sól, aromatWszystkie składniki mieszamy ze sobą i pieczemy gofry w nagrzanej i wysmarowanej masłem gofrownicy
More food, love and dreamsbitą śmietaną (ten wariant najlepiej sprawdza się w lato) lub na gorąco - zapiekane ze śliwkami czy jabłkami i posypane kruszonką. Składniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki konfitura śliwkowa Składniki na kruszonkę znajdziecie tu Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy
Ciastkozercygalaretką, po czym na całej powierzchni ciasta układać warstwami plasterki jabłek. Posypać rodzynkami.3. Roztopionym masłem polać jabłka. Posypać płatkami migdałowymi, oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem. 4. Temperaturę w piekarniku ustawić na 200 C. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut.źródło ,,wielka księga ciast
Apetyczna babeczkacebulę i jabłka pokroić w kostkę, rozgrzać tłuszcz, wsypać cebulę Gdy cebula "zeszkli" się dodać jabłka i dokładnie przemieszać, przykryć pokrywką i przesmażyć do połączenia składników, doprawić do smaku solą i ewentualnie cukrem. Ja podałam do mięsa - Łopatka pieczona w czerwonym winie Sprawdzi się w wersji na ciepło jak i na zimno
Proste Potrawykształt prostokąta i wykładamy nią dno i brzeg blaszki. ciasto skrapiamy rumem. Następnie wykładamy na wierzch jabłka z słoika lub obieramy i kropimy w plasterki świeże. Owoc skrapiamy resztą rumu i przykrywamy je rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Gotowe ciasto pieczemy 35 minut w 170 stopniach. Przypominam, że szarlotka najsmaczniejsza jest na ciepło:D dla mnie pycha:) smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziecukru - szczypta soli Zagniatamy ciasto, wykładamy blaszkę, posypujemy kakao. 2. masa z jabłek: 1 kg jabłek kwaskowatych, obieramy i kroimy na paseczki, mieszamy z 5 łyżkami cukru, cynamonem i opakowaniem cukru waniliowego. Wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 15 minut i podpiekamy. 3. beza W tym czasie przygotowujemy bezę. - 3 białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
SMYKWKUCHNIwyszło bardzo elastyczne.Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, na oprószonej mąką ściereczce.Jabłka obierz, pokrój w kostkę.Ułóż jabłka na rozwałkowanym cieście, posyp rodzynkami, cukrem i bułką tartą.Zwiń strudel, chwytając ściereczkę za końce.Gotowy strudel przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem.Piecz w 210 stopniach C przez 50-55 min.Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoKiedyś, kiedy byłam dzieckiem, w moim rodzinnym domu często jadało się kaczkę. Najczęściej była nadziewana jabłkami, jabłkami z rodzynkami lub farszem wątróbkowym. Zawsze była pachnąca i taka...świąteczna. Trudno było ją kupić, w zasadzie chyba nierealne było dostać w sklepie :) Jakoś jednak mama zdobywała kaczki i wtedy wiedzieliśmy, że będzie uczta. Dzisiaj kupić kaczkę jest łatwo. Czasem(...)sklepów ma szeroki wachlarz takich zabiegów i liczy się dla nich tylko to, aby sprzedać i zarobić. Niestety nie zastanawiają się, że nas trują.Swoją kaczkę na dzień przed pieczeniem zamarynowałam, żeby dobrze wchłonęła przyprawy. Składniki marynaty:6 łyżek sosu sojowego, kieliszek wódki,łyżka octu winnego,3 łyżeczki płynnego miodu,ok. 2 łyżeczki soli, ok. 1/3 łyżeczki
Codzienna kuchnia niecodziennaoleju 2 łyżki mąki pszennej 150 g suszonej żurawiny szczypta soli PRZYGOTOWANIE Jabłka obrać i pokroić w kostkę, ok. 0,5 x 0,5 cm. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 min. Piekarnik rozgrzać do 180º. Z masy formować ciastka średnicy ok. 5 cm. Piec ok. 15 min. PORCJE
zabawa smakiemPieczone pa ł ki kurczaka z owocami w salsie miodowo-musztardowej s ą potraw ą prost ą w przygotowaniu, jednocześnie bardzo aromatyczn ą i smaczn ą . Po upieczeniu sk ó rka kurczaka jest chrupiąca i ł adnie zarumieniona, a w środku mięso jest(...)Formę do pieczenia smarujemy olejem. Pałki kurczaka wykładamy na formę. Na wierzchu układamy kilka gałązek świeżego rozmarynu. Całość spryskujemy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Pałki kurczaka zapiekamy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na koniec szykujemy owoce. Jabłko, brzoskwinie
La grande e la piccola cuocaalbo sok z marchwi)pół jabłka (opcjonalnie sok z jabłek)1 czerwona papryka4 łodygi selera naciowego pół małej cebuliwodasól, pieprzzioła: natka pietruszki, bazylia tymianek, koperekjeśli lubimy pikane soki to możemy dodać czosnek albo papryczkę chilli Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach aż pomarszczy się skórka
Bon Appetit MałgorzatySoczysta pieczeń ze schabu na aromatycznej jarzynce z kapusty kiszonej z rodzynkami, żurawiną, miodem,wspaniale prezentuje się na stole,na pewno posmakuje domownikom i gościom, będą zachwyceni tym aromatem! Idealne danie na świąteczne chwile przy stole,czy inne uroczystości rodzinne. Składniki 1 kg schabu bez kości 3 łyżki musztardy delikatesowej pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka majeranku Jarzynka z kiszonej(...)sosu sojowego do smaku sól do smaku natka pietruszki i plasterki jabłka do dekoracji Sposób przygotowania Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy z każdej strony łagodną musztardą oprószamy dość obficie pieprzem grubo mielonym,oraz majerankiem,odstawić na godzinę do lodówki. Następnie włożyć w woreczek do pieczenia związać ,na wierzchu porobić parę małych dziurek aby gorące powietrze uchodziło. Włożyć
Wanilia i KardamonSkładniki 3 jajka 50 g. mąki pszennej 20 g. mąki ziemniaczanej 1/3 szk. cukru Masa jabłkowa składniki 1 kg jabłek winnych 2 - 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe Bita śmietana Składniki 500 ml śmietany kremówki 36% 2 - 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ¹⁄4 szklanki gorącej wody dodatkowo : 1 tabliczka czekolady deserowej,wiorek(...)wymiarach 22x28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w temp. 170°C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wykonanie masy jabłkowej Obrane i pokrojone jabłka wkładamy wraz z cukrem do garnka, i mieszamy..Następnie wszystko
w mojej kuchni