jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:256/436)

Ryż z jabłkami inaczej 182

niedzielnym, rodzinnym obiedzie zostało mi trochę pieczonego kurczaka. Wykorzystałam go do zrobienia ryżowej zapiekanki. Jej skład może być nieco zaskakujący, ale zapewniam, że pysznie smakuje i cudnie pachnie cynamonem i gałką muszkatołową. Miłośnicy ryżu z jabłkami na pewno w niej zasmakują.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Rolada z musem jabłkowym i czekoladą 226

Masę biszkoptową równomiernie rozprowadzamy silikonową szpatułką na musie jabłkowym. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 C. Na blacie kuchennym układamy czystą ściereczkę kuchenną i układamy na niej ciasto odwracając blaszkę do góry nogami. Delikatnie zdejmujemy papier z jabłek, gdy się przykleją do papieru możemy pomóc sobie szerokim nożem. Powierzchnię musu posypujemy płatkami białej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomysł na makowiec 166

około godzinę odcedzamy mak do maku dodajemy ser, żółtka, miód, fruktozę, olejek, rodzynki jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy makowej białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku delikatnie mieszając przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 1 godzinę (jeśli góra zacznie się już "niebezpiecznie" przypiekać najlepiej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Makowa panienka czyli bakaliowy sernik z makiem TO NIE KAMIEŃ :D 220

godzinę odcedzamy mak do maku dodajemy ser, żółtka, miód, ksylitol, olejek, pokrojone orzechy, skrobię, rodzynki jabłko obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, dodajemy do masy makowej białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku delikatnie mieszając przekładamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy w temp. 170 stopni przez około 1 godzinę (jeśli góra zacznie się już "niebezpiecznie

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kurczak w kokosowej panierce 156

obtoczyć w  zmielobych wiórkach kokosowych połączonych z bułką tartą. Ułożyć na siatce i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 st. C z opcją grill od góry  przez 70 minut. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.U mnie z ziemniaczkami puree i surówka z jabłka i selera. Smacznego

Gosia gotuje
Keksiki bananowo-kokosowe 188

tarce. -Jajko, cukier, mleko  i olej wymieszać  w misce. - Dodać banana i jabłko,  ponownie zamieszać.  -Mąkę wymieszać z kokosem, dodać płatki orkiszowe , sodę i bakalie. -Składniki połączyć ze sobą, krótko wymieszać łyżką i przełożyć do foremek / posmarowanych olejem//na 3/4 wysokości/. -Piec ok. 25-30 min./ do suchego patyczka/ -Upieczone chlebki wyjąć z foremek i przestudzić

Zakamarki mojej kuchni
I znów coś słodkiego 322

pasku układamy plasterki jabłek tak by nachodziły na siebie. Należy zwrócić uwagę by jabłka były ułożone skórką w jedną stronę. Zwijamy każdy pasek w rulon, skórka do góry. Każdy rulon smarujemy roztrzepanym żółtkiem po bokach i od dołu. Układamy na blachę i pieczemy w temperaturze 200°C przez 30 minut.Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem

Przysmaki Karolki
Jabłkowo - cynamonowa granola 193

suche składniki wymieszać (rodzynki, pszenicę i żurawinę zostawiamy i dodajemy dopiero do suchej już granoli !) Jabłko zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do niego olej i miód, zamieszać i wlać do suchych składników. Wszystko dokładnie połączyć i przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godz. co jakiś czas mieszając do czasu zrumienienia się składników i całkowitego

charlotte gotuje
papierówkowo-rabarbowy ucieraniec... 173

Składniki: jabłka 4 sztuki, rabarbar 1,5 szklanki, cynamon Prymat 2 łyżeczki, jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki jajka, miękka palma, cukier utrzeć mikserem z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć mikserem na dość gęste ciasto tortownica 24 cm - dno wyłożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasteczka z ciasta francuskiego 205

wiele pracy, ani zdolności. Można upiec je w ostatniej chwili. Składniki: płat ciasta francuskiego jabłka Przygotowanie: Na rozmrożonym płacie ciasta ułożyć drobno pokrojone jabłuszka i wykrawać krążki szklanką. Posmarować ciasto i jabłuszka roztrzepanym jajkiem. Jabłuszka nie mogą być zbyt cienkie, bo wyschną podczas pieczenia Piec na złoty kolor Tuż przed jedzeniem udekorować ulubionym, słodkim kremem lub posypać obficie cukrem

Proste Potrawy
Od czego zacząć? Czyli mój pomysł na odchudzanie. 510

sól wymieniłem na inne przyprawy (np. cynamon, czosnek). Smażenie zastąpiłem duszeniem, "smażeniem" na wodzie, pieczeniem w piekarniku, gotowaniem na parze itp. Powiem szczerze, że nie ma żadnej różnicy, a nawet bardziej - wszystko jest smaczniejsze a przede wszystkim lżejsze.Słodycze zastąpiłem owocami np. truskawkami, jabłkami itp. Chyba jak zdrowe są owoce to każdy wie :) Napoje to herbata (bez cukru

All My Fit Life
Muffiny drożdżowe z jabłkami i kruszonką 254

foremek na muffiny. Do każdej kulki wcisnąć po 3-4 kostki jabłka.  Ponownie odstawić muffiny do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę: wszystkie składniki szybko zagnieść. Następnie posypać nią babeczki. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni i piec muffiny przez ok 20 minut aż się zarumienią inspiracja

Ze smakiem i z pasją
Francuska przystawka z buraczkami i śledzikiem 216

duet, dziś w towarzystwie serka Apetina i ciastka francuskiego. Całość tworzy niepowtarzalną przekąskę. 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie serka Apetina Pesto i Rukola 1 mały buraczek 1 słodkie jabłko sok z połówki cytryny 1 płat śledzia z oleju sól, pieprz, cukier 1 żółtko Z ciasta francuskiego wyciąć kwadraty o wymiarach ok. 7x7 cm. Z połowy powstałych  kwadratów wyciąć(...)wyrośnie. Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez ok. 20 minut aż nabiorą złotego koloru. Wycięte okienka czyli małe kwadraciki, które nam się nie przydadzą też należy upiec i wykorzystać w inny dowolny sposób (najprościej jest je zjeść zaraz po upieczeniu). Buraczka należy upiec  w piekarniku do miękkości, następnie razem z jabłkiem zetrzeć na tarce na drobnych

Jadło i czytadło
Szarlotka królewska 276

Czas całkowity 1 hr 40 min Biszkopt 5 jajek 160 g cukru 100 g mąki tortowej 35 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jabłkowa 1,5 litra prażonych jabłek * 2 galaretki cytrynowe Masa mleczna 160 g mleka w proszku 140 g cukru pudru 250 g masła 2 żółtka 9 łyżek zimnej wody Polewa czekoladowa 150 g czekolady mlecznej(...)wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180’C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Masa jabłkowa Jabłka przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy będą

Wędrówki po kuchni