jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:249/436)

Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem 130

wałkujemy na prostokąt  28 x 32 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem cynamonem, na wierzchu rozkładamy jabłka, po czym zwijamy  w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 12 równych części. Formę na muffiny wykładamy papierem do pieczenia lub papilotkami i układamy  w nich bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Piekarnik

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z dodatkiem powideł śliwkowych. 135

manna. Dno i boki wylepić ciastem, a następnie wysmarować je powidłami sliwkowymi (około pół słoika). Nastepnie wyłozyc jabłka które znów nalezy wysmarować drugą połową powideł. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Włozyc do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec ok.50 min. Do czasu az ciasto nabierze koloru. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Szarlotka z bitą śmietaną 132

delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Mus jabłkowy: 1 kg jabłek cukier - do smaku 25 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić

Domowa cukiernia Ewy
Malinowa szarlotka 168

delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Nadzienie jabłkowe 1 kg jabłek cukier - do smaku 1 duży kisiel malinowy Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Włożyć

Domowa cukiernia Ewy
Jabłecznik na dwa ciasta 180

wyłożyłam tortownicę, wlałam do niej gotowe jabłka (miałam ogromny słój uprażonych jabłek). Do jabłek dodałam 3 łyżki żelatyny, żeby gdy wystygnie było mięsiste i się nie rozpadało. Na wierz zrobiłam kratkę z ciasta francuskiego. Piekłam 45 minut. Przez pierwsze 30 minut w 180 stopniach a następnie  15 minut w 220 stopniach

AZgotuj!
Czekoladowa Szarlotka 140

wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy. Na ciasto wykładamy nadzienie jabłkowego i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniki, około 50-60 minut. Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek np. szara reneta 1 pomarańcza 3 łyżki cukru kryształu 1,5 łyżeczki masła 75 g rodzynek 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Goplana

Made By Mom And Son
Szarlotka z kardamonem 167

rozwałkować drugą część ciasta. Na podpieczonym cieście wysypać równomiernie pokruszone biszkopty lub bułkę tartą, wyłożyć na to ciepłe jabłka i posmarować połową lekko podbitych białek. Przykryć surowym ciastem, lekko docisnąć i posmarować wierzch ciasta pozostałym białkiem, posypać brązowym cukrem. Piec do zrumienienia wierzchu, ok. 40-50 minut. Po wyjęciu krótko ostudzić i posypać cukrem pudrem. Jest pyszne świeże

Kuchnia Prezydentowej
Czekoladowa Szarlotka 132

wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy. Na ciasto wykładamy nadzienie jabłkowego i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniki, około 50-60 minut. Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek np. szara reneta 1 pomarańcza 3 łyżki cukru kryształu 1,5 łyżeczki masła 75 g rodzynek 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Goplana

Made By Mom And Son
Pampuchy z jabłkiem i kwiatem akacji 136

SKŁADNIKI: 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/2 opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki mąki z amarantusa 5-6 łyżek mąki pszennej 130 ml śmietanki 30% 1 i 1/2 szklanki mleka 2 jabłka (obrac i drobno posiekać) 2 garści kwiatów akacji PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Jednakże  sami będziecie widzieć czy masa jest zbyt rzadka

ClauditteMissCooking
Tarta jabłkowo- migdałowa 102

wylepić tortownicę i wyciągnąć brzegi. Upiec na złoty kolor. Składniki masy migdałowej wymieszać i wyłożyć na przestudzone ciasto. Jabłka drobno pokroić, wymieszać z cukrem, rodzynkami, i wyłożyć na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Proponuje podać z bitą śmietaną lub z lodami na ciepło

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżowe bułeczki z jabłkiem na jesienną chandrę 132

obsypuję mąką. Wykładam po łyżce ciasta. Na to wykładam po ok 2 łyżki startego na grubej tarce jabłka. Na wierzch kładę po kolejnej łyżce ciasta. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę przez ok. 30 minut, z czego połowę na dolnym ruszcie aby spody były na pewno upieczone. Bułeczki wychodzą pyszne. Niezbyt

Kuchnia po mojemu
Ucierana szarlotka 236

25dkg margaryny 25 dkg cukru 6 jajek 30dkg mąki ½ proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 1 kg jabłek cynamon Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po

kuchcikownia
Ciasteczka-pierożki z jabłkami + film 85

placek o grubości około 1/2 cm i szklanką wykrawamy z niego krążki. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i formujemy pierogi, brzegi ciasta zlepiamy widelcem nadając im ciekawszy kształt. Tak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 25 minut. Upieczone ciasteczka obficie posypujemy cukrem pudrem

Smakowite Dania
TARTA TATIN Z KIWI 165

dziś znajduje się na liście popularniejszych deserów świata. Tarta sióstr Tatin, wg przepisu podstawowego, skupia się na jabłkach, które zapieczone pod warstwą ciasta, skąpane we wcześniej przyrządzonym karmelu, odwraca się tak, aby była na powierzchni. Płyn powstały podczas pieczenia, cudownie spływa po kawałkach wypieku, a zapach karmelizowanych owoców wypełnia otoczenie. Zazdroszczę w duchu tym, co gościli w prowadzonym przez

W kuchni Karmel-itki
Kurczak w sosie jabłkowo-żurawinowym 155

przykryciem około 30 minut. Po tym czasie kurczak powinien być już dość miękki. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy aż do zarumienienia około 15-20 minut. Jeżeli nie robimy sosu osobno - chwilę po zdjęciu pokrywki - wykładamy na kurczaka rodzynki, jabłka i żurawinę. Jeżeli jest tak potrzeba podlewamy delikatnie wodą. Sos: 3  małe kwaśne jabłka 3/4 szklanki rodzynek ¾ małego słoiczek

Humanistka w kuchni

Proponowane wyszukiwania