jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:241/436)

Piernik z jabłkami 251

piernika1 łyżeczka sody oczyszczonejcukier wanilinowy Wykonanie:- margarynę stopić i lekko przestudzić- żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo jabłka, margarynę, mąkę z sodą i przyprawami, wymieszać- białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem- ciasto piec w 170-180 stopniach przez około 60 minut

Smakołyki Bereniki
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4671

ciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z dodatkiem pomarańczy. Słodycz ciasta przełamują jabłka, które są kwaskowo-pomarańczowe. Dużą zaletą tego ciasta w moich oczach jest jego zwartość – ładnie się kroi, a warstwy nie rozjeżdżają się. No i oczywiście smak – mak, orzechy(...)szklanki cukru pudru Szczypta proszku do pieczenia Czekoladowa masa budyniowa: 1 budyń czekoladowy (jeśli jest bez cukru to dodatkowo potrzebne będą 2 łyżki cukru) 450 ml mleka 1 kostka masła ( 200 g ) 3 łyżki kajmaku z puszki (można zastąpić 2 łyżkami cukru pudru) Masa jabłkowo-pomarańczowa: 8-9 średniej wielkości jabłek skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżki cukru

Trzeci talerz
Bezowe torciki jabłkowo-gruszkowe 119

migdałami plasterki jabłka i gruszki. Ahh co za rozkosz, musicie wypróbować :) Na 3 torciki: 2 białka z niewielkich jajek 100 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli 3 kopiaste łyżki serka Almette Fruit z gruszką i jabłkiem 100 ml schłodzonej śmietanki 30% 2 łyżki miodu gryczanego łyżka miodu pitnego łyżka pokrojonych drobno migdałów jabłko gruszka Piekarnik nagrzewamy(...)nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze 40 minut. Bezy studzimy w wyłączonym piekarniku. Gy wystygną przygotowujemy masę. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej serek owocowy i delikatnie mieszamy. Masą przekładamy nasze bezy. Jabłko i gruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy miód pitny oraz orzechy

Mienta blog
Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami 146

znika. Moja rodzina zajadała się nim do ostatniego okruszka. biszkopt: 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru brązowego 3 jajka jabłka: 1,5 kg jabłek kwaśnych 1 i 1/2 galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru płaskie krem: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 200 g jeżyn 50 g czekolady gorzkiej(...)24X24 wykładam jej spód papierem. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dól i piekę 25 minut aż patyczek będzie suchy. Jak biszkopt ostygnie wyjmuję go z formy i przekładam tak żeby wierzch był na spodzie. Jabłka lepiej będą się trzymać na spodniej części biszkoptu. Jabłka obieram i kroje w cząstki. Połowę jabłek

wesoła kuchnia
Ciasto Rajski Obłok 169

wiórek kokosowych Pianka owocowa: 200 g mrożonych owoców – (ja dałam mieszkankę do smoothie: banan, jabłko, truskawki) 2 galaretki (truskawkowe) 330 ml śmietany 30% Ponadto: ok 150 g herbatników Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem

e-PrzepisyKulinarne
ciasto "Gargamel" 162

upieczeniu.  *piekłam w foremce 25*34 cm ale śmiało można w większej bo ciasto wychodzi wysokie Składniki: na ciasto: 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 250 g płynnego miodu 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 250 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej na wkładkę: 4 jabłka 3/4 szklanki cukru(...)połowę i upiec dwa placki w temperaturze 170*C przez około 30 minut.  Wkładka: Jabłka obrać, pokroić w kostki, zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, żółtka oraz bakalie i wymieszać. Z białek ubić pianę i połączyć. Piec w 170*C około 30 minut.  Krem: Miękkie masło utrzeć na biało z cukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Racuszki z jabłkami 101

domu i okazało się, że macie pustą lodówkę? Jeśli tylko macie jabłka, mąkę, cukier i śmietanę, jesteście uratowani! Bo oznacza to, że możecie usmażyć przepyszne racuchy z jabłkami! To kolejna potrawa, która nieodwołalnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Kiedy robiła je moja mama, ich zapach wabił z podwórka nie tylko mnie, ale też każdego dzieciaka, który akurat był(...)nawet wolą je w tej wersji. Do moich racuchów nie dodaję  sody czy proszku do pieczenia. Może nie wychodzą bardzo pulchne (czyt. sztucznie napompowane), ale na pewno są zdrowsze. Spróbujcie sami!  Składniki (na ok. 10 sporych racuchów): 1 kg jabłek 2 jaja 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru mała śmietana kremówka 18 proc

W SMAK
Czekoladowa szarlotka z budyniem 196

żółtka1,5 kostki margaryny - może być zwykła, nie ma to żadnej różnicy2 łyżeczki proszku do pieczeniaMąkę wymieszać z kakao, tak żeby miała jednolity kolor. Dodać cukier i proszek do pieczenia - zamieszać. Dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki,żółtka i zagnieść na jednolite ciasto.Podzielić na pół. Jedną część ciasta wkładamy do lodówki, a drugą dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy(...)położyć na nim jabłka, posypać bułką tartą i cukrem. Na jabłka wylać ciepły budyń. Równomiernie go rozprowadzić.Na budyń ubić 4 białka z cukrem i kisielem. Zetrzeć na to ciasto z zamrażalnika (najlepiej na początku zetrzeć je do naczynia, a dopiero później wyłożyć je na nadzienie). Piec ok. 50 min. w 180st. C.Smacznego

charlotte gotuje
Babka majonezowa 93

Jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej, to na wierzchu można ułożyć np. jabłka i wtedy wylewamy ciasto na płaską blaszkę i mamy pyszności z owocami. 3. Można też do części ciasta dać kakao lub kawę i tą częścią polać po wierzchu - przy pieczeniu zrobią się fantazyjne wzory z ciemnego ciasta. 4. Zamiast 1/3 szkl majonezu można dać

cucinare
Szlafroczki francuskie z jabłkami. 136

poukładać  jeden obok drugiego na blaszce. Posmarować górę smarówką z całego jajka. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Po upieczeniu przełożyć szlafroczki da czystą deskę, przestudzić. Przestudzone posypać cukrem pudrem. Z tej porcji ciasta powinno nam wyjść około 20 sztuk szlafroczków. Zamiast jabłek możemy dać połówki brzoskwiń. Możemy też zrobić takie szlafroczki z morelami, ale wtedy

Przepisy i porady kulinarne
Ryż z jabłkami 138

bułki to ją tez teraz dodaję) Jeszcze raz mieszam . Przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia , można tez tortownicę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut Inny sposób przekładania to warstwa ryżu ,warstwa jabłek itd. Ja nie stosuje tego sposobu ,ponieważ jest za bardzo such po wypieczeniu . Dlatego mieszam wszystkie

Eli Gotowanie
Tort jabłkowy z krówkami 324

kolejne urodziny dziecka. Z chęcią sięga się po kolejny kawałek :) BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej MASA JABŁKOWA: 1,2 kg jabłek (waga po obraniu) 1 szklanka wody 2 galaretki wiśniowe MASA Z KRÓWEK: 200g cukierków krówek 2 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka kakao Wszystkie składniki na biszkopt powinny być(...)dnie powinien znaleźć się krążek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30min. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50cm. Wystudzić w formie. Biszkopt przekroić na 4 blaty. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie

https:KKuchniaMniam
Sernik pomarańczowo-pistacjowy (co zrobić, żeby sernik nie pękał) 181

minut. 3. Piekarnik nastawiamy na 200°C, tortownicę Ø26 cm smarujemy cienko masłem, wykładamy dno papierem do pieczenia. Z dwóch pomarańczy wyciskamy sok (100 ml), z pozostałych ścieramy drobno skórkę, odkładamy. Następnie nożykiem obieramy resztę skórki (jak jabłko), wraz z białym albedo i kroimy ostrym nożem pomarańcze na 5-6 mm plastry, uważając, by były równe i nieuszkodzone; odkładamy plasterki(...)pozostawić w wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia, ja zmniejszyłam temperaturę do 60°C i trzymałam kolejne 30 minut, potem pozostawiłam do wystudzenia, dopiero lekko ciepły wyjęłam z pieca. ( Ten sposób pieczenia, w niskiej temperaturze i stopniowe jej zmniejszanie gwarantuje, że sernik nie wystrzeli do góry, a równomiernie się podniesie, nie pęknie i jeżeli nawet opadnie to tylko nieznacznie

Kuchnia Prezydentowej
Buchta drożdżowa z masą makową 140

Buchta to nic innego jak połączone ze sobą pieczone bułeczki nadziewane bądź pozbawione nadzienia, posypywane cukrem pudrem przed podaniem. W wykonaniu są wg mnie szybsze niż tradycyjne drożdżówki, a równie dobrze podzielne.  Z podanych składników na ciasto wychodzą 24 zlepione kule.  Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego. Janina Kaczorek "Serniki, makowce, szarlotki" nr 12/211.    Ciasto(...)ciasto nie kleiło się do rąk), formować krążki na dłoni, nakładać nadzienie, zlepiać dokładnie, kształtować kule wielkości małego jabłka, układać stroną zlepioną do dołu w przygotowanej blaszce jedno obok drugiego, gotowe kule posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Gdy ciasto się zrumieni i patyczek włożony do środka jest suchy

Kuchenne aromaty
Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką 142

się zjada...zdjęcia po upieczeniu niestety brak.. ciasto: 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g drobnego cukru 3 jajka 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego [ u mnie owocowy] dowolne owoce [ u mnie śliwki, nektarynki, jabłko, pomarańcza] 0,5 opakowania cukru wanilinowego kruszonka: 50 g stopionego masła 10 łyżek mąki 5 łyżek cukru(...)miksera), dodać pokrojone owoce i wymieszać.. Kruszonka: wszystkie składniki umieścić w misce i rozgniatać między palcami tworząc grudki. Blachę o wymiarach mniej więcej 23-28 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wyrównać powierzchnię,posypać przygotowana kruszonką.Wystudzony placek można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania