Drożdżówki z jabłkami 577ciasta wykrawać kwadraty o wielości boków ok. 10 cm. Na środek każdego kwadratu nakładać jabłka, ciasto złożyć bokami do siebie, tak aby powstał trójkąt i skleić boki. Ciasto jeszcze na około pół godziny pozostawić do wyrośnięcia a następnie piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto drożdżowe niestety lubi przypalać się od spodu, tak więc
Jadło i czytadło
Racuchy z jabłkami (drożdżowe) 320obiad na dziś gotowy :) Pierwszy raz próbowałem zrobić racuchy drożdżowe, a nie na proszku do pieczenia czy sodzie. Wyszły zaskakująco puszyste i smaczne. Składniki: 300 g mąki 300 ml mleka 25-30 g drożdży łyżka cukru jajko 2 średnie jabłka szczypta soli Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i pozostawić na 15 min. Resztę
Konrad Gotuje
JABŁKOWE RÓŻE Z CIASTA FRANCUSKIEGO 145skórką wystawała około 1 cm za ciasto, całość oprószyć cynamonem i kardamonem. Koniec każdego paska, pozostawić bez jabłka, aby łatwiej było każdą różyczkę skleić. Każdy pasek zwinąć w różyczkę, dobrze sklejając ciasto na końcu. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wystygnięciu różyczki posypać cukrem pudrem
Kuchnia w opałach
Ciasteczka Apple Pie 181kół, jedno mniejsze, drugie trochę większe na wierzch. Na mniejsze koło wykładamy na środek około łyżkę jabłek i przykrywamy je drugim, większym krążkiem ciasta, sklejamy ręcznie, a następnie wycinamy ciastka wielkości mniejszych kółek.Tak przygotowane ciasta wykładamy na blat do pieczenia wyłożony papierem do pieczenia, smarujemy wodą, posypujemy cukrem. Wierzch każdego ciastka lekko nacinamy. Pieczemy około 25 minut
Słodkie Przyjemności
Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej 603popieprzyć. Należy uważać z solą, gdyż zupy są słone. Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób. Ilość piersi można zwiększyć
Gospodyni Miejska
Szarlotka brzoskwiniowa 209momentu zmiękczenia.Odstawić do przestygnięcia.Okrągłą formę posmarować tłuszczem, większą część ciasta rozwałkować, wyłożyć spód. Jabłka przełożyć na ciasto, na wierzch położyć połówki brzoskwini. Ciasto, które nam zostało "porwać" na małe kluseczki i zrobić a'la kruszonkę na cieście.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min w 180 stopniach. Podawać do kawusi na śniadanie, do herbaty na podwieczorek
pieprzny smaczek
598. Naleśniki zapieczone w kremówce. 295duszone jabłkorodzynki30ml śmietanki1/2 jajkałyżeczka budyniu waniliowegoaromat, coś do posłodzeniaNaleśniki smarujemy twarogiem i układamy na nim jabłko Zwijamy w rulony i przekrajamy na pół.. Układamy w żaroodpornym naczynku. Wszystkie składniki na "zalewę" miksujemy ze sobą i wylewamy na naleśniki. Pieczemy ok.40min w piekarniku nagrzanym do 180stopniPs. Dopiero w czasie jedzenia pomyślałam, że można by je jeszcze posypać cukrem, więc spróbujcie
More food, love and dreams
Ciasto jabłkowo bakaliowe 212odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć farszem z jabłek i bakali, zwinąć jak na struclę, a następnie pokroić na 10 równych części i układać w okrągłej tortownicy. Odstawić raz jeszcze do wyrośnięcia. Piec ok 50-60 minut w 175C. Po sprawdzone i pyszne bakalie zapraszam do http://www.owocowyraj.eu
Apetyczna babeczka
Zapiekane jabłka z owsianką, orzechami i czekoladą 230Kto nie lubi jabłek? Ja uwielbiam a szczególnie zapiekana. Jak byłam mała zawsze piekła je babcia i wcinałam, aż uszy mi się trzęsły. Nadal je uwielbiam
Niezły Młynek
Szarlotka na kruchym cieście 269Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast. Zawsze wychodzi, smakowicie pachnie w czasie pieczenia i doskonale smakuje, najlepiej jeszcze lekko ciepła ! Oczywiście najlepszy gatunek jabłek do upieczenia
Kulinarne przygody Gatity
INDYK NADZIANY JABŁKAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 228sól, pieprz, Jabłka umyłam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam w plastry.Indyka umyłam, osuszyłam. Natarłam solą, pieprzem i majerankiem zewnątrzi w środku. Odstawiłam w chłodne miejsce.Następnie do środka upchnęłam wymieszane ze sobą śliwki, orzechy, jabłkai rodzynki. Zaszyłam delikwenta i ułożyłam w dużej brytfannie wyłożonej aluminiowąfolią. Przykryłam także folią bardzo szczelnie.Wsadziłam do nagrzanego do 175 stopni pieca. Piekłam przez
W kuchni Karmel-itki
Letnie ciasto truskawkowe 231Sezon truskawkowy rozpoczynam rozpływającym się w ustach ciastem z chrupiącą kruszonką, podobne ciasto robię z jabłkami i zawsze szybko znika i to samo stało się z tą wersją :)Składniki:- 3 szklanki mąki tortowej- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 margaryna- 5 jajek- 1 szklanka cukru- 1 kg truskawek- 1 opakowanie galaretki truskawkowejPrzygotowanie:Mąkę
Zainspirowana w kuchni
Błyskawiczne pączki serowe 865pączki tradycyjne i nie tylko: pączki z jabłkami mini pączki pomarańczowe serowe pączki nadziewane frużeliną Pączki z konfiturą z czereśni. Pączki z konfiturą z róży. Pączki z domowymi powidłami. Pączki angielskie. Składniki na kilkanaście sztuk: 150 g serka kanapkowego ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru szczypta soli cukier
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Amarantusowe placuszki z mąką ryżową i jabłkiem. Zdrowe bezglutenowe śniadanie. 251jabłko, znów mieszamy. Placuszki (1 łyżka stołowa = 1 placuszek) smażymy na patelni z odrobiną oleju kokosowego, na mniejszym ogniu z obu stron na złoto. Podajemy od razu np. polane syropem daktylowym. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotuj
Słodkie okruszki
Orzeźwiające ciasto – Zielone Jabłuszko 791Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 1 hr Biszkopt 4 jajka 130 g cukru 80 g mąki tortowej 27 g mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa jabłkowa 5 - 6 dużych jabłek * 3 galaretki jabłkowo - miętowe ** 1,2 litra wody Masa śmietankowa 400 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Biszkopt(...)pieczenia o wymiarach 25 x 30 wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 25 - 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu ścinamy wierzch biszkoptu i wkładamy do z powrotem do formy. Masa jabłkowa Do wrzątku dodajemy galaretki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się i odstawiamy do wystudzenia. Jabłka obieramy
Wędrówki po kuchni