Schab • 1 kg polędwicy wieprzowej • 2 łyżki majeranku • 5 ząbków czosnku • sól • 3 łyżki galaretki lub dżemu malinowego • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego • 1 łyżeczka gorczycy Sos jabłkowy • 1 kg jabłek ok. 6-7 sztuk • 1 szklanka soku jabłkowego • 1 cukier waniliowy • 1 łyżka mąki • 3 łyżki śmietany 12-18% Wykonanie: • Schab natrzeć startym czosnkiem, solą, posypać majerankiem. Odstawić(...)zimnego piekarnika, nastawić na 180 st.C i piec przez 1,5 godziny. • Zostawić do wystygnięcia w rękawie. • Zimny schab posmarować dżemem malinowym i posypać utartym w moździeżu kolorowym pieprzem z gorczycą. Można je też zmielić w młynku na grubo. • Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce, dodać
To co kochammiałam jabłek. Za to z koszyczka brzoskwinie aż wołały "zjedz mnie" :) Tak więc zrobiłam brzoskwiniowy zamiennik tradycyjnej szarlotki, który okazał się wprost rewelacyjny! SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm) Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki 250 g masła 200 g waniliowego serka homogenizowanego 2/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo(...)wciskając je lekko między owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec aż wierzch się zrumieni (ok 40 min, a jeśli spód nie był wcześniej podpieczony to ok 60 min). Polecam Wam również ryż zapiekany z brzoskwiniami , którym zastępuję czasem tradycyjny ryż z jabłkami :) A jeśli wolicie proste ciasta - zapraszam po przepis na Błyskawiczne ciasto na maślance
Kto ugości moich gości?sprawdzony, więc naprawdę polecam. Składniki (na dwie blachy pasztetowe lub jedna kwadratową): 500 g maki pszennej ok 100 g cukru pudru kostka masła 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki jogurtu waniliowego ok 70 dag truskawek pokrojonych na pół 3/4 galaretki agrestowej Przygotowanie: Jeśli chodzi o samo ciasto to nie będę się powtarzać(...)Umyte truskawki należy pokroić w połówki i wymieszać z galaretką. Ja dodałam jeszcze dwa jabłka tarte na grubych oczkach bo lubię dużo owoców w cieście, a ponadto truskawki w zetknięciu z galaretka puściły tyle soku, że już bałam się co z tego będzie ;) Ciasto piekłam 40 minut, w tym dwadzieścia na dolnym ruszcie + 15 minut podpiekałam sam spód. Wyszło
Kuchnia po mojemunasze ciasto a tu niespodzianka , ten pyszny placuszek przywędrował do nas z Francji. Więc zapraszam na ciasto z Francji , szarlotkę .Czas pieczenia: około 45 minut Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto: 4,5 szkl mąki pszennej2 łyżki mąki(...)pieczeniacukier waniliowyMąki mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodajemy pokrojoną margarynę i smalec - rozcieramy razem. Jajka i śmietanę mieszamy ze sobą, w mące robimy wgłębienie , wlewamy mieszaninę , zarabiamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części , na spód nieco większa. Wykładamy ciasto na blachę robiąc troszkę wyższe brzegi. Przygotowujemy jabłka.Nadzienie:1,5 kg jabłekcukiercynamonbułka tartaJabłka obieramy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasól 2-3 łyżki oleju rzepakowego Glazura 1 łyżka masła 200ml soku jabłkowego (raczej klarownego) 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek sosu sojowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną kolorowe sałaty Instrukcje Śliwki namaczamy w winie przez 30-60 minut. W międzyczasie oporządzamy schab usuwając z niego typowe łykowate części(...)zrumienienia. Podsmażone mięso natychmiast przekładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do temperatury 180 stopni. Pieczemy na otwartej brytfannie przez 50 minut. Przez pierwsze 25 minut polewamy co pewien czas mięso winem ze śliwek, a przez pozostały czas – glazurą. Glazurę przyrządzamy po włożeniu mięsa do piekarnika. Sok z jabłek zagotowujemy, dodajemy sos sojowy, cukier, imbir oraz 2-3 łyżki wina
Kulinarna Pokusarówne części. Jedną rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.Tak samo pieczemy pozostałe dwie części.Masa budyniowaW trakcie pieczenia możemy ugotować budyń z mleka, budyniu i cukru. Odstawiamy do wystygnięcia.Gdy budyń wystygnie, masło ucieramy mikserem na puch. Dodając po łyżce zimnego budyniu, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Blat miodowy smarujemy(...)drugim blatem.Masa JabłkowaJabłka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Wkładamy do rondelka i prażymy na małym ogniu, aż ładnie się zesmażą i będą miękkie. Dodajemy cukier- jeśli jabłka są za kwaśne.Następnie zdejmujemy z ognia i do gorących jabłek dodajemy galaretkę cytrynową- mieszamy, aż się rozpuści.Masą jabłkową smarujemy drugi blat i przykrywamy go trzecim blatem.PolewaMas
Czerwona Porzeczkaksiążki. Szarlotka pod budyniową pierzynką 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżeczki octu 200g masła 1 jajko 2 żółtka 3 szkl. mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 1/2 szklanki cukru 1 kg jabłek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło posiekać w mące wymieszanej z resztą suchych składników, dodać jajko(...)wlać mleko z budyniem i mieszać przez minutę. Odstawić do przestygnięcia. Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wrzucić do rondelka z odrobiną wody, gotować do momentu, w którym jabłka zamienią się w mus z kawałkami owoców. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody, wlać ją do musu i zamieszać, żeby wszystko się ładnie połączyło. 3/4 ciasta wyłożyć
Przepysznik - BLW i nie tylkołyżek cukru pudru Wierzch : Około 50 dag truskawek 2 galaretki jabłko-mięta kupisz w KLIK 750 ml wrzątku Przygotowuję biszkopt, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po łyżce cukru i nadal ubijam. Do ubitych dodaję po jednym żółtku, ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąki i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaję partiami do masy jajecznej, mieszam delikatnie łyżką
Takie tam pichcenieilością klarowanego masła! Czysta poezja! Uwielbiamy buraki, często je gotujemy i pieczemy, żeby zjeść je same, bez dodatków. Uwielbiamy ich smak! A w tym buraczanym czatneju dosłownie się zakochaliśmy! Musicie go przygotować! U nas wejdzie na stałe do domowego menu! Wyobraźcie sobie te smaki - buraczki, cebulka, starte jabłko, sok i skórka z pomarańczy, mielona kolendra, mielony cynamon, mielony imbir, mielony
Plate of Joymiksujemy. Na końcu dodajemy żurawinę z rodzynkami i mieszam. Całość przekładamy na upieczony spód i pieczemy przez ok. 50-60 min. w 170 st. C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy, aż równomiernie opadnie. Na jeszcze ciepły sernik wykładamy prażone jabłka. składniki na prażone jabłka: 1500 g kwaśnych jabłek 100 g cukru 100 g miodu
Domowy Smak Jedzeniapomarańczowa, lekko alkoholowa, wytrawna i bardzo pachnąca. Trudno ją porównać do poprzedniej z jabłkami i sokiem cytrynowym, bo to zupełnie inny smak. I obie są doskonałe, trudno mi wybrać smaczniejszą. Ta będzie idealna do pieczonego łososia lub dowolnego sera. Składniki: • 1 kg żurawiny • 300 g cukru • 2 łyżeczki nasion kolendry
To co kochamespresso 100 % Arabica 2 jajka kilka kropli ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego) szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka bio oliwy z oliwek extra virgin płaska łyżka konfitury malinowej bio + dowolny jogurt i owoce oraz ekologiczne chipsy owocowe jabłko - czarna jagoda Wszystkie składniki oprócz oliwy zmiksować na gładką masę. Odstawić na 10 minut. Rozgrzaną patelnię natłuścić, wylać
Poranek na słodkocytryny. Opcjonalnie można dodać rodzynki. Całość dusić ok. 10-15 minut na małym ogniu. Chodzi o to, żeby jabłka miały formę kostek, ale całość żeby się sklejała. Nadzienie pozostawić do ostygnięcia. Ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 5 łyżek mleka 50 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 150 gram serka krówki ------------------------------ 1 żółtko
Kuchnia smakówKrótko zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na cienki placek. 7. Na wierzchu rozsmarowujemy cynamonowe masło, a na tym starte jabłka. 8. Placek delikatnie zwijamy w rulon, a następnie kroimy na kawałki ostrym nożem. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie na muffinki nasmarowanej masłem i wysypane mąką. Odstawiamy je jeszcze na 20 minut do napuszenia
two broke sistersPrzepis mojej Mamy :) Niezastąpiony w sezonie na jabłka :) Składniki ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 … Czytaj dalej Szarlotka
czarrna od kuchniwarzywa do grillowania. Paprykę po umyciu i usunięciu nasion, pokroiłem na szerokie paski. Cebulę pokroiłem na dość grube talarki. Jabłko pokroiłem na plastry. Cukinię natomiast na długie paski. Po wyjęciu udek z marynaty ułożyłem na tacce wraz z warzywami i piekłem na rozgrzanym grillu, obracałem co 3 minuty
R'n'G Kitchendodaję olej oraz przesianą przez sito mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka
Kubki smakuściereczką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni. Piekłam przez około 45-50 minut. Po wystygnięciu posypałam cukrem pudrem. Smacznego! Polecam również inne ciasta drożdżowe: CIASTO DROŻDŻOWE Z PRAŻONYMI JABŁKAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z SEREM CZYLI STRUCLA SEROWA CIASTO DROŻDŻOWE
potrawyregionalnewałkujemy na prostokąt 28 x 32 cm. Następnie smarujemy go roztopionym masłem cynamonem, na wierzchu rozkładamy jabłka, po czym zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon kroimy na 12 równych części. Formę na muffiny wykładamy papierem do pieczenia lub papilotkami i układamy w nich bułeczki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Piekarnik
Kulinarne przygody Gatitymanna. Dno i boki wylepić ciastem, a następnie wysmarować je powidłami sliwkowymi (około pół słoika). Nastepnie wyłozyc jabłka które znów nalezy wysmarować drugą połową powideł. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Włozyc do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec ok.50 min. Do czasu az ciasto nabierze koloru. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Mus jabłkowy: 1 kg jabłek cukier - do smaku 25 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić
Domowa cukiernia Ewydelikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Nadzienie jabłkowe 1 kg jabłek cukier - do smaku 1 duży kisiel malinowy Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Włożyć
Domowa cukiernia Ewywyłożyłam tortownicę, wlałam do niej gotowe jabłka (miałam ogromny słój uprażonych jabłek). Do jabłek dodałam 3 łyżki żelatyny, żeby gdy wystygnie było mięsiste i się nie rozpadało. Na wierz zrobiłam kratkę z ciasta francuskiego. Piekłam 45 minut. Przez pierwsze 30 minut w 180 stopniach a następnie 15 minut w 220 stopniach
AZgotuj!wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy. Na ciasto wykładamy nadzienie jabłkowego i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniki, około 50-60 minut. Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek np. szara reneta 1 pomarańcza 3 łyżki cukru kryształu 1,5 łyżeczki masła 75 g rodzynek 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Goplana
Made By Mom And Sonrozwałkować drugą część ciasta. Na podpieczonym cieście wysypać równomiernie pokruszone biszkopty lub bułkę tartą, wyłożyć na to ciepłe jabłka i posmarować połową lekko podbitych białek. Przykryć surowym ciastem, lekko docisnąć i posmarować wierzch ciasta pozostałym białkiem, posypać brązowym cukrem. Piec do zrumienienia wierzchu, ok. 40-50 minut. Po wyjęciu krótko ostudzić i posypać cukrem pudrem. Jest pyszne świeże
Kuchnia Prezydentowejwykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wygładzamy. Na ciasto wykładamy nadzienie jabłkowego i posypujemy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniki, około 50-60 minut. Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Nadzienie jabłkowe: 1 kg jabłek np. szara reneta 1 pomarańcza 3 łyżki cukru kryształu 1,5 łyżeczki masła 75 g rodzynek 100 g posiekanej gorzkiej czekolady Goplana
Made By Mom And SonSKŁADNIKI: 1 jajko 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/2 opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki mąki z amarantusa 5-6 łyżek mąki pszennej 130 ml śmietanki 30% 1 i 1/2 szklanki mleka 2 jabłka (obrac i drobno posiekać) 2 garści kwiatów akacji PRZYGOTOWANIE Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Jednakże sami będziecie widzieć czy masa jest zbyt rzadka
ClauditteMissCookingwylepić tortownicę i wyciągnąć brzegi. Upiec na złoty kolor. Składniki masy migdałowej wymieszać i wyłożyć na przestudzone ciasto. Jabłka drobno pokroić, wymieszać z cukrem, rodzynkami, i wyłożyć na masie migdałowej. Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem i piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut. Proponuje podać z bitą śmietaną lub z lodami na ciepło
Tradycyjna Kuchniaobsypuję mąką. Wykładam po łyżce ciasta. Na to wykładam po ok 2 łyżki startego na grubej tarce jabłka. Na wierzch kładę po kolejnej łyżce ciasta. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekę przez ok. 30 minut, z czego połowę na dolnym ruszcie aby spody były na pewno upieczone. Bułeczki wychodzą pyszne. Niezbyt
Kuchnia po mojemu25dkg margaryny 25 dkg cukru 6 jajek 30dkg mąki ½ proszku do pieczenia 5 łyżek śmietany 1 kg jabłek cynamon Margarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po
kuchcikowniaplacek o grubości około 1/2 cm i szklanką wykrawamy z niego krążki. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i formujemy pierogi, brzegi ciasta zlepiamy widelcem nadając im ciekawszy kształt. Tak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 25 minut. Upieczone ciasteczka obficie posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Daniadziś znajduje się na liście popularniejszych deserów świata. Tarta sióstr Tatin, wg przepisu podstawowego, skupia się na jabłkach, które zapieczone pod warstwą ciasta, skąpane we wcześniej przyrządzonym karmelu, odwraca się tak, aby była na powierzchni. Płyn powstały podczas pieczenia, cudownie spływa po kawałkach wypieku, a zapach karmelizowanych owoców wypełnia otoczenie. Zazdroszczę w duchu tym, co gościli w prowadzonym przez
W kuchni Karmel-itkiprzykryciem około 30 minut. Po tym czasie kurczak powinien być już dość miękki. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy aż do zarumienienia około 15-20 minut. Jeżeli nie robimy sosu osobno - chwilę po zdjęciu pokrywki - wykładamy na kurczaka rodzynki, jabłka i żurawinę. Jeżeli jest tak potrzeba podlewamy delikatnie wodą. Sos: 3 małe kwaśne jabłka 3/4 szklanki rodzynek ¾ małego słoiczek
Humanistka w kuchniDostałam od rodziców jabłka papierówki więc mimo upału ochoczo zabrałam się za pieczenie szarlotki. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta. Delikatne kruche ciasto z
Na słodko lub wytrawniebyć jakiekolwiek, jeden rodzaj, bądź zmieszane:D) - pół szklanki płatków owsianych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do pierników - 3 jajka - kilka kropelek aromatu waniliowego - 1 szklana soku jabłkowego - 2 duuuże marchewki, bądź 3-4 mniejsze - 1 duuże jabłko, bądź dwa mniejsze - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki orzechów (obojętnie jakie, choć najlepsze włoskie(...)marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i mieszamy do idealnego połączenia. Masę wykładamy na blasze wyłożoną papierem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. W tym czasie mieszamy słodzik z serkiem, którym smarujemy wierzch ciasta po jego ostygnięciu. SMACZNEGO
Zdrowie na języku :Pwrzucić bułkę lub zmiksowany suchy chleb i podsmażać przez 3 - 4 minuty na złoty kolor. Jabłka pokroić w kostkę. Wymieszać z bułką, cynamonem, cukrem i rodzynkami. Odstawić. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na pierwszy płat ciasta wyłożyć 3 łyżki roztopionego masła. Przykryć drugim płatem, docisnąć. Wyłożyć kolejne
Sto kolorów kuchnitartym serem. Dodajemy do sosu zioła i przyprawy. Natłuszczamy naczynie. Następnie w naczyniu układamy kolejno jedno obok drugiego: kaszankę, jabłko, ziemniak, cebulę aż do zapełnienia naczynia. Wszystko zalewamy sosem z jajek i śmietany oraz sera. Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki. Pieczemy w 190 stopniach C około pół godziny. gotowa zapiekanka z kaszankizapiekanka przed pieczeniemhttp://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg
Bon Appetit MałgorzatyNie za często, ale czasem jednak napada mnie chęć na coś słodkiego. Ostatnio piekłam śliwki pod kruszonką, dzisiaj pora na jabłka. Przepis podobny, nieco inny
Stare Garypoprzeczne nacięcia (fot.1), zwracając uwagę, żeby nie naruszyć brzegów ciasta. Drugą połowę ponakłuwać widelcem i ponakładać na nią jabłka, odciśnięte z soku (fot.2). Następnie nakryć je ponacinaną stroną ciasta i dokładnie posklejać brzegi. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka i posypać cukrem.Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym
Świat Ciastaniedzielne poranki rozpoczynamy słodkim śniadaniem w postaci racuchów. Najczęściej robię pankejki na bazie mleka i proszku do pieczenia. Gdy w lodówce mam drożdże, a raczej zawsze staram się je mieć, wówczas robię racuchy z dodatkiem krojonych w plasterki jabłek... Ciasto: ½ kg mąki 30 g drożdży 3 jajka 3 łyżki cukru 2 ½ szklanki mleka szczypta soli 3 duże
Czerwień i błękit