Dostałam od rodziców jabłka papierówki więc mimo upału ochoczo zabrałam się za pieczenie szarlotki. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta. Delikatne kruche ciasto z
Na słodko lub wytrawniebyć jakiekolwiek, jeden rodzaj, bądź zmieszane:D) - pół szklanki płatków owsianych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do pierników - 3 jajka - kilka kropelek aromatu waniliowego - 1 szklana soku jabłkowego - 2 duuuże marchewki, bądź 3-4 mniejsze - 1 duuże jabłko, bądź dwa mniejsze - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki orzechów (obojętnie jakie, choć najlepsze włoskie(...)marchewkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i mieszamy do idealnego połączenia. Masę wykładamy na blasze wyłożoną papierem i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. W tym czasie mieszamy słodzik z serkiem, którym smarujemy wierzch ciasta po jego ostygnięciu. SMACZNEGO
Zdrowie na języku :Pwrzucić bułkę lub zmiksowany suchy chleb i podsmażać przez 3 - 4 minuty na złoty kolor. Jabłka pokroić w kostkę. Wymieszać z bułką, cynamonem, cukrem i rodzynkami. Odstawić. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na pierwszy płat ciasta wyłożyć 3 łyżki roztopionego masła. Przykryć drugim płatem, docisnąć. Wyłożyć kolejne
Sto kolorów kuchnitartym serem. Dodajemy do sosu zioła i przyprawy. Natłuszczamy naczynie. Następnie w naczyniu układamy kolejno jedno obok drugiego: kaszankę, jabłko, ziemniak, cebulę aż do zapełnienia naczynia. Wszystko zalewamy sosem z jajek i śmietany oraz sera. Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki. Pieczemy w 190 stopniach C około pół godziny. gotowa zapiekanka z kaszankizapiekanka przed pieczeniemhttp://zmiksowani.pl/image/miks/66acf7262e6c2c81b29796295f2f3f9f_full_150.jpg
Bon Appetit MałgorzatyNie za często, ale czasem jednak napada mnie chęć na coś słodkiego. Ostatnio piekłam śliwki pod kruszonką, dzisiaj pora na jabłka. Przepis podobny, nieco inny
Stare Garypoprzeczne nacięcia (fot.1), zwracając uwagę, żeby nie naruszyć brzegów ciasta. Drugą połowę ponakłuwać widelcem i ponakładać na nią jabłka, odciśnięte z soku (fot.2). Następnie nakryć je ponacinaną stroną ciasta i dokładnie posklejać brzegi. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka i posypać cukrem.Piec około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym
Świat Ciastaniedzielne poranki rozpoczynamy słodkim śniadaniem w postaci racuchów. Najczęściej robię pankejki na bazie mleka i proszku do pieczenia. Gdy w lodówce mam drożdże, a raczej zawsze staram się je mieć, wówczas robię racuchy z dodatkiem krojonych w plasterki jabłek... Ciasto: ½ kg mąki 30 g drożdży 3 jajka 3 łyżki cukru 2 ½ szklanki mleka szczypta soli 3 duże
Czerwień i błękitdwie części. Każdą część rozwałkowujemy na placek i kroimy na 8 trójkątów. Takie trójkąty smarujemy roztopionym masłem, nakładamy jabłka i zawijamy. Układamy na blaszce, formując kształt rogalika. Odstawiamy rogaliki do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy je mlekiem. Pieczemy ok, 20 minut w 170 stopniach. Po wyciągnięciu smarujemy gorące rogaliki roztopionym masłem. W książce "Smakowite pieczywo
Aga w kuchninich orzechy oraz cynamon według uznania. Rozłożyć ciasto francuskie, posmarować je masłem i wyłożyć na nie jabłka. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak strudla, podwijając boki pod siebie. Na końcu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut. Podawać z dużą ilością cukru pudru
wyzwania kuchennekrótko wyrobić i dalej postępować według poniższego przepisu. Ciasto rozwałkować na prostokąt,posmarować masą kajmakową i rozłożyć starte jabłka. Od dłuższego brzegu zwinąć rulon.Pokroić w plastry i ułożyć w foremkach na mufinki.Odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. . Można zrobić również i tak:Zwiniętą roladę pociąć na kawałki. Każdy kawałek
Moje domowe kucharzeniePuszyste i wilgotne ciasto z owocami. Ja użyłam kilku gruszek, które mi zostały z ostatnich zakupów oraz jabłek.Składniki:-5 jajek-1 i 1/2 szklanki cukru- 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej- 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 cukier waniliowy- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany- 1 margarynaPrzygotowanie:Ucieramy żółtka z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy przesianą
Zainspirowana w kuchnijabłko ze skórką, pokrojone na ćwiartki , zaszyć lub spiąć otwór , tak samo spiąć otwór od strony szyi. Przy pomocy ostrej grubej igły lub noża z cienkim czubkiem, ponakłuwać ptaka w okolicy ud i piersi. Z czterech ziemniaków i czterech patyczków ( np z chińskich pałeczek lub patyczków do szaszłyków) zrobić ruszt, położyć na dnie naczynia do pieczenia ( najlepsza(...)pokrywkę, kaczkę piec kolejne 15 minut bez przykrycia. Następnie ptaka odwrócić na plecy ( piersiami do góry), przez kolejne 20 - 30 minut piec przykrytą, a następnie piec kolejne 1,5 godziny już bez pokrywki. Po zdjęciu pokrywki polewać kaczkę co jakiś czas piwem. Podawać z kiszoną kapustą i kluskami kartoflanymi i oczywiście pysznymi, pieczonymi kartoflami, które
Stare GaryW moim domu uwielbia się soki. Najlepsze oczywiście są te domowe, bezpośrednio przygotowane. Polecam Wam dziś taki naturalny i zdrowy domowy sok owocowo marchwiowy. Wystarczy kilka
Słodkie okruszkiUwielbiam płatki ryżowe. Są nie tylko pyszne, ale mają tą zaletę, że dzięki nim mogę stworzyć w bardzo szybki sposób wyjątkowe danie. Dziś zapraszam Was na
Słodkie okruszkiCo tu dużo pisać ... torcik był pyszny !Winny od musu jabłkowego, słodki od bez i czekolady, aromatyczny dzięki orzechom.A i prezentował się nie najgorzej ;)To jeden
kolorowotorcikowo