papierem do pieczenia blaszki. Piec w tem. 160-170 C, ok. 35-40 minut.Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe bez cukru cukier puder do smaku 25 dag masła Z mleka i budyniu ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodać przestudzony budyń. Wymieszać. Masę podzielić na 2 części.Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2-3 łyżki cukru kryształu
Apetyczna babeczkaszarlotki z jabłkami dodaję rodzynki, tak tu postanowiłam dołożyć analogicznie żurawinę. Nieskromnie stwierdzam - całkiem udany eksperyment! :)Składniki na dużą blachę - u mnie 2 mniejsze kwadratowe: CIASTO: 600g mąki pszennej - używam tortowej 1 masło roślinne lub margaryna - twarda i schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru
Grunt to przepis!łyżek oliwy 4 łyżki miodu 2 jajka 1 jabłko (starte na tarce o dużych oczkach) Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, dokładnie. Powstałą "mokrą" masę wlewamy do miski z suchymi produktami. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni. Masę przelewamy do silikonowych foremek (nie polecam pieczenia w papierowych papilotkach ze względu na małą ilość
kuchnia do kwadratuUwielbiam makaron. Ileż on daje kulinarnych możliwości. Dziś zapraszam Was na jego słodką wersję. Zapiekany makaron z miodowo-bakaliowym jabłuszkiem, to idealna propozycja zarówno na drugie
Słodkie okruszkiDziś przedstawiam Wam mój pomysł (przepis) na zapiekany ryżowo-jabłkowy deser z cynamonem. Nie jest, to tradycyjne podejście do tej znanej i powszechnie lubianej potrawy. Bardzo
Słodkie okruszkiautorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki Koktajl Oczyszczająco-Odchudzający / Detox & Slim-Down Smoothie autorka: Blue Almonds | blog: Blue Almonds PYSZNE RACUCHY ORKISZOWE NA SODZIE I KEFIRZE, Z JABŁKAMI autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com DOMOWA NUTELLA, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU - NAJLEPSZA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli autorka: Ugotujiprzetestuj | blog: Testowanie przez(...)domu i ogrodzie Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zdrowy deser czekoladowo - kokosowy z chia i awokado autorka: życie
Weekendy w domu i ogrodziedebiut kulinarny. Długo szukałam odpowiedniego przepisu… marynata od mamy, farsz od siostry, rusztowanie z marchewki z internetu. W ten sposób przygotowany i pieczony indyk jest bardzo kruchy, aromatyczny i soczysty. Mięso samo odchodzi od kości. Z pewnością jeszcze nieraz powtórzę ten wyczyn. Składniki: • cały indyk – mój(...)zalać wrzątkiem na 2 godziny. • Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wymieszać ze śliwkami odcedzonymi i resztą składników. Przygotowanie indyka • Indyka wyjąć z marynatu, osuszyć ręcznikiem papierowym. • Natrzeć w środku i na zewnątrz rozpuszczonym masłem, solą i pieprzem. • Do środka włożyć farsz. Pieczenie • W garnku do pieczenia
To co kochamgruszkami . Idea jej przygotowania jest podobna do ciast tzw. odwróconych, podczas pieczenia owoce znajdują się na dnie blaszki, a ciasto jest u góry, potem blaszkę się odwraca i owoce znajdują się u góry Roladę przygotowuje się błyskawicznie, gdyż wystarczy poszatkowane w cienkie plasterki gruszki (lub jabłka) zalać ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady biszkoptowe, czy też ciasta(...)plastry i zajadać z apetytem do kawy, czy też herbaty. Przepis na ekspresową roladę jest idealny dla tych co mają dwie lewe ręce, dla tych co nie mają czasu piec lub gdy wpadną do nas niespodziewani goście, ten przepis to jak karta wyciągnięta z rękawa magika, zaczaruje wszystkich Składniki: 3 jajka szczypta soli 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi, aż miło. Tym razem do przygotowania placuszków z jabłkami zmotywowały mnie dziewczyny propozycją wspólnego pichcenia. Jabłka akurat miałam (rzadko kiedy nie mam), w lodówce czekało
Pożeraczka, czyli raz adobrzeboki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć jabłka, wyrównać. Rozwałkować drugą część, wyłożyć na wierzch jabłek, połączyć z ciastem na bokach formy. Ponakłuwać kilkanaście razy widelcem, boki można podociskać palcem. Wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 30 - 45 minut, do złotego koloru. Po upieczeniu ciasto wyjąć i lekko wystudzić
Calzonella.comoleju roślinnego (do posmarowania spodu formy) Piekarnik rozgrzać do 190°C. Morele pokroić na mniejsze kawałki a jabłko obrać i utrzeć na tarce (grube oczka). Do miski wrzucić płatki owsiane i resztę składników. Całość wymieszać po czym przenieść do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem i mocno docisnąć. Piec przez 35-40 minut aż będzie złocisto-brązowe
Szybko Tanio Smaczniejabłkami, a w szczególności drożdżowe bułeczki nimi nadziane, to jedne z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Dzisiaj w wersji trochę innej, bo zmieniły się proporcje. Jabłka jest więcej... a ciasta mniej. :) Bez wątpienia do mojej kategorii "comfort food", nie należą tylko domowe wypieki, ale również wszelkiego rodzaju kluseczki, naleśniki, pierogi oraz... słodycze. Również(...)śniadanie lub deser, czyli wspominane na początku jabłko w cieście drożdżowym! JABŁKO W CYNAMONOWYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM /przepis własny/ 1 duże, wydrążone jabłko łyżka syropu klonowego łyżeczka masła klarowanego ghee 2 łyżki poppingu z canihua (może być z amarantusa) gotowe ciasto drożdżowe cynamon Z ciasta wyciąć dwa koła za pomocą szklanki. Wydrążone jabłko nadziać masłem i syropem. Przykryć drugim płatem
Poranek na słodkojabłek wychodziła na zewnątrz paska. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Dolną część ciasta założyć na plasterki jabłek tak, by przykryć połowe plasterków. Zrolować ciasto, by utworzyło różyczkę. Czynność powtórzyć jeszcze 7 razy. Różyczki układać w wysmarowanych tłuszczem foremce na muffinki piec 20 minut do zrumienienia. Przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stolnicę podsypaną mąką i dokładnie zagnieść. Rozwałkować na grubość około 1 cm i kształt prostokąta. Wyłożyć równomiernie jabłka prażone, posypać cynamonem. Zwijać w roladę wzdłuż dłuższego brzegu, brzegi ciasta zagiąć pod spód. Tak zwiniętą roladę ułożyć na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piec około
Zrób to smacznieposmarowanej masłem tortownicy. Ciasto dociskamy , nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na około 1/2 godziny. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na cieście koliście.Posypujemy cynamonem. W miseczce roztrzepujemy jajka z cukrem i śmietanką i zalewamy owoce. Pieczemy około 45 minut (lub dłużej) , w temp. 180 stopni. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWA