CIASTO DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 3/4 szklanki mleka 25g drożdży świeżych 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 25g masła szczypta soli MASA JABŁKOWA: 750g jabłek słodkich 1 op. galaretki agrestowej 1 szklanka wody POLEWA: 1 łyżeczka kakao 2 łyżki wody 2 łyżki cukru pudru 25g masła 50g czekolady gorzkiej perełki do dekoracji Drożdże rozetrzeć(...)ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok. 35min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Ścięłam też dość mocno wyrośniętą „górkę”, ale nie jest to koniecznością. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wycinając gniazda nasienne. Prażyć na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i zaczną
https:KKuchniaMniammąki 1 łyżeczkę cukru wanilinowego Wykonanie: Jabłka obieramy kroimy w cieniutkie plasterki wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem posypujemy rodzynkami, cynamonem i skrapiamy sokiem z limonki. P rzygotowujemy kruszonkę, łączymy wszystkie składniki ze sobą rozcierając tak, aby uzyskać okruchy. Posypujemy wszystko wyrobioną kruszonkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni
kgwjanczewocukru 3/4 szk mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec w tem 175 C ok. 30-40 min. Najlepiej każdy biszkopt piec osobno. Ciasto orzechowo - jabłkowe : 2 szklanki mąki pszennej4 jaja 3 łyżki cukru kryształu(...)rodzynek 1 szklanka krojonych orzechów 1/2 szklanki kryształu 1/2 szklanka oleju 3 łyżki oleju 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 duże jabłka Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać 1/2 szklanki cukru, dodać olej, rodzynki, orzechy. Wymieszać i zostawić na 2 godziny. Białka ubić z 3 łyżkami cukru, dodać 1 żółtko, (pozostałe żółtka pozostawić do masy), miód
Apetyczna babeczkaOstatnio na śniadanie upodobałam sobie warstwowe pucharki. Dziś zapraszam Was na jeden z nich. Pyszne, chrupiące śniadanie z serkiem i karmelizowanym jabłkiem. Przygotujecie je w bardzo
Słodkie okruszkipiekarnika).Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 12 - 15 minut, ale nie dłużej, bo będą zbyt kruche (ja piekłam 12 minut).Po wyjęciu z piekarnika odczekać 2 minuty i dopiero po tym czasie przełożyć do wystudzenia na kratkę.Lebkuchen zaraz po wyjęciu z piekarnika są miękkie, po czym twardnieją(...)powietrza, mąki itp. Wówczas do pojemnika, w którym są przechowywane można włożyć kawałek obranego jabłka, aby zapewnić im większą wilgotność. Należy jednak pamiętać o włożonym jabłku i sprawdzać jego stan przynajmniej co 2 dni, aby nie spleśniało.Zamiast miodu można użyć Golden Syrup.Można piec 2 blachy pierniczków na raz, przy czym w takim przypadku należy włączyć termoobieg.Migda
Gospodyni Miejskaspód 1 1/2 szklanki mąki pszennej 125 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Składniki na masę makową 500 gramów maku 500 ml mleka 4 białka + szczypta soli 1 i 1/3 szklanki cukru 4 jabłka pokrojone w kostkę 4 łyżki kaszy manny Składniki na masę serową 1 kg sera w wiaderku(...)mocno mleko i przełożyć do niego mak Gotować ok. 5-7 minut mieszając Wsypać cukier i gotować aż całość zgęstnieje Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone jabłka, kaszę mannę i dokładnie wymieszać Ubić pianę z białek i dodać do maku i wymieszać Ponownie nastawić piekarnik na 180 stopni C Na koniec masa serowa: masło utrzeć
Szczęśliwa kuchniaspód 1 1/2 szklanki mąki pszennej 125 gramów masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka Składniki na masę makową 500 gramów maku 500 ml mleka 4 białka + szczypta soli 1 i 1/3 szklanki cukru 4 jabłka pokrojone w kostkę 4 łyżki kaszy manny Składniki na masę serową 1 kg sera w wiaderku(...)mocno mleko i przełożyć do niego mak Gotować ok. 5-7 minut mieszając Wsypać cukier i gotować aż całość zgęstnieje Zdjąć garnek z makiem z ognia, dodać pokrojone jabłka, kaszę mannę i dokładnie wymieszać Ubić pianę z białek i dodać do maku i wymieszać Ponownie nastawić piekarnik na 180 stopni C Na koniec masa serowa: masło utrzeć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combatatów 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g otrąb pszennych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g brązowego Muscovado ( ciemnego) 1 łyżeczka kolorowego, mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej 120 ml oleju rzepakowego 1 duża łyżka roztopionego smalczyku roślinnego (Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką) 1 jajko 150 g jogurtu naturalnego odrobina świeżego imbiru smakowita pajda z cebulką i jabłkiem
Wielki apetytkakao 5 łyżek mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dokładnie miksujemy. 2. Przygotować dwie formy wyłożone papierem do pieczenia, ciasto kakaowe rozlać po równo na dwie blaszki, wygładzić wierzch silikonową łopatką. Wstawiamy(...)piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 30-35 minut. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki pomarańczowe 1. Jabłka obrać i zetrzeć na wióra, chwilę smażyć, następnie dodać dwie suche galaretki i gotować razem przez parę minut. Odstawić do wystudzenia, nakładać gdy się wystudzi i zacznie lekko tężeć. Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy
Apetyczna babeczkakubeczki cukru 1 kubeczek oleju rzepakowego 4 jaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropelek zapachu kokosowego lub łyżkę likieru kokosowego. ok 1 kg śliwek ( mogą być również inne owoce - wiśnie, jagody, borówki, czereśnie, jabłka , itp)- u mnie było 40 dag Przygotowanie : Białka ubić z odrobiną soli, dodając cukier, gdy piana będzie sztywna(...)wierzch ułożyć przekrojone, wypestkowane śliwki, posypać kruszonką. . Kruszonka: * 1 szklanki mąki * 0,5 szklanki cukru * 1/3 kostki masła * 1 jajo * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szkanki wiórków kokosowych Wszystkie składniki połączyć, wyrobić kruszonkę. Wyłożyć na owoce na cieście. Piec ok 60 min w 180* przepis stąd Moje uwagi: ze względu na to, że ciasto piekłam
Proste Potrawynawiewem na 180°C. Przygotowac rekaw do pieczenia.Na dnie rekawa ulozyc kapuste kiszona,jablka i listki laurowe.Na kapuscie ulozyc mieso i wlac na dno sok jablkowy lub cydr.Konce rekawa dokladnie zwiazac , ewentualnie przyciac przydlugie,tak by nie dodykaly w trakcie pieczenia bokow piekarnika.Na gorze rekawa zrobic kilka malych dziurek,dla odprowadzenia nadmiaru pary w trakcie pieczeniaPiec okolo 45 minut.Ostroznie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejne Wypiekanie na śniadanie i drożdżowe mufinki wg tego przepisu.. Razem ze mną mufinki piekły: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży 125ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30g masła szczypta soli nadzienie 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu 1 czubata łyżka cukru 40g masła 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej sok z cytryny(...)ziemniaczaną.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką i rozwałkować na cienki placek ( 38x32cm).Na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie).Z winąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku i pokroić ostrym nożem na 10 części
Moje domowe kucharzeniewysługuję się przy tym hakiem miksera, który rewelacyjnie wyrabia kruche ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy mniej więcej na dwie równe części, jedną wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wygniatamy spód (można go ponakłuwać widelcem), blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki na ok.30 minut (może być dłużej, moje było 2h). Drugą część rozkruszonego ciasta wstawiamy w misce do lodówki(...)dość gruba warstwa, bardzo zwarta dzięki skrobi ziemniaczanej, nic nie wypływało).Na schłodzonym, twardym spodzie wykładamy jabłka wymieszane z mąką ziemniaczaną, na nie wykładamy masę bezową i całość obsypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy na termoobiegu ok.10 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 180*C i dopiekamy ok.20-25 minut (również termoobieg), gdy zbytnio się
Smaczne Zdroweczas chłodzenia sprawi, że ciasto nie będzie pękać ani się kurczyć przy pieczeniu. Czas na nadzienie. Użyłam do nadziania swoich ciastek borówek brusznic zebranych w lesie, zamrożonych. Jeśli ich nie macie, zastąpcie je czterema łyżkami stołowymi borówek lub żurawiny ze słoika. Podam sposoby na oba rodzaje. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dno rondelka zwilżamy(...)świeżą lub mrożoną żurawinę. Delikatnie ją miażdżymy. Wsypujemy cukier. Zagotowujemy na małym ogniu i gotujemy mieszając jakieś 8-10 minut, żeby płyn lekko odparował. Dodajemy jabłko, przyprawy, mieszamy i gotujemy całość do miękkości jabłek. Nie może zostać w nadzieniu zbyt wiele płynu, powinno przypominać gęsty dżem z widocznymi fragmentami owoców. Jeśli macie tylko borówki ze słoika, przygotowywanie nadzienia
Karo in the KitchenKolejna odsłona szarlotki :) Tym razem do delikatnego, kruchego ciasta i całej masy jabłkowego nadzienia dołączyła puszysta bezowa pianka. Kwaśne jabłka i słodka beza - połączenie idealne! Polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 50 g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder, wymieszać. Masło pokroić na małe(...)okrągłej formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę a następnie ponakłuwać widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C . Podpiec spód przez około 15 minut, do lekkiego zarumienia. Wyjąć, wystudzić. Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek (Antonówka, Szara Reneta) 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić
maniapieczenia