szarlotkę na kruszonce . Wróciłam do tego przepisu po latach, ale nadal sprawdza się wspaniale. Zmieniłam w nim tylko jedno – jabłka pokroiłam w plasterki, nie ścierałam ich na tarce. Po godzinie w całym domu unosił się wspaniały zapach pieczonego ciasta. Gdy szarlotka już kończyła się piec, ja kończyłam przygotowanie drugiego ciasta – murzynka z bananami i orzechami. Przepis znalazłam
W mojej kuchniNastępnie na środku ułożyć jabłka pokrojone w cienkie plasterki, jednak należ zostawić wolne brzegi ok 2-3 cm, jabłka oprószyć cynamonem, cukrem i zawinąć brzegi do środka. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 30-40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Smacznego
Niezły Młynektaka, która ma mazistą konsystencję i daje się bez problemu rozsmarować. Takie marmolady doskonale nadają się do przekładania ciast, pieczenia strucli drożdżowej czy rogalików bowiem nie zmieniają swojej konsystencji pod wpływem temperatury. Ja w swoim przepisie połączyłam jabłka, mirabelki, borówki czerwone, tarninę i czarny bez. W tym roku przepis pewnie się już nie przyda, ale może ktoś skorzysta
Wiem co jemsame tylko spady. Zawekowałam już 15 słoików musu do szarlotek i naleśników, kompot jabłkowy pijemy regularnie niemal codziennie, jabłeczniki też piekę nagminnie. Niestety doba nie jest z gumy i zwyczajnie brakuje mi czasu by zamknąć w słoikach wszystkie jabłka, bo jeszcze oprócz tego mam warzywa, którymi muszę się zająć i standardowe prace ogrodnicze, które trzeba wykonać. Zaczęłam się zastanawiać
Posadzone i zjedzoneŁatwa, kwaskowa i pulchna szarlotka z rabarbarem, która zawsze się udaje. Przepis taki sam jak na szarlotkę z jabłkami Ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie: 1 kg rabarbaru 1 kisiel cytrynowy duży (na 3/4 L) 4 łyżki cukru Dodatkowo: cukier
Praktyczna plmąki orkiszowej 100 g cukru pudru 100 g masła, miękkiego 2 jajka 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Postępujemy tak samo jak z ciastem orzechowym. Tylko zamiast orzechów dodajemy kakao. składniki na masę z jabłek: 2000 g jabłek 1/2 szklanki cukru 1 galaretka np. o smaku agrestowym wykonanie: Jabłka obieramy. Ścieramy na tarce
Domowy Smak JedzeniaŚwięta Wielkanocne, u mnie na pewno będzie powtórka i to z podwójnej porcji. Sałatka doskonale pasuje do wędlin, kiełbasek i pieczonego mięsa. Polecam :) Składniki - 4 jajka ugotowane na twardo - 1 czerwona cebula - puszka groszku konserwowego - 1 małe kwaskowe jabłko - 4-5 rzodkiewek - 2-3 łyżki majonezowego sosu chrzanowego od Folwark - 1 łyżka majonezu Folwark - 1 łyżeczka musztardy - sól, pieprz
Kuchnia z widokiem na ogródmoże znajdziemy coś dla siebie. Miszmasz w cieście francuskim Pierś kurczaka z warzywami Mięsne kwiaty z farszem Indyk z jabłkiem w sosie curry Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem Zapiekanka z cukinią i mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa wołowego Filet z indyka
W kuchennym oknie Ewycynamonem i cukrem. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazdo nasienne, dzielimy na połówki, i kroimy w plasterki. 3-4 plasterki jabłka układamy na szerszej części trójkąta, a następnie zwijamy w rogalik. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bułeczki malujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy
Kulinarne przygody GatityByło święto jabłka i było coś z jabłkami- ruchanki. ..a dziś święto kawy ..więc jest i kawa i coś do kawy z dodatkiem kawy...Szybko zrobione..a w smaku takie..mhm..niby dobre, ale mi jakoś nie posmakowały za bardzo...Przepis miałam zapisany dawno temu, ale niestety nie zapisałam skąd..Chciałam zrobić wzorek ..no i zrobiłam(...)żółtka 2-3 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/3 łyżki wrzątku 1/2 szkl. oleju szczypta cynamonu 1/2 sz kl. mleka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia posiekane orzechy, migdały , czekolada Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wszystkie składniki razem zagnieść. Formować dłońmi kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i ułożyć na blaszce. Piec ciastka około 20 minut
Moje domowe kucharzeniePrzedstawiam Wam ciasto które można przygotować praktycznie z każdymi owocami: brzoskwiniami, morelami, jabłkami, malinami i co tam jeszcze macie pod ręką. Jest ekspresowe, jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut a pieczenia 40, zatem do dzieła! Składniki: 200 g mąki pszennej 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml oleju roślinnego/lub 120 g rozpuszczonego masła roślinnego 1 średni banan
greenscarfjabłka - migdały/ rodzynki/ żurawina (niech was fantazja poniesie) - cynamon (kto ile lubi :D) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: - banany rozgniatamy widelcem -jabłka ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę - do owoców dodajemy pozostałe składniki - masę wykładamy na papier do pieczenia (za pomocą łyżki lub rąk, jak kto lubi) - pieczemy w 180 ° C, max 30 minut (musicie obserwować koniecznie, bo łatwo
fitolarun.blogspot.comktórego wprowadziłam małą zmianę - dodałam galaretkę, dzięki której ciasto nie jest suche. Zamiast gruszek można użyć innych owoców, np. jabłek czy wiśni. Składniki: Ciasto: 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 łyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe
Na Ciasteczkowych Papierachdodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie szpatułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm. Pieczemy około 30-35 minut. Ciasto studzimy i przekrawamy na dwie równe części. Masa jabłkowo - malinowa: 1 kg jabłek 150 g malin 2 galaretki (u mnie malinowe), łyżka masła Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Maliny
NA MOIM TALERZUciasto i gęsto poukładać jabłka pokrojone na grubsze kawałki w 2-óch rzędach odmrożone wiśnie bez soku rozłożyć wzdłuż jabłek i zostawić na 20 minut ciasto do podrośnięcia piekarnik 210C, grzanie góra/dół, 2 poziom - ciasto piec około 45 minut, pod koniec można nakryć folią do pieczenia aby owoce się nie spiekły za mocno ciasto zostawić
W Mojej Kuchni Lubię