Pyszny, świąteczny pasztet orzechowy z ciecierzycy, białej fasoli, duszonego jabłka z cebulką, rozmarynem, tahini i masłem orzechowym. Nie muszę chyba dodawać, że smakuje wyśmienicie w towarzystwie konfitury cebulowej? Niebanalna, lekka potrawa, idealna na Świąteczny stół jeśli lubicie potrawy tego typu. Jest bardzo delikatny w smaku, jego struktura jest lekka. Zakochacie się w nim! Składniki (na formę "keksówkę(...)ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki masła orzechowego 1 łyżka pasty tahini 1 jabłko 1 cebula 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli solidna szczypta pieprzu szczypta kuminu i mielonej kolendry 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej garść orzechów włoskich Na patelni smażę cebulę oraz jabłko z gałązką rozmarynu do momentu aż składniki zmiękną a rozmaryn odda cały
Mango Papajaskładnikami. Jabłka obieramy i kroimy w dość grubą kostkę, dodajemy do ciasta. Białka ze solą ubijamy na sztywną masę, pod koniec dodajemy cukier waniliowy i jeszcze chwilę miksujemy aby cukier utrwalił pianę. Dodajemy do ciasta na trzy tury i delikatnie mieszamy. Nakładamy do foremek do 3/4 wysokości , wstawiamy do gorącego piekarnika (180 stopni) i pieczemy około
Dieta moja pasjadanie można było w łatwy sposób zjeść nie brudząc się przy tym, bo wiadomo na pikniku stołu nie ma ;-). I tak o to powstał prawdziwy przysmak jesienny, śliwki pieczone z oliwkami, wędzonym boczkiem i papryczką piri piri do zaostrzenia smaku. Całość podałam z pysznymi konfiturami do wyboru borówką bądź żurawiną. I co tu dużo pisać, tym daniem skradałam(...)układamy śliwki. Pieczemy przez 35 minut w temp. 190 stopni C. Taka by boczek pięknie się wytopił i stał się chrupiący. Całość po upieczeniu przykrywamy folią aluminiową, aby danie utrzymało odpowiednią temperaturę. Jesienne zapiekane śliwki możemy spakować do koszyka, koniecznie spakujcie bagietkę, nóż do krojenia, dodatki do podania takie jak: borówkę, żurawinę. Możecie spakować kilka jabłek, pozostałe czarne
SMYKWKUCHNIniewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 7 - 10 minut w zależności od wielkości pierniczków. Pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu i takie zostają przez wiele tygodni. Może się jednak zdarzyć, że pierniczki stwardnieją, a wtedy potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Możemy np. do puszki z pierniczkami włożyć kawałek jabłka lub kromką chleba
Pyry na Gazdrobno, obrane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach . Zalać rosołem , dodać 1 łyżeczkę soli i ugotować . Krok3 . Gdy buraki będą prawie miękkie ,dodać do gotowania z tarte jabłka . Zagotować i odstawić . Zmiksować całość na gładką masę .Wystudzić . Krok4 . Do zimnych buraczków dodać : kefir, śmietanę, jogurt ,cukier,pieprz .Dokładnie wymieszać Krok 5 . Szczypiorek i koperek posiekać . Dodać(...)zupy, Można jeszcze doprawić w zależności od upodobania. Podać z jajkiem , i kawałkami zimnego mięsa. Zamiast smażonego filetu drobiowego można wykorzystać dowolne mięso pieczone lub duszone które zostało z poprzedniego dnia
Eli Gotowanieosuszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Mieszamy je z sosem sojowym, miodem, olejem sezamowym, skórką z limonki, sokiem z połowy limonki i kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu. Tak przygotowane nadzienie, bez płynu, umieszczamy w kaczce. Zaszywamy ją, posypujemy pieprzem oraz solą, po czym nacieramy płynem z nadzienia. Ewentualny jego nadmiar wylewamy na kaczkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Życie zamknięte w smakuKapustę,obrane jabłko oraz marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach mieszamy z pokrojonym w krążki porem oraz kukurydzą z puszki. Doprawiamy do smaku solą i cukrem oraz pieprzem,skrapiamy sokiem z cytryny,dodajemy majonez oraz śmietanę, mieszamy wszytko dokładnie. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki, schładzamy w lodówce. Doskonale komponuje się z ziemniakami i pieczonymi mięsami
Wanilia i Kardamongotować aż jabłka będą miękkie. Odstawić do ostygnięcia. Foremki wysmarować masłem i podsypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spody. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i podpiekać je ok. 10 min. Wyciągnąć i nałożyć masę jabłkową. Z mniejszej części ciasta zrobić kratkę i ułożyć na wierzchu babeczek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec przez
pink envelopeowoce i znów posypujemy je niewielką ilością kaszy manny. Kasza manna wchłonie cały sok, który będzie się wydzielał z owoców podczas pieczenia naszego ciasta owocowego ! Zachęcam do wypróbowania obydwóch sposobów i ocenienia który jest lepszy dla pieczonych przez nas ciast
Przepisy i porady kulinarnerozgrzania. Ja sobie na pewno wypiję filiżankę po pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu. Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz z pieczonych buraków.Składniki:włoszczyzna (2x marchewka, 2x pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki)1 surowy burak1-2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego5 ziaren czarnego pieprzuok. 500 ml wody z gotowania grzybów(...)dodajemy dwie szklanki wody po gotowaniu grzybów (po kapuście lub uszkach) oraz tyle samo zakwasu (jeśli barszcz ma być wyraźniejszy to więcej). Dodajemy zgniecione ząbki czosnku, majeranek oraz ćwiartkę jabłka – gotujemy barszcz bardzo powoli przez ok. 15 minut nie dopuszczając do jego wrzenia (inaczej straci kolor). Barszcz przyprawiamy solidnie cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyciskamy
Poezja smakuwanilią. Pieczemy ok. 8 minut w 160 stopniach na złocisty kolor, lepiej niech pierniczki będą bledsze, niż by miały się przypalić. Przestudzone pierniczki ozdabiamy kremem dekoracyjnym i srebrnymi perełkami Dr. Oetkera. Zostawiamy aby lukier zastygł, następnie przekładamy pierniczki do metalowego pudełka, a jeśli chcemy by świąteczne pierniczki szybciej zmiękły, wkładamy do puszki skórkę od jabłka. The post Piernikowe serca
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzachęcający do pieczenia sposób (choć jak wiecie, mnie zachęcać nie trzeba:) ). Każdy z uczestników warsztatów otrzymał słodką książkę autorstwa naszego prowadzącego. Utworzyliśmy kilka 4 lub 5-osobowych grup. Ja byłam w zespole z Kasią ze Słodkiej babeczki, Anią z AniaGotuje.pl, Natalią z Wiszniówki i Asią z Po prostu pycha. Oto My :) Mieliśmy przygotować Ucierane ciasto z jabłkami, oponki serowe
Z miłości do słodkościowoce, jabłka, śliwki, truskawki... Pełna dowolność. Oczywiście pozmieniałam trochę recepturę, ale tylko z korzyścią :) Składniki: (na tortownicę 22cm) KARMEL: 2 łyżki masła 2/3 szklanki brązowego cukru CIASTO: 4 banany sok z cytryny 2 1/2 szklanki mąki pszennej 120g miękkiego masła 1 szklanka brązowego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki
Cakes By KejtPrzygotowanie : Jabłka obrać, drobno pokroić i usunąć gniazda nasienne, umieścić w dużej misce, dodać do nich rozgniecionego banana, drobno pokrojone śliwki i orzechy, dodajemy również sodę, jajka, przyprawę do pierników oraz kakao, mieszamy dodajemy mąkę i płatki, masę możemy lekko ubić tłuczkiem do ziemniaków, żeby była bardziej spójna, masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy
zdrowa vege kuchniafarsz: 300 g łososia, garść suszonych pomidorów, ½ dużego jabłka, 1 średnia marchewka, 100 g groszku cukrowego, ostra papryczka, garść posiekanej drobno szalotki, 1 posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka masła, 100 ml śmietanki 36%, 2 jajka, sól morska, świeżo zmielony pieprz. Na spód: 250 g mąki pszennej chlebowej (ja dałam pełnoziarnistą), 1 jajko(...)kostkę jabłko. Wymieszać. Pozostawić na ogniu jeszcze 2 minuty. Doprawić. Ciasto drożdżowe rozwałkować do wielkości okrągłej formy o średnicy minimum 28 cm. Wyłożyć nim natłuszczoną formę (łącznie z bokami). Na spód ciasta wyłożyć warzywa. Na warzywach ułożyć łososia pokrojonego na mniejsze cząstki. Skropić sokiem z cytryny. Śmietankę roztrzep z jajkami. Wylać ją na wierzch tarty. Piec około 30 minut
Świat Domowej Kuchnipieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut. Ucieramy lukier i za pomocą szprycy lub zwykłego pędzelka dekorujemy przestudzone pierniczki. Jeśli lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru, gdy zrobi się za gęsty - soku z cytryny. Gotowe pierniczki przekładamy do metalowej puszki. Jeśli chcemy by szybko zmiękły wkładamy kawałki jabłek (wymieniamy
Moje Kuchenne Rewelacjebanany 2 jabłka polewa z miksu czekoladowego mielone migdały i orzechy Wykonanie: Łączymy ze sobą sypkie składniki i dodajemy roztopione masło. Mieszamy razem z pokrojonymi drobno owocami. Przez miks czekoladowy rozumiemy pozostałości i fragmentaryczne czekoladki pochowane gdzieś po szufladach, rozpuszczone w rondelku z łyżką masła. Ciasteczka formujemy w dłoni i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch
Ania i Marcin gotująrodzynków, czereśni, jabłka), - garść pokrojonych nerkowców, - 4 bardzo dojrzałe banany, - 1/3 szklanki oleju, - 1/4 szklanki wody. Wykonanie: Banany zmielić blenderem na gładko. W misce wymieszać suche składniki, dodać bananowy płyn, olej, wodę, wymieszać dokładnie łyżką (masa jest dosyć płynna). Wlać ciasto do formy (jeśli jest blaszana trzeba ją wysmarować olejem i wysypać manna lub bułką tartą), piec w rozgrzanym
Co na wege obiad?grubych oczkach jabłka. Dosypujemy cynamonu i doprowadzamy owoce do miękkości. Dodajemy resztę składników i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto rozwałkujemy jak najcieniej i nakładamy owocowe nadzienie na 2/3 powierzchni zostawiając marginesy ok 2-3 cm, by łatwiej można było zwinąć w rulonik. Smarujemy wierzch oliwą/olejem i posypujemy cukrem. Wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy
Karczma HonoriettyOd jakiegoś czasu często rzucają mi się w oczy przepisy na różne tarty i te na słodko i te na słono. Ostatnio nawet zakupiłam odpowiednie do
Kuchenne WariacjeWyobrażacie sobie ciasto bez zagniatania, ugniatania, mieszania, miksowania, itd? Ja już tak - ono istnieje i jest naprawdę dobre! ;) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!orzechy lub ulubione bakalie :) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki posiekanej suszonej żurawiny 2 jabłka pokrojone w kostkę 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru Jabłko pokroić w kostkę, dodać dwie łyżki wody i podgrzewać w garnku, aż stanie się miękkie. Zmiksować na mus. Miód podgrzać w mikrofali(...)płatki, żurawinę, przyprawy, dodać mus jabłkowy i miód. Wymieszać dokładnie, tak aby składniki dokładnie się oblepiły. Blaszkę o wymiarach 20x20 lub podobną wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę, wyrównać i mocno docisnąć. Piec 30-40 minut w 180*C do lekkiego zarumienienia. Wyjąć pozostawić do ostygnięcia. Już chłodny pokroić na batoniki, zawinąć każdy w papier śniadaniowy
Chocolate Muffin Blogumieścić pokrojone jabłka i truskawki (nie rozmrażać), posypać cynamonem i zagotować, zmniejszyć ognień, dodać cukier i mąkę. Gotować ok. 15 minut do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia. Rozgrzać piekarnik do 200*C . Z lodówki wyjąć tortownicę ze spodem, wyłożyć wystudzone nadzienie owocowe, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i docisnąć, zlepić brzegi. ostrym nożem zrobić nacięcia na wierzchu ciasta. Piec
Chocolate Muffin Blogpieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mieszanki keksowej (suszone owoce) 43 g masła 100 ml miodu Składniki (polewa) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła (do polewy) płatki migdałów do posypania pierniczków Wykonanie: Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy ze wszystkimi suchymi składnikami (mąką, orzechami, sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem(...)wodą to ciasto nie będzie się kleiło do nich). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odległościach bo w czasie pieczenia pierniczki podwajają swoją objętość. Kulki lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C 10-15 min. nie więcej (ja piekłam 13 min.) Następnie studzimy na kratce. W czasie nakładania polewy pierniczki nie mogą być ciepłe
IMPRESJA SMAKUmiodowe. Tłuszcz posiekać z mąką wymieszaną z sodą. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, rozwałkować na placki wielkości, piec po 10 min. w temp. 200 C. Mąkę pszenną , ziemniaczaną i cukier waniliowy wymieszać z 1/3 zimnego mleka. P ozostałe mleko zagotować, następnie(...)czas mieszając. Gotować aż zgęstnieje, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtakami, potem ze stopniowo dodawać zimny budyń. Podzielić krem na 4 części. Obrane jabłka pokroić i udusić w rondelku. Każdą galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody. Mus jabłkowy podzielić na dwie równe części do każdej części wlać po jednej
kgwjanczewofioletem i zielenią. Dynie, śliwki, gruszki i jabłka, to zdecydowanie to co najczęściej spotykamy we wrześniu na bazarkach. Co z tego lubię najbardziej? Hmm.. wszystkiego po trochu? Jabłka i gruszki jedynie przetworzone, na surowo są dla mnie jakoś za ciężkie (?) nie wiedzieć czemu. Jedynie śliwki mogę jeść i jeść. Kto z Was również lubi śliwki? Jeżeli należycie(...)jajka, dodajemy cukier wymieszany z cynamonem ( ilość cynamonu zależna jest od kucharza :)) i ubijamy do uzyskania puszystej piany. W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy ją do masy jajecznej.Niewielką, kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie dno wypełniamy umytymi, osuszonymi i przekrojonymi na pół śliwkami. Wierzch zalewamy wcześniej przygotowanym ciastem
Słodkie Przyjemnościchwilę podpiekamy Jabłka obieramy kroimy w ósemki i układamy na podpieczonym spodzie.Posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. 700 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, a w pozostałej reszcie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Następnie gotowym budyniem polewamy nasze ciasto. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy
NaKońcuJęzyka