pyszne ciasto - jesienią z jabłkami, a latem z truskawkami. Teraz ja robię je moim dzieciom :) a robię je z różnymi owocami... zależy na co mamy sezon albo ochotę :) Składniki: 5 jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki tortowej, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 0,5 szklanki), 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju rzepakowego
Delicious Titbitssoku jabłkowego),rodzynki.Banana drobno kroimy, a jabłko razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach i polewamy sokiem z cytryny. Dodajemy płatki owsiane, miód, nektar bananowy i wszystko dokładnie mieszamy. Wykładamy na dużą blaszkę - ja używam tej z piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 160°C i wkładamy do niego naszą granolę. Pieczemy przez ok. 45 minut bardzo często mieszając
Delicious TitbitsUwielbiam omlety za ich prostotę, ale też i nieograniczone możliwości. Wystarczy dodać jakiś owoc lub przyprawę, a zmieniają zupełnie smak. Dziś zapraszam Was na przepis na
Słodkie okruszkiPrzepyszna tarta z owocami. Z bezową kołderką. U mnie beza została celowo rozsmarowana (chciałam mieć równe ciasto z posypką migdałową), jeżeli wam zależy na górze
Plate of Joysyropu (około 20 minut). Wrzucamy jabłka pokrojone w drobną kostkę i gotujemy. Gdy jabłka puszczą sok, przecedzamy, a syrop ponownie wlewamy do garnka i odparowujemy. Znów wrzucamy jabłka, tym razem z posiekanymi śliwkami i gdy znowu puszczą sok, przecedzamy i odparowujemy. Ponownie wrzucamy owoce, mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Bataty obieramy i gotujemy(...)pieprzem, ugniatamy i przecieramy przez sitko. 4. Na talerz wykładamy 2 łyżki puree, kładziemy kawałek mięsa, a na wierzch wykładamy chutney jabłkowy. Całość polewamy tłuszczem z pieczenia. Możemy podać z pieczonymi pomidorkami lub fasolką szparagową - zblanszowaną i podsmażoną na maśle. Smacznego
My Culinary Artsezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty: 120 g masła + do posmarowania formy 250 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka
Smakowity Blog Kulinarnytruskawkami, jabłkami, wiśniami itp. Ciasto ładnie wygląda na stole i nie jest bardzo pracochłonne. Polecam! ;) Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm) Ciasto: 5 jajek szczypta soli 1 szkl cukru 1 szkl oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szkl mleka+ 1 łyżka 3 szkl mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki
Nastoletnie Wypiekaniepiec kolejne 20 minut. Mniam :) Moje dzisiejsze menu Śniadanie: woda z cytryną sałatka (sałata rzymska, pomidor, ogórek kiszony, koperek, pietruszka sos "vinegrette", czyli woda z sokiem z cutryny i przyprawy) czipsy jabłkowe Obiad: - leczo Przekąska: - czipsy z buraka i selera :) Kolacja: - ogórko-kapuśniak (więcej już nie ma, a szkoda) - jabłko - smoothies z selera naciowego, ogórka, szpinaku i jabłka - kilka
pyszne zdrowościmiałam śliwki lub jabłka. Wybrałam plecionkę... ze śliwkami. Ciasto podczas ugniatania jest mokre, więc jeśli ktoś uzna, że należy dodać więcej mąki - może to zrobić. Składniki: 1 kg śliwek 4 szklanki mąki 1 kostka masła 1,5 szklanki cukru 4 jaja w tym jedno do posmarowania ciasta z wierzchu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtraumy brak),kaczka z jabłkami i mielone z kaczki... Moja mama po prostu wolała kaczki od innego drobiu.Wracam więc do kaczki po wielu, wielu latach... Szukałam przepisu, który przekona mnie na 100 %.I znalazłam u Asi z Kwestii Smaku. Kaczka przede wszystkim ma marynatę, której smak bardzo mi odpowiada, ale też sposób jej pieczenia bardzo mnie zainteresował.Piersi kaczki
bistro mamadwie łyżki cukru brązowego-4 jabłka-3 gruszki-cynamonMąkę, masło, żółtko wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kule i w folii wkładamy na 1h do lodówki.Na patelni karmelizujemy cukier i łączymy z pokrojonymi w kostkę owocami. Posypujemy cynamonem, smażymy kilka minut.Na posmarowaną masłem tarte wykładamy w formie kopca owoce. Przykrywamy rozwałkowanymi płatami ciasta. Pieczemy w 210 stopniach
BaRepaskominkiem 24 cm piec w 200C około 40 minut do suchego patyczka polewę toffi z opakowania przełożyć do miseczki, dodać 5 dag białej czekolady, 2 łyżki śmietany 18% i w kąpieli wodnej roztopić mieszając ciasto wystudzone wyjąć z formy i polać polewą, posypać kolorową posypką taką babkę lubimy np. z dżemem domowym z jabłek i śliwek...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmasła. Dodaj pokrojone jabłka, cynamon, miód i sok z cytryny. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Kokilki wysmarować olejem rzepakowym i posypać otrębami owsianymi. W dużej misce wymieszaj mielone migdały, otręby owsiane, cukier i masło. Zapełnij kokilki masą jabłeczną do 1/3 wysokości. Następnie nałóż na nie porcje ciasta i dociśnij. Piec w rozgrzanym do 180 stopni
Anioły w kuchniśliwkami, jabłkami czy gruszkami. warto też zrobić z dżemem dyniowym lub z żurawiną. Można je połączyć z każdym owocem. Zawsze się udaje i każdy je lubi! Dzisiaj klasyk, kruche ze śliwkami! Mnniami! SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 400 g mąki pszennej - 200 g masła schłodzonego - 3 żółtka schłodzone - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 170 g cukru zmielonego (kryształ się
SMYKWKUCHNI