jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:306/436)

Placuszki z białego sera z masłem orzechowym i figami 176

łyżki mąki 2 łyżeczki cukru z wanilią  szczypta proszku do pieczenia Przygotowanie Białko ubijamy na sztywną pianę. Ser mieszamy z żółtkiem, cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Całość łączymy delikatnie z ubitą pianą. Placuszki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (masło lub olej) z obu stron na złoty kolor. Podajemy z masłem orzechowym i figami.  To moja propozycja. Ale równie(...)dobrze będą smakowały z cukrem pudrem czy ulubionym dżemem.  Jeśli szukasz innych inspiracji, polecam Ci moje: Placuszki z serka Ricotta Omleciki kokosowe z owocami Owsiankowe oponki z jabłek    Pozdrawiam, Ania

Mój Smak na Życie
Czekoladowe gofry 190

cukrem pudrem, ale również możecie je podać z rozpuszczoną czekoladą, bitą śmietaną czy owocami. Wcześniej na moim blogu podawałam przepis na domowe gofry  i gofry waniliowe z karmelizowanym jabłkiem (przepis)  . Zawsze tak mam, że mam pewne takie fazy na smażenie tych wafli, a potem długo, długo spokój i ponownie gofrownica idzie w ruch. To teraz zapraszam(...)czekoladowe gofry. Składniki 2 szklanki mleka 5 łyżek cukru (lub według własnych smaków) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia 2 jajka 1/4 szklanki wody 1 łyżka startej czekolady Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać trzepaczką (rózgą). Bardzo dokładnie tak, aby było jednolite ciasto. Gofrownicę rozgrzać i wlewać ciasto

O kuchni z uczuciem
Ślimaczki z jabłkami i orzechami. 111

czasie wymieszać łyżką, dodać jajko i wyrobić ciasto. Na samym końcu wlać masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie(...)Następnie zrolować dość ciasny rulon. Foremkę na muffiny wysmarować masłem. Rulon pokroić na plastry grubości około 4 cm. każdy włożyć do dołka foremki. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 25- 30 min. w 180C. aż lekko zbrązowieją. Należy jednak uważać aby od dołu nam się nie przypaliły za bardzo.   Po ostudzeniu można polukrować. lukier ; 3 łyżki mleka kilka

Radość kipiąca uśmiechem.
dania z gęsi 102

pierś z gęsi z figami pierś z gęsi z grilla piersi gęsie smażone, w sosie jabłkowym   gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych gęsie nogi w kadarce   uda gęsi w czerwonej kapuście pierś gęsi podwędzana - domowa wędlina okrasa gęsie pipki - nadziewane szyje gęsie gęsi pipek(...)gulasz z gęsich żołądków pasztet z gęsi z żurawiną pasztet z wątróbki gęsiej gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi z gęsi z nutą pomarańczy wątróbka z gęsi z jabłkami rosół z gęsi z pierożkami z gęsi zupa z gęsi z zacierkami zupa grzybowa na gęsinie gęś kocha wino wino do gęsi

królestwo garów
Kaczka duszona, z czerwoną kapustą i jabłkami 114

godziny. Kapustę poszatkować, osolić, wymieszać i odstawić na 20 minut. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Starte jabłka wymieszać z odciśniętą kapustą. Kaczkę napełnić kapustą z jabłkami. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Dno gęsiarki z grubym dnem, posmarować olejem, obsmażyć kaczkę ze wszystkich stron, następnie wlać cydr, dodać goździki, kardamon i cynamon, dusić(...)przykryciem na niewielkim ogniu. Dusić do miękkości – około 3 godzin. W razie potrzeby dolać trochę wody. Gotową kaczkę wyjąć z gęsiarki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżkę miodu wymieszać z łyżką sosu z duszenia i posmarować nim kaczkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.    W tym czasie odcedzić sos, doprawić do smaku

królestwo garów
Sałatka z pieczonych warzyw 179

Zaintrygowana przepisem na sałatkę z pieczonych warzyw, pomyślałam, że koniecznie musze ją wypróbować. Nie chciałam się jednak posiłkować żadnym przepisem, tylko intuicyjnie wybrałam warzywa i zrobiłam tak jak mi podpowiadał mój kulinarny nos ;-))) Wyszła oryginalna, smakowita sałatka. Już wiem, że często będę ją serwowała, bo jest tego warta. Na dwie porcje: 1 bakłażan (młody) 1 mała cukinia(...)papryka czerwona, słodka 1 cebulka 1 jabłko 1/2 pora 1 saszetka Kujawski ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią. sól, pieprz Bakłażana, cukinie, jabłko i czerwoną paprykę pokroić w dużą kostkę, cebulę w piórka a pora w paski. Warzywa wysypać na blachę z piekarnika, ale nie mieszać, tylko ułożyć każde warzywo osobno na płasko. Lekko posolić

Jadło i czytadło
Polędwiczka wieprzowa z czerwoną cebulą 196

masła klarowanego do smażenia Marynata: - 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki - kilka gałązek świeżego rozmarynu - 2 liście laurowe rozkruszone  - 4 gałązki świeżego oregano posiekanego - 200 ml soku z jabłek - 100ml oleju rzepakowego lub rydzowego - 100ml czerwonego wina półsłodkiego  - 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne - świeżo mielony pieprz - szczypta soli Mięso oczyszczamy z błon, po czym wrzucamy(...)Następnego dnia obsmażamy polędwiczkę na rumiano z każdej strony. Dorzucamy cebulki. Podlewamy lekko półsłodkim czerwonym winem, chwilę smażymy. Polędwiczki z cebulkami przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do pieca nagrzanego do 175 stopni C na 20 do 30 minut. W czasie pieczenia polewamy mięsko tłuszczykiem, który się wytapia. Podajemy z ulubionymi dodatkami - pyszności

Sajkofanka smaku
Sylwestrowe grillowanie – polecane przepisy 146

szklanki ketchupu (dobrej jakość np. Heinz) 4 łyżki masła ½ szklanki Jack Daniels lub innej whiskey dobrej jakości 5 łyżek brązowego cukru 3 łyżki melasy 3 łyżki octu z jabłek 2 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 4 łyżeczki musztardy Dijon 1 ½ łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżeczki dymu w płynie 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka pieprzu(...)cayenne ½ łyżeczki czosnku Przygotowanie: Grilla rozgrzać do wysokiej temperatury, następnie zmniejszyć ją do około 230 stopni. Mąkę wymieszać z solą i pieprzem i obtoczyć w niej podudzia. Podudzia piec około 20 minut z jednej strony (najlepiej używając do tego metody pośredniej albo specjalnego stojaka do pieczenia podudzi) aż ładnie zbrązowieją. W międzyczasie wszystkie składniki sosu umieścić w rondelku i dokładnie

naRuszcie
Crumble z jabłkami 108

wykorzystania :>Potrzebujemy (na 4 kokilki o średnicy 8cm):2 małe jabłka50g masła1,5 łyżeczki syropu ryżowego3 łyżki płatków owsianych50g cukru150g mąkiOdrobinę octu balsamicznegoOdrobinę przyprawy do piernikaCiut wiórek kokosowychObrałam jabłka ze skórki, pokroiłam w kostkę, skropiłam octem balsamicznym, posypałam szczyptą przyprawy do piernika wymieszałam i przełożyłam do kokilek, przykryłam połową łyżeczki syropu ryżowego (na każdą kokilkę). Masło razem(...)cukrem wymieszałam aż powstała kruszonka. Na koniec wszystkie kokilki posypałam kruszonką z odrobiną wiórek kokosowych na górze :> I już!Wsadzamy kokilki do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy je przez 20 minut

Emcia Pichci
Christmas Mince Pie z Angli 132

imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki(...)braku takich foremek użyłam foremki na muffinki. Do foremek nałożyć farsz (nie do pełna) a następnie przykryć kółkiem z ciasta i skleić brzegi. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 o C przez około 20 minut do zrumienienia ciasta. Ciastka lekko przestudzić, wyciągnąć z foremki, oprószyć cukrem kryształem (NIE pudrem!) i podawać na ciepło

Mama Gotuje
Zakwas buraczany 176

Za niedługo święta a jak święta to musi być barszcz. Ale najlepszy na domowym zakwasie. Przed świętami dużo pracy ale zakwas można nastawić wcześniej. Gotowy zakwas

Ala piecze i gotuje
Kruche ciasto z borówkami 208

swoim małym jestestwem. Zatem ciasto borówkowe to w tej chwili propozycja idealna. Zapraszam! Kruche ciasto z borówkami 2,5 szkl. mąki pszennej 250g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego 5 żółtek 2-3 łyżki śmietany 18% 5 białek  pół laseczki wanilii 3/4 szkl. cukru kokosowego lub stevii 4 płaskie łyżki skrobi(...)minimum i wsypać skrobię ziemniaczaną, poczekać aż się dobrze połączą i cieniutką stróżką, ciągle miksując, wlać olej. Na koniec wrzucić ziarenka z połowy laski wanilii. Gotową piankę wyłożyć na jabłka. Można zostawić ją w takiej formie, albo posypać kruszonką. Mój przepis na kruszonkę: 150g zimnego masła 100g mąki pszennej 50g zmielonych orzechów włoskich 50g cukru kokosowego albo 4 łyżki

Przepysznik - BLW i nie tylko
Dżem z fig. I kilka słów o powrocie 168

się tak skomplikowanie wyrażę. Lubię budować swój własny świat i nie lubię , gdy ktoś wpada mi weń nieproszony.  Wykorzystując możliwości, jakie daje posiadanie kuchni, zabrałam się za pieczenie i kolejne przetwory. Sezon na te drugie powoli się kończy; coraz zimniej, coraz ciemniej, coraz mniej sezonowych warzyw i owoców. Trzeba więc korzystać, póki się da! U mnie znowu figi(...)roku sięgałam po nie wyjątkowo często. Uwielbiam ich delikatny, słodki smak i miliony drobnych pesteczek pękających między zębami. Tym razem zamknęłam je w słoikach w doborowym towarzystwie jabłek z pobliskiej jabłonki i aromatycznego kardamonu. Kardamon do jabłek pasuje znakomicie (według mnie tak samo dobrze jak cynamon, a może nawet lepiej), z figami również komponuje się wybornie. Gdy więc

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Maślana szarlotka 202

zrobi się twarde i takie ma być. Warstwa z jabłkami: Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę. Połowę ciasta kruchego ścieram na tarce jarzynowej o grubych(...)blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wym 25/30 cm , lekko dociskam ręką. Wykładam masę jabłeczną i na ścieram drugą połowę ciasta. Wkładam placek do nagrzanego piekarnika do 180*c piekę 45 minut-do zrumienienia. Zimne ciasto  posypuję pudrem. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 144

sułtańsku Łosoś wędzony à la tatar Pasztet z selera z orzechami włoskimi i oliwkami Tatar ze śledzia Wigilijna kapusta z pieczarkami Śledzie z grzybami leśnymi i cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym(...)barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię Karp smażony w ziołowej panierce Śledzie po cygańsku Kapusta z grochem

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania