jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:311/436)

Jabłecznik z orzechową kruszonką 176

doprowadzić do wrzenia. Dodać rozmieszany budyń i ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej(...)rozprowadzić i docisnąć dłonią, robiąc 3cm brzeg.     5. Przygotowany spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wierzch posypać resztą kruszonki. Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut (po około 30 minutach można ciasto nakryć folią, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło). Piekłam na najniższym poziomie

Mała Cukierenka
Jabłecznik z orzechową kruszonką 434

doprowadzić do wrzenia. Dodać rozmieszany budyń i ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej(...)rozprowadzić i docisnąć dłonią, robiąc 3cm brzeg.     5. Przygotowany spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wierzch posypać resztą kruszonki. Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut (po około 30 minutach można ciasto nakryć folią, żeby za bardzo się z wierzchu nie spiekło). Piekłam na najniższym poziomie

Mała Cukierenka
Ciasto śliwkowe z kruszonką 146

Jesienią starajmy się wykorzystywać wszystkie jej dary, gdyż najlepiej smakują i cenowo są przystępne. Wcześniej były jabłka w szarlotce , a dziś będą w roli głównej pyszne śliwki węgierki. Węgierki będą na ucieranym cieście i z pyszną bardzo chrupiącą kruszonką. Ciasto śliwkowe jest o umiarkowanej słodyczy, więc jeśli ktoś lubi bardzo słodkie to powinien zwiększyć nieco ilość dodanego cukru. Oczywiście(...)należy również brać pod uwagę jak słodkie mamy śliwki. Do tego ciasta najlepiej użyć prawdziwych węgierek, gdyż nie są wodniste i w cieście podczas pieczenia nie rozpływają się. Składniki: (forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Ciasto: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżki śmietany kruszonka

Kuchcik gotuje
Szarlotka 185

jedną nieco większą od drugiej. Większą częścią ciasta wykładamy tortownicę dociskając mocno do spodu i brzegów formy (podobnie postępujemy jeśli robimy ciasto na blaszce). Na wyłożony spód nakładamy jabłka i dokładnie wyrównujemy wierzch. Resztę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm podsypując w razie potrzeby mąką. Przykładamy talerz o średnicy tortownicy i wycinamy kółko. Do zostawionego(...)smarujemy brzegi ciasta w tortownicy i brzegi wyciętego kółka – dzięki temu całość dobrze się sklei. Kółko nawijamy na wałek i przenosimy na wierzch ciasta. Brzegi dokładnie dociskamy palcami. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. Gotowe ciasto wyciągamy z formy i przekładamy na kratkę, żeby nieco ostygło, dzięki temu nie zrobi się mokre i będzie idealnie

Ciastkozercy
Bułeczki z lukrem śmietankowym---Bagel con crema di glassa 131

Nadzienie: Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne ,starkować na dużych oczkach. Przełożyć do garnka ,dodać masło i cukier, poddusić aż jabłka wyraźnie zmiękną, zdjąć z ognia, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać(...)palcami  ,i w środek każdej bułeczki daje 1-2 łyżeczki nadzienia 1.Brzegi zlepić , chowając zlepienie pod spód. Formować okrągłe bułeczki Gotowe bułeczki ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując 2-3 cm odstęp i posmarować mieszanka rozbełtanego jajka i mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia Bułeczki piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury

w mojej kuchni
Warzywne samosy 143

się po obejrzeniu filmu pt. " The Mistress of Spices ". Najwyższy zatem czas na ich przygotowanie :) Dodatkiem do nich były domowej roboty konfitura z czerwonej cebuli i chutnej z dyni, jabłek i chili. Składniki : Nadzienie 7 małych młodych ziemniaków 3 łyżki mrożonego groszku marchew pół cebuli ok. 2 cm świeżego imbiru płaska łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka garam masala łyżka rozdrobnionych(...)groszek. Wymieszać. Zdjąć z ognia, wycisnąć sok z limonki. Doprawić do smaku solą. Ciasto 300 g mąki pszennej pół łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego kminku 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miękkiego masła (jeśli macie klarowane (hinduskie ghee), będzie jeszcze lepsze) 3 łyżki jogurtu naturalnego olej do smażenia (ok. 300 ml) Składniki ciasta (z wyjątkiem jogurtu) wymieszać. Stopniowo dodawać

Weekendy w domu i ogrodzie
Aromatyczny świat herbat Teekanne. 98

Wpis archiwalny (z poprzedniej wersji bloga) Moi drodzy, dziś zapraszam Was do aromatycznego świata herbat. Dzięki uprzejmości firmy Teekanne mam niebywałą przyjemność spróbować nowych smaków herbat

Słodkie okruszki
Placuszki z serka wiejskiego z jabłkiem, cynamonem i kardamonem 130

Moja Córcia nie lubi serka wiejskiego czy jogurtu naturalnego, bo są kwaśne-woli Panienka słodkie życie ;) dlatego szukam sposobów, by podawać Jej tego typu nabiał w

Kolorowy Przepisownik
Najprostsza szarlotka świata - American Pie 237

Coś na szybko... Coś na ciepło... Coś na słodko... Przyznaję się bez bicia - nie popisałem się dzisiaj pracowitością, ani kreatywnością. Ale... jakie to wyszło dobre :) Przygotowanie

Wyprawy kulinarne
Szarlotka tatrzańska 164

Witajcie! Ta szarlotka to pierwsze ciasto jakie upiekłam od narodzin synka. Jest to typowy jesienny wypiek z szarą renetą i cynamonem. Polecam!Składniki:25 dag mąki

Kuchnia domowa Ani
Pomidorowy chleb orkiszowy 167

Pierwszy raz uczestniczyłam w Weekendowym Wypiekaniu na śniadanie.  W tym tygodniu w ramach tego pieczenia, piekliśmy orkiszowy chleb pomidorowy z przepisu Dany .  Miałam z chlebem troszkę problemu, ponieważ moje ciasto było strasznie wodniste pomimo tego, że użyłam ciemniejszej mąki niż w przepisie.  Podejrzewam, że chodzi tu o stopnień wodnistości pomidorów.  Mimo wszystko chleb się udał(...)problemów.    Składniki: zaczyn: 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, (użyłam razowej 2000) 200 g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej.  Ciasto właściwe: Cały zaczyn 400 g zmiksowanych, krojonych, pomidorów z puszki, 350 g mąki orkiszowej białej, typ 630 lub 700, ( dałam typ 2000, około

Sto kolorów kuchni
Kruche z rabarbarem 126

sukcesie szarlotki z kruszonką, która stała się naszym rodowym ciastem, postanowiłam jabłka zastąpić rabarbarem. Ciasto wyszło lekko kwaskowe z pyszną pianką o smaku waniliowym i chrupiącą kruszonką. Polecam w sezonie rabarbarowym, bo teraz smakuje najbardziej i nieodłącznie kojarzy się z końcem wiosny i początkiem lata. Później już tak nie smakuje(...)jest całe mnóstwo innych owoców, które go godnie zastępują. Składniki: Ciasto kruche • 2 szklanki mąki pszennej • 250 g masła • 5 żółtek • 2 łyżki cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Rabarbar • 5 łodyg rabarbaru • 1 budyń waniliowy • 4 łyżki wiórek kokosowych Beza • 5 białek • 1 szklanka cukru • 2 budynie waniliowe • cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche

To co kocham
Jak zrobić obiad na przeziębienie 194

pokrój na talarki i natrzyj ją oliwą. Ułóż wszystkie składniki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, po czym włóż do środka blachę i piecz przez 25 minut. Upieczone warzywa wyłóż na talerz i posyp solą oraz przyprawami. Możesz podawać z hummusem lub dipem czosnkowym. Ziemniaki zawierają dużo potasu. Danie to zawiera skrobie, która odżywia(...)witaminy C. Szybko się robi, dlatego warto je wykorzystać jako inspiracje do dań dla chorego. Rozgrzewający napój dla przeziębionego: Składniki: 200 ml wrzątku Herbata Earl Grey 3-4 plasterki jabłka 2 plasterki pomarańczy 1 plasterek cytryny 1 łyżeczka tartego imbiru 1 łyżka miodu   Przygotowanie: Zaparzamy herbatę i czekamy aż trochę wystygnie. Następnie dodajemy dodatki. Należy pamiętać by cytrusy

Codogara
Brukselka i brokuły w sosie curry 188

Wykonanie:   Na dużej patelni podsmażamy cebulę na maśle. Dodajemy  mąkę  i dobrze mieszamy drewnianą łyżką . Cały czas mieszamy i stopniowo dolewamy połowę  bulionu . Dodajemy  jabłko i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut , po trochu dolewamy bulion. Aby sos miał gęstą i kremową konsystencję zmiksowałam całość . Na końcu dodałam curry , sól , pieprz i śmietanę . Gotujemy(...)gotujemy brukselkę i brokuły w  osolonej wodzie ( 10 minut) . Warzywa po ugotowaniu dokładnie odsączamy na sitku , następnie układamy na półmisku i polewamy sosem . Bardzo dobrze smakują z kurczakiem pieczonym i pieczonymi ziemniaczkami .  Smacznego

Gorący kąsek
Kaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem ( Młodzowy kuch z kruszonką i glancem) 215

sparzonych i oszuszonych) Mąkę przesiać do misy, wymieszać z cukrem. Dodać zaczyn, jaja, żółtka i pozostałe mleko. Zacząć wyrabiać ciasto (najłatwiej mikserem z hakiem). Gdy składniki się połączą dodać jabłko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Będzie dość luźne i klejące, ale nie należy dodawać więcej niż 2-3 łyżki mąki. Pod koniec wyrabiania dodać masło i rodzynki. Ciasto przełożyć(...)podwojenia objętości - na ok. godzinę. W tym czasie przygotować kruszonkę. Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz króciutko zagnieść. Formę (u mnie 36x21 cm) posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, posypać kruszonką. Odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 45-50 minut. Kruszonka 200 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania