jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:304/436)

Racuszki śniadaniowe "U Bogusi: 179

Złociste, chrupiące, żółciutkie placuszki, ciepłe podane wprost z patelni są wspaniałe, ale jeśli zostaną nam, na zimno równie dobrze smakują, nawet do zabrania do pracy, no

kgwjanczewo
Dania mączne 208

Pierogi z kapustą i grzybami Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym Knedle z truskawkami na musie Pierogi z truskawkami Pierogi z dynią i soczewicą Kopytka z

Ala piecze i gotuje
Chleb pszenno żytni na zakwasie 128

Już pisałam wcześniej, że bardzo mi się spodobało pieczenie chleba, mimo że muszę się jeszcze o tym sporo nauczyć. Po łatwiejszych chlebkach drożdżowych przyszedł czas na chleb pszenno żytni na zakwasie… Najbardziej pracochłonne i stresujące w przygotowaniu chleba na zakwasie jest… wyhodowanie zakwasu. Zwlekałam z tym dość długo, ale w końcu skorzystałam z doświadczenia Liski (http://pracowniawypiekow.blogspot.co.uk/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html)Musz(...)powiedzieć, że było ciężko… nie wiedziałam, czy dobrze wszystko robię, bo na początku nic się nie działo… Dopiero później zaczęłam się domyślać, że jest dobrze. Poczułam zapach jabłek i widziałam, że zakwas zwiększa objętość. Na szczęście zdążyłam go wyhodować jak było włączone ogrzewanie, bo jednak ciepło jest warunkiem niezbędnym do jego wzrostu. Teraz jest już silny

UgotujmyTo.pl
Sernik w herbatnikach - bez pieczenia 436

pieczenia, bo kto wytrzyma w kuchni od nagrzanego piekarnika... I tak właśnie powstał taki śliczny "Cudaczek". Słodkie ciacho z owocami i sernikiem w środku.  Nie dość, że się ładnie prezentuje (chyba nie zaprzeczycie?!), to naprawdę w smaku mi bardzo smakował. Taki "składak" :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 250g herbatników maślanych 250g herbatników kakaowych 4 duże jabłka

Kuchnia w czekoladzie
VINIFOLIES 2016 i Dolina Loary 142

jabłko i lekka słoność. Muscadet to szczep wykorzystywany do produkcji bardzo różnorodnych win. W Dolinie Loary nosi on nazwę Melon de Bourgogne. Dwie trzecie muscadetów produkowanych jest metodą „ sur lie”. Oznacza to, że po zbiorach leżakują w kadziach lub beczkach od 5 do nawet 14 miesięcy na osadzie drożdżowym. Sauvignon blanc i crème brullee z koziego sera,pieczone

królestwo garów
Kiełbasa biała pieczona. Polska klasyka obiadowa na co dzień i od święta 166

pieczoną białą kiełbasę można jeść tylko na Wielkanoc. Na obiad imieninowy, chrzcinowy, komunijny i na zwykły niedzielny też się nada biała kiełbaska. A co tam, może Wam się przyda: Składniki: biała kiełbasa (oczywiście dobra gatunkowo) 1 średnia cebula czosnek (ilość w zależności od intensywności przyprawienia kiełbasy ) majeranek otarty odrobina tymianku i cząbru opcjonalnie - twarde soczyste i kwaskowate jabłko oliwa(...)przybyciem gości nie nasmrodzić w domu - upieczoną wstępnie, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy wytopionym sosem. W dzień podania odpiekamy kiełbasę w przykrytym naczyniu z dodatkiem pokrojonego w ćwiartki jabłka (bez obierania). Wychodzi pysznie, aromatycznie soczyście z pyszną polewą ziołowo - jabłkową. Mmmm... było pysznie. I pewnie dlatego publikuję przepis - by nie poszedł w zapomnienie. A może na wszelki wypadek

Kuchnia po mojemu
lebkuchen pyszne świąteczne pierniczki 321

Pieczemy przez ok. 12- 15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu wykładamy na kratkę do wystudzenia (gdyby były bardzo miękkie pozostawiamy je przez ok. 2 min. na blaszce a następnie wykładamy na kratkę). Po wystygnięciu polewamy je rzadkim lukrem. Gdyby pierniczki stwardniały umieszczamy je w wilgotnym pomieszczeniu lub do naczynia w którym je przechowujemy umieszczamy kawałki jabłek

Domowy Smak Jedzenia
Buły z jabłkami 97

jabłka, rodzynki, 1 łyżkę oleju, 1 łyżkę syropu klonowego, pozostały cukier i mąkę z tapioki. Dokładnie wymieszać. Po czasie wyrastania ciasta ponownie chwilkę je wyrobić i podzielić na tyle części ule chcemy bułeczek, w moim przypadku było to 6. Każdą porcję ciasta rozwałkować, nałożyć łyżką porcję farszu i uformować bułki. Ułożyć buły w formie wyłożonej papierem do pieczenia

greenscarf
Beza z owocami i czekoladą 173

porcji: 1 białko 50 g drobnego cukru ( nie cukru pudru) szczypta soli   6 łyżek mielonego twarożku 6 kostek gorzkiej czekolady 6 łyżek konfitury z moreli i jabłek (lub innej)   maliny, jagody, borówki   jadalny złoty brokat glassa balsamiczna Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni. Białko ubijamy ze szczyptą soli. Gdy będzie już prawie sztywne zwiększamy obroty miksera(...)maxa i powoli dosypujemy po łyżce cukru. Ubijamy do momentu aż cukier się rozpuści a masa stanie się gęstą, klejąca i błyszcząca. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ubite z cukrem białko tworząc 6 krążków o średnicy mniej więcej 4-5 cm. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 100 stopni

Mienta blog
Jabłka pieczone z kaszą kuskus i bakaliami 176

"If you can't fly, then run, if you can't run, tehn walk, if you can't walk, then crawl, but whatever you do, you

My simple kitchen
Ciasto owocowe a'la skubanek 198

Pyszne ciasto połączone z miksem owoców - śliwek, jabłek i brzoskwiń zalanych puszystą pianką to smak nadchodzącego lata... (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 4 szklanki mąki 5 jajek

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 279

jabłka i marchew, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i natkę pietruszki, wlewamy olej, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Odstawiamy surówkę na kwadrans aby smaki się przegryzły Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty jest według mnie najlepsza, bez udziwnień i modnych dodatków smakowych, ze składników które zawsze są pod ręką. Tym razem surówka została przygotowana do mielonych pieczonych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DROŻDŻÓWKI Z JABŁKIEM 97

Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać wydrylowane i pokrojone śliwki. Przełożyć owoce na patelnię i zasypać cukrem. Smażyć aż owoce zmiękną, rozpadną i odparują. Doprawić cynamonem, kardamonem i imbirem, zestawić z ognia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę i lekko wyrobić.   Formować okrągłe bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia

Kuchnia w opałach
Rolada biszkoptowa- galaretkowo - śmietanowa z wiśniami 290

możne przerażać jej zwijanie. Jednak gdy spróbujemy i ją wykonamy na pewno rolada częściej zagości na naszych stołach. Na blogu można znaleźć przepis na  biszkoptową roladę z jabłkami i roladę waflową z bananem a teraz dołączy do nich rolada z nadzieniem galaretkowo - śmietanowym.W mojej wersji ciasta  do nadzienia użyłam bitej(...)galaretki i dla podkręcenia smaku kwaskowatych wiśni. Rolada pięknie się prezentuje więc z powodzeniem może zawitać na świątecznym stole :)Składniki:6 jajek6 łyżek mąki6 łyżek cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i chwilę miksować. Dosypać proszek do pieczenia i mąkę- delikatnie wymieszać i wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia( użyłam blaszki z wyposażenia

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Bułeczki na drugie śniadanie 180

jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną choć nie jest to konieczne. Łatwiej jednak układać drożdżówki na blasze gdy wiemy ile zajmą miejsca - inaczej zostawiamy spore odstępy między bułkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bułki

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania