się za nią nieziemsko, ona ubolewała nad powrotem. Tak chyba powinno być. Na tę jakże ważną okoliczność postanowiłam upiec ciasto. Tradycyjne, pachnące, pyszne. Wykorzystałam śliwki i jabłka prosto z targu. Powstał przepis na szybkie ciasto drożdżowe, na maślance (zalegającej w lodówce). Cynamonowa drożdżówka z antonówką i śliwkami, na maślance 130 ml maślanki łyżka cukru waniliowego(...)składniki i odstawiamy by drożdże ruszyły. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. W tym czasie przygotowujemy owoce. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki rafinady. Wrzucamy kawałeczki masła. Ciasto mieszamy z owocami i przekładamy do blaszki. Wyrównujemy. Posypujemy reszta cukru i cynamonu. Pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewiórycynamony, -0,5 łyżeczki mielonych goździków, - 1 paczka cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki(...)farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty. Szwy nie mogą puścić! W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować żółtkiem. Piec na natłuszczonej blasze posypanej mąką, w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut. Gotowe kibiny muszą być suche i rumiane. Spożywamy je bez sztućców
w mojej kuchniłyżki wody - ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie Do rondla wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzać delikatnie aby cukier się rozpuścił. Zwiększyć płomień, dodać masło. Gdy masło się roztopi, dodać jabłka, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 minut, mieszając. Nadzienie zdjąć z ognia, dodać cynamon, wymieszać i przestudzić. Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem. Przykryć ściereczką(...)stolnicę posypaną mąką i podzielić na 16 części. Uformować placuszki. Na środku ułożyć po łyżce nadzienia. Palcami zwilżonymi olejem zlepić brzegi. Ułożyć łączeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 o C. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie
Świat SmakuTo był dla mnie ciężki tydzień...W szkole masa zaliczeń, bo z powodu miesięcznych praktyk pojawię się tam z powrotem dopiero 7 stycznia. Całe szczęście większość
chili & sugarKiedy jest sezon na szybki jabłecznik ? ZAWSZE!!! To jedno z moich ulubionych ciast. Pięknie pachnie, cudownie wygląda… i jest bardzo proste do zrobienia. Jabłecznik z
Kulinarna Patilogia"Nieboszczyk pan mój, Stolnik, pierwszy pan w powiecie, Bogacz i familiant, miał jedyne dziecię, Córkę piękną jak anioł [...] I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano
kgwjanczewopszennej szczypta soli 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Orzechy drobno posiekać. Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać serek mascarpone i mleko. Zmiksować do gładkości. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj miód(...)się z czymś kwaskowatym, dlatego ja podałam z musem jabłkowym. Polecam ten posiłek zarówno na obiad, jak i na kolację bądź jako deser. Smacznego! Mus jabłkowy Składniki: 3 średnie jabłka sok z 1 cytryny 2 łyżki miodu Przygotowanie: Jabłka umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne i pokrój na drobno, przełóż do garnuszka. Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj
Anioszek w kuchnikrótszy. A smak... Co będę pisać, jemy ją prawie do wszystkiego, a czasem wyjadamy samą prosto ze słoika. Wspaniała do zupy i jako dodatek do kanapek albo jako surówka do pieczonej ryby. I jest bardzo uzależniająca... ;) Kimchi - koreańska kiszona kapusta pekińska Składniki: 1 duża kapusta pekińska (powinna być ładna i jędrna, najsmaczniejsza wg mnie z ładnymi, zielonymi liśćmi(...)ząbki czosnku (1 łyżka przeciśniętego przez praskę) 3-4 cm kawałek świeżego imbiru (1 łyżka utartego) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 1/2 utartego jabłka 1/2 utartej gruszki 3-4 zielone cebulki Z kapusty ściągam zewnętrzne 2-3 liście, płuczę, osuszam, kroję na połówki wzdłuż i na duże kawałki (patrz zdjęcie wyżej), przekładam
Kuchnia PrezydentowejWykwintna tarta z jabłkami moczonymi w białym winie, z budyniem o smaku prawdziwej wanilii, tylko dla dorosłych, zachwyca smakiem i aromatem! Dziś 8 marca.... dla wszystkich
Wanilia i KardamonNiecodzienne placuszki przygotowane ze zmielonej kaszy jaglanej :) Ciasto jest dość wymagające, lepkie, trudniejsze w smażeniu niż tradycyjne pancakes, ale zdecydowanie warte zachodu :) Przepis pochodzi z moich
Chocolate Muffin BlogBabka z jabłkami to pomysł na wilgotne, puszyste i bardzo smaczne ciasto. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Babka z jabłkami to przepis na łatwe
UgotowaćJa użyłam już wcześniej przerobione przeze mnie jabłka :)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (bez termoobiegu).Aby przygotować kruszonkę, masło pokrój na małe kawałki, wymieszaj z
Kredowe MenuUwielbiam ucierane ciasta!Te na maślance … na jogurcie,które powodują , że ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste!Jak wiemy ciasta takie robi się błyskawicznie , a
Ostra na SłodkoMiała być szarlotka tatrzańska ale jak to w życiu bywa plany sowią drogą a realizacja swoją. Nigdzie nie mogłam kupić jabłek szara reneta, które podobno są
RAROSSApołączenia się z masą). Następnie dodajemy wymieszane suche składniki oraz likier i mieszamy na jednolitą masę przy pomocy szpatułki. Ciasto równomiernie rozkładamy do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25-30 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: (masę przygotowujemy wieczór wcześniej) 300 ml śmietany kremówki(...)lodówce na noc. Po tym czasie ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Całkowicie wystudzone muffiny delikatnie wydrążamy od góry do ok. 1/2 części babeczki np. przy pomocy przyrządu do wydrążania jabłek lub łyżeczką. Napełniamy dżemem a wierzch dekorujemy kremem. obsypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi i pralinką kokosową. Przechowujemy w lodówce. /inspiracja z mojewypieki.com
Domowy Smak Jedzenia