wielkości około 1 cm (pierniczki podczas pieczenia powinny się ze sobą zetknąć). Tak przygotowane pierniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 15 - 20 minut (u mnie przez 18 minut), aż do lekkiego zarumienienia. Wystudzić. Przygotować lukier: do miseczki wsypać cukier puder i kawę, wlać wrzątek i energicznie wymieszać(...)pierniczki, jeszcze przed lukrowaniem, należy ułożyć na talerzu/kratce i umieści w pomieszczeniu o dużej wilgotności powietrza lub umieścić je w puszce/słoiku i włożyć do niej/do niego kawałki obranych jabłek. Należy pamiętać, aby sprawdzać stan jabłek co około 2 dni, bo mogą spleśnieć. Jabka nie powinny też za bardzo stykać się z pierniczkami. Najlepiej umieścić je na małym
Gospodyni Miejskasię za nią nieziemsko, ona ubolewała nad powrotem. Tak chyba powinno być. Na tę jakże ważną okoliczność postanowiłam upiec ciasto. Tradycyjne, pachnące, pyszne. Wykorzystałam śliwki i jabłka prosto z targu. Powstał przepis na szybkie ciasto drożdżowe, na maślance (zalegającej w lodówce). Cynamonowa drożdżówka z antonówką i śliwkami, na maślance 130 ml maślanki łyżka cukru waniliowego(...)składniki i odstawiamy by drożdże ruszyły. Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. W tym czasie przygotowujemy owoce. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wsypujemy 1/2 łyżeczki cynamonu i 2 łyżeczki rafinady. Wrzucamy kawałeczki masła. Ciasto mieszamy z owocami i przekładamy do blaszki. Wyrównujemy. Posypujemy reszta cukru i cynamonu. Pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewiórycynamony, -0,5 łyżeczki mielonych goździków, - 1 paczka cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki(...)farsz i zalepić tak jak pierogi. Starannie wykonać sploty. Szwy nie mogą puścić! W każdej bułeczce (na środku, przy splocie) zrobić dziurkę dla ujścia pary. Każdy kibin posmarować żółtkiem. Piec na natłuszczonej blasze posypanej mąką, w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut. Gotowe kibiny muszą być suche i rumiane. Spożywamy je bez sztućców
w mojej kuchniłyżki wody - ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie Do rondla wsypać cukier i wlać wodę. Podgrzać delikatnie aby cukier się rozpuścił. Zwiększyć płomień, dodać masło. Gdy masło się roztopi, dodać jabłka, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić 10 minut, mieszając. Nadzienie zdjąć z ognia, dodać cynamon, wymieszać i przestudzić. Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki i letnim mlekiem. Przykryć ściereczką(...)stolnicę posypaną mąką i podzielić na 16 części. Uformować placuszki. Na środku ułożyć po łyżce nadzienia. Palcami zwilżonymi olejem zlepić brzegi. Ułożyć łączeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 o C. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie
Świat SmakuTo był dla mnie ciężki tydzień...W szkole masa zaliczeń, bo z powodu miesięcznych praktyk pojawię się tam z powrotem dopiero 7 stycznia. Całe szczęście większość
chili & sugarKiedy jest sezon na szybki jabłecznik ? ZAWSZE!!! To jedno z moich ulubionych ciast. Pięknie pachnie, cudownie wygląda… i jest bardzo proste do zrobienia. Jabłecznik z
Kulinarna Patilogia"Nieboszczyk pan mój, Stolnik, pierwszy pan w powiecie, Bogacz i familiant, miał jedyne dziecię, Córkę piękną jak anioł [...] I już miał się oświadczać, lecz pomiarkowano
kgwjanczewopszennej szczypta soli 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Orzechy drobno posiekać. Jajka ubić z solą, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać serek mascarpone i mleko. Zmiksować do gładkości. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Dodaj miód(...)się z czymś kwaskowatym, dlatego ja podałam z musem jabłkowym. Polecam ten posiłek zarówno na obiad, jak i na kolację bądź jako deser. Smacznego! Mus jabłkowy Składniki: 3 średnie jabłka sok z 1 cytryny 2 łyżki miodu Przygotowanie: Jabłka umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne i pokrój na drobno, przełóż do garnuszka. Wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj
Anioszek w kuchnikrótszy. A smak... Co będę pisać, jemy ją prawie do wszystkiego, a czasem wyjadamy samą prosto ze słoika. Wspaniała do zupy i jako dodatek do kanapek albo jako surówka do pieczonej ryby. I jest bardzo uzależniająca... ;) Kimchi - koreańska kiszona kapusta pekińska Składniki: 1 duża kapusta pekińska (powinna być ładna i jędrna, najsmaczniejsza wg mnie z ładnymi, zielonymi liśćmi(...)ząbki czosnku (1 łyżka przeciśniętego przez praskę) 3-4 cm kawałek świeżego imbiru (1 łyżka utartego) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 1/2 utartego jabłka 1/2 utartej gruszki 3-4 zielone cebulki Z kapusty ściągam zewnętrzne 2-3 liście, płuczę, osuszam, kroję na połówki wzdłuż i na duże kawałki (patrz zdjęcie wyżej), przekładam
Kuchnia PrezydentowejWykwintna tarta z jabłkami moczonymi w białym winie, z budyniem o smaku prawdziwej wanilii, tylko dla dorosłych, zachwyca smakiem i aromatem! Dziś 8 marca.... dla wszystkich
Wanilia i KardamonNiecodzienne placuszki przygotowane ze zmielonej kaszy jaglanej :) Ciasto jest dość wymagające, lepkie, trudniejsze w smażeniu niż tradycyjne pancakes, ale zdecydowanie warte zachodu :) Przepis pochodzi z moich
Chocolate Muffin BlogBabka z jabłkami to pomysł na wilgotne, puszyste i bardzo smaczne ciasto. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Babka z jabłkami to przepis na łatwe
UgotowaćJa użyłam już wcześniej przerobione przeze mnie jabłka :)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (bez termoobiegu).Aby przygotować kruszonkę, masło pokrój na małe kawałki, wymieszaj z
Kredowe MenuUwielbiam ucierane ciasta!Te na maślance … na jogurcie,które powodują , że ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste!Jak wiemy ciasta takie robi się błyskawicznie , a
Ostra na SłodkoMiała być szarlotka tatrzańska ale jak to w życiu bywa plany sowią drogą a realizacja swoją. Nigdzie nie mogłam kupić jabłek szara reneta, które podobno są
RAROSSA