Tym razem w projekcie zawędrowaliśmy do zimnej Rosji. Niestety u nas za oknem też mroźno ale za to deser jest bardzo rozgrzewający Można zjeść go też
Kuchenne Wariacjepodstawa diet oczyszczających i regenerujących organizm. Z ugotowanej komosy można przygotować pyszne sałatki, wystarczy wymieszać ją z ulubionymi warzywami, można też podawać ją na słodko, na przykład z prażonym jabłkiem, cynamonem i rodzynkami. Jest lekkostrawna, bezglutenowa i bardzo smaczna. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 mały bakłażan 4 łyżki oliwy (2 do bakłażana+2 do sosu) 1 duża garść(...)wolnym ogniu przez 15 minut, aż komosa wchłonie całą wodę. Ugotowaną odstawiamy żeby ostygła. Bakłażana kroimy w kostkę, wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie solimy, polewamy 2 łyżkami oliwy i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Rukolę, paprykę, szalotkę i pomidorki drobno kroimy. Następnie do warzyw dodajemy ugotowaną komosę i upieczonego
Smakowity Blog Kulinarnysobą współgrają, tworząc apetyczny deser. Składniki: Spód: 1 szkl. kaszy jaglanej 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru (dałam trzcinowy) ziarna z jednej laski wanilii jajko Warstwa owocowa: 2 jabłka 2 gruszki 2 łyżeczki cynamonu 1-2 łyżki cukru (dałam trzcinowy) Kruszonka: 100 g masła 100 g mąki pszennej 100 g cukru Wykonanie: Kaszę przepłukać, wsypać do garnka(...)obrać umyć, pokroić w cienkie plastry i rozłożyć na kaszy, następnie posypać cynamonem i cukrem. Zrobić kruszonkę i posypać wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec ok. 45 minut
zadanie-gotowaniewywaru i ostudzić (wywar wykorzystać do przygotowania zupy) Kapustę wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnąć, włożyć do głębokiej patelni do duszenia dodać marchewkę startą na tarce , posiekaną cebulę, suszone jabłka (uprzednio wpłukać) podlać olejem, ok 2-3 łyżki, dodać kminek, podsmażyć mieszając, kiedy kapusta zacznie się miejscami rumienić , dodać ok 500 ml wody i gotować pod przykryciem(...)czarnym i ziołowym. Tak przygotowane danie może poczekać. Piekarnik nagrzać do temp 200 st. wstawić na ok 20 min z termoobiegiem. Żeberka w kapuście podałam z sałatką z pieczonych buraczków. PRZEPIS
Gotowanie jest łatweDzisiaj zapożyczone ciasto jogurtowe od Zosi C. Bardzo lekkie i wychodzi z brzoskwiniami, morelami, czy jabłkami (wszystkie opcje wypróbowane przeze mnie). Osobiście mam ochotę również wypróbować truskawkową opcję :) W przepisie jest tabliczka białej czekolady, która nie jest konieczna ( moja obecna wersja jest bez czekolady), ale z 20ml większą ilością jogurtu. Zachęcam do testowania przepisu i jego "ulepszania(...)cukru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) garść brzoskwiń (świeże lub z puszki) 1-2 łyżki startej skórki z cytryny lub limonki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec ubijania idodajemyjogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, pozostały olej
ChilliJemyksiążki E. Mrówczyńskiej "O jabłkach" Składniki: 10 g drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml wody 200 g maki pszennej typ 750 200 g mąki orkiszowej typ 1850 1,5 łyżeczki soli morskiej 100 g ugotowanych ziemniaków (przecisnąć przez praskę) 120 ml cydru 3 łyżki oliwy z oliwek 1 małe jabłko Drożdże wraz z cukrem(...)wlewamy zaczyn, następnie cydr i oliwę i resztę wody. Wodę wlewamy stopniowo, wykorzystujemy jej tyle aby ciasto, które zgniatamy było gładkie i sprężyste. Chwilę wyrabiamy i następnie dodajemy jabłko pokrojone w kostkę wraz ze skórką i ponownie chwilę wyrabiamy. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek
Delicious TitbitsNarodzenia, które niosą ze sobą przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje, zapach i smak korzenno - miodowych pierników, oraz chwile radości z otwierania prezentów. Zwyczajem przedświątecznym w Bullerbyn było właśnie pieczenie pierniczków. Dzieci miały do dyspozycji tylko jedną, jedyną foremkę w kształcie małego prosiaczka. Każde dziecko dostawało po dużym kawałku ciasta i mogło do woli wykrawać pierniczki(...)był najbliżej liczby ,,trzysta dwadzieścia dwa,, wygrywał nagrodę główną czyli ,, Piernikowego Zlepiucha,, !. W dzień Wigilii pachniało w domu lasem, bo w pokoju stanął dumnie świerk ozdobiony czerwonymi jabłkami, Aniołkami z waty, pierniczkami - prosiaczkami oraz mnóstwem cukierków. Dom był odświętnie przybrany kolorową bibułką i nowymi dywanikami z gałganka. Jedną z piękniejszych tradycji jaka dzieci pielęgnowały co roku był
Apetyczna babeczkaUwielbiam zacząć dzień od aromatycznej owsianki. Dziś zapraszam Was na dwuwarstwową piernikową owsiankę (z jabłuszkiem). Taka owsianka nie tylko cieszy smakiem, ale też doda energii na
Słodkie okruszkiwydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Dodać sok z cytryny i wymieszać. Na patelni rozpuścić masło, dodać wodę i cukier. Lekko podgrzewać, aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać jabłka wraz z sokiem i smażyć do momentu aż owoce lekko zaczną się rozpadać. Pod koniec smażenia dodać ziarna wanilii i delikatnie wymieszać. Skrobię ziemniaczaną rozpuścić w kilku łyżkach wody(...)nią wyłożyć owoce i równomiernie je rozprowadzić. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować i pokroić w paski, a następnie ułożyć je w szachownicę na owocach. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190°C przez ok. 50 minut
zadanie-gotowaniepory piersi kaczki podsmażałam, a potem piekłam w piekarniku. Tym razem przygotowałam ją inaczej. Smażenie rozpoczęłam od zimnej patelni, dość długo na stronie ze skórą, trochę mniej na drugiej i bez dodatku tłuszczu. Ten sposób smażenia powoduje, że tłuszcz wytapia się powoli, a nie ścina od razu na gorącej(...)dodatek owoców podkreśla smak pysznego mięsa. Składniki na 2 porcje: • 2 piersi kaczki • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki malin • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej • 2 jabłka Wykonanie: • Skórę na piersiach kaczki naciąć w kratkę, posypać solą i pieprzem. • Położyć na zimnej patelni skórą do dołu i dopiero wtedy włączyć kuchenkę
To co kochamsię przepisu. Drożdżowe nie ma prawa nigdy się znudzić, jest przecież tyle różnych wariacji jego nadziania i formowania, od bułeczek zaczynając, na plackach drożdżowych kończąc. Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi są rewelacyjną przekąską do zabrania w kieszeń do pracy na drugie śniadanie. Drożdżowy placek z owocami i kruszonką zaś wspaniale pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty. Poniżej kolejna(...)mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu – u mnie półtłusty 2-3 garście rodzynek 2 łyżki domowego cukru wani liowego – przepis do podejrzenia TU - można ewentualnie użyć zwykłego cukru i małe opakowanie
Grunt to przepis!szarlotka jest idealna jest dłuuuugie, zimowe i mroźne wieczory! Delikatna, krucha, ale wilgotna i bardzo aromatyczna - pełna jabłek , cynamonu i idealnie słodka, mimo, że jest prawie bez cukru! A jej przygotowanie jest ekspresowe! Jednym słowem - ulubiona! Jestem pewna, że jeśli spróbujecie, również zakochacie się w tym smakołyku! :) P.S. Mój Mąż nie znosi kokosu, ja z kolei uwielbiam(...)mąki (ja użyłam 300 g mąki zwykłej i 200 g mąki kukurydzianej - stąd lekko żółte zabarwienie ciasta) 2 jajka 200 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 250 g jogurtu naturalnego ok. 1,5 litra musu jabłkowego - o przygotowaniu musu jabłkowego przeczytacie dokładnie tutaj ! :) Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!kwiatów cukinii podwójna pierś z kurczaka sól pieprz ziołowy szczypta oregano 50 g żółtego sera oliwa Cukinię pociąć na kawałki 5-6 cm Wydrążyć środki przyrządem do wydrążania jabłek. Wydrążone środki od razy włożyć do brytfanki. Wyciąć tyle kawałków mięsa by włożyć je do środka cukinii. Posypać solą i pieprzem, skropić oliwą i włożyć do wnętrza cukinii. Patisony również(...)nadzienia i również ułożyć w brytfance. Całość skropić oliwą i posypać niewielką ilością sera żółtego. Zapiekać w temp 180 st przez ok 30 min. Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami
Gotowanie jest łatweinnymi owocami, aby w końcu być gotowe do spożycia. Skórka dojrzałego owocu jest bardzo (naprawdę bardzo) miękka i ma lekko czerwony kolor. Jeśli chcecie przyspieszyć ten proces, umieśćcie mango, jabłko i banana w plastikowej lub papierowej torebce na kilka dni. Uwaga, aby nie zapomnieć o tym tropikalnym przysmaku :) Lista powodów, dla których warto jeść mango jest długa, ale przytoczę kilka(...)towarzystwie jogurtu naturalnego i truskawek tworzy idealne śniadaniowe zestawienie :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny garść mrożonych truskawek 1/3 bardzo dojrzałego mango Truskawki rozmrozić , pozostawiając je na noc w misce. Można również wykorzystać odpowiednią funkcję
Chocolate Muffin BlogMocno kakaowe, z czekoladowym sercem. Miękkie, duże, pachnące. Okazały się jeszcze lepsze. Są NIE-ZIEM-SKIE! Czekolada i kokos to dwie połówki pomarańczy. Są idealnym połączeniem, jak jabłka i miód karmel, jak kino i popcorn, jak piątek i wino, jak Marcin i komputer ...ja! Po krótkim zastanowieniu, mój luby jest pomarańczką podzieloną na 3 równiutkie części:) Moim drugim(...)Składniki (ok.20 DUŻYCH ciastek): 4 łyżki margaryny w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru trzcinowego 1/4 szklanki mleka 3,2 % 1 jajko w temperaturze pokojowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki kakao 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 łyżeczki soli 5 czubatych łyżek wiórków kokosowych 8 kostek z tabliczki czekolady mlecznej, posiekanych
Gotowanie to kochanie