jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:324/436)

Gofry na serku ricotta 267

przepis na około 10-12 sztuk może więcej;-) Opakowanie serka ricotta ( 250 g) Około 300 ml maślanki 3jajka 250-260 g mąki pszennej typ 550 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki cukru z wanilią Dodatkowo kilka kropel aromatu waniliowego 100 g miękkiego masła Gofrownicę dobrze nagrzać. Składniki zmiksować na gładką masę. Ciasto powinno być gęste, coś jak budyń(...)brązowy kolor. Ja obracam placki na drugą stronę,by były równomietnie usmażone:-) My czyli ja i Staś jadamy z cukrem pudrem, mąż zjadł z cukrem pudrem i smażonymi jabłkami. Polecam, są bardzo sycące

Niebieski kubek z kawa
SERNIK CZEKOLADOWY IZAURA 470

Sernik czekoladowy to jedno z pyszniejszych ciast. Pyszny, ciemny biszkopt z mokrym i puszystym serem w środku, do tego polany polewą i posypany kokosem. Przypis znany

Kulinarne Fantazje Marioli
Niebo w gębie 175

Kolejne ciasto które wpisało się na listę moich ulubionych ciast i nie tylko moich bo mojej rodziny też. Już kilka razy robiłam to ciasto ale nie

Kuchenne Wariacje
Drożdżówki z jabłkami i masłem orzechowym 188

świeżych drożdży 250 ml mleka 1 łyżka cukru 50 ml oleju 1 jajko 500 g mąki pszennej Nadzienie: 1 łyżka masła 2 jabłka cukier brązowy + masło orzechowe Jabłka umyć, obrać i pokroić na kawałki, podsmażyć na patelni z odrobiną wody, dodać cukier, wymieszać, odstawić do przestudzenia. Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i rozcierać łyżeczką do czasu(...)Posmarować masłem orzechowym i jabłkowym nadzieniem i zwinąć tak, aby nacięcia znalazły się na wierzchu. Tak samo postępować z kolejnymi. Drożdżówki przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić do napuszenia na około 30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Jesienne babeczki z jeżami 261

większe jeże. Spłaszczamy je nieco w dłoniach z jednej strony, tak żeby uzyskać kształt łezki. Czubek łezki lekko wyginamy do góry. Tak przygotowane korpusy jeży odkładamy na papier do pieczenia. W kąpieli wodnej lub w mikrofalówce roztapiamy czekoladę.Każdego jeża zamaczamy w czekoladzie (trzymając za czubek łezki - czyli pyszczek) następnie obsypujemy czekoladową posypką.Dodajemy nosy i oczy. Można je zrobić(...)zobaczyć w tym wpisie) lub zwykłego noża do masła. Warstwa kremu powinna być na tyle gruba, żeby dało się do niej przyczepić jeża.Jeże i ewentualnie inne ozdoby - małe jabłka, grzybki czy kolorowe liście przyczepiamy na babeczkach pokrytych kremem.Smacznego!ciastkożercy

Ciastkozercy
Racuchy z jabłkiem i brzoskwinią 160

Domowe racuchy to jest coś wspaniałego, wyśmienitego i smacznego... w dodatku bezsprzecznie kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa. Przynajmniej nam :) Z wielką chęcią i zapałem wracamy

Kolizje Smaków
Ciasto na maślance z owocami 132

wypiek :) Delikatne, mięciutkie ciasto na maślance z cudownie kwaśnymi owocami lata - porzeczkami. I ta kruszonka... Niebo w buzi :) Do tego ciasta możecie wykorzystać swoje ulubione owoce. Świetnie smakuje z jagodami, jabłkami czy żurawiną :) Najważniejsze, by pamiętać, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, wtedy ciasto na pewno Wam się uda :) Polecam!  Ps. Jeśli śledzicie mój profil na Instagramie(...)oczekiwań, wybredna jestem, więc to coś dla mnie ;)      Składniki na ciasto: 350 g mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 250 ml maślanki  125 ml oleju  2 jajka + dowolne owoce (u mnie porzeczki)   Kruszonka: 150 g mąki pszennej 100 g cukru

Domowa cukiernia Ewy
SZARLOTKA Z NUTĄ POMARAŃCZY 124

kroimy w grubą kostkę. Wkładamy do garnka dodając odrobinę soku i gotujemy na małym ogniu. Podczas gotowania uzupełniamy sok i dodajemy przyprawy korzenne , cynamon i skórkę z cytryny. Gdy jabłka będą miękkie ale nie rozpadające się sprawdzamy ilość soku w garnku. Jeśli jest go sporo dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Mąka zagęści nam, masę , nie będzie płynna(...)nakładamy masę jabłkową. Z pozostałego ciasta przygotowujemy kruszonkę dodając do niego 2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych i 2 lub więcej łyżki cukru . Posypujemy ciasto kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20- 25 minut w temp około 180 stopni (u mnie z termoobiegiem)  LUKIER  Z kilku łyżeczek soku pomarańczowego i kilku łyżek cukry pudru przygotowujemy lukier. Sok podgrzewamy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Afrykańczyk Siostry Anastazji. 801

zaprosić na pyszne ciasto Siostry Anastazji o nazwie Afrykańczyk, czego taka nazwa to nie wiem może od ciasta makowego :) przepis oczywiście troszkę zmieniłam i zrobiłam je po swojemu, zamiast jabłek dałam np: truskawki . Ciasto składa się z  wilgotnego ciasta makowego, masy budyniowej, ciasta biszkoptowego, masy truskawkowej galaretkowej. Jest pyszne i szybko znika z talerzyków. Do przełożenia użyłam pysznej(...)ciasto z białek :   6 białek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki tradycyjnej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej  1 cukier waniliowy 1 łyżka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa budyniowa : 6 żółtek 1/2 l mleka 5 łyżek cukru 2 budynie waniliowe Winiary 2 łyżki maki zwykłej 1 cukier waniliowy 100 g masła Masa truskawkowa : 1,5 l musu

Sama słodycz i szczypta chili
Rustykalna tarta jabłkowa z kremem frangipane podana z lodami orzechowo-piwnymi i koźlakiem 213

C hyba każdy zna kultowe zestawienie szarlotka z gałką lodów waniliowych i aromatyczną, mocną kawą :). Żelazna pozycja w menu większości kawiarni i restauracji. Bazując na podobnym

SzczyptaSmaQ
Sypana szarlotka 121

Aby przygotować poniższą szarlotkę potrzebujemy tylko kilka składników. Sypana szarlotka to pomysł na szybkie i niedrogie ciasto. Smakuje idealnie z gałką lodów waniliowych. Przepis dodaje do

Ugotować
Dieta w CHOROBIE HASHIMOTO. Chleb bezglutenowy - prosty przepis! 316

zawierać dwa razy więcej błonnika niż u osób zdrowych. Powinniśmy częściej sięgać po owoce i warzywa. Niestety nie wszystkie. Bogate w błonnik i bezpieczne dla naszego układu pokarmowego są: jabłka, brzoskwinie,  marchewki, buraki, avokado, migdały, kiełki.              Czy można żyć bez pszennego pieczywa? Zdecydowanie TAK!  Wyeliminowanie go z diety nie stanowiło(...)gorącej) Sposób przygotowania:   Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy w misce. Powoli dolewamy wody nadal mieszając do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy. Małą blaszkę ( keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy, przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez około 55 minut. Po upieczeniu

Pan i Pani Smith w kuchni
Ofenschlupfer figowo - serowy 144

deser podawany na ciepło, przygotowany z bułki blecznej, jabłek i kilku innych dodatków, które sprawiają, że deser naprawdę jest wart wypróbowania. Dziś postanowiłam złamać tradycyjny przepis i zamiast jabłek dodałam figi, a zamiast śmietanki serek Almette. Deser jest przesmaczny i bardzo syty.     Na dwie porcje: 2 bułki mleczne    1 szklanka mleka(...)łyżkami cukru i cukrem waniliowym i dodać do nich serek. Do masy jajeczno - serowej dodać bułkę, figi, orzechy, rodzynki. Masę przełożyć do żaroodpornych foremek i piec w 170 C przez 30 minut. Podawać na gorąco. Jako dodatek można dodać  lody

Jadło i czytadło
Nalewka jabłkowo cytrusowa z dodatkiem mięty 121

Kolejna nalewka, bo nalewek nigdy nie jest zbyt dużo :) A jak jest za dużo żeby samemu wypić to woła się znajomych i już robi się zbyt

Marder&Marder Manufacture
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 235

łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Nadzienie: 3 kwaskowe jab łka 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Przygotowujemy nadzienie -  jabłka ścieramy na oczkach, orzechy siekamy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i dusimy całość ok 10 minut. Studzimy. Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego(...)niezbyt cienko  i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i sklejamy podobnie jak pierogi. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zrumienienia - u mnie było to ok 17min w temp. 180st

Walijskie Pichcenie
LENIWE CIASTO DROŻDŻOWE 133

jabłek, t Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news-ciasto-drozdzowe-dla-leniwych,nId,444513?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox 10 dag drożdży, szklanka cukru, 4 jajka, szklanka oleju, cukier wanilinowy, 3/4 szklanki mleka, 5 szklanek mąki, 1/2 kg jabłek, t Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news-ciasto-drozdzowe-dla-leniwych,nId,444513?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Składniki: 10 dag drożdży 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 szklanka oleju 1/3 szklanki mleka 4 szklanki mąki na kruszonkę(...)Przełożyłam do blaszki o średnicy 24x35. Ciasto posypałam opłukaną i osączoną czerwoną porzeczką. Wierzch posypałam kruszonką. ( do roztopionej margaryny dodałam szklankę mąki i pół szklanki cukru, dokładnie wymieszałam ). Całość piekłam 50 minut w temp 160 stopni. ( najlepiej do suchego patyczka

Darcia w kuchni
morszczuk pieczony z cytryną 221

Bardzo bardzo aromatyczna rybka, soczysta i delikatna w smaku. Przepis podpatrzyłam tutaj (klik) ale przerobiłam go pod nasz gust. Do takiej ryby polecam klasyczną surówkę z jabłka i marchewki z odrobiną soku z cytryny.  Składniki: 500 g filetów z morszczuka 1 cytryna 1 cebula 1 mała cukinia 2 łyżki masła łyżka posiekanej natki pietruszki 1 jajko ząbek czosnku(...)cytryny. Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać je z masłem. Masło pokroić na kawałki i ułożyć na rybie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut. Na upieczoną rybę zetrzeć na drobnych oczkach jajko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
szarlotka z kaszy jaglanej - bez mąki, bez cukru, bez tłuszczu 190

Trzy razy bez. Czy to może być w ogóle smaczne? Co to za pytanie...Oczywiście, że tak! I to tak smaczne, że można by jeść kawałek

chili & sugar
ciasto Leon 445

oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej na noc). składniki na krem budyniowy: 500 ml mleka pełnego 300 g masła(...)ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy partiami ostudzony budyń, cały czas ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Masę dzielimy na 4 części. składniki na krem jabłkowy: 2000 g jabłek 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka cytrynowa 1/2 szkl cukru wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, wkładamy do rondla, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości. Ugotowane

Domowy Smak Jedzenia
Makowo jabłkowo orzechowe ---Makowo mela noce 349

CIASTO SKŁADNIKI 100 g mielonych migdałów bez skórki  100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka  

w mojej kuchni
Ciasteczka francuskie z jabłkami 188

Czyli te najszybsze i bardzo pyszne! W sam raz dla niezapowiedzianych gości :)Składniki:1 płat ciasta francuskiego2 jabłkacynamoncukier kryształcukier puder do posypaniaSposób przygotowania:1. Ciasto francuskie

Kuchnia domowa Ani
Biszkoptowe placuszki z miętowym jabłuszkiem i syropem klonowym 244

Placuszki, naleśniki, pancakes są bardzo wdzięczne  Można je robić na wiele sposobów i smaków. Mogą być konkretnym obiadowym daniem, drobną przekąską czy smacznym

Codzienna kuchnia niecodzienna
PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM 186

łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Nadzienie: 3 kwaskowe jab łka 2 łyżki cukru szczypta cynamonu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie:  Przygotowujemy nadzienie -  jabłka ścieramy na oczkach, orzechy siekamy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i dusimy całość ok 10 minut. Studzimy. Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego(...)niezbyt cienko  i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i sklejamy podobnie jak pierogi. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zrumienienia - u mnie było to ok 17min w temp. 180st

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania