jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:322/436)

Światowy Dzień Chleba, na zakwasie z dynią i tartym jabłkiem 223

był dla miłości Nie miłość dla chleba… Krzysztof Kamil Baczyński Na zakwasie z dynią i tartym jabłkiem Zaczyn • 50g zakwasu, • 350g wody, • 250g mąki żytniej typ 720, • 100g tartego jabłka. Czas fermentacji 12 godzin Ciasto właściwe • Cały zaczyn, • 200g dyni startej na tarce o dużych oczkach, • 400g mąki orkiszowej jasnej typ 630, • 100g mąki żytniej typ 720, • 250g wody(...)razy wyjmując ciasto na blat posypany mąką. Staramy się, aby jak najmniej mąki dostało się do środka ciasta. Po drugim złożeniu, ciasto wkładamy do formy, w której będziemy piec do ostatecznego wyrośnięcia. Ja wyłożyłam ciasto do ceramicznej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Można użyć 2 foremek o wymiarach 25x11. Po ostatecznym wyrośnięciu, u mnie 1,5 godziny pieczemy

Leśny Zakątek
Wytrawny sernik ze śledziami 177

Wytrawny sernik ze śledziami to kolejne danie na wykorzystanie świątecznych resztek. Nietypowy, wytrawny sernik bez pieczenia. Zostało mi parę kawałków śledzia . Za mało, żeby postanowić na stół ale w sam raz na wytrawny sernik. Taki śledziowy cheesecake to pyszna zimna przekąska na Sylwestra. Danie można przygotować wcześniej, a przed podaniem już tylko udekorować. Taki wytrawny sernik przypadnie każdemu do smaku(...)żelatyny 150 g crème fraîche 100 ml ubitej śmietanki 1 łyżeczka soku z cytryny 6 łyżek drobno pokrojonego poru 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku 1 jabłko, pokrojone w drobną kostkę 100 g śledzia w occie, drobno pokrojonego Dekoracja 2 jajka ugotowane na twardo świeży koper 1 limonka w plasterkach anchois Pokrój chleb w kostkę, a następnie

codojedzenia
Szarlotka jabłkowo-brzoskwiniowa na jesień 150

jabłkowo-brzoskwiniowa . Składniki: ciasto: - 1 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 150g margaryny roślinnej - 1 jajko - 1/5 szklanki cukru - cukier waniliowy - 1 łyżka śmietany 12% nadzienie: - 900g jabłka prażone z brzoskwinią Reypol dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy - cukier puder do posypania Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatam w misce(...)nakładam na wierzch, sklejam z bokami. Z odrobiny ciasta można też wyciąć ozdoby, które układam na wierzchu. Nakłuwam widelcem i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 40 minut  Jeszcze ciepłe oprószam lekko cukrem pudrem

Kuchnia co dnia
Lazania z wątróbką i pieczarkami w sosie śmietanowym. 179

solimy i pieprzymy. Wrzucamy posiekane pieczarki, podlewamy winem, gdy wino odparuje dodajemy posiekane, świeże oregano i łyżeczkę sosu sojowego. Smażymy kilka minut. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jabłko ze skórką, pokrojone w grubsze kostki. Dodajemy posiekaną wątróbkę i oczyszczone przekrojone na połówki serduszka. Smażymy kilka minut, na końcu solimy i pieprzymy. Wątróbkę przekładamy do pieczarek, zalewamy śmietanką(...)grubą warstwą sera i zalewamy wszystko sosem, który nam został z wątróbki. Wkładamy do piekarnika na 25 minut w temperaturze 200 stopni. Rynienki przykrywamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia

BaRepas
Ciasto jesieni (z jabłkami i gruszkami) 369

          Przepraszam Was, że zaniedbuję blog. O wiele więcej dzieję się jednak u mnie na Fan Pagu. Pracuję już chyba

Bon Appetit Małgorzaty
510. Ricotta gofry? 187

Gofry z ricotty podane ze smażonym w maśle i cukrze jabłkiem i prażonymi płatkami migdałowymiTe gofry to czysty obłęd. No bo jak coś co ma w sobie ricottę może byc nie dobre? Tak się nie da :P :3Szybko, szybko, czas... potrzebny mi czas, ale co tam, jeszcze trochę lekcji, książki i wybywam, co cóż odpocznę... kiedy indziej(...)Przepis:50g mąki pełnoziarnistej70g ricottyjajkołyżka roztopionego masłacoś do posłodzeniaaromat waniliowymleko do konsystencji1/2 proszku do pieczeniaJajko miksuję z serem i dodaję przesianą mąkę i resztę składników. Dolewam do konsystencji mleka. Piekę, w rozgrzanej i wysmarowanej gofrownicy przez kilka minut.Zostałam nominowana LBA, za co bardzo dziękuję, a tutaj macie odpowiedzi na pytania:  Patrycji:1. Książka, którą przeczytałam w przeciągu miesiącahmmm

More food, love and dreams
Wermiszelowe placuszki 287

robicie jak zostanie Wam drobnego makaronu wermiszel od rosołu ? U mnie różnie . Albo zjadamy z inną zupą , albo robię zapiekankę z jabłkami , albo po prostu wyjadam z białym serem i śmietaną na kolację ( mniam). Kiedyś wypatrzyłam w jakimś programie o kuchni chyba wietnamskiej jak kucharz robił placuszki z użyciem makaronu. Oczywiście makaron był inny , dodatki i przyprawy zupełnie inne(...)makaronu nitki ( wermiszel)- ugotowanego, odcedzonego, ostudzonego 2 jajka 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 % ( pewnie mleko też może być ) szczypta soli 1 pełna łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 pełne łyżki mąki pszennej olej z pestek winogron do smażenia dodatki do wyboru ( użyłam rozmrożonych malin , kiwi, mandarynki, konfitury wiśniowej, śmietany kwaśnej i cukru) Przygotować składniki na ciasto wbijając

Buniabaje w kuchni
Sałatka śledziowa 379

Śledzie zaliczamy do tłustych ryb, 100 g dostarcza 160 kcal. Mają sporo potasu, kwasu omega-3  Spora ilość tłuszczu w śledziu to jego zaleta, aż

kgwjanczewo
Murzynek rumowy z jabłkami 220

Mając swój ulubiony przepis na murzynka można łatwo wprowadzać modyfikacje żeby ciasto zawsze miało troszkę inny smak i nam się nie nudziło. Dzisiejszy wypiek jest na

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
ROGALIKI Z 3 SKŁADNIKÓW Z MUSEM GRUSZKOWO JABŁKOWYM 113

dzielę na trzy porcję. Następnie ciasto zawinięte w folię spożywczą wkładam do lodówki na min godzinę. W trakcie kiedy ciasto będzie nam odpoczywało w lodówce, przygotowujemy nadzienie do rogalików. Jabłka oraz gruszki obieram ze skórki i kroję w drobną kostkę. Owoce posypuję cukrem o smaku wanili oraz cukrem trzcinowym. Mieszam. Do garnka o grubym dnie wkładam owoce i wlewam(...)zimny. Ciasto rozwałkowuję na ok 5mm grubosci. Z ciasta formuje koło i wycinam trójkąty. Na każdy nakładamy farsz za pomocą małej łyżeczki. Rogaliki zwijamy. Na blachę wyłożoą papierwm do pieczenia rozkładam rogaliki. Piekę ok 30 min w 180 stopniach

Gotowanie Patki
Pierniczki z biało-niebieskim lukrem 207

stolnicy na grubość 2-3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 8-10 minut w temperaturze 180ºC. Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu. Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo(...)się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu), schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców. http:/majanaboxing.blox.pl/2015/11/9-Festiwal-Pierniczkow.html

Czerwień i błękit
Kruche kawowe ciasto ze śmietanową pianką i jabłkami 140

jajka 2 budynie śmietankowe łyżka esencji waniliowej Dodatkowo: jabłka ok. 1 kg, ale można je też zastąpić gruszkami lub innymi owocami ( u mnie były to gotowe prażone jabłka, których jednak nie polecam,bo ciasto zrobiło się przez nie zbyt wilgotne i chociaż w smaku były bardzo dobre to w trakcie krojenia rozpadało się). Owoce obieramy ze skórki(...)oraz budyń cały czas miksując, następnie śmietanę, a na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.  Blaszkę (22 x 23 cm)  wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy na tarce połowę zamrożonego ciasta, lekko przyciskamy do blaszki. Następnie wykładamy owoce, a na nie masę śmietanową, na wierzch resztę startego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze

Słodka Kraina Wypieków
Baba ziemniaczana z sosem 141

jabłko -starte i dodane do ziemniaków     ,                                                                               2-3 jajka(...)masy ziemniaczanej. A białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy do masy z ziemniaków i powoli mieszamy. Całość wlewamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia ,spryskujemy wierz olejem i do pieca w temp 180 do zarumienienia  :)--na okolo 1-1,5 godz. SOS do babki

w mojej kuchni
Świąteczne galaretki 124

U mnie w tym roku na świątecznym stole,  poza tradycyjnymi smakołykami pojawi się także mała nowość, czyli urocze i zaskakujące w smaku galaretki podane na

Malinowo w kuchni
Chleb z jabłkiem i bananem 201

Składniki zaczynu : 35 g zakwasu, 160 g mąki żytniej typ 1400 / sitkowa */ 135 g wody, 180 g tartego jabłka ze skórką. Składniki mieszamy w misce i pozostawiamy pod przykryciem na 12- 14 godz. w ciepłym miejscu. Ciasto właściwe: cały zaczyn, 230 g mąki żytniej typ 720, 300 g mąki pszennej chlebowej  ( u mnie pszenna(...)rozpuściłam w wodzie  Przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 30 x 11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Chwilę ciasto wyrabiamy po odpoczynku i wykładamy do foremek. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 230 *C przez 15 min. Dopiekamy 30 min. w temperaturze 210 *C. * Mąka sitkowa przygotowana przeze mnie   z mąki żytniej typ 720 i żytniej razowej

Proste Potrawy
Cebula - doskonały lek na katar. 118

Cebula - doskonały lek na katar. Najzdrowsza jest gdy zjadamy ją na surowo, ale po ugotowaniu, pieczeniu, smażeniu czy marynowaniu także zachowuje większość właściwości. Cebula oczyszcza organizm.  Jako jedyna roślina na świecie ma zdolność rozpuszczania skrzepów we krwi !  Już samo jej obieranie ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Ulatniające się olejki eteryczne wzmacniają układ oddechowy i wywierają dobroczynny wpływ(...)Następnie odcedzamy sok i pijemy. Jedynym jej minusem jest przykry zapach z ust po zjedzeniu zwłaszcza surowego warzywa. Ale wystarczy po prostu umyć zęby lub zjeść natkę pietruszki, jabłko, marchewkę, seler by pozbyć się niemiłego zapachu.                         Pamiętaj : warzywa to zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
Gruszki z czekoladą , w cieście francuskim 195

gotowego ciasta francuskiego4 gruszki70 g czekolady3 łyżki słodkiej śmietanki40 g mielonych migdałówrozmącone jajko do posmarowania ciastaprzygotowaniepiekarnik nagrzać o 200 st C. gruszki obrać, zostawić ogonek, używając narzędzia do wydrążania jabłek, delikatnie usunąć ogryzek, ale tak,  aby od strony ogonka pozostawić ok. 2,5 cm miąższu. Może się też przydać mała łyżeczka.Czekoladę ze śmietanką rozpuścić na małym ogniu(...)stwierdzimy że ciasta jest za dużo, nadmiar przycinamy i wykorzystujemy do udekorowania gruszek  - można przykleić wodą listki wycięte z ciasta. Gruszki postawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ochłodzić w lodówce przez  ok 30 min. Każdą gruszkę posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 20 - 25 min, do czasu aż się upieką

Stare Gary
Biszkoptowa rolada z jabłkami - błyskawiczna 376

Ciasto , które nie wymaga skomplikowanych składników ani dużej ilości poświęconego czasu - całe wykonanie i upieczenie zajęło mi 35 min. Rolada jest pyszna , ja nie mogłam wytrzymać

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szarlotka sypana 3909

Bardzo szybkie ciasto, właściwie najwięcej pracy jest przy jabłkach.  Nie dość, że szybkie to jeszcze niedrogie. Przepis znalazłam w książce: "Pyszne ciasta i ciasteczka".  

Miksturownik
Wigilijne paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną (kapuśniaczki) 147

pokojowej 1 łyżeczka soli kminek lub czarny sezam do posypania   Nadzienie: 350 gram kapusty kiszonej 100 gram suszonych podgrzybków 1/3 szklanki świeżej żurawiny 1/3 szklanki suszonej żurawiny 1/3 jabłka sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 cebuli 150 ml wywaru grzybowego   Nadzienie Kapustę kiszoną gotuję w wodzie przez 1 i 1/2 godziny do miękkości, odcedzam(...)wrzątku, następnie gotuję je w tej samej wodzie przez godzinę. Odcedzam, pozostawiam 150 ml wywaru a resztę wylewam. Grzyby i kapustę drobno kroję, jabłko ścieram. Cebulkę drobno siekam i smażę na oliwie z oliwek, dodaję starte jabłko, grzyby oraz kapustę i smażę całość 5-7 minut. Dodaję świeżą oraz suszoną żurawinę, wlewam wywar grzybowy i duszę całość 10-15 minut

Mango Papaja
Schab faszerowany podgrzybkami 216

cebulką. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z 1 łyżka oleju, doprawiamy, chwilkę podsmażamy i podlewamy niewielką ilością wody, dusimy ok. 10 minut, mieszając co jakiś czas, studzimy. Kawałki papieru do pieczenia smarujemy olejem i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dobrze rozbite plastry schabu (po 2 na porcję) układamy bay na siebie zachodziły, doprawiamy od wewnątrz solą, pieprzem i tymiankiem, układamy(...)patelni, zostawiamy aby mięso odpoczęło, rozwijamy z papieru i możemy przekroić roladki schabowe na 3 części. Ja podałam Schab faszerowany podgrzybkami z surówką z włoskiej kapusty, z porem, marchewką, jabłkiem i sosem majonezowo-jogurtowym. Smacznego!   The post Schab faszerowany podgrzybkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania