Białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i razem z makiem delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec 30-35 min w 180*C. Po tym czasie wyjąć, upuścić blachę z wysokości ok 50 cm na podłogę, po czym wstawić biszkopt z powrotem do piekarnika i wystudzić(...)kwiatuszki. Ściąć przypieczoną część z każdego z nich (posłużą jaką podstawa pod galaretkę), a w pozostałej warstwie kwiatków wyciąć malutkie kółeczka - środki kwiatuszków (ja zrobiłam to przyrządem do wydrążania jabłek). 5. Masa: Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. 6. Na biszkopt z dżemem
Kto ugości moich gości?garach.Rosół się robi-przepis w innym poście, makaron z pesto już zjedzony, więc przyszedł czas na deser.Crumble, czyli rewelacyjne zapiekane owoce z kruszonką. Do dzieła!Porzebujemy:-dwa jabłka-gruszka-wino białe wytrawne-imbir-mięta świeża-cukier brązowy dwie łyżki-50g masła-100g przesianej maki-50g cukru brązowego -mascarpone-wanilia-łyżka płatków owsianych-garść zgniecionych nerkowców-cukier puderNa(...)listków mięty oraz szczyptę startego imbiru. Karmelizujemy, odstawiamy.Masło, mąkę i cukier ugniatamy, dodajemy płatki i nerkowca, znów zagniatamy do konsystencji sypkiej.Kokilki smarujemy masłem, wykładamy owoce i zasypujemy kruszonką.Pieczemy 25 minut w temperaturze 185 stopni.Mascarpone mieszamy z ziarnami wanilii i łyżeczką cukru pudru.Po angielsku na słodko
BaRepasgodna polecenia. :-)Składniki:- 2 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie)- 1 i 3/4 szklanki płatków jaglanych- 1/4 szklanki płatków z nasion amarantusa- 3 jajka- obrane, zmiksowane owoce, u mnie jabłka i gruszka (łącznie dałam 390g)- 2 łyżki ksylitolu (lub cukru np.trzcinowego)- 2 łyżki syropu z buraka cukrowego lub miodu- 60-80g rozdrobnionych dowolnych orzechów, migdałów (dałam orzechy laskowe(...)miodem, dodać jajka, wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.Odstawić na ok.10 minut aż płatki napęcznieją. Następnie przy pomocy metalowych obręczy formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na jedno ciacho wykładałam kopiastą łyżeczkę ciasta. Wyrównać łyżeczką powierzchnię, obręcz zdjąć i formować następne. Mnie wyszło (chyba) ok.28 sztuk.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C, termoobieg ok.25 minut. Muszą
Smaczne ZdroweDziś pomysł na śniadanie dla zabieganych. Ekspresowy i zdrowy orkiszowo owocowy pucharek śniadaniowy, to idealna propozycja na dobry początek dnia. Mnóstwo wartościowych witamin jak np. witamina
Słodkie okruszkiSkładniki: piersi z kurczaka 1 podwójna, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, pieczarki 6 sztuk, boczek wędzony 20 dag, papryka słodka mielona 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka piersi pokroić na większe kostki i dobrze(...)godziny, owoce, paprykę, cebule, pieczarki, boczek pokroić na kawałki na dłuższe patyki szaszłykowe nadziewać piersi, paprykę, owoce, cebulę, pieczarki, boczek szaszłyki ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 220 C około 20 minut, grzanie góra/dół, następnie obrócić szaszłyki posmarować resztą marynaty i na opcji termoobieg w 180C piec z 10 minut - szaszłyki są smaczne
W Mojej Kuchni Lubięszklanki płatków owsianych górskich 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego 2 jajka garść orzechów włoskich pół jabłka kilka truskawek ( około 4/5) garść rodzynek Przygotowanie: 1. Płatki owsiane wsypujemy do miski, dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Jabłko obieramy, ścieramy na tarce i wsypujemy do płatków. Jajko rozbijamy, oddzielamy żółtko od białka. Żółtko lekko rozrzapujemy i również dodajemy(...)ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy do całości bardzo delikatnie mieszając. 2. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wykładamy blachę papierem do pieczenia. W moim przypadku użyłam foremek z określonym kształtem, które wypełniłam masą owsiankową. Ciasteczka pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Szybko i smaaaaacznie
Zdrowo kolorowo lifestylowoświeżych drożdży, 2,5 łyżeczki soli, 4 łyżki roztopionego smalczyku smakowita pajda z cebulą i jabłkiem, Smakowita pajda do posmarowania smak wg gustu, u nas cebula z jabłkiem, Wykonanie: Drożdże rozpuścić w pół szklanki cieplej wody odstawić na 5 minut .Dodać drożdże do 50 dkg mąki wymieszać łyżką. Naczynie z ciastem ustawić na garnku z ciepła wodą aby urosło(...)bochenek, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieść przełożyć do form przykryć serwetą i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie nastawić piekarnik na 180 - 200 stopni i piec 35 - 40 minut. Źródło książka " Chleb domowy wypiek" Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent
Anioły w kuchnistolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować. Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW. My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem(...)brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Lukier jest też oczywiście "klejem" dla wszelkich posypek, cukierków itp. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki wraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni i gotowe !!! Jeśli włożymy dużo jabłek - zmiękną nawet w 1 dzień
Moje Kuchenne Rewelacjesyna) :) A co jeszcze zaprząta moją głowę w październiku? - aby zdążyć upiec jeszcze jedno ciasto ze śliwkami , póki jeszcze są na straganach - zamrozić 5 pęczków koperku na zimę - zerwać jabłka z drzew i zrobić mus na zimę :) Zanim będę musiała zamienić moje ulubione granatowe mokasyny na buty do kostki i wyjąć z szafy szalik, zaproszę Was na czekoladowe ciasto(...)ciasto: 150 g cukru 150 g miękkiego masła 150 g mąki 4 jajka (żółtka i białka osobno) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao do wypieków 3 łyżki mleka kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru 25 g zimnego masła 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii oraz: 250 g słodkich śliwek węgierek Piekarnik nagrzać
Posadzone i zjedzonewierzch resztą startego sera i dopiero na koniec – przygotowaną wcześniej startą i przyrumienioną bułką. Całość wstawiamy do piekarnika, temperaturę ustawiamy na 180⁰C góra-dół bez termoobiegu, i pieczemy 35-40 minut, bez przykrycia, na środkowej półce. Środek – miękki, lśniący i kremowy, wyczuwalnie serowy. Wierzch jest jednocześnie chrupiący i ciągnący. Pyszna opcja na obiad jeśli macie ochotę(...)anglosaskiej, ale nie tylko. Szwajcarzy mają swoje Älplermagronen – bardzo podobną zapiekankę z makaronu i sera, z dodatkiem ziemniaków i cebuli, sera, śmietanki i masła, podawaną z sosem z przetartych jabłek. SKŁADNIKI 300g makaronu z pszenicy durum, typu kolanka, kolanka z falbanką lub krótkie rurki (waga przed ugotowaniem) 700ml mleka 50g masła 82% tłuszczu 3 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki
Karo in the Kitchenjeśli ciasto jest za mało elastyczne) Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 równe części. Jedną część rozwałkować i przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec ok. 20 minut w 180 st. C. Pozostałe dwie części upiec tak samo. Składniki na masę budyniową: 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego(...)zrobił się kożuch i pozostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na jasną puszystą masę i po łyżce dodawać zimny budyń. Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Jabłka zetrzeć na tarce i prażyć w garnku 10-15 minut do miękkości. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do jabłek, wymieszać
talerz przyjemnościmieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Krem budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy budyń, ciągle miksując do połączenia. Masę dzielimy na 4 części. Krem jabłkowy: 1,5 kg jabłek 1 galaretka czerwona 1 galaretka cytrynowa 1/2 szkl wody Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach, przekładamy na patelnię teflonową i prażymy do miękkości. Wodę zagotowujemy, rozlewamy
kulinarnyswiatdomistaną się puszyste. Porcjami dodaję suche składniki, na samym końcu łącząc z pietruszką. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 40-50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Studzę i przekrawam na dwa blaty. Agar- agar zalewam zimną wodą, pozostawiam na 7 minut, aby spęczniał. W rondelku(...)tężeć, co nastąpi znacznie szybciej niż w przypadku żelatyny. Masą przekładam ciasto. Ubijam kremówkę wraz z cukrem pudrem i cynamonem na sztywną masę. Pokrywam nią wierzch wystudzonego i przełożonego jabłkami ciasta. Wstawiam na 30 minut do lodówki. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPieczony kurczak - dzień wcześniej nacieramy dowolne części kurczaka dowolnymi przprawami - u mnie podudzia natarte solą, czosnkiem i ziołami z balkonu.Ja piekłam w prodiżu, urządzeniu trochę zapomnianym, ale czasem jeszcze przydatnym. Efekt jest o tyle inny od pieca, że wszystko wychodzi dużo bardziej soczyste. Problem polega na tym, że nie da się regulować temperatury i piecze się chyba dłużej(...)kondycji i wielkości ziemniaków - trzeba sprawdzać widelcem, czy sa już miękkie w środku.Prawda, że zrobiło się prawie samo? ;) U mnie jako dodatki wystąpiły: kompot z jabłek od babci, szpinak ze śmietaną i czosnkiem, mizeria, pomidor.Prosty, domowy obiad, mało pracy a ile obżarstwa
Z butelką mleczka w tleNa straganach jeszcze można spotkać maliny, zapraszam więc na błyskawiczne ciasto malinowe na bazie musu jabłkowego, aromatyczne i wilgotne. Kiedyś po południu
To co kocham