jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:316/436)

Ucierane ciasto z brzoskwiniami 111

Domowe.Proste, zwyczajne ciasto domowe.Nie umiem znaleźć lepszego określenia.Jeśli kiedyś moje dzieci będą wspominać dzieciństwo, chciałabym, żeby zapamiętały właśnie smak tego ciasta. Przepis, po zwiększeniu proporcji

bistro mama
Normandzki chleb jabłkowy - wrześniowa piekarnia 205

Wrześniowa piekarnia u Amber. Tym razem chleb zaproponowała  Kamila z Ogrodów Babilonu. Chleb, który od dawna miałam ochotę upiec, ale jakoś zawsze coś stawało na

Stare Gary
Pierniczki brukowce 225

zapytałam go czego mogę się spodziewać. Przyciągało mnie w tym przepisie dodatkowo to, że jest dosyć tani jeśli chodzi o składniki. Można powiedzieć, że ze strachu, aby odwlec chwilę pieczenia brukowców upiekłam Lebkuchen, Piernikowe choinki i nawet Katarzynki, mimo iż już w pudełkach miałam ogromną ilość przeróżnych pierników :) Mi też zdarza się czegoś bać, nigdy nie twierdziłam, ani nie twierdzę(...)mój "straszny" karmel :) W smaku są świetne, oczywiście to pierniki z tych, które muszą trochę poleżeć aby zmięknąć, żeby jednak przyspieszyć ten proces można do puszki włożyć obierki z jabłek i zamknąć go szczelnie. Źródło: Moje Wypieki.Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię na odpowiadajcą znaczeniu stronę, w tym poście jest to przepis

Blondynka Gotuje
Buraczane frytki 172

kolację.  Nie każdy lubi smak buraków, pamiętajmy że są też zwolennicy. Świetnym przykładem jest moja siostra, która uwielbia buraki od dziecka i wcina je na surowo jak jabłko. Ja odważyć się nie mogę, jednak uwielbiam ich smak.  Spróbuj koniecznie, a nie pożałujesz :) Składniki: 2-3 średnie buraki 3 łyżeczki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 0,5 łyżeczki(...)Buraki przełóż do miski i wymieszaj delikatnie z pozostałymi składnikami.  Blachę wyłóż papierem pergaminowym i przełóż na nią frytki, piecz w rozgrzanym piekarniku 190 C termoobieg przez ok 20-25 min.  Sprawdź przed wyciągnięciem czy frytki są upieczone. Mogą potrzebować jeszcze ok 5 minut, to wszystko zależy od buraków.  Smacznego

Niezły Młynek
Serca z jabłkami i melisą. 173

czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnie, dosypujemy cukier, cynamon, posiekaną melisę a także kilka łyżek wody. Dusimy do czasu aż jabłka będą szkliste ale nie będą się zbyt bardzo rozpadać. Ilość cukru dodajemy według własnych upodobań. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na placek grubości kilku milimetrów ( ok. 4 mm) Foremką(...)wykładamy porcje farszu następnie przykrywamy je drugim z wyciętym otworem. Delikatnie dociskając aby serca dobrze się skleiły. (dodatkowo możemy widelcem zrobić dekoracyjny wzór) Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Serca smarujemy jajkiem a po wierzchu posypujemy cukrem waniliowym. Jeśli zauważymy że ciasto zaczyna nam "płynąć" wtedy przed pieczeniem wkładamy na kilkanaście minut do lodówki. Po tym czasie wkładamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Puszyste razowe placuszki z pomarańczą 173

Były placki z jabłkami, gruszkami, bananem, ale z pomarańczą jeszcze nie. Pokombinowałam trochę z rana i wyszło bardzo smacznie i delikatnie. Zrobienie placuszków zajmuje dłuższą chwilę, ale dla ich smaku i lekkości naprawdę warto. Zapraszam Was na mój całkiem udany eksperyment z serii zdrowe, dietetyczne śniadania. Składniki: 2 jaja 1 łyżka roztopionego masła 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki(...)mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista) 1 łyżka otrębów (użyłam orkiszowych) 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu pomarańcza opcjonalnie cukier, miód lub inne słodzidło (ja nie używam) rodzynki i jogurt naturalny do dekoracji Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka miksujemy chwilę z jogurtem i ostudzonym masłem. Dodajemy ostrożnie do piany z białek

Cynamonowe szczęście
Najłatwiejsza surówka z marchewki do obiadu 229

  Uwielbiam surówki. Są doskonałym uzupełnieniem drugiego dania. W szczególności ja i moi bliscy lubimy te z marchewki. Dziś przepis na (moim zdaniem) najłatwiejszą surówkę z

Słodkie okruszki
Szarlotka z antonówkami 143

dnie, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Z umytej cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy do jabłek. Po 10 minutach dodajemy przyprawy i dusimy kolejne 10 minut. Jabłka odstawiamy do przestudzenia. Formę smarujemy tłuszczem, posypujemy kaszą. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną troszkę większą. Tę większą wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wylepiamy(...)długości 27 cm i szerokości około 1,5 cm. Paski układamy na cieście, a następnie wylepiamy nimi formę dookoła. Ciasto malujemy mlekiem.  Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 60 minut. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką 101

sprawić niezły kłopot, jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi wyrzucać jedzenia. Świeże truskawki o tej porze roku są już trudno dostępne, lecz myślę, że np. jagody amerykańskie lub jabłka czy śliwki pokrojone w kostkę też sprawdzą się znakomicie. Do przeczytania niebawem!  Założyłam sobie również konto na Instagramie , gdzie będę zamieszczać różne okruszki z mojego życia. Kto jest(...)okrągła 22- 23 cm 2/3 szkl. serwatki 2 jajka 60g oleju skórka starta z pół cytryny 2/3 szkl. cukru 1 i 1/3 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 20 niedużych truskawek cukier puder do posypania Piekarnik nagrzać do   175°C . Serwatkę wymieszać z cukrem, olejem, jajkami i skórką z cytryny. W drugiej misce wymieszać mąkę

Posadzone i zjedzone
Torcik "jabłkowy przysmak" 171

Torcik ten robiłam już dawno temu wg przepisu Ewy Wachowicz . Tym razem troszkę go zmieniłam, zamiast żelatyny użyłam galaretki cytrynowej i dodałam ciut mniej cynamonu. Dzięki

Smakołyki Asi
Stogonow z mięsa wieprzowego z kilku składników, 125

patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulki na złoty kolor. Cebulki powinny być pokrojone w piórka. Zdjąć cebulkę z patelni i włożyć do żaroodpornego naczynia. Rozłożyć cebulkę na całym dnie. jabłko oskrobać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Rozłożyć na cebulce. Mięso obsmażyć na tej samej patelni na złoty kolor, można dodać trochę oleju gdyby patelnia była za sucha(...)mieszając. Wlać wodę, przecier pomidorowy zagotować i wymieszać. Wszystko z dna patelni musi się połączyć, co utworzy później pyszny sos. Wylać wszystko z patelni na cebulkę, zamknąć naczynie i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez godzinę. Gdyby mięso było jeszcze twarde to trochę przedłużyć czas pieczenia. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, ryżem, makaronem

Kuchnia Pokoleń
Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i serem pleśniowym 233

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to szybki i smaczny deser – koniecznie spróbujcie tego połączenia. Sprawdźcie też przepis na tartę z jabłkami Składniki: opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie (mogą być dowolne) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie(...)wykładamy ciastem francuskim. Kładziemy na nim gruszkę pokrojoną w plasterki. Krok 2 Ser kroimy na małe kawałeczki i wkładamy je pomiędzy gruszki. Całość posypujemy cukrem oraz orzechami. Krok 3 Pieczemy w temperaturze 220 stopni około 15-20 minut. Artykuł Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i serem pleśniowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Czekoladowe pierożki pieczone z musem jabłkowym. 147

podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Mus jabłkowy : 1 kg kwaskowatych jabłek sok z cytryny Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach , następnie prażyć na patelni do odparowania soku , mieszając co chwilkę .Obficie skropić sokiem z cytryny, co zapobiegnie brązowieniu musu.Ja lubię kwaskowaty(...)mniejsze porcje ,rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka ,podobnie jak na klasyczne pierogi i nakładamy na środek mus jabłkowy,następnie dokładnie zlepiamy brzegi. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem

Ladylaura.
Szarlotka z bezą 109

szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 2 szklanki cukru 2 jajka 0,5 szklanki śmietany 1 laska wanilii 1,5 kg jabłek 0,5 szklanki bułki tartej Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne i wrzucamy do rondla. Podlewamy niewielką ilością wody, rozgotowujemy, dodajemy 1 szklankę cukru i ziarna z połowy laski wanilii. Mieszamy(...)resztę ziaren z wanilii. Szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim rozwałkowaną połowę ciasta. Posypujemy bułka tartą i wykładamy masą jabłkową. Kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut

Marder&Marder Manufacture
Małe pączuszki z twarogiem, jabłkami i cynamonem 212

Tegoroczny karnawał dobiega końca i za kilka dni już Tłusty Czwartek . To dzień będący wielkim świętem wszelkich pączków i pączusiów. Najbardziej lubię takie prawdziwe, domowe i

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania