krótszy. A smak... Co będę pisać, jemy ją prawie do wszystkiego, a czasem wyjadamy samą prosto ze słoika. Wspaniała do zupy i jako dodatek do kanapek albo jako surówka do pieczonej ryby. I jest bardzo uzależniająca... ;) Kimchi - koreańska kiszona kapusta pekińska Składniki: 1 duża kapusta pekińska (powinna być ładna i jędrna, najsmaczniejsza wg mnie z ładnymi, zielonymi liśćmi(...)ząbki czosnku (1 łyżka przeciśniętego przez praskę) 3-4 cm kawałek świeżego imbiru (1 łyżka utartego) 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego 1/2 utartego jabłka 1/2 utartej gruszki 3-4 zielone cebulki Z kapusty ściągam zewnętrzne 2-3 liście, płuczę, osuszam, kroję na połówki wzdłuż i na duże kawałki (patrz zdjęcie wyżej), przekładam
Kuchnia PrezydentowejWykwintna tarta z jabłkami moczonymi w białym winie, z budyniem o smaku prawdziwej wanilii, tylko dla dorosłych, zachwyca smakiem i aromatem! Dziś 8 marca.... dla wszystkich
Wanilia i KardamonNiecodzienne placuszki przygotowane ze zmielonej kaszy jaglanej :) Ciasto jest dość wymagające, lepkie, trudniejsze w smażeniu niż tradycyjne pancakes, ale zdecydowanie warte zachodu :) Przepis pochodzi z moich
Chocolate Muffin BlogBabka z jabłkami to pomysł na wilgotne, puszyste i bardzo smaczne ciasto. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Babka z jabłkami to przepis na łatwe
UgotowaćJa użyłam już wcześniej przerobione przeze mnie jabłka :)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C (bez termoobiegu).Aby przygotować kruszonkę, masło pokrój na małe kawałki, wymieszaj z
Kredowe MenuUwielbiam ucierane ciasta!Te na maślance … na jogurcie,które powodują , że ciasto jest niesamowicie delikatne i puszyste!Jak wiemy ciasta takie robi się błyskawicznie , a
Ostra na SłodkoMiała być szarlotka tatrzańska ale jak to w życiu bywa plany sowią drogą a realizacja swoją. Nigdzie nie mogłam kupić jabłek szara reneta, które podobno są
RAROSSApołączenia się z masą). Następnie dodajemy wymieszane suche składniki oraz likier i mieszamy na jednolitą masę przy pomocy szpatułki. Ciasto równomiernie rozkładamy do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25-30 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: (masę przygotowujemy wieczór wcześniej) 300 ml śmietany kremówki(...)lodówce na noc. Po tym czasie ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Całkowicie wystudzone muffiny delikatnie wydrążamy od góry do ok. 1/2 części babeczki np. przy pomocy przyrządu do wydrążania jabłek lub łyżeczką. Napełniamy dżemem a wierzch dekorujemy kremem. obsypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi i pralinką kokosową. Przechowujemy w lodówce. /inspiracja z mojewypieki.com
Domowy Smak JedzeniaDziś zapraszam Was na przepis na bardzo owocowe i zdrowe owsiane pucharki z chia. A właściwie dwa przepisy. Takie pucharki możecie przygotować zarówno na ciepło
Słodkie okruszkiPrzepis poniżej to jeden z tradycyjnych sposobów na kaczkę, w tej czy innej postaci obecny w polskiej kuchni od wielu pokoleń. Kaczka z jabłkami jest dosyć
Kulinarna PokusaPiątkowy wieczór i jak tu czegoś nie upiec? Przecież weekend bez słodyczy to weekend stracony :) Jeśli jeszcze ktoś ma dobre jabłuszka i syrop klonowy w lodówce
Lawendowe NieboRacuchy każdy zna, jadł wielokrotnie i większość z nas bardzo je lubi. Jednak zwykle jedzone są z jabłkami, które oczywiście smaczne i zdrowe są, ale
ZofianaInna wersja klasycznej szarlotki, dla łasuchów lubiących wyraźne smaki. Kruche ciasto zastąpione delikatnym biszkoptem, jabłka z dodatkiem galaretki cytrynowej, i do tego bita śmietana a całości
RAROSSAJesienią na deser najczęściej przygotowuję coś z dodatkiem dyni lub jabłek. A jeśli jabłka to przeważnie szarlotka;) Podałam Wam już kilka różnych przepisów jak zrobić pyszną
Z miłości do słodkościbardzo łatwa w przygotowaniu i dzięki niej nic się nie marnuje w kuchni, ponieważ możemy do niej wykorzystać pieczywo z poprzedniego dnia. Zapiekankę możemy podać z konfiturą, z prażonymi jabłkami, z jogurtem greckim bądź twarożkiem. Pyszna będzie również polana miodem czy syropem klonowym. Tym razem zjedliśmy bez dodatków. 1 chałka 2 jajka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru(...)Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C, ok. 15-25 minut, aż całość się zespoi, a wierzch będzie rumiany (ale nie spalony – pilnujemy). W końcowej fazie pieczenia możemy posypać zapiekankę niewielką ilością cukru i/lub ułożyć na niej płatki masła. Podajemy od razu, na ciepło. Inspiracja pochodzi ze strony http://passionfruit.blox.pl
Kocham Czekoladęto były to jabłka a nie pomarańcze. Gdybyśmy chcieli dosłownie tłumaczyć tę wiadomość to trzeba by raczej przyjąć, że chodziło o... pomidory. (pomo-d'ore = złote jabłka, zaś pomarańcza =pomo+arancia z arabskiego narandż ) Pewnie chodziło o jakąś super złotą renetę! " Oficjalnie przyjęto, że pomarańcze zostały przywiezione do Europy dopiero w XVIw. przez portugalskich marynarzy(...)jajko 1 szklanka maślanki 1 pomarańcza ( otarta z niej skórka i wyciśnięty z niej sok) 1/2 szklanki oleju 2 łyżki konfitury pomarańczowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Składniki mokre(maślanka, jajko,olej,konfitura, sok z pomarańczy) umieszczamy w misce i łączymy ze sobą. W drugiej misce mieszamy składniki suche
Farmażonyłyżki brązowego cukru 3 duże łyżki płatków migdałowych dodatkowo: śmietana kremówka/ lody śmietankowe/ krem jogurtowy świeża mięta/ melisa SPOSÓB WYKONANIA 1. Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki. Jabłko obrać i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Włożyć do rondelka z grubym dnem, dodać skrobię, masło oraz cukier brązowy i waniliowy. Można zmienić proporcje cukru, w zależności(...)miski wsypać mąkę i wrzucić posiekane zimne masło. Rozetrzeć. Dodać cukier i migdały i rozcierać palcami aż uzyskamy sypkie duże grudki. Gotową kruszonkę wyłożyć na masę rabarbarowo- jabłkową. Piec ok 40 minut w 180 ºC, aż kruszonka się ze złoci, a rabarbar zacznie "kipieć" po bokach. Wyjąć z piekarnika i odstawić, by trochę przestygło. Podawać ciepłe z bitą śmietaną
DefinicjaSmakupatelni rozgrzewamy na dużym ogniu cukier z wodą. Gdy zacznie się "przypalać" zmniejszamy ogień (z cukru powstaje w ten sposób karmel) i dodajemy starte jabłuszko (lub dwa). Jabłko podsmażamy w karmelu przez chwilę a w tym czasie robimy ciasto. Ciasto można zrobić ze śliwkami jak to moje lub bez owoców. Zamiast powideł można też dodać jedno starte(...)ciasto na skarmelizowane jabłuszko na patelni. Nakładamy szczelnie pokrywkę i trzymamy ciasto na małym ogniu 15 minut. Nie zdejmujemy pokrywki tak samo jak nie otwiera się piekarnika w trakcie pieczenia. Zakręcamy ogień i czekamy kolejny kwadrans. Po tym czasie przewracamy ciasto na drugą stronę. Używamy do tego szerokiej szpachelki lub dużego talerza. Wstawiamy patelnię na mały ogień na maksymalnie
prawdziwe jedzenie