szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej(...)mleka koksowego lub ok. 250 ml zwykłego 50-100 ml śmietanki kremówki (30%) Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut Po tym czasie wyjmujemy dynię
Cooking Monsterszaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi lepiej(...)mleka koksowego lub ok. 250 ml zwykłego 50-100 ml śmietanki kremówki (30%) Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki tej samej wielkości. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy na niej równomiernie warzywo. Całość polewamy olejem kokosowym i posypujemy cukrem waniliowym. Dynię wkładamy do rozgrzanego piekarnika Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - 20 minut Po tym czasie wyjmujemy dynię
Cooking Monsterraczej miał:))) Zaczyn: 55g zakwasu z mąki żytniej, 200g białej mąki orkiszowej, 200g wody, starte jabłko. Zaczyn wymieszać z przesianą mąką, wodą oraz startym jabłkiem. Przykryć i odstawić na 12 godzin. Ciasto właściwe: zaczyn, 350g białej mąki orkiszowej, 300g mąki pszennej chlebowej, puszka pomidorów, 15 g soli morskiej, łyżka miodu(...)godzinę. Następnie uformować podłużny bochenek chleba. Ułożyć na blachę złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie naciąć z wierzchu ostrym nożem. Posmarować wodą i posypać ziarnami. Piec 15 minut w temp. 250st, następnie około 25-30minut w temp. 220st. Razem ze mną piekli: Aciri Bajkorada Amber Kuchennymidrzwiami.pl AniaW Moje pasje.Kuchnia i ogród Alucha NieładMalutki
Z miłości do słodkościMięso z indyka jest smaczne i zdrowe – zwłaszcza filet zawiera niewiele tłuszczu, za to dużo białka. Jeśli ktoś preferuje mniej „dietetyczny” klimat, może wybrać np. świetnie
Kulinarna PokusaCynamon – zapach i smak przez jednych uwielbiany , a przez innych znienawidzony.Mi kojarzy się z dzieciństwem … szarlotką u Babci , która wręcz rozpływała się w ustach
Ostra na Słodkowrzucamy masło , jabłka , cynamon i miód ,dusimy 10 - 15 minut ,odstawiamy ,dajemy sok z cytryny mieszamy ,posypujemy mąką ziemniaczaną ,mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Jeśli mamy odmianę jabłek bardzo miękką to nie musimy ich dusić ,wystarczy zetrzeć na tarce ,dodać miód, mąkę i cynamon, wymieszać i skropić sokiem z cytryny. Mąkę przesiewamy do miski ,z drożdży(...)ścisłe trzymać centymetra :) ) smarujemy nadzieniem zostawiając po 1.5 cm wolnego miejsca na brzegach , rolujemy ciasto jak roladę zwijając końce do spodu , przekładamy zwiniętą roladę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i kroimy wzdłuż przez środek jak widać poniżej na zdjęciu. Teraz trochę trudniejsza robota :) pleciemy jakby warkocz układając ciasto farszem do góry, farsz może wypadać ale powoli , damy radę
Wypieki Reneplacki z ziemniakami podane ze smażonym w cukrze trzcinowym i cynamonie jabłkiem i śmietaną (inspiracja)Zdjęcia mi dzisiaj w ogóle nie wyszły.. alee, za
More food, love and dreamsOstatnia z jabłkowych nalewek w tym naszym jabłkowym cyklu. Dotarliśmy do szczęśliwego końca. Uff, tylko teraz ciekawe kto to wszystko wypije - tak właśnie miał brzmieć wstęp
Marder&Marder Manufacturepsianka podłużna :) Tak mnie to zaintrygowało, że szukając jeszcze innych informacji natknęłam się także na inną jego nazwę czyli ... gruszka miłosna. Podobno pierwotnie nosił także nazwę "szalone jabłko" gdyż podejrzewano, że może wywoływać epilepsję:) Kto by pomyślał ! ;) Na szczęście aktualnie nie grożą nam z powodu jego zjedzenia tego typu objawy, więc czym prędzej bierzmy się za przygotowanie tej ciekawej(...)doprawiamy solą, papryką słodką, pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym. Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym spryskanym oliwą. wypełniamy je przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy z funkcją termoobiegu przez 35 minut. Następnie na wierzch bakłażanów kładziemy plastry mozzarelli i zapiekamy je jeszcze przez 10 minut. Smacznego
Taste TherapyNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Na słodko lub wytrawniewykonać dany przepis, również odnosił się i wspominał swoją babcię, jak to ona robiła. Uwielbiam takich ludzi! Od razu czuć, że wkładają w swoją pracę całe serce i, że pieczenie to wielka radość dla nich. Sam Mistrz okazał się tak przemiłym człowiekiem, któremu uśmiech nie schodził, tka jak i mi tego dnia z twarzy. Cała atmosfera na warsztatach były(...)się tak przemiłymi dziewczynami, że nawet nie wiadomo kiedy, czas warsztatów upłynął, a my, byśmy sobie mogły razem dalej rozmawiać. Taki team! Co przygotowaliśmy na warsztatach? - Ciasto ucierane z jabłkami - bardzo fajny, prosty przepis, na ciasto ucierane na bazie masła; przepis jest też bazą do wypieków ciast np. z malinami czy jeżynami, owoce, które użyjemy to nasz wybór - Oponki
SMYKWKUCHNIKażdy z nas lubi drożdżówki, te z serem, jabłkiem, marmoladą. Mnie najbardziej smakują z budyniem. Według tego przepisu są delikatne, puszyste i pachnące. Składniki: 2,5 szklanki mąki 150 ml mleka 50 g drożdży 2 żółtka szczypta soli 80 g masła 4 łyżki cukru budyń waniliowy Mleko podgrzewamy i dodajemy jedną łyżkę cukru oraz drożdże. Wszystko mieszamy(...)pół (w poprzek). Tak zrobione różyczki układamy niezbyt ciasno w foremkach do tartaletek (po 4 w każdej foremce). Środek wypełniamy kawałeczkiem ciasta, aby zakryć dno foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni ok. 15 minut. Pod koniec pieczenia na środek nakładamy łyżkę wcześniej ugotowanego budyniu (budyń należy przygotować z 350 ml mleka
Pyszności Słodkościcukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g migdałów bez skórek, galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna plasterki pomarańczy: 60 g cukru, 100 ml wody, 15 ml wody różanej(...)ubijać aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu
królestwo garówTe muffinki chodziły za mną od kiedy zobaczyłam je na blogu u Szefowej w swojej kuchni . Uwielbiam wypieki z dodatkiem siekanych jabłek, bo nadają one ciastu
Kto ugości moich gości?W tym roku jabłonie na działce u moich teściów tak obrodziły, że przez cały czas mam lodówkę zawaloną jabłkami i jak tylko jednych się pozbędę to
Na słodko lub wytrawnieTo ciasto poznałam jako Kruszynka, które znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Jest ono niemal takie samo jak popularne Niebo, dlatego podaję dwie nazwy. Nazwa Kruszynka jest
Kuchnia domowa AniRacuchy z jabłkami to przepyszny deser kuchni polskiej. Zna go chyba każdy z nas i na pewno niejednemu kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa. Chciałabym by
Kolizje Smaków