jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:345/436)

Proste ciasteczka ze śliwkami 139

Wraz z końcem wakacji zaczyna się sezon na śliwki, jabłka i dynie – a ja zaczynam myśleć nad nowymi przepisami :) Dziś bajecznie proste ciasteczka z ciasta francuskiego ze śliwkami. Jeśli macie nieco więcej czasu i lubicie takie kulinarne zabawy możecie upleść na wierzch ciasteczek coś na kształt koszyczków – wygląda ślicznie po upieczeniu! Jeśli jednak zależy Wam na czasie(...)brzegów. Resztę ciasta tniemy na paski o szerokości około 0,5 cm – można zrobić to okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym dużym nożem kuchennym. Na kawałku papieru do pieczenia oprószonym mąką zaplatamy kratkę z pasków ciasta. Gotową kratkę lekko przyklepujemy dłonią, żeby paski dobrze się posklejały i wycinamy z niej kółka o średnicy naszych ciasteczek. Do każdej foremki wypełnionej

Ciastkozercy
Kaczka w korzennej marynacie, pieczona w miodzie pitnym 174

kiedy jeszcze były w dobrej cenie. W środku pysznie różowe, delikatne i mięciutkie, wilgotne, bez wiórowatego posmaku, za który nie lubię drobiu innego, niż kurczak. Moja wersja nie zawiera jabłek, pomarańczy, ni nadzienia, czego sobie gratuluję, bo wyszło to mięsu (na mój gust) na dobre. Skrzydełka nieco się przypiekły, ale to wina mojego zabiegania i dezorientacji. ;) Serdecznie polecam(...)wieczorem obrócić je na drugą stronę i jeszcze raz posmarować wierzch marynatą, by całość dobrze przeszła przyprawami. Po upływie danego czasu, kaczkę układamy w brytfannie lub formie do pieczenia i zawijamy niezbyt ciasno w folię aluminiową. Wstawiamy ją do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Po dwóch kwadransach odwijamy folię z góry, zalewamy mięso szklanką miodu pitnego i pieczemy jeszcze około

Kuchenna Kontrrewolucya
Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem 221

porcje: 250g czarnego ryżu (u mnie Venere Gallo). 2 dzwonki świeżego łososia 300 g słodkiego zielonego groszku( u mnie mrożony) 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem Sól, pieprz, natka pietruszki, ew. warzywko Wykonanie: Gotujemy ryz w dużej ilości lekko osolonej wody. Czarny ryz będzie gotowy po około 30 minutach. W tak zwanym między czasie, przygotowujemy dzwonki(...)roślinnego Smakowita Pajda. (*) Czarny ryż jest ryżem nieoczyszczonym,  pokrytym cienką czarną okrywą, która otacza białe ziarno. W czasie gotowania zmienia kolor na ciemnofioletowy i pachnie jak wyjęty z pieca chleb. Jest to ryż szczególnie bogaty w witaminy z grupy B, składniki mineralne oraz aminokwasy. Czarny ryż pochodzi z Chin. Uprawiany jest również w innych częściach Azji Południowo-Wschodniej: Tajlndii

Mia Cucina Sofieta
Idealne ciasto z jabłkami 355

Nie ważne, czy szarlotka, czy jabłecznik, czy z duszonymi, czy tartymi, z dużą ilością cynamonu, czy aromatem wanilii- ważne, że z jabłkami! :) Uwielbiam ciasta z jabłkami

DefinicjaSmaku
Szaszłyki z salami 168

Dzisiaj zaprezentujemy kolejną wariację na temat szaszłyków. Z jednej strony trochę podobną do ostatnio opisywanych szaszłyków z polędwicy wieprzowej , a jednak zgoła inną. Tym razem inspirowaną

Kulinarna Pokusa
Przepis na jabłecznik (szarlotkę) 374

Prowadzenie bloga sprawia, że rozwijam swoje umiejetności kulinarne i wzbogacam smaki przygotowując nowe potrawy, ale też chętnie wracam do tych już od lat wypróbowanych. Jednym z

UgotujmyTo.pl
Pyszna crostata z dżemem i owocami 197

Szybka i łatwa w przygotowaniu, nie za słodka i bardzo smaczna - taka jest właśnie ta crostata;) Kruche ciasto, bez jajek i bez dodatku cukru. Do tego

Z miłości do słodkości
Letni torcik owocowy 146

Lato kończy się wielkimi krokami. Nawiedzają nas już chłodne wieczory, nawłoć i astry kwitną na potęgę, jesienne winogrono dojrzewa, a jabłka spadają z drzew. Dlatego postanowiłam wykorzystać letni, owocowy powiew i przygotowałam delikatny, owocowy torcik o smaku i zapachu mojej ulubionej pory roku. Składniki: (tortownica 24cm) BISZKOPT: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka(...)żółtku, również miksując. Następnie przesiać obie mąki i kakao, wymieszać delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach.  Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy, gdyż biszkopt "pnie się" właśnie po ściankach. Piec w 170'C około 30 minut. Gotowy wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na podłogę z wysokości kolan

Cakes By Kejt
Szarlotka na półkruchym cieście 170

To przepis który jest ze mną od zawsze, czyli od kiedy sama zajęłam się gotowaniem. Nie, nie  - nie dlatego, że w cennym, starym, rodzinnym kajeciku

Stare Gary
Ciasto owocowe na kruchym spodzie, z kawowym budyniem i chrupiącą kruszonką 178

mleka,2 łyżki mąki pszennej,2 i pół łyżki mąki ziemniaczanej,4 czubate łyżki cukru waniliowego,1 lekko czubata łyżka rozpuszczalnej kawy.Owoce umyć. Gruszkę i jabłko obrać i usunąć gniazda nasienne. Brzoskwinie obrać ze skóry i wyjąć pestkę. Śliwki wypestkować. Wszystkie owoce pokroić w jednakowe kawałki. Ja każdą śliwkę przekroiłam na 4 części i resztę owoców(...)stopni na wyższy poziom i zapiec przez kilka-kilkanaście minut. Ciasto wystudzić i podawać na zimno.Po schłodzeniu w lodówce (najlepiej przez przynajmniej kilka godzin) delikatnie odchylić papier do pieczenia - ciasto jest gotowe, aby je pokroić i podać.przypieczony cukier na kruszonce tworzy wspaniałą, chrupiąca skórkęSmacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Prosta rolada z musem jabłkowym 131

Małe tęskonty. Wielkie plany. Gdzieś pośród szarej rzeczywistości. Chodz, pomaluj mi świat w kolorach tęczy i kup różowe okulary. Zanurz się w życiu niczym ryba w

My simple kitchen
Muffinki z jabłkami i czekoladą - miękkie i wilgotne 219

Muffinki z jabłkami i czekoladą - pyszne, mięciutkie, wilgotne - po prostu idealne! Ciężko się od nich oderwać. Upiekłam je w sobotę wieczorem więc część ocalała na niedzielę

Kto ugości moich gości?
Antonówka w cieście. 205

No cóż taka kolej rzeczy  ... lato się skończyło :( Nawet dzisiejsza pogoda za oknem to potwierdza  , szaro , buro i ponuro  a do tego mokro

Malinowa Kawiarenka
Pierogi z makiem i bakaliami 160

powodzeniem zastąpić kluski z makiem. Pierogi z makiem i bakaliami. Można bawić się w gotowanie i mielenie maku jak ktoś lubi, ale wierzcie mi – ziemia się nie rozstąpi i piekło was nie pochłonie, jak użyjecie gotowej masy makowej. Dla tych, którzy zdecydują się użyć surowego maku, na końcu przepisu pojawi się instrukcja, jak obchodzić się z makiem. Przepis wystarcza(...)morele na cienkie paski. Dodajemy do masy makowej. Dodajemy żurawinę, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawiamy miodem, cynamonem i gałką. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy z plastrami jabłka lekko podduszonymi na maśle. Posypujemy uprażonymi pestkami dyni, cynamonem i kilkoma listkami tymianku. Jak gotować mak? Mak przesypujemy na gęste sito i płuczemy zimną wodą. Zostawiamy go na sicie

ladykitchen